Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, jestem a właściwie będę nowym użytkownikiem OE+25. Dom 280m2 bez ocieplenia, zład 450l, grzejniki bez termostatu. Chce założyć zawór 4D do ochrony powrotu bo z doświadczenia wiem że instalacja pracuje raczej na niskich temperaturach. Mam pytanie jak ekonomicznie i wygodnie sterować temperaturą w domu. Skorzystać z opcji sterowania temperatury wewnętrznej w ecoalu i jakoś na sztywno ustawić temp. na zaworze 4d czy może ustawić temp stałą na piecu i sterowanie temperaturą w domu niech się zajmie sterownik zaworu 4d. Instalacja jest stara i prosta i tu pytanie do doświadczonych użytkowników, jak będzie dobrze ale żeby nie iść w niepotrzebna straty w ilości spalanego opału??

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kocioł na stałą temp: np 50oC, a zawór 4D + siłownik elektryczny + sterownik pogodowy. Prosto i skutecznie, chyba, że zainwestujesz w zawory termostatyczne na grzejnikach.

Marku obawiam się że teraz będzie problem z tymi 50-cioma stopniami na kotle zadanej w Ogniwo.

Zrobił się mocny szum na forum E-S, chłopaki piszą że Ogniwo wypuściło teraz nową DTR gdzie wymagane jest 55 stopni na powrocie, także zadana będzie musiała byś ustawiona dużo wyżej.

Dzięki za rade "mark3k", Jest to jedna z opcji którą rozważałem, tylko czy oddanie sterowania temperaturą w domu innemu sterownikowi niż ten z kotła nie upośledzi jakoś działania ecoala? Bo skoro ma być on tak dobry to czy nie szkoda oddawać pola czemuś innemu? Czy może ecoala jest dobry tylko w sterowaniu piecem a co się dzieje poza nim to już bez różnicy?. Czy możecie polecić sprawdzony w boju taki zestaw właśnie - zawór 4d, siłownik i sterownik pogodowy (czujnik zewnętrzny i wewnętrzny jak rozumiem). Dzięki

aha, grzejniki są nie do ruszenia raczej, także głowic nie będzie ...

Edytowane przez quarell00

Nowa DTR będzie obowiązywała nowo kupujących .Ty dostałeś DTR i skoro nie masz wpisów o temperaturze powrotu to ciebie się to nie tyczy. Jeśli chodzi o bezpieczna temperaturę to musisz mieć taką ,tak prowadzić kocioł by mieć sucho w nim. Co to oznacza? jeśli palisz i masz sadze to musi być sucha ,a nie wilgotna..Najlepiej ogóle prowadzić kocioł bez sadzy :) . Tak,da się:)

karoka65 Orientujesz się co z tymi co kupili piecyk z myślą o tym żeby trzymać niską temperaturę na nim bo ja mam np. 45C a z tego co pamiętam zapewniano zarówno tutaj jak i na innym forum że spokojnie taka temperatura jest bezpieczna dla pieca

Tak zapewniali chyba sami twórcy o ile pamiętam.Trochę dziwne,że zmienili zdanie.

Nowa DTR będzie obowiązywała nowo kupujących .Ty dostałeś DTR i skoro nie masz wpisów o temperaturze powrotu to ciebie się to nie tyczy. Jeśli chodzi o bezpieczna temperaturę to musisz mieć taką ,tak prowadzić kocioł by mieć sucho w nim. Co to oznacza? jeśli palisz i masz sadze to musi być sucha ,a nie wilgotna..Najlepiej ogóle prowadzić kocioł bez sadzy :) . Tak,da się:)

Dotyczy czy nie to raczej mało istotne bo gwarancje mam jeszcze parę miesięcy. Chodzi bardziej o to że była kiedyś ostra dyskusja o temperaturze powrotu i ludzie związani z kotłem zapewniali że mu nie zaszkodzi jak będzie utrzymane 40C a widać po czasie że się myli bo chyba nie celowo wprowadzali w błąd nabywców w błąd. Dla mnie to było najważniejsze kryterium które zaważyło o zakupie kotła bo w planach był żeliwny a nie stalowy, ale jak to "wielcy" ludzie mówią "taki mamy klimat w naszym kraju"

Dotyczy czy nie to raczej mało istotne bo gwarancje mam jeszcze parę miesięcy. Chodzi bardziej o to że była kiedyś ostra dyskusja o temperaturze powrotu i ludzie związani z kotłem zapewniali że mu nie zaszkodzi jak będzie utrzymane 40C a widać po czasie że się myli...

"Ludzie związani z kotłem..."?

A co to za jedni? Może zadasz sobie trochę trudu i poszukasz, kto tak mówił? Konkretnie - kto?

A co to za jedni? Może zadasz sobie trochę trudu i poszukasz, kto tak mówił? Konkretnie - kto?

Widzisz chciałem być grzeczny dlatego tak napisałem, ale chamstwa i bezczelności nie lubię. Myślisz że jesteś cwany bo usunąłeś swoje posty, pamiętaj tylko że po gównie zawsze smród zostaje

Edytowane przez skresz

Konkretnie to pisał o tym kolega Zawijan2 jeszcze w zimą 2012r na forum esterownik zanim w Waszym stylu nie puścił focha. Niestety konto usunięte i posty wykasowane to nie można przywołać.

Widzisz Zawijan, ludzie to pamiętają, zatarłeś ślady ale pamiętają.

Chciałeś wozić się po moich plecach i po RBR a za sobą ślady zacierałeś.

Wróżyłeś mi że wykopią mnie z Instalco i z Elektro-Systemu, jakoś role się obróciły chociaż Ty masz tytuły a ja jestem tylko prosty chłop z brudnej wsi.

Wraca stara prawda: "nie rób nikomu tego co Tobie nie miłe".

Wystarczyło tylko być człowiekiem, tylko tyle.

Pozdrawiam.

Witam starsze stażem grono. Tak czytam tą dyskusję i się zastanawiam czy nie padłem ofiarą "marketingu szemranego" na tym forum...:) Kotła jeszcze nie kupiłem i mam coraz większe wątpliwości czy wstępny wybór OE+ jest dobry. Czy może go polecić kto kto go używa z 5 lat i jest w miarę zadowolony i nie jest przy tym związany z daną firmą :) Ogólnie to instalator polecał mi kotły Dworek Bis z Olkusza, montują podajnik Ekoenergia, blacha 6mm, tylko sterownik zwykły Tech. Sam już nie wiem.... Wybór jest trudny, pieniądze nie małe, koszty ogrzewania jeszcze większe, decyzja na lata (oby:) i jak tu osoba nie będąca w temacie ma coś sensownego postanowić ...