minertu 11.10.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Witam starsze stażem grono. Tak czytam tą dyskusję i się zastanawiam czy nie padłem ofiarą "marketingu szemranego" na tym forum... Kotła jeszcze nie kupiłem i mam coraz większe wątpliwości czy wstępny wybór OE+ jest dobry. Czy może go polecić kto kto go używa z 5 lat i jest w miarę zadowolony i nie jest przy tym związany z daną firmą Ogólnie to instalator polecał mi kotły Dworek Bis z Olkusza, montują podajnik Ekoenergia, blacha 6mm, tylko sterownik zwykły Tech. Sam już nie wiem.... Wybór jest trudny, pieniądze nie małe, koszty ogrzewania jeszcze większe, decyzja na lata (oby:) i jak tu osoba nie będąca w temacie ma coś sensownego postanowić ...Dziś będę w Krakowie to możemy coś postanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 12.10.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 (edytowane) Witam starsze stażem grono. Tak czytam tą dyskusję i się zastanawiam czy nie padłem ofiarą "marketingu szemranego" na tym forum... Kotła jeszcze nie kupiłem i mam coraz większe wątpliwości czy wstępny wybór OE+ jest dobry. Czy może go polecić kto kto go używa z 5 lat i jest w miarę zadowolony i nie jest przy tym związany z daną firmą Ogólnie to instalator polecał mi kotły Dworek Bis z Olkusza, montują podajnik Ekoenergia, blacha 6mm, tylko sterownik zwykły Tech. Sam już nie wiem.... Wybór jest trudny, pieniądze nie małe, koszty ogrzewania jeszcze większe, decyzja na lata (oby:) i jak tu osoba nie będąca w temacie ma coś sensownego postanowić ... To z tą opinią będzie ciężko bo nie ma jeszcze użytkowników OE+ ze stażem 5 lat . Ja mam ten kocioł od ponad 3 lat i ma on swoje plusy i minusy. Moim zdaniem jest on za drogi w zakupie. Jakbym staną dzisiaj przed ponownym zakupem kotła to bym kupił coś tańszego ale zainwestowałbym w lepszy sterownik taki jak np. bruli lub spp Edytowane 12 Października 2014 przez lsd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.10.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Jakbym staną dzisiaj przed ponownym zakupem kotła to bym kupił coś tańszego ale zainwestowałbym w lepszy sterownik taki jak np. bruli lub spp Przecież w eCoalu masz wszystko to co w Bruli, także nie wiem o co chodzi w tym wpisie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 12.10.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Przecież w eCoalu masz wszystko to co w Bruli, także nie wiem o co chodzi w tym wpisie ? Ale o co chodzi? Czytać ze zrozumieniem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.10.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Hmm, czyli chodzi o tańszy kocioł. Zatem sprawdź tą teorię następnym razem, ja już jestem po takiej próbie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 12.10.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 (edytowane) Chyba mu chodziło o inny kociołek Myślę że nawet wie jakiego producenta A odnośnie OE+ to powiem tak,kociołek dobry. Czy najlepszy?nie wiem [ja mam, jestem bardzo zadowolony ale troszkę przy nim sam majstrowałem ] Czy teraz bym go kupił ?kupił bym go lub inny z Spp na pokładzie,na pewno nic droższego. Czy kocioł się zajedzie w 5 czy 8 lat wiele zależy od palacza ,prowadzenia kotła. Edytowane 12 Października 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quarell00 12.10.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Z tego co przeglądałem to cenowo Ogniwo wypada nawet ok. A co myślicie o tym zestawieniu - nie wiem czy strona godna zaufania ... chociaż kotły są tu z różnych obozów " http://czysteogrzewanie.pl/kotly/kotly-podajnikowe/ " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 12.10.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Z tego co przeglądałem to cenowo Ogniwo wypada nawet ok. A co myślicie o tym zestawieniu - nie wiem czy strona godna zaufania ... chociaż kotły są tu z różnych obozów " http://czysteogrzewanie.pl/kotly/kotly-podajnikowe/ " Najtaniej na stronie wychodzi Skam-p do tego widziałem na stronie że można od razu kupić do wyboru ze sterownikiem SPP lub Bruli, jedynie co to starałbym się kupić z podajnikiem i palnikiem żeliwnym (dłużej wytrzyma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 12.10.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Z tego co przeglądałem to cenowo Ogniwo wypada nawet ok. A co myślicie o tym zestawieniu - nie wiem czy strona godna zaufania ... chociaż kotły są tu z różnych obozów " http://czysteogrzewanie.pl/kotly/kotly-podajnikowe/ " Stronę jak najbardziej można polecać. Ważną do podkreślenia jest sekcja "Ocena w rankingu" gdzie autorzy dość rzetelnie tłumaczą się z przyznania takiej czy innej oceny. Dla osób znających temat umożliwia podjęcie decyzji o kupnie kotła z niższą oceną jeśli wpływ na nią miały rzeczy do przeskoczenia. Puki co jeden ma zaniżoną ocenę za niejawność a drugi za sterownik. Wiec nie są to przynajmniej dla mnie wady jak choćby ruszt wodny nad palnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.10.2014 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) Łapiesz za słówka a wiesz,że o Was zawijanów chodzi. Nawet sterownik fabrycznie ma ustawienia dla pompy mieszającej 40*C, gdyby powrót miał być wyższy to ustawienie też było by wyższe prawda? Łżesz w żywe oczy. Kto jak kto, ale Ty z pewnością wiesz (a jeśli nie wiesz, to powinieneś wiedzieć), że naszym (czyli zawijanów) dziełem jest tylko zasada systemu sterowania oparta na sygnale od czujnika temperatury spalin. TO WSZYSTKO! Wszelkie algorytmy sterujące, dopuszczalne temperatury itp. itd. są dziełem producenta sterownika i jego doradców, w tym być może minertu i karoki (tego ja już nie wiem). Moje wypowiedzi na temat temperatur krytycznych (spalin i wody) w kotłach są powszechnie znane - w czasopismach specjalistycznych i na moim blogu. Od lat się nie zmieniły. http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/temperatury-krytyczne/ Zaś, co ustalają producenci kotłów czy sterowników - to nie moja broszka. Edytowane 13 Października 2014 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.10.2014 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Skoro tak uważasz to niech tak będzie.Ktoś jednak wkleił cytat z tego forum dotyczących temp powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.10.2014 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Skoro tak uważasz to niech tak będzie. Ktoś jednak wkleił cytat z tego forum dotyczących temp powrotu. Cytował mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.10.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 To już nie ważne. Moim zdaniem to działka konstruktora kotła. On powinien wiedzieć co jest dla kotła dobre a co złe. Widocznie nie wiedział dlatego zmieniono zapis gwarancyjny. Obaj czy tam wszyscy wiemy jak jest. Kończę temat i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.10.2014 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 To już nie ważne. Moim zdaniem to działka konstruktora kotła. On powinien wiedzieć co jest dla kotła dobre a co złe. Widocznie nie wiedział dlatego zmieniono zapis gwarancyjny. Obaj czy tam wszyscy wiemy jak jest. Kończę temat i pozdrawiam. Prawda jest taka: Konstruktor wie swoje. Producent wie swoje. Użytkownik wie swoje I minertu też wie swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 13.10.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 A zawijan: Ba – żeby to kto wiedział.O co ta kłótnia jak nikt tego nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.10.2014 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 A zawijan: Ba – żeby to kto wiedział. O co ta kłótnia jak nikt tego nie wie? A tego to nie wie nikt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 13.10.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Ale zaczepić trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 13.10.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Prawda jest taka: Prawdy są trzy: -prawda -tysz prawda -i g...o prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robo__ 17.10.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Witam To mój pierwszy post na tym forum. Czytałem wątki dotyczące kotła Ogniwo. Włąśnie przymierzam się do zakupu. Dlatego piszę. Mam instalatora który ma pewne doświadczenie ale obawiam się że nigdy nie istalował kotła ze sterownikiem eCoal.Przeglądałem dokumentację sterownika i brakuje mi kilku informacji odnośnie podłączenia czujników. Są tam opisane rodzaje czujników i gdzie mają być podłączone ale za bardzo nie ma w których częściach instalacji mają*być*umieszczone. Czy jest jakiś tekst który może ominołem dotyczący podłączenia czujników ? Które czujniki może są już podłaczone fabrycznie a które należy samemu podłączyć? Moje drugi pytanie dotyczy podłaczenia elementów wykonawczych do sterownika. Jak widzę są tam wtyczki "komputerowe" 220V. Czyli rozumiem wszystkie pompy itp są zasilane prez sterownik i np sterownik steruje pracą pieca poprzez odłączanie zasilania urządzeniom ? Trochę to chaotyczne ale jestem trochę zielony odnośnie sterowników. Posiadam drobną wiedzęna tematy z elektroniki więc proszę o radę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.10.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Samemu podłączysz CWU oraz powrotu.Jeżeli chcesz korzystać z pogodówki to cz.zew ( musisz do niego dokupić kabel 2 żyłowy 0,5kw i podłączyć na zewnątrz od strony północnej) jak nie masz termostatów to podłączyć możesz cz.wew w pokoju powiedzmy najchłodniejszym. Oba kable musisz wymierzyć od sterownika z jakimś zapasem 0,5mb do miejsca gdzie będzie zamontowany każdy z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts