Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam pytanie do Pana Zawijana, a mianowicie o jakiej najwiekszej spiekalnosci wegeil , palnik w kotle Ogniwo Eko Plus jest w stanie spalic bez wiekszych problemow ?

http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/spieki-w-palnikach-weglowych/ Sąsiedzie, 6-ty i 14-ty akapit. Żeby sobie dać wyczerpującą odpowiedź przeczytaj całość. :)

Edytowane przez w84u

@makog, nie oczekuj odpowiedzi z konkretną wartością RI, bo to by było pytanie raczej do praktyków, czyli nas. Burner-s powinien spalić "spokojnie" Borutę z Jankowic (RI+50) ale to "spokojnie" zależy także od temperatur spiekania i płynięcia popiołów, sterownika, a może przede wszystkim od rozwiązań w instalacji CO.

Odpowiedź ogólna jest dość prosta.

Im wyższa spiekalność - tym większy problem aby to spalić przy większym zapotrzebowaniu na grzanie.

Te palniki (w sensie brucerowate, bo strikte z burnerem do czynienia nie miałem) to raczej potrafią spiek wyekspediować do popielnika niż to można nazwać spaleniem węgla (to moja opinia), ale jak węgiel ciężki w spalaniu, to można czegoś domieszać np. pelletu, ziarna owsa, słabego groszku typu jaret czy retopal czy nawet czecha. Każdy palnik przy nieco większym zapotrzebowaniu na ciepło będzie miał większy lub mniejszy kłopot ze spaleniem takiego spiekającego paliwa.

Węgiel o wyższej spiekalności akurat łatwiej spalić na większym palniku, mniej dmuchając, rozciągając dawkę dla małego odbioru ciepła i dbając o względnie stały odbiór ciepła (bez termostatu pokojowego, czy zmiany położenia zaworu mieszającego jakims siłownikiem ze sterowaniem... czy nagłego odcinania układu termostatami przy grzejnikach)

• 3 weeks później...

witam

Długo nie zaglądałem tutaj, ale czynię to niniejszym. Czy ktoś z posiadaczy ogniwo eko+ 16kw miał kłopoty z podajnikiem (burner s)? Tzn, chodzi mi o to czy komuś ten podajnik normalnie się przepalił. Mam właśnie taką sytuację. Od kilku dni kocioł zachowywał się nieco inaczej podczas spalania, Przy wyciąganiu popiołu zauważyłem na najniższych drzwiczkach pełno...SMOŁY. Ta smoła była też na popielniku w okolicy rączki. Myślałem, że wegiel jakiś mi się trafił nijaki/problematyczny. Dzisiaj pojechałem po 125kg.(wesołej), ale wcześniej wygasiłem kocioł aby go wyczyścić.Jakież było moje zdumienie gdy zacząłem czyścić ostatnią/dolną półkę. Zaraz zauważełem WYPALONY otwór w tym żeliwnym podajniku. Gwarancja na ten podajnik już się skończyła (sierpień tego roku) więc trzeba będzie ''wybulić'' trochę na jego wymianę. Jak radzicie, wymienić to sobie samemu czy zamawiać serwis? jakie mogą być koszty tej operacji, ile gdy wymienię sam oraz ile zaplacę serwisowi? Nurtuje mnie jeszcze kwestia czy ten element /część jest znormalizowana (czy wszystkie otwory nowego podajnika będą pasować z pozostałymi/starymi częściami), czy jednak są niewielkie odchyłki, które koryguje się na miejscu podczas montażu? Innymi słowy, brać się za to samemu czy raczej nie?

IMG_20141124_194811.jpg

IMG_20141124_195054.jpg

IMG_20141124_195201.jpg

witam

Długo nie zaglądałem tutaj, ale czynię to niniejszym. Czy ktoś z posiadaczy ogniwo eko+ 16kw miał kłopoty z podajnikiem (burner s)? Tzn, chodzi mi o to czy komuś ten podajnik normalnie się przepalił. Mam właśnie taką sytuację. Od kilku dni kocioł zachowywał się nieco inaczej podczas spalania, Przy wyciąganiu popiołu zauważyłem na najniższych drzwiczkach pełno...SMOŁY. Ta smoła była też na popielniku w okolicy rączki. Myślałem, że wegiel jakiś mi się trafił nijaki/problematyczny. Dzisiaj pojechałem po 125kg.(wesołej), ale wcześniej wygasiłem kocioł aby go wyczyścić.Jakież było moje zdumienie gdy zacząłem czyścić ostatnią/dolną półkę. Zaraz zauważełem WYPALONY otwór w tym żeliwnym podajniku. Gwarancja na ten podajnik już się skończyła (sierpień tego roku) więc trzeba będzie ''wybulić'' trochę na jego wymianę. Jak radzicie, wymienić to sobie samemu czy zamawiać serwis? jakie mogą być koszty tej operacji, ile gdy wymienię sam oraz ile zaplacę serwisowi? Nurtuje mnie jeszcze kwestia czy ten element /część jest znormalizowana (czy wszystkie otwory nowego podajnika będą pasować z pozostałymi/starymi częściami), czy jednak są niewielkie odchyłki, które koryguje się na miejscu podczas montażu? Innymi słowy, brać się za to samemu czy raczej nie?

[ATTACH=CONFIG]290849[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]290850[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]290851[/ATTACH]

Witam- prosta sprawa wyczyśc i posmaruj grubo uszczelniaczem kominkowym lub pospawaj trafo nierdzewną elektrodą kawałek blachy stalowej i dodatkowo na blache i wokół niej uszczelniaczem kominkowym posmaruj

i jeszcze długo będzieś palił

odlew jak odlew widocznie nie czysty materiał był

pzdr

pozdr

Robus, miałem pojedyncze przypadki tego typu na:

- brucerze- tu był wielki problem z egzekwowaniem gwarancji

- ekoenergii - stanęli na wysokości zadania, tutaj miałem tylko przeboje z pękającymi ślimakami w małej eko, jeszcze na starym odlewie...

- ewmarze, stanęli na wysokości zadania

Twierdzę,że to wada odlewu, u mojego klienta jakiś m-c temu też po gwarancji wypadła dziura w korpusie (po trochę więcej jak 2latach).

Po rozmowie z kierownikiem serwisu klient dostał nowy korpus. Stanęli na wysokości zadania

Jak chcesz, mogę też fotkę tego klienta wrzucić, dziura wypadła na zewnątrz kotła na dole palnika blisko ramki, gdzie się przykręca do kotła.

dziura ewmar2lata.jpg

Dla mnie ewidentna wada odlewu

Edytowane przez Jarecki79

Witam wszystkich.

Na początku się przyznam że jestem laikiem i będę miał styczność pierwszy raz z piecem na eko groszek.

Mam nowy dom parterowy z użytkowym poddaszem około 300m2 podłogi, ściana ytong 36,5 cm +10 cm styro, poddasze ocieplone pianką 15cm.

Z tego co wyczytałem na forum to piec 16kw powinien starczyć, lecz w wszystkich sklepach twierdzą ze 25kw to minimum.

Proszę mi doradzić czy piec ogniwo eko plus 16kw jest trafnym wyborem dla takiego początkującego jak ja, a może są jakieś lepsze alternatywy? Chętnie wysłucham każdej rady.

http://cieplowlasciwie.pl/ - najlepiej sam policz.

No właśnie liczyłem i wychodzi tam 16kw, lecz mój instalator twierdzi że na pewno będzie za mało na taką powierzchnie, zwłaszcza ze mam dużo ogrzewania podłogowego i otwartych przestrzeni.

Spotkał się może ktoś z tym piecykiem http://www.piecemans.pl/z-podajnikiem-tlokowym/29-kociol-z-podajnikiem-tlokowym-20-kw.html ? Jak on wypada na tle Ogniwo Eko Plus?