Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. Dom ok. 300m2 (pow. ogrzewana), ocielenie średnie (ściany warstwowe 24/10/12cm)/ dobre (skosy i sufity 30cm wełny) brak rekuperacji.

2. Bufor do kupienia - wstępnie zakładam 1000L, ale muszę najpierw policzyc zapotrzebowanie na energię

3. Instalacja stara (prawie 20L) w całości miedziana + kocioł gazowy Buderus G124X z automatyką Ecomatic4000 - dwa obwody grzejne: główny z grzejnikami Vogel&Noot i trochę podłogówki w łazienkach. Będą zmiany, ale wszystko po kolei. Przez wiele lat miałem kominek powietrzny, a od trzech sezonów Lechmę z PW i to właśnie ona namieszała w moim światopoglądzie. W tym sezonie paliłem praktycznie jedynie w kominku i koszt całego sezony zamknął mi się w kwocie, jaką wcześniej płaciłem za gaz za okres 1-2 miesięcy lekkiej zimy. W związku z tym gaz dostaje w czapkę.

Jeśli wstawisz bufor a obecnie potrafiłeś ogrzać dom kominkiem nie brałbym kotła 16kW.

Z miesiąc temu instalatorzy montowali kocioł 12kW na domek ponad 300m2, wpięty pod bufor 2000L.

Jeśli wstawisz bufor a obecnie potrafiłeś ogrzać dom kominkiem nie brałbym kotła 16kW.

Z miesiąc temu instalatorzy montowali kocioł 12kW na domek ponad 300m2, wpięty pod bufor 2000L.

Moja Lechma ma 27kW, myślę, że wykorzystuję jakieś 50- 60% tej mocy czyli góra 16kW

Moc wyjdzie z obliczeń, to są wstępne szacunki i biorę pod uwagę, że technologia ocieplania mojego domu nie jest najwyższych lotów, druga sprawa, że raczej u mnie wieje niż nie. Może nie za mocno, ale jednak stale.

Pamiętam, że kiedyś już liczyłem swoje zapotrzebowanie i wyszło mi wtedy coś w okolicach 12-13kW, wprawdzie wtedy dom był trochę mniejszy, ale założona temperatura zew. jak dla III strefy (-20C). Teraz przyjmę temperaturę zew. = -5C, jak będzie zimniej wspomogę się kominkiem

I tak w ciągu jednego tygodnia zaoszczędziłem 2000zł - w pierwszym porywie planowałem zakup 25kW (taka jest gazówka, ale tu specyfika pracy trochę inna), a skończę byc może na 10kW tańszej o jakieś 2k:D

wuwok, z którym już tu rozmawiałeś, ma OEP 10kW i OEP 16kW (a może 25kW, nie pamiętam dokładnie, ale 10kW ma na pewno). Powypytuj go dokładnie.

Mam 16ke a ojciec 25ke... Tobie wystarczy 10ka.. Zawijan robił badania i wyszło że wyciśniesz z niej max 14-15kw . Mając bufor 10ka będzie idealna..

Ecoal pomoże ci poprawnie spalić opał...Będziesz zadowolony..

Jak będzie problem z paliwem zawsze można zakupic od SUSPENSERA, daleko nie mam:D

.A ogniwo dobrze miał spala choć syfu dużo z miału i nie polecam..

Lecz czasami CCC;).

Mam kilka składów koło siebie z jednym się trochę znam, wiec i zaufanie ciut większe. Zawsze można próbki wyśłac do SUSPENSERA celem przetestowania i dobrania optymalnych parametrów, pisał, że nie ma nic przeciwko temu. Ale do tego czasu to jeszcze trochę wody upłynie. Najpierw adaptacja pomieszczenia na kotłownie, zakup pieca i bufora, a potem będę się martwił co do niego włożyc.

Ogniwo pracuje w układzie otwartym i tu jest kłopot

Wysłałem także zapytanie do Ogniwa, zobaczymy, czy się ustosunkują. Jak nic modrego nie napiszą, to rozważę zakupu RBR'a

Albo może w zamkniętym pracować albo nie.Jeżdżąc po serwisach wiele Ogniw widziałem w układzie zamkniętym i mają się dobrze.