Myjk 12.04.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 W takim razie jak zrobić - by się nie narobić , nie truć i nie stracić worka pieniędzy a mieć ciepło i ciepłą wodę zarówno zimą jak i latem ? ? ? Aby to zrobić, trzeba zmienić myślenie. Chcesz wywalić kupę kasy na nowoczesne technologie izolacyjne (ocieplenie, 3-szybowe okna), a do kotłowni i do salonu planujesz zapakować przedpotopowe technologie -- i jeszcze przy nich latać do końca życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.04.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Panowie dziś z 4 płaskich solarów temperatura w 400l buforze była 70oC tylko ze słońca ogrzewanie poszło na 150% pieczarkarnię i łazienkę bo tam trzeba było dogrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.04.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Nic się nie dowiedziałeś, bo jak widać nie chcesz się dowiedzieć. 3 osoby, w tym także osoby zajmujące się sprzedażą kotłów spalinowych, piszą Ci że popełniasz kompletny mezalians. Wyprostuję zatem parę wartości które podałeś, żeby innym wody z mózgu nie robić. PC-PW do Twojego, co by dużo nie mówić, nowoczesnego domu, nie kosztuje 70 tys. lecz 15 tys. zł Jest to koszt pompy o mocy 10kW, a więc już przewymiarowanej -- co w przypadku PC (od razu wyjaśnię) robi całkiem dobrze -- w każdym razie, poza kosztem inwestycyjnym, nie przeszkadza. Czyli PC kosztuje praktycznie tyle samo co dobry piec na pelet z koniecznym do jego działania kominem. Tylko piec na pelet i komin trzeba obsługiwać. 3500 zł za taki metraż to zapłaciłbyś za grzanie samym prądem, gdy średnia w czasie zimy by wynosiła <-15 (a nie jak w PL ~0), względnie gdyby PC miała COP=1. Ale w tym i zeszłym roku pompy miały COP >4 -- a więc ludzie zapłacili <1000zł za grzanie domów o powierzchniach ~200m2. Ty planujesz dom zaledwie 110m2 w porywach, więc podziel odpowiednio te wartości. Przejdź do działu o PC i poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.04.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Hmm, w sumie nic się nie dowiedziałem. Sposób myślenia - na jaki ? Na pompę ciepła za 70 tysi i dogrzewanie kominkiem i płaceniu Żydom za prąd 3500zł rocznie ? Troszkę wydaje mi się, że nie tędy droga. Za chwilę może dojść do jakiegokolwiek konfliktu (może międzynarodowego) i cena za prąd może podskoczyć o 1000% a wtedy klops. Mając kopciucha, uniezależniam się... choć mieszkania nie nagrzeję Nie masz szans na gaz? Przy tak małym domku można zejść z kosztami ogrzewania. Pomyśl nad zwiększeniem ocieplenia. Może zrób OZC przed budową zobacz jakie zapotrzebowanie będzie miał budynek. Może grzanie prądem w II taryfie, mogłaby wydolić nawet pompa ciepła "JULA" 6kW która kosztuje około 8tyś (czasem i taniej). Rezygnując przed budową z węgla możesz zaoszczędzić okolo 12-15 tyś. zł na starcie (kocioł + komin + inne). A jak dużą będziesz miał kotłownie w takim domku? Gdzie będziesz trzymał opał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.04.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 niech zgadnę...masz na imię Artur i jesteś uzależniony od nawracania Abstrahując od tego kto pisze (i dlaczego pisze -- a pisze, bo się ktoś pyta), to masz sensowniejsze rozwiązanie dla domu z zapotrzebowaniem maksymalnym na moc na poziomie 5-6kW (przypominam, dom 110m2, ocieplony, z oknami z TRZEMA szybami) a przeciętnie 2-3kW? Podaj jakieś sensowne rozwiązanie, chętnie się zapoznam, jako że też mam w planach budować swój dom w niedalekiej przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobli 13.04.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Najsensowniejsze rozwiązanie to samemu zrobić bufor ciepła grzałki i II taryfa, do tego bym zostawił wyjścia pod jakiegoś sprytnego dolniaka. Budując nowy dom nigdy bym nie zrezygnował z komina. Żyjemy w tak niestabilnych czasach że nigdy nie wiadomo co się wydarzy. Brak komina to przerabiałem u siebie 4 lata temu taka pamiątka po poprzednich właścicielach. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez mobli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.04.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 @mobli no no... rewelacyjny pomysł, na wszelki wypadek ( niestabilne czasy ) zostawił bym jeszcze dziurę w dachu gdybyśmy mieli ogrzewać się przy ognisku - aby dym mógł się wydostawać. O wiele taniej niż budowa komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.04.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Widzisz, dla mnie to akurat istotne kto pisze jeśli pisze ktoś, kto dostał bana i pisze dalej z następnego konta, to powinien dostać kolejnego bana To zgłoś to moderatorowi zamiast KOMPLETNIE odbiegać od tematu. to czy ma rację czy nie, nie ma zupełnie znaczenia. Tak samo jak moje pomysły i sensowne rozwiązania. Ma znaczenie, bo rozprawiamy o dobraniu ODPOWIEDNIEGO źródła ciepła po pytaniu "W takim razie jak zrobić - by się nie narobić, nie truć i nie stracić worka pieniędzy a mieć ciepło i ciepłą wodę zarówno zimą jak i latem ?". Najsensowniejsze rozwiązanie to samemu zrobić bufor ciepła grzałki i II taryfa, do tego bym zostawił wyjścia pod jakiegoś sprytnego dolniaka. Budując nowy dom nigdy bym nie zrezygnował z komina. Żyjemy w tak niestabilnych czasach że nigdy nie wiadomo co się wydarzy. Brak komina to przerabiałem u siebie 4 lata temu taka pamiątka po poprzednich właścicielach. To jeszcze może z automatu schron przeciwatomowy pod domem wybudować na wypadek atomowej apokalipsy... Eh, ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.04.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Przejdź do działu o PC i poczytaj. Myślę że na tym powinna zakończyć się ta dyskusja tutaj Wątek jest o konkretnym kotle z podajnikiem i szkoda byłoby go zaśmiecać czy robić z niego kolejny wątek pompowy. Kolega dostał zaproszenie, dostał kilka uwag i raczej sam powinien zdecydować co konkretnie jemu odpowiada bez nawracania na siłę. Aha, nie sprzedaję kotłów Ogniwo żeby była jasność, apeluję tylko o utrzymanie porządku na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolek10 13.04.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi, muszę teraz poświęcić uwagę na piece na pellet oraz pompy powietrze-woda. Poczytam, podzwonie, popytam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.04.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 No Czekam na relację z wycen, w szczególności PCi. Najwyżej dołączysz do grona tych 99% nieudaczników którzy nie potrafią negocjować cen na te urządzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.04.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Czekam na relację z wycen, w szczególności PCi. Najwyżej dołączysz do grona tych 99% nieudaczników którzy nie potrafią negocjować cen na te urządzenia Żenada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 13.04.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Myślę że na tym powinna zakończyć się ta dyskusja tutaj Wątek jest o konkretnym kotle z podajnikiem i szkoda byłoby go zaśmiecać czy robić z niego kolejny wątek pompowy. Kolega dostał zaproszenie, dostał kilka uwag i raczej sam powinien zdecydować co konkretnie jemu odpowiada bez nawracania na siłę. Aha, nie sprzedaję kotłów Ogniwo żeby była jasność, apeluję tylko o utrzymanie porządku na forum. Wiesiu zrezygnowałeś ze sprzedaży OEPów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.04.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Wiesiu zrezygnowałeś ze sprzedaży OEPów Nigdy ich nie sprzedawałem, nie sprzedaję i raczej nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.04.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Żenada. Żenujące jest to co niektórzy na tym forum wypisywali kolego Myjk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 13.04.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Nigdy ich nie sprzedawałem, nie sprzedaję i raczej nie będę. O i za to cię Wiesiuchna lubię:p:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.04.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Nigdy ich nie sprzedawałem, nie sprzedaję i raczej nie będę. Jeśli cokolwiek (w budowie tego kotła) się zmieniło-a to wątpliwe-stanowczo odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.04.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Żenada. Może i żenada. Buduje dom za gotówkę. Przeczytałem już wpisy takich,co domu za kredyt się pozbyli. Poczytajcie ten watek:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194014-M95-R%C3%B3%C5%BCe-w-ogrodzie-energooszcz%C4%99dna-wersja-nowego-%C5%BCycia Gościu kumaty,z pasją.Zaczynał z pasją.Watek kończył bredniami,że za sprzedany dom -mógł kupić wszystko (mieszkanie) w osiedlu w pobliżu miasta.Nagle-tam zobaczył cel życia i zamieszkania. Na nic zdały się kable elektryczne,izolowane mostki cieplne,cały wysiłek w budowę-skoro mieszka tam już ktoś inny.... Jaki dom ma być ,każdy sam wie.Ja dodam,że utrzymanie nie ma być na dziś,na krechę z banku.Może się bowiem okazać,że parę złoty mniej na źródło ogrzewania (metraż,sposób grzania) -uratuje nam to dupsko. A to ( ogrzewanie)w tym kraju i klimacie-nie powinno być na etapie budowy,elementem przetargowym w stylu:być ,albo nie być. Niebawem pojawi się kolejna część Gwiezdnych Wojen.Kilka pokoleń przy niej wyrosło.Ja kocham ten film.Ale to tylko film. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 13.04.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Abstrahując od tego kto pisze (i dlaczego pisze -- a pisze, bo się ktoś pyta), to masz sensowniejsze rozwiązanie dla domu z zapotrzebowaniem maksymalnym na moc na poziomie 5-6kW (przypominam, dom 110m2, ocieplony, z oknami z TRZEMA szybami) a przeciętnie 2-3kW? Podaj jakieś sensowne rozwiązanie, chętnie się zapoznam, jako że też mam w planach budować swój dom w niedalekiej przyszłości. Kocioł na ekogroszek,jak ma być tanio-mniej wygodnie. Instalacja,niskotemperaturowa-tak abyś mógł to zaadoptować na potrzeby PC -jak technologicznie i finansowo będzie to w twoim zasięgu. Jak chcesz,darmo poprowadzę ten kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.04.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Na nic zdały się kable elektryczne bitter nie miał kabli. Poza tym wszystko w temacie,posty karoki również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts