Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

Trzy dni temu opisywałem awarię/przepalenie podajnika BURNER S w moim ogniwie eko+ 16 kw. Zadzwoniłem do serwisu w Bieczu i STANĘLI na WYSOKOŚCI ZADANIA. We wtorek zgłosiłem tę awarię a już dzisiaj przyjechał serwis i wymienił cały korpus żeliwny podajnika (wraz z nowym ślimakiem, chociaż ten stary był jeszcze dobry. Zajęło to 2 osobowej ekipie ok.1GODZ, i jeszcze razem napiliśmy się kawy w tym czasie. Mało tego, gwarancja na podajnik wynosi 2 lata, i ten termin minął u mnie w sierpniu. Jednak firma przedłużyła/ uznała mi tę gwarancję o trzy miesiące więcej, A tak musiałbym zapłacić za podajnik ok. 1300 zł nie licząc robocizny. Jesteśmy z żoną pod wielkim wrażeniem solidności tej firmy. Tak więc nie musimy się obawiać jako użytkownicy tych kotłów OGNIWO EKO + z Biecza, że zostaniemy sami z problemami jakie mogą wyniknąć podczas eksdploatacji tego kociołka. Kolejna FIRMA wpisuje się na listę ; Solidna Firma.

To już wiesz co cię czeka za dwa lata.

A z komory nawrotnej co ile wygrzebujesz ten miód ? tak z ciekawości pytam.

Jak tą rączkę zamontowałeś ? wewnątrz tylnej części ?

Jezeli masz na mysli pozioma czesc wymiennika to czyszcze ja tak jak spalinowa. Chodzi o uchwyt transportowy taki jak firmowy tylko po przeciwleglej stronie szuflady. Zaladowana wieksza szuflada na popiol jest ciezsza dlatego kolejny uchwyt ulatwia jej przenoszenie.

Jako nowy użytkownik Ogniwa eko plus witam serdecznie.

Pierwsze pytanie skąd taki rozjazd cenowy tego kotła? Zdecydowałem się na oep 10kW lokalny dystrybutor chciał mi go sprzedać za 8500 PLN, producent po kontakcie telefonicznym za 7500 PLN ( tu z przesyłką ), jednak kocioł zakupiłem za 7100 PLN z przesyłką i tu ciekawostka bo nawet producent nie mógł zejść do takiej ceny jak jakiś pośrednik. Rozumiem różnica 500 PLN ale 1500 różnicy między najdroższym a najtańszym.

Dlaczego zdecydowałem się na oep powodów kilka pochlebne opinie, sterownik ecoal, ocena A na czystym...a najważniejsza że mój kocioł ma już skończone 15 lat i dokonuje żywota. Do ogrzania mała chatka z fundamentów będzie jakieś 60m2 + bardzo maleńkie poddasze po podłodze będzie ze 30m2 ale same skosy więc kociołek może być nawet trochę za duży. Ocieplenie jest zrobione ale niezbędne niewielkie poprawki.

Ochrona powrotu... temat rzeka widać że producent życzy sobie aby była jednak jak uzyskać 55 stopni na powrocie jeśli kocioł może pracować od około 45 stopni? Czegoś nie rozumiem czy będzie potrzebny zawór nD do nasypującej instalacji otwartej kocioł 4m rurki wymiennik płytowy i może 1 kaloryfer na tym układzie?

Jako nowy użytkownik Ogniwa eko plus witam serdecznie.

Pierwsze pytanie skąd taki rozjazd cenowy tego kotła? Zdecydowałem się na oep 10kW lokalny dystrybutor chciał mi go sprzedać za 8500 PLN, producent po kontakcie telefonicznym za 7500 PLN ( tu z przesyłką ), jednak kocioł zakupiłem za 7100 PLN z przesyłką i tu ciekawostka bo nawet producent nie mógł zejść do takiej ceny jak jakiś pośrednik. Rozumiem różnica 500 PLN ale 1500 różnicy między najdroższym a najtańszym.

Dlaczego zdecydowałem się na oep powodów kilka pochlebne opinie, sterownik ecoal, ocena A na czystym...a najważniejsza że mój kocioł ma już skończone 15 lat i dokonuje żywota. Do ogrzania mała chatka z fundamentów będzie jakieś 60m2 + bardzo maleńkie poddasze po podłodze będzie ze 30m2 ale same skosy więc kociołek może być nawet trochę za duży. Ocieplenie jest zrobione ale niezbędne niewielkie poprawki.

Ochrona powrotu... temat rzeka widać że producent życzy sobie aby była jednak jak uzyskać 55 stopni na powrocie jeśli kocioł może pracować od około 45 stopni? Czegoś nie rozumiem czy będzie potrzebny zawór nD do nasypującej instalacji otwartej kocioł 4m rurki wymiennik płytowy i może 1 kaloryfer na tym układzie?

Na alledrogo również ceny różne może tu VAT miesza?

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=OGNIWO+EKO+PLUS+10+KW&search_scope=category-1520&bmatch=seng-v10-p-sm-ssqm-1-o-1222

Zawory temperaturowe lub 4D .

Edytowane przez animuss

Niska cena zakupu? - Jaka niska cena? Niczego nie zaoszczędziłem bo ile by nie chcieli i tak trzeba by było zapłacić. A każdy z nas kupił by i tak najtaniej może po kolejnych 3 telefonach i była by podobna cena. A może po kolejnych 15 udało by się jeszcze 100-200 urwać? Umówmy się za 6k PLN nikt by nie znalazł.

Jeszcze "tylko" komin systemowy, wymiennik płytowy, rura preizolowana pozostałe materiały, robocizna i ten nDrożny ( bez sterownika bo w totka nie gram ale liczę że wygram )

Na wszystko w sumie przeznaczyłem 16k PLN ale mam nadzieje że w tej cenie kupię jeszcze przynajmniej 2t ekogroszku workowanego;)

Jak nie starczy będę łupał pozostałe 750 kg węgla na groszek i miał młotkiem 5kg

Edytowane przez marcinbbb

Nie wydaje mi się bo przecież nikt nie kupi kotła bez VAT`u - nie ważne znalazłem najtańszą ofertę, kocioł z 2014r zaraz po Sylwestrze zaczną się prace instalacyjne byle była choć minimalna odwilż bo na chwilę obecną -7 za oknem.

Z VAT-em 8% i montażem w domu lub wirtualnym .Z wodą trzeba uważać żeby nie zamarzła w instalacji.

Niczego nie zaoszczędziłem
Tu jeszcze 2 w tej cenie.

http://allegro.pl/kociol-ogniwo-eko-plus-10-kw-podajnik-pajeczno-i4944428942.html

Edytowane przez animuss

Kocioł wskoczył na paletę i czeka na kuriera.

Panowie knuje nad zaworem 4d pytanie czy wystarczy sam zawór 4d czy powinien być ze sterownikiem i siłownikiem? Podłogówkę mam na 3D bez sterownika i siłownika i puszcza tyle ile jest w buforze więc jak 60oC puszcza X a jak 50oC puszcza Y.

Ale czy kocioł będzie podawał stałą za wymiennikiem powiedzmy 58oC czy trzeba tym sterować ręcznie bądz automatycznie?

Kocioł wskoczył na paletę i czeka na kuriera.

Panowie knuje nad zaworem 4d pytanie czy wystarczy sam zawór 4d czy powinien być ze sterownikiem i siłownikiem? Podłogówkę mam na 3D bez sterownika i siłownika i puszcza tyle ile jest w buforze więc jak 60oC puszcza X a jak 50oC puszcza Y.

Ale czy kocioł będzie podawał stałą za wymiennikiem powiedzmy 58oC czy trzeba tym sterować ręcznie bądz automatycznie?

Kup sam zawór 4D resztę zawsze można dokupić ,najpierw przetestuj ręczne nastawy.