minertu 05.03.2015 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A gdzie o tym piszą?, bo w temacie podłączenia do instalacji znalazłem w DTRce jedynie normę PN–91/B–02413 Ogrzewnictwo i ciepłownictwo. Zabezpieczenie instalacji ogrzewań wodnych systemu otwartego Do tego pod spodem komentarz "Odstępstwa od wymienionych norm, niezależnie od zagrożeń bezpieczeństwa, mogą być przyczynami poważnych awarii kotła, co może skutkować utratą gwarancji. Bardzo ważne jest wykluczenie możliwości wzrostu ciśnienia wody w układzie ponad wartość maksymalnego ciśnienia roboczego kotła, nawet podczas próby szczelności układu" Rozmawiałem z odpowiednią osobą i zostałem poinformowany,że taka informacja ukaże się w nowej DTR. Firmy muszą podać jakw jakim układzie ma być zamontowany kocioł więc jest wpis,że zaleca się (to nie jest wymóg) układ otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.03.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Ja znowu dzwoniłem jakiś czas temu do Ogniwa i tam powiedzieli mi że kategorycznie nie można np. OEP montować w układzie zamkniętym.Co będzie w nowej DTR nie wiem, piszę o tym co jest tu i teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.03.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) Albo może w zamkniętym pracować albo nie.Jeżdżąc po serwisach wiele Ogniw widziałem w układzie zamkniętym i mają się dobrze. To że są nie świadczy o tym że mogą. Jak pisałem wyżej, robisz to na własne ryzyko i w razie jakiś problemów nie licz na gwarancję, także lepiej się mocno zastanowić a wiem z doświadczenia że różne przypadki się zdarzają i to w nawet najlepszej rodzinie. Poza tym zamiast ciągnąć niepotrzebną dyskusję, wziąć telefon do łapki i zadzwonić do źródła. Edytowane 5 Marca 2015 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.03.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 To że są nie świadczy o tym że mogą. Jak pisałem wyżej, robisz to na własne ryzyko i w razie jakiś problemów nie licz na gwarancję, także lepiej się mocno zastanowić a wiem z doświadczenia że różne przypadki się zdarzają i to w nawet najlepszej rodzinie. Poza tym zamiast ciągnąć niepotrzebną dyskusję, wziąć telefon do łapki i zadzwonić do źródła. Rozmawiałem z odpowiednią osobą w Ogniwie dziś i można je montować w układzie zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.03.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Rozmawiałem z odpowiednią osobą w Ogniwie dziś i można je montować w układzie zamkniętym. To co zdanie zmienili ? Pisze to gdzieś bo nie śledzę na bieżąco ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.03.2015 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 To co zdanie zmienili ? Pisze to gdzieś bo nie śledzę na bieżąco ? Z tego co usłyszałem to nie zmienili bo od ok 2 lat tak jest. Kto nie ma pewności ma do nich zadzwonić i tyle w temacie. Ich instalatorzy również montują je w ukł. zamkniętych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 05.03.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Z tego co usłyszałem to nie zmienili bo od ok 2 lat tak jest. Kto nie ma pewności ma do nich zadzwonić i tyle w temacie. Ich instalatorzy również montują je w ukł. zamkniętych. Hmm.., Więc skąd opór umieszczenia tego w DTRce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.03.2015 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Hmm.., Więc skąd opór umieszczenia tego w DTRce.Pewnie z racji istniejących DTR-ek , w nowych ma już być ten zapis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.03.2015 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Z tego co usłyszałem to nie zmienili bo od ok 2 lat tak jest. Kto nie ma pewności ma do nich zadzwonić i tyle w temacie. Ich instalatorzy również montują je w ukł. zamkniętych. No to ja dzwoniłem do serwisu jak znajomemu zasobnik w Plusie zgnił i przy okazji zapytałem o ten ukł. zamknięty. Było to jesienią, zeszłą, nie dwa lata temu. Pan powiedział że nie zezwala się, oczywiście jak ktoś chce to owszem ale niech zapomni o gwarancji na kocioł. Taką odpowiedź usłyszałem, chyba że tam rządzi kto pierwszy wstanie. Powinno być jasno zapisane, że można, pod jakim warunkiem ( zabezpieczenia ) i cześć. Nie chcę już wchodzić z kotłem innego koloru na ten wątek ale tam producent też jasno napisał że jeśli kocioł nie będzie zabezpieczony do układu zamkniętego wg. zaleceń to niech taki "pacjent" też zapomni o gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.03.2015 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Pewnie z racji istniejących DTR-ek , w nowych ma już być ten zapis. Zawijan pisał że ma nową DTR, to jak będzie taki dobry może sprawdzi, tyle że co zapis w tej nowej ma do starszych kotłów, może mówili Ci o M-ce ? Tak samo jak z tą temp. powrotu, zrobiła się naraz jakaś wrzawa bo zapisano, Ty kupiłeś kocioł rok czy dwa temu to patrz na to co Ci wtedy napisali a nie na to co napiszą bo Ciebie już to nie dotyczy ale jak widać emocji i złośliwości po tym zapisie było bez liku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 09.03.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 witamOd 2 lat mam ten kocioł ogniwo eko+ 16kW. Pracuje w układzie otwartym (na CWU) i poprzez wymiennik, w układzie zamkniętym na CO. Sprawdza się to u mnie bez żadnych kłopotów i problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.03.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Rozmawiałem z odpowiednią osobą w Ogniwie dziś i można je montować w układzie zamkniętym. Jako że już jedna osoba wypomniała mi publicznie że podobno z Tobą jestem skłócony sprostuję że jednak nie. Co do układu zamkniętego przypomniało mi się dzisiaj i zadzwoniłem do serwisu Ogniwa jak sprawa wygląda na dzień dzisiejszy. Pan z serwisu powiedział mi że można ale pod warunkiem zabezpieczenia kotła, jak nie powiedział bo się na tym nie zna. Powiedział że trzeba przypilnować instalatora żeby zrobił to dobrze. Jeśli podczas reklamacji z jakiegoś powodu stwierdzą że blacha w jakiś sposób się poodkształcała czy powybrzuszała a kocioł jest w układzie zamkniętym to nici z gwarancji bo będzie to świadczyło o złym zabezpieczeniu czy nie zadziałaniu tych zabezpieczeń, dosłownie jak jakiś zawór nie zadziała, tak powiedział. Jeśli byłaby jakaś inna wada czy kocioł nawet się rozciekł ale bez widocznych deformacji, gwarancję uznają. Taką dostałem obecnie odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 10.03.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Jako że już jedna osoba wypomniała mi publicznie że podobno z Tobą jestem skłócony sprostuję że jednak nie. Co do układu zamkniętego przypomniało mi się dzisiaj i zadzwoniłem do serwisu Ogniwa jak sprawa wygląda na dzień dzisiejszy. Pan z serwisu powiedział mi że można ale pod warunkiem zabezpieczenia kotła, jak nie powiedział bo się na tym nie zna. Powiedział że trzeba przypilnować instalatora żeby zrobił to dobrze. Jeśli podczas reklamacji z jakiegoś powodu stwierdzą że blacha w jakiś sposób się poodkształcała czy powybrzuszała a kocioł jest w układzie zamkniętym to nici z gwarancji bo będzie to świadczyło o złym zabezpieczeniu czy nie zadziałaniu tych zabezpieczeń, dosłownie jak jakiś zawór nie zadziała, tak powiedział. Jeśli byłaby jakaś inna wada czy kocioł nawet się rozciekł ale bez widocznych deformacji, gwarancję uznają. Taką dostałem obecnie odpowiedź. Takie dzwonienie nie wiele daje przy uznaniu gwarancji, chyba że kupujący kocioł będzie miał odpowiednią adnotacje z podpisem i pieczątka w karcie gwarancyjnej jak nie ma to w ogólno-dostępnej DTR-ce, dlatego ja kupując swój zamówiłem od razu z zaworem DBV do układu zamkniętego i został zamontowany przez producenta i mam to na jednej fakturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.03.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Też dobrze piszesz, jak pisałem wcześniej mi w trakcie takiej rozmowy jesienią powiedziano że kategorycznie nie wolno pod groźbą utraty gwarancji, teraz co innego mówią a zależeć głównie to może od tego w jakim humorze przyjedzie pan Henio.Powinien być jasny jednoznaczny zapis bez złośliwości to piszę żeby zaraz nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 10.03.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Jesteś wspaniały...doceniam twój wkład w promowanie Ogniwa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.03.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 A Ty co prezesem tam zostałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 11.03.2015 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Karoka cieszę się że są ludzie tak "bez interesowni" jak ty Jeszcze jak byś tak zadzwonił i zapytał czy łańcuch będzie dodawany w standardzie ...upsss sorki, to nie ten producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 11.03.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Karoka cieszę się że są ludzie tak "bez interesowni" jak ty Jeszcze jak byś tak zadzwonił i zapytał czy łańcuch będzie dodawany w standardzie ...upsss sorki, to nie ten producent Nawiązując nieco do tych uszczypliwości - można by zapytać czy Ogniwo dodaje już w komplecie cegłę szamotową do palnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 11.03.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Powiem ci że ma zostać wypuszczona przez Ogniwo książeczka "Zrób to sam,tuning Oep" ,zresztą chcesz się przekonać to musisz kupić kocioł.Zrozum że producent dał zakaz mówić,pisać...A pisząc poważnie na "jednego" zadowolonego posiadacza Oep w tym wątku pojawiają się zawsze 2 lub 3 osoby nie zadowolone. I wszystko dobrze by było gdyby nie byli to posiadacze kotłów konkurencji. Wątek Ogniwa umarł z jednego powodu,każdy zadowolony użytkownik musiał toczyć boje z ludźmi którzy mają inny kolor kotła. Mało komu się to chce robić.Tak samo zabawne z badaniami. Oep gdzie by w Polsce nie miało badań to musi być przekręt. W końcu Zawijany za tym stoją . Badania w Czechach też podejrzane bo i pewnie macki Zawijanów tam sięgają .. A najwięcej krzyczą ci od" tajnych" badan..Czy tylko ja widzę absurd sytuacji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.03.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Ja myślę że wątek Ogniwa umiera ponieważ puki co wszystko w tych kotłach działa jak powinno można tylko kombinować tu wsadzić cegiełkę tu 2. Można dla zabawy zrobić tuning OE+M. I można się pokłócić o spalanie kotłów. Słowa krytyki pojawiają się jak zawsze od userów kociołków konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts