marcinbbb 30.12.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Może racja 600 PLN w kieszeni. Na razie knuje nad kominem systemowym będzie 5m aby był lepszy cug, rura preizolowana 12m aby straczyłocbez problemów 1500 PLN szok + złączki 200. Jak ta kasa się rozchodzi a jeszcze nawet robota nie zaczęta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Nie żeby wytykać ale rura to coś taniawa jak i złączki. Ten kociołek chcesz gdzieś za domem montować ? Komin mam też 5m, teraz żałuję tylko że takiego "grubasa" kupiłem Samym zaworem 4D nie wysterujesz układu, zabezpieczysz tylko temp. powrotu jaką Ci nakazują, kocioł trzeba będzie trzymać bardzo wysoko żeby 55 osiągnąć na powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.12.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Może racja 600 PLN w kieszeni. Na razie knuje nad kominem systemowym będzie 5m aby był lepszy cug, rura preizolowana 12m aby straczyłocbez problemów 1500 PLN szok + złączki 200. Jak ta kasa się rozchodzi a jeszcze nawet robota nie zaczęta Rozwiń te zdania z tym kominem ,do węgla wystarczą mniejsze średnice fi 140-160 , do palenia drewnem trzeba fi 180-200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Rozwiń te zdania z tym kominem ,do węgla wystarczą mniejsze średnice fi 140-160 , do palenia drewnem trzeba fi 180-200. Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.12.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Rozwiń te zdania z tym kominem ,do węgla wystarczą mniejsze średnice fi 140-160 , do palenia drewnem trzeba fi 180-200. Komin wg. tego co sobie zaplanowaliśmy miał mieć 4m i wystawać niespełna 80 cm nad dach budynku gospodarczego jednak zdecydowaliśmy że 5m będzie trochę lepszy Rura preizolowana w promocji 118 PLN/m i każda złączka 55 PLN w sumie rura ze złączkami 1600 PLN karoka65 czyli co brać ten4D z siłownikiem aby sam sterował zaworem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.12.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 A na cholere Ci 4D z siłownikiem. Tym zaworem masz sobie tylko zabezpieczyć powrót, można to zrobić też na inne sposoby.Nie pamiętam co pisałeś o instalacji ale masz mieć chyba trochę podłogówki ?Piszesz o rurze, kocioł będzie poza domem ? co to za rura ?Gdzie się podziali Ci doradcy od Ogniwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.12.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Kotłownię przenoszę do budynku gospodarczego właśnie po to rura preizolowana.W domu jest już kompletna instalacja podłogówka + kaloryfery i stary wysłużony 15 letni kocioł który właśnie zamieniam na ekogroszek.Do kompletu 8m2 solarów i malutki bufor kombinowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.12.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Ciekawi mnie jeszcze ta cena czy kupiłeś na 23% czy na 8% jeśli to nie tajemnica. No nakombinowałeś żeby chociaż drogo było Po co Ci te solary że zapytam znowu z ciekawości ? Kocioł będzie sobie gnił latem a Ty wywalasz kasę na coś co nigdy się nie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.12.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) 23% vatu będzie 8% jak mi go zainstalują Solary bardzo się przydają i wcale drogo nie kosztowały wyszło 20k PLN minus dofinansowanie 8,5k PLN więc za 12k mam spokój na lata, właściwie to na 11 lat bo tyle mają gwarancji. W 1,5 roku za darmo zrobiły 3500kWh cwu i co. Dokładnie kociołek w lato będzie sobie gnił wymalowany olejem a w zimę będzie ogrzewał chałupę. Pewnie że mogłem kupić zwykły kocioł zasypowy za 4k PLN jakiegoś Defro i znów latał bym z węglem i drewnem, poza tym kocioł mam na przedpokoju więc musiałem go wyeksportować z domu aby odzyskać trochę miejsca na szafę czy inne wieszaki. Poza tym nie chciał byś wiedzieć co to kocioł na środku domu w pomieszczeniu przechodnim, codziennie możesz zamiatać całą chałupę i efektów brak. Chcesz się zamienić Edytowane 31 Grudnia 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.12.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Te 12 klocków miałbyś teraz jak znalazł a wodę grzeję podajnikiem 7 lat Nie martwię się że mu zimno i mokro Aha, a co do tych 8% to nie wiem czy wiesz ale jeśli kotłownia jest poza budynkiem mieszkalnym w innym pomieszczeniu nikt nie powinien Ci tego kotła sprzedać na Vat 8%. Edytowane 31 Grudnia 2014 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.12.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Jakbym miał liczyć tak te wszystkie klocki które wydałem to już dawno bym osiwiał, ale masz rację jutro sprzedam samochód 50 klocków jak znalazł będę na te klocki patrzył albo włożę je sobie do akwarium.Byś napisał że bym zobaczył te wszystkie klocki które się przepiło przez tyle lat życia, o studiach nawet nie wspominając. W maju tego roku skończyłem moją 10 letnią zabawę w pracę w korporacji, od maja w sumie raz czy 2 przyszło mi do głowy aby wrócić do pracy, ale po tych 10 latach muszę sobie choć rok odpocząć. Żona zadowolona bo siedzę z córą a ona po 4 latach wróciła na rynek pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.12.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Byś napisał że bym zobaczył te wszystkie klocki które się przepiło przez tyle lat życia............. No tych to mi nigdy nie było i nie będzie szkoda, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.12.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Człowiek nie wielbłąd pić musi, a poza tym najlepiej konserwuje się od środka My tu gadu, gadu a za 4 godziny trzeba być przygotowany do tej konserwacji i konsumpcji do tego jeszcze ubrany na galowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.12.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Tys prowda Szczęśliwego Nowego Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wwgg84 31.12.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Witam wszystkich. Posiadam kocioł Eko Plus 16kw. Mam dla was pytanie, czy może ktoś pali w nim miałem. Jeśli tak to czy kocioł pracuje normalnie na tym opale czy musi ostro grzać, żeby utrzymać zadaną temperaturę. No i czy nie ma problemów ze ślimakiem. Palę pierwszy sezon najlepszym ekogroszkiem i myślę jak tu pokombinować, żeby było taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 31.12.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich. Posiadam kocioł Eko Plus 16kw. Mam dla was pytanie, czy może ktoś pali w nim miałem. Jeśli tak to czy kocioł pracuje normalnie na tym opale czy musi ostro grzać, żeby utrzymać zadaną temperaturę. No i czy nie ma problemów ze ślimakiem. Palę pierwszy sezon najlepszym ekogroszkiem i myślę jak tu pokombinować, żeby było taniej.Zmieszaj na początek 50/50% z tym groszkiem to już obniży znacząco koszt opału.,kup miał w workach postaraj się kupić jak najsuchszy ,2 worki wsyp do zasobnika przemian po worku eko i miału ,zwiększ trochę nadmuch i sprawdź jak się spala ,jak będzie ładny popiół to weź więcej ,w duże mrozy jak kocioł na pełnej mocy nie osiągnie temperatury zadanej to nasyp samego ekogrochu i wróć do starych nastaw sterownika.Jak minie mróz znowu możesz zasypać mieszankę a ,jak się nie będzie zawieszać w zasobniku to miałem samym możesz zasypać w mniejsze mrozy i na wiosnę.Miały też są mocniejsze i słabsze słabsze są tańsze. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.12.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 A jaki ekogroszek ja powinienem zakupić? Kupić po worku ekogroszku z lokalnych składowisk mam ich chyba 8 w najbliższej okolicy, czy wystarczy pytać o kopalnie z której pochodzi?To że ma być suchy to wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.01.2015 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 animuss - mylisz mnie z kimś kocioł dopiero zamówiłem, ekogroszek to mam 1,5 worka czeskiego przypadkiem.Z zapotrzebowania na ciepło podając najbardziej przybliżone materiały wyszło mi 3,7kW więc kocioł 10kW będzie miał plażę nawet jeśli wynik będzie +/-50%.Ale chata będzie rozbudowywana powierzchnia większa to i spalanie większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.01.2015 02:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 (edytowane) a Z zapotrzebowania na ciepło podając najbardziej przybliżone materiały wyszło mi 3,7kW Niestety jako ubezwłasnowolniony od syfu całkowicie mylisz pojęcia. Zatem się zapytam,dla nauki Jakie zapotrzebowanie na ciepło ma Twój dom ? Obciązenie ma 3,7kW ale jakie zapotrzebowanie ? P.S 3.7kW jeśli jest to obciążenie to przy -20st.C ,ale przy 0st bedzie ok.1kW. Syf to gwarantuje ? Edytowane 1 Stycznia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.01.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 A jaki ekogroszek ja powinienem zakupić? Kupić po worku ekogroszku z lokalnych składowisk mam ich chyba 8 w najbliższej okolicy, czy wystarczy pytać o kopalnie z której pochodzi? To że ma być suchy to wiem dopiero zamówiłem, ekogroszek to mam 1,5 worka czeskiego przypadkiem. Z zapotrzebowania na ciepło podając najbardziej przybliżone materiały wyszło mi 3,7kW więc kocioł 10kW będzie miał plażę nawet jeśli wynik będzie +/-50%. Ale chata będzie rozbudowywana powierzchnia większa to i spalanie większe. Kup słabego ekogrochu, rusek pali się bezproblemowo ,nawet czecha ,najwyżej częściej wyczyścisz wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts