Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

minertu,

Do domu z Zabrza mam jakieś ... cirka 600 km więc może i bym wyjechał po pijaku ale bym zajechał trzeźwy jak ta przysłowiowa świnia ;-)

A ! I jeszcze jedno ! Panie Bernard odezwij się pan w końcu do minertu !

Nie widzisz pan, jak się denerwuje, że nie może oddzwonić ! :-)

szosiu czujnik temp. wewnętrznej najlepiej dać w takim miejscu gdzie nie będzie narażony na częste skoki temperatury tzn. właśnie klatka schodowa, ganek jakiś czyli tam gdzie otwierasz często drzwi, okna itp.

Kocioł będzie wtedy wariował. Obierasz sobie któreś pomieszczenie jako prowadzące albo najchłodniejsze albo najcieplejsze i tam czujnik pilnuje temperatury a gdzie indziej kombinujesz głowicami na przykład.

woma4

Użytkownik, to może i jesteś, ale widać że przede wszystkim FACHOWIEC.

Podobnie jak Kol. minertu, darase i kilku innych, których znowu przepraszam, że ich nie wymieniłem.

A skoro już tak sobie godomy (na Śląsku chopy godają, a baby klachają), to tak uważam, powinno wyglądać forum, gdzie ludzie na odległość i bezinteresownie chcą sobie pomagać.

Tyle, że jak się klachy wcisnom w godka chopów, to wszystko pieron strzylo!

A najbarzyj to mie wkurzo jak sie do doradzanio biere taki, co ni mo zielonygo pojencio ło tymacie, bo nawet na ślipia klamora nie widzioł, ale łon ekszpert łod wszyćkiego. A doradzo, a ciepie wkoło cyferkami, symbolami ino nic z tego nik ni mo.

A jak sie mu napisze, że nachtop mo swoje przeznaczynie, to łobrażony jak Frida łod Żelozków.

Nie poradzi rozeznać, że 3 to nie 1, ale ciepie sie jak wancka na kraglu.

Pozdrawiam serdecznie, przepraszam, że nie zamieszczam tłumaczenia tego co nakryklołech. Może ktoś inny, kto zna gwarę śląską tej translacji dokona.

Oczywiście zapraszam Kolegów do Zabrza, jak tylko budowa nowego centrum się zakończy i będziemy mieli laboratorium naprawdę na miarę XXI w.

Edytowane przez zawijan_2

re: kocurmarcin

Kolego. ECoal, gdy przez pewien czas zaobserwuje, że mimo jego działań zaradczych temp. spalin cały czas maleje to się wyłączy i zasygnalizuje alarm.

Pisałeś, że nie możesz w instrukcji sterownika znaleźć odpowiedzi na niektóre interesujące cię sprawy.

Pisz e-maila do Kutna lub dzwoń. Nie zostawia cię bez pomocy.

Pozdrawiam zawijan_2

Woma4, dzięki za radę sam jestem laikiem ale już trochę o kotłach poczytałem i dlatego gdy zadzwoniłem do Ogniwa aby utwierdzić się w swoim wyborze (16KW) strasznie się zdziwiłem usłyszawszy, że 16KW w duże mrozy może nie dać rady, bo będzie miał do ogrzania te 145 kwadratów i jeszcze utrzymanie plusowej temperatury w garażu i jako takiej w piwnicy no i grzanie bojlera 140 litrów...a już miałem zamawiać tą "szesnastkę" a tak znowu w łeb wszystko wzięło...zacząłem już nawet przeglądać mój projekt (co prawda jest w nim projektowana instalacja gazowa ale zapotrzebowanie na moc jest przecież takie samo) no w i tym projekcie wskazano potrzebną moc do ogrzania domu na ok 13KW do tego oczywiście muszę doliczyć 2-3KW na wodę...tylko projekt faktycznie nie przewidywał piwnicy...

re: kocurmarcin

Kolego. ECoal, gdy przez pewien czas zaobserwuje, że mimo jego działań zaradczych temp. spalin cały czas maleje to się wyłączy i zasygnalizuje alarm.

Pisałeś, że nie możesz w instrukcji sterownika znaleźć odpowiedzi na niektóre interesujące cię sprawy.

Pisz e-maila do Kutna lub dzwoń. Nie zostawia cię bez pomocy.

Pozdrawiam zawijan_2

A Fachowcy z forum nic nie poradzą ?

Jak nie to prosty praktyk bez szkoły, piszący bez wyszukanego słownictwa może powie kocurmarcinowi.

Wiesz kolego kiedy spalisz ten miał bez problemu ?

Spalisz go jesienią jak E-System wprowadzi do eCoala możliwość zmiany nastaw tak jak w każdym sterowniku: RT-09 Pid, Cobra, Puma.

Rozmawiałem dzisiaj z p. Edwardem i mówił że pracują już nad taką możliwością i będzie taka opcja zmian i to nie niektórych ale może nawet wszystkich.

Także panowie była to tylko kwestia czasu do puki ktoś nie natrafi na wyjątkowe gówno przeciwpożarowe.

Mit obalony.

I wcale nie piszę tutaj że to zły sterownik a wręcz przeciwnie jest to może najlepszy sterownik na naszym rynku a ja nie to jeden z najlepszych.

Użytkownik powinien mieć możliwość zmiany nastaw chociaż w jakiś zakresie aby w razie czego nie został z ręką w nocniku

Myślę że firma poszła w dobrym kierunku ale jest to tylko moje skromne zdanie i dynda mi to co tu będziecie na mnie wypisywać.

Nauczył mnie tego Zawijan a jest dobrym nauczycielem, będę pisał gdzie chce, co chce, do kogo chce i o czym będę chciał.

Będę odpowiadał na pytania na które chce i będę wstanie odpowiedzieć bądź coś sensownego doradzić.

Na które nie będę chciał, będę ignorował. Nie wiem czy to wszystko ale tylko tyle zapamiętałem, taki ze mnie uczeń.

Super podejście, coraz bardziej mi się podoba.

Witam

Od razu zaznaczam, iż nie posiadam i nie jestem stroną. Kol. kocurmarcin zaznaczył, że prowadzi eksperyment, kocioł za kilka tysięcy zsypał, jak to ładnie sam określił jakimś „badziewem”, nawet energetyka zawodowa nie pali „popłuczynami po węglu”, mimo stosowania potężnej automatyki też by nie dali rady.

Tak ogólnie to jestem zdziwiony, iż nikt jeszcze w tych kotłach nie próbował spalać flotu?

Kilka wątków stąd, gość o równie wielkim zacięciu edukacyjnym, założył temat „Ekonomiczne spalanie……” ma kilkaset tysięcy wejść, ja nie wiem ile % korzyści ekonomicznych przynosi metoda Zawijana, jakie są wymierne oszczędności w eksploatacji, ale niewątpliwie zapewnia, dzięki uzyskaniu znacznie dokładniejszej kontroli nad procesem, efekt czystego spalania, jak się okazuję jest to b. ważny aspekt dla bywalców ww. wątku.

Ja jestem „palaczem barbarzyńcą”, palę zupełnie niezgodnie z zasadami, ale imponujący odzew osób chcących czysto i ekonomicznie palić daje do myślenia, a produkt nazywający się eCoal stwarza im taką szansę. To jest jego bezdyskusyjna przewaga na całą resztą.

Pozdrawiam

A Fachowcy z forum nic nie poradzą ?

Jak nie to prosty praktyk bez szkoły, piszący bez wyszukanego słownictwa może powie kocurmarcinowi.

Wiesz kolego kiedy spalisz ten miał bez problemu ?

Spalisz go jesienią jak E-System wprowadzi do eCoala możliwość zmiany nastaw tak jak w każdym sterowniku: RT-09 Pid, Cobra, Puma.

Rozmawiałem dzisiaj z p. Edwardem i mówił że pracują już nad taką możliwością i będzie taka opcja zmian i to nie niektórych ale może nawet wszystkich.

Także panowie była to tylko kwestia czasu do puki ktoś nie natrafi na wyjątkowe gówno przeciwpożarowe.

Mit obalony.

I wcale nie piszę tutaj że to zły sterownik a wręcz przeciwnie jest to może najlepszy sterownik na naszym rynku a ja nie to jeden z najlepszych.

Użytkownik powinien mieć możliwość zmiany nastaw chociaż w jakiś zakresie aby w razie czego nie został z ręką w nocniku

Myślę że firma poszła w dobrym kierunku ale jest to tylko moje skromne zdanie i dynda mi to co tu będziecie na mnie wypisywać.

Nauczył mnie tego Zawijan a jest dobrym nauczycielem, będę pisał gdzie chce, co chce, do kogo chce i o czym będę chciał.

Będę odpowiadał na pytania na które chce i będę wstanie odpowiedzieć bądź coś sensownego doradzić.

Na które nie będę chciał, będę ignorował. Nie wiem czy to wszystko ale tylko tyle zapamiętałem, taki ze mnie uczeń.

Super podejście, coraz bardziej mi się podoba.

A no widzisz ,czyli w temacie się coś jednak ruszyło.

Woma4, dzięki za radę sam jestem laikiem ale już trochę o kotłach poczytałem i dlatego gdy zadzwoniłem do Ogniwa aby utwierdzić się w swoim wyborze (16KW) strasznie się zdziwiłem usłyszawszy, że 16KW w duże mrozy może nie dać rady, bo będzie miał do ogrzania te 145 kwadratów i jeszcze utrzymanie plusowej temperatury w garażu i jako takiej w piwnicy no i grzanie bojlera 140 litrów...a już miałem zamawiać tą "szesnastkę" a tak znowu w łeb wszystko wzięło...zacząłem już nawet przeglądać mój projekt (co prawda jest w nim projektowana instalacja gazowa ale zapotrzebowanie na moc jest przecież takie samo) no w i tym projekcie wskazano potrzebną moc do ogrzania domu na ok 13KW do tego oczywiście muszę doliczyć 2-3KW na wodę...tylko projekt faktycznie nie przewidywał piwnicy...

W razie jakichś nawet niespotykanych mrozów 16Kw u Ciebie spokojnie da rade. Sam widziałem jak ten kociołek na testach poszedł grubo ponad 20Kw.Nie ma co brać większego i przez większość sezonu spalać z mniejsza sprawnością.

Szanowni Czytelnicy tego wątku

We wpisie #1054 forumowicz Wlodek_PID napisał:

"A nastawy rzeczywiście są potrzebne."

Jak wynika z kontekstu, dotyczył ów wpis sterownika eCoal i wcześniejszych narzekań pewnego kierowcy, który siada do samochodu, zabiera rodzinę rusza i woła przez okno: a jak się w tym samochodzie zmienia biegi?

Z pełną świadomością odesłałem wcześniej tego kolegę do instrukcji sterownika.

A tam stoi jak byk:

nastawy (do ustawienia przez użytkownika) w podtrzymaniu:

- podajnik: od 3 do 60 sekund

- wentylator 30% do 100%.

Wystarczyło, jak już wcześniej napisałem temu koledze, zacząć czytać instrukcję od str.20 i już po kilku stronach, byłoby wszystko jasne, co i jak trzeba uczynić.

Ponieważ ów kolega dalej twierdził, że nic tam nie ma, to poradziłem mu, aby skontaktował się z producentem sterowników, a tamci go poprowadzą za rączkę step by step do celu.

Bo dobrze jest, gdy kierowca choć w miarę panuje nad swoim pojazdem.

I wszystko było by OK, gdyby nie owe "A nastawy rzeczywiście są potrzebne."

Też się nie chciało wejść na http://www.eCoal.pl i poczytać instrukcję zanim się kamyczek do cudzego ogródka wrzuciło?

Zagram głupa kolego forumowy W_PID i wzorem kolegi forumowego Jareckiego (gdy czarno na białym udowodniłem, że 3 nie równa się 1) na kolegi wpis rzeknę jeno:

POMIDOR!!! Po raz kolejny.

karoka65

A Ty radzisz, jak spalać paliwo, którego nawet nie widziałeś.

Czy naprawdę myślisz, że RĘCZNIE można spalić wszystko?

Ale nic to. Wszystko będzie OK. Jeśli tylko nie będziesz słuchał pewnego pana, który radzi Ci nie brać przykładu z zawijana i twierdzi, że ręczne „nastawy rzeczywiście są potrzebne”.

[/b]

Ja nie radzę, ja twierdzę że jeśli możliwość nastaw będzie wprowadzona a z tego co wiem to będzie i jeśli nie byłoby takiej potrzeby nie wprowadzano by tego, wtedy będzie możliwość spalenia tego kiepskiego paliwa bez uciążliwego dla użytkownika wygaszania kotła.

Twierdzisz również że nie piszesz o tym czego nie zbadałeś i nie zmierzyłeś a tutaj często widzę że łamiesz podstawy wyznawanej przez siebie filozofii czy zasady zawodowej.

Zbadaj, zmierz i wtedy rzetelnie i uczciwie podaj wyniki. To taka moja prośba a zrobisz oczywiście jak zechcesz.

Nie o to chodzi żeby każdy zamieniał swoją kotłownie w laboratorium, oczywiście kto che niech się bawi w naukowca. Przeciętny człowiek który kupuje kocioł oczekuje żeby pracował mu długo i bezawaryjnie i w miarę mało spalał zapewniając mu komfort cieplny i chyba tyko tego oczekuje a może aż tego.

Dla mnie jest nie ważne jaki sterownik X czy Y prowadzi kocioł, ważne żeby robił to dobrze.

Jeśli używam takiego samego paliwa, na tym samym obiekcie i prawie takim samym odbiorze ciepła to dla mnie wyznacznikiem wyboru jest to ile w takim samym czasie kocioł spalił paliwa, jak go spalił, ile wyprodukował popiołu i innych nieczystości w postaci sadzy.

Tylko to możemy obserwować i na podstawie tylko tego możemy dokonać porównań ewentualnie jakiegoś wyboru.

A może aż tego.

Macie Panowie bardzo brzydką manierę naskakiwania na kogoś, kto opisuje jakiś problem, komu się coś w kotle Ogniwo, który posiada nie podoba.

Zgłasza, co można poprawić, to jest to jakaś obraza majestatu.

Skoro konkretnie kolega marcin przedstawił dwa problemy, to należy je rozwiązać i nie ma potrzeby warczenia niczym wściekły pies.

Odpisałem mu w innym miejscu, aby uszanować Wasz wątek. Z tego co pamiętam informowałem go o opcji przedmuchów.

Nie wiem na czym polegają, myślałem, że ktoś go dalej poprowadzi.

Zasugerowałem pewne rozwiązanie.

Mi się Wasze zachowanie zwyczajnie nie podoba.

Kilka osób dzwoni i rozmawia z firmą E-S, uzyskują jakąś informację,że coś ma być dodane, poprawione, ale dalej mówicie, że to nie tak.

Może wiecie lepiej...

Bez nerwów można przecież poczekać do jesieni i każdy się przekona, czy producent umożliwi dokonanie jakiś korekt i w jaki sposób, czy z tego zrezygnuje.

Nie ma potrzeby naskakiwania na innych.

Karoka daj sobie spokój, bo zaraz i Ty będziesz wrogiem publicznym nr.1

Edytowane przez Jarecki79

Karoka daj sobie spokój, bo zaraz i Ty będziesz wrogiem publicznym nr.1

Ja jestem po środku, nie jestem związany ani nie czerpię żadnych korzyści majątkowych ani do jednych ani od drugich.

Jak napisałem trochę wyżej: dynda mi to.

Myślę że nie mam tutaj wrogów a jeśli mnie ktoś za wroga uważa to niech sobie tam...

j/w dynda mi to

Obecnie mój kocioł prowadzi Cobra i jestem z jej pracy bardzo zadowolony, dzisiaj przepinam na Bruli.

Napisałem co mi się podoba w jednym i drugim a także to co bym zmienił lub dodał.

Powiadomiłem o moich spostrzeżeniach zainteresowane firmy mailowo i opisałem na tym forum obiektywnie i uczciwie nie faworyzując ani jednych ani drugich.

Jeszcze trochę lata przed nami i z nastaniem zimy znowu coś nowego da się zaobserwować po jednej jak i po drugiej stronie.