makog 29.10.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Witam, mam pytanie do Pana Zawijana, a mianowicie o jakiej najwiekszej spiekalnosci wegeil , palnik w kotle Ogniwo Eko Plus jest w stanie spalic bez wiekszych problemow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w84u 29.10.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 (edytowane) Witam, mam pytanie do Pana Zawijana, a mianowicie o jakiej najwiekszej spiekalnosci wegeil , palnik w kotle Ogniwo Eko Plus jest w stanie spalic bez wiekszych problemow ? http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/spieki-w-palnikach-weglowych/ Sąsiedzie, 6-ty i 14-ty akapit. Żeby sobie dać wyczerpującą odpowiedź przeczytaj całość. Edytowane 29 Października 2014 przez w84u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makog 29.10.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Siasiedzie czytalem to z kilka razy, ale nadal nie mam pewnosci o jakiej maskymalnej spiekalnosci bruner-s jest w stanie spalac wegiel, bez ewakuacji spiekow koksowych z palnika do popielnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w84u 29.10.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 @makog, nie oczekuj odpowiedzi z konkretną wartością RI, bo to by było pytanie raczej do praktyków, czyli nas. Burner-s powinien spalić "spokojnie" Borutę z Jankowic (RI+50) ale to "spokojnie" zależy także od temperatur spiekania i płynięcia popiołów, sterownika, a może przede wszystkim od rozwiązań w instalacji CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makog 29.10.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 w84u no a ja sie mecze z chwalowicami i spiekami koksowymi, ale chyba bedzie tak jak piszesz ze ten wegiel bedzie mial niska temperature spiekania i topnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.10.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Odpowiedź ogólna jest dość prosta.Im wyższa spiekalność - tym większy problem aby to spalić przy większym zapotrzebowaniu na grzanie.Te palniki (w sensie brucerowate, bo strikte z burnerem do czynienia nie miałem) to raczej potrafią spiek wyekspediować do popielnika niż to można nazwać spaleniem węgla (to moja opinia), ale jak węgiel ciężki w spalaniu, to można czegoś domieszać np. pelletu, ziarna owsa, słabego groszku typu jaret czy retopal czy nawet czecha. Każdy palnik przy nieco większym zapotrzebowaniu na ciepło będzie miał większy lub mniejszy kłopot ze spaleniem takiego spiekającego paliwa. Węgiel o wyższej spiekalności akurat łatwiej spalić na większym palniku, mniej dmuchając, rozciągając dawkę dla małego odbioru ciepła i dbając o względnie stały odbiór ciepła (bez termostatu pokojowego, czy zmiany położenia zaworu mieszającego jakims siłownikiem ze sterowaniem... czy nagłego odcinania układu termostatami przy grzejnikach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrek1 03.11.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Paliłem groszkiem z Jankowic. Było dużo koksu w popielniku. Zmieszałem z ruskiem z marketu i problem ustąpił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiezik 22.11.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Czy piec Ogniwo Eko Plus, aby nie utracić gwarancji musi być koniecznie podłączany przez instalatora z uprawnieniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.11.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Zadzwoń do nich i zapytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 23.11.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Kiedyś gdy instalowałem ogniwo nie musiał być "ich" instalator....wiec pewnie teraz też nie musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 24.11.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 witam Długo nie zaglądałem tutaj, ale czynię to niniejszym. Czy ktoś z posiadaczy ogniwo eko+ 16kw miał kłopoty z podajnikiem (burner s)? Tzn, chodzi mi o to czy komuś ten podajnik normalnie się przepalił. Mam właśnie taką sytuację. Od kilku dni kocioł zachowywał się nieco inaczej podczas spalania, Przy wyciąganiu popiołu zauważyłem na najniższych drzwiczkach pełno...SMOŁY. Ta smoła była też na popielniku w okolicy rączki. Myślałem, że wegiel jakiś mi się trafił nijaki/problematyczny. Dzisiaj pojechałem po 125kg.(wesołej), ale wcześniej wygasiłem kocioł aby go wyczyścić.Jakież było moje zdumienie gdy zacząłem czyścić ostatnią/dolną półkę. Zaraz zauważełem WYPALONY otwór w tym żeliwnym podajniku. Gwarancja na ten podajnik już się skończyła (sierpień tego roku) więc trzeba będzie ''wybulić'' trochę na jego wymianę. Jak radzicie, wymienić to sobie samemu czy zamawiać serwis? jakie mogą być koszty tej operacji, ile gdy wymienię sam oraz ile zaplacę serwisowi? Nurtuje mnie jeszcze kwestia czy ten element /część jest znormalizowana (czy wszystkie otwory nowego podajnika będą pasować z pozostałymi/starymi częściami), czy jednak są niewielkie odchyłki, które koryguje się na miejscu podczas montażu? Innymi słowy, brać się za to samemu czy raczej nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makog 24.11.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Ktos podobny problem opisywal na forum Esterownik, ale z tego co pamietam to kociol chyba jeszcze na gwarncji i wymieniali w ramach reklamacji.tutaj to jest opisane https://esterownik.pl/forum/posty,1800/smola-w-popielniku,1 Edytowane 24 Listopada 2014 przez makog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 24.11.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 witam Długo nie zaglądałem tutaj, ale czynię to niniejszym. Czy ktoś z posiadaczy ogniwo eko+ 16kw miał kłopoty z podajnikiem (burner s)? Tzn, chodzi mi o to czy komuś ten podajnik normalnie się przepalił. Mam właśnie taką sytuację. Od kilku dni kocioł zachowywał się nieco inaczej podczas spalania, Przy wyciąganiu popiołu zauważyłem na najniższych drzwiczkach pełno...SMOŁY. Ta smoła była też na popielniku w okolicy rączki. Myślałem, że wegiel jakiś mi się trafił nijaki/problematyczny. Dzisiaj pojechałem po 125kg.(wesołej), ale wcześniej wygasiłem kocioł aby go wyczyścić.Jakież było moje zdumienie gdy zacząłem czyścić ostatnią/dolną półkę. Zaraz zauważełem WYPALONY otwór w tym żeliwnym podajniku. Gwarancja na ten podajnik już się skończyła (sierpień tego roku) więc trzeba będzie ''wybulić'' trochę na jego wymianę. Jak radzicie, wymienić to sobie samemu czy zamawiać serwis? jakie mogą być koszty tej operacji, ile gdy wymienię sam oraz ile zaplacę serwisowi? Nurtuje mnie jeszcze kwestia czy ten element /część jest znormalizowana (czy wszystkie otwory nowego podajnika będą pasować z pozostałymi/starymi częściami), czy jednak są niewielkie odchyłki, które koryguje się na miejscu podczas montażu? Innymi słowy, brać się za to samemu czy raczej nie? [ATTACH=CONFIG]290849[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]290850[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]290851[/ATTACH] Witam- prosta sprawa wyczyśc i posmaruj grubo uszczelniaczem kominkowym lub pospawaj trafo nierdzewną elektrodą kawałek blachy stalowej i dodatkowo na blache i wokół niej uszczelniaczem kominkowym posmaruj i jeszcze długo będzieś palił odlew jak odlew widocznie nie czysty materiał był pzdr pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.11.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Robus, miałem pojedyncze przypadki tego typu na: - brucerze- tu był wielki problem z egzekwowaniem gwarancji - ekoenergii - stanęli na wysokości zadania, tutaj miałem tylko przeboje z pękającymi ślimakami w małej eko, jeszcze na starym odlewie... - ewmarze, stanęli na wysokości zadania Twierdzę,że to wada odlewu, u mojego klienta jakiś m-c temu też po gwarancji wypadła dziura w korpusie (po trochę więcej jak 2latach). Po rozmowie z kierownikiem serwisu klient dostał nowy korpus. Stanęli na wysokości zadania Jak chcesz, mogę też fotkę tego klienta wrzucić, dziura wypadła na zewnątrz kotła na dole palnika blisko ramki, gdzie się przykręca do kotła. Dla mnie ewidentna wada odlewu Edytowane 24 Listopada 2014 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawy 25.11.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Witam wszystkich. Na początku się przyznam że jestem laikiem i będę miał styczność pierwszy raz z piecem na eko groszek. Mam nowy dom parterowy z użytkowym poddaszem około 300m2 podłogi, ściana ytong 36,5 cm +10 cm styro, poddasze ocieplone pianką 15cm. Z tego co wyczytałem na forum to piec 16kw powinien starczyć, lecz w wszystkich sklepach twierdzą ze 25kw to minimum. Proszę mi doradzić czy piec ogniwo eko plus 16kw jest trafnym wyborem dla takiego początkującego jak ja, a może są jakieś lepsze alternatywy? Chętnie wysłucham każdej rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 25.11.2014 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 http://cieplowlasciwie.pl/ - najlepiej sam policz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.11.2014 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 http://cieplowlasciwie.pl/ - najlepiej sam policz. Sprawdziłem swoją łupinę i wyszło przeszacowanie o ok 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 26.11.2014 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 40% to i tak lepiej niż rady handlowców. Mi wychodzi 0.7 t mniej niż spalam ale nie wliczają CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawy 26.11.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 http://cieplowlasciwie.pl/ - najlepiej sam policz. No właśnie liczyłem i wychodzi tam 16kw, lecz mój instalator twierdzi że na pewno będzie za mało na taką powierzchnie, zwłaszcza ze mam dużo ogrzewania podłogowego i otwartych przestrzeni. Spotkał się może ktoś z tym piecykiem http://www.piecemans.pl/z-podajnikiem-tlokowym/29-kociol-z-podajnikiem-tlokowym-20-kw.html ? Jak on wypada na tle Ogniwo Eko Plus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.11.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Odpuść sobie tłoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts