Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli wstawisz bufor a obecnie potrafiłeś ogrzać dom kominkiem nie brałbym kotła 16kW.

Z miesiąc temu instalatorzy montowali kocioł 12kW na domek ponad 300m2, wpięty pod bufor 2000L.

Moja Lechma ma 27kW, myślę, że wykorzystuję jakieś 50- 60% tej mocy czyli góra 16kW

Moc wyjdzie z obliczeń, to są wstępne szacunki i biorę pod uwagę, że technologia ocieplania mojego domu nie jest najwyższych lotów, druga sprawa, że raczej u mnie wieje niż nie. Może nie za mocno, ale jednak stale.

Pamiętam, że kiedyś już liczyłem swoje zapotrzebowanie i wyszło mi wtedy coś w okolicach 12-13kW, wprawdzie wtedy dom był trochę mniejszy, ale założona temperatura zew. jak dla III strefy (-20C). Teraz przyjmę temperaturę zew. = -5C, jak będzie zimniej wspomogę się kominkiem

I tak w ciągu jednego tygodnia zaoszczędziłem 2000zł - w pierwszym porywie planowałem zakup 25kW (taka jest gazówka, ale tu specyfika pracy trochę inna), a skończę byc może na 10kW tańszej o jakieś 2k:D

wuwok, z którym już tu rozmawiałeś, ma OEP 10kW i OEP 16kW (a może 25kW, nie pamiętam dokładnie, ale 10kW ma na pewno). Powypytuj go dokładnie.

Mam 16ke a ojciec 25ke... Tobie wystarczy 10ka.. Zawijan robił badania i wyszło że wyciśniesz z niej max 14-15kw . Mając bufor 10ka będzie idealna..

Ecoal pomoże ci poprawnie spalić opał...Będziesz zadowolony..

Jak będzie problem z paliwem zawsze można zakupic od SUSPENSERA, daleko nie mam:D

.A ogniwo dobrze miał spala choć syfu dużo z miału i nie polecam..

Lecz czasami CCC;).

Mam kilka składów koło siebie z jednym się trochę znam, wiec i zaufanie ciut większe. Zawsze można próbki wyśłac do SUSPENSERA celem przetestowania i dobrania optymalnych parametrów, pisał, że nie ma nic przeciwko temu. Ale do tego czasu to jeszcze trochę wody upłynie. Najpierw adaptacja pomieszczenia na kotłownie, zakup pieca i bufora, a potem będę się martwił co do niego włożyc.

Ogniwo pracuje w układzie otwartym i tu jest kłopot

Wysłałem także zapytanie do Ogniwa, zobaczymy, czy się ustosunkują. Jak nic modrego nie napiszą, to rozważę zakupu RBR'a

Albo może w zamkniętym pracować albo nie.Jeżdżąc po serwisach wiele Ogniw widziałem w układzie zamkniętym i mają się dobrze.

Firma stosuje się do prawa budowlanegi gdzie jest odpowiedni zapis dotyczący układów.

A gdzie o tym piszą?, bo w temacie podłączenia do instalacji znalazłem w DTRce jedynie normę PN–91/B–02413 Ogrzewnictwo i ciepłownictwo. Zabezpieczenie instalacji ogrzewań wodnych systemu otwartego

Do tego pod spodem komentarz "Odstępstwa od wymienionych norm, niezależnie od zagrożeń bezpieczeństwa, mogą być przyczynami poważnych awarii kotła, co może skutkować utratą gwarancji. Bardzo ważne jest wykluczenie możliwości wzrostu ciśnienia wody w układzie ponad wartość maksymalnego ciśnienia roboczego kotła, nawet podczas próby szczelności układu"