Tommyle 14.04.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Właśnie wykwitów boję się najbardziej. Z wyliczeń na stronie "ciepło właściwe" wynika, że potrzebuję kotła o mocy maksymalnie 10 kW.Nie wiem czy to będzie przewymiarowane czy nie. Obecnie palę 15 sezon w kotle miałowym od Dziubarczyka i po pierwsze mam już dosyć, a po drugie 15 lat może oznaczać koniec kotła (chociaż nie widać symptomów).Na razie wykwitów na kominie wewnątrz budynku nie ma, ale do wymiany jest około 1 metra komina na zewnątrz. Myślę, że przy wymianie kotła i konieczności remontu zewnętrznej części komina trzeba by zainstalować jakiś wkład (ok 12 mb). Sprawdzę oba podane linki producentów ale już widzę, że będzie bolało. Najbardziej boję się, że latem do samego grzania wody kocioł może być za duży i wtedy właśnie będą skropliny w kominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 14.04.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) U mnie od 4 lat kotły pracowały na temp spalin od 80 do 140 deg i komin murowany ma się dobrze. Żadnych wykwitów. Co do nakładki na brucera wielu z forum ją zakupiło i kociołki mają się dobrze. Darek ma, tak przypuszczam, nieocieplony komin na poddaszu, a tam trzyma sypki towar, a Ty nie masz poddasza, tylko dwa piętra i masz kopertowy dach o lekkim nachyleniu, więc masz cały komin ocieplony Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.04.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Wyjąć zawirowacze spalin na 1 dzień i temperatura spalin wzrasta, a jak nie to otworzyć wyczystkę do komina i wszystko leci w komin 20-30 minut otwartej rewizji i komin suchutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.04.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Wyjmiesz zawirowacze to i temp spalin wzrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.04.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Właśnie wykwitów boję się najbardziej. Z wyliczeń na stronie "ciepło właściwe" wynika, że potrzebuję kotła o mocy maksymalnie 10 kW. Nie wiem czy to będzie przewymiarowane czy nie. Obecnie palę 15 sezon w kotle miałowym od Dziubarczyka i po pierwsze mam już dosyć, a po drugie 15 lat może oznaczać koniec kotła (chociaż nie widać symptomów). Na razie wykwitów na kominie wewnątrz budynku nie ma, ale do wymiany jest około 1 metra komina na zewnątrz. Myślę, że przy wymianie kotła i konieczności remontu zewnętrznej części komina trzeba by zainstalować jakiś wkład (ok 12 mb). Sprawdzę oba podane linki producentów ale już widzę, że będzie bolało. Najbardziej boję się, że latem do samego grzania wody kocioł może być za duży i wtedy właśnie będą skropliny w kominie W takim razie nie bałbym się o komin nawet latem przy grzaniu samej CWU, grzeją chłopaki samą wodę kotłami 28kW ( chyba Kobra ), Animous chyba ma 35kW, ja grzałem kiedyś 19-tką bo kilka lat temu nie było mniejszych, obecnie 12-tką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.04.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 A skąd ty to wiesz? Pod dachem niestety jest chłodno bo izolacja leży na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.04.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 A no tak. Obecnie też kocioł pracuje na niskich temp spalin. Link do sterownika mam w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.04.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Ładny, taki trochę ala góral Często bywam w Koszarawie i nie mogę się nigdy napatrzeć na te ich dachy, niby dom jak dom ale te dachy to potrafią robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 14.04.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Takie domy w podobnym stylu stoją w Dobrzeniu Wielkim, od strony Opola w kierunku Dobrzenia... i właśnie tam podpatrzyłem i zaproponowałem kreślarzowi... Dach mi zrobił cieśla, który nauczył się od górali .. Góralski jak talala. Pełno takich na Podhalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.04.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Wiem, przejeżdżam tam niekiedy, ostatnio wózek widłowy do remontu woziłem i przywoziłem z Kup. Tak poza tematem jest tam bardzo dobry fachura do silników. Do traktorka sam potrafię ale tu jakiś dziwny nietypowy Perkins był i nie wiadomo było gdzie klamorów do tego szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.04.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) A jak chcecie, faktycznie to nie wiele jest w temacie, trzeba by prawie wszystko wykasować co ostatnio napisaliśmy W sumie watek się odświerzył trochę to może ktoś tu zajrzy Nic złego chyba nie pisaliśmy, bo kiedyś jak karoka pojawił się na tym wątku był podejrzewany jakiś podstęp Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 15.04.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Fajnie się was czyta..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.04.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Fajnie się was czyta..... Cieszę się że w końcu i Tobie się podoba a nie wietrzysz znowu jakiegoś spisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.04.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Drodzy forumowicze, noszę się z zamiarem wymiany kotła na kocioł oep, ale nurtuje mnie problem odprowadzania spalin. Jak już się doczytałem temperatura spalin rzadko przekracza 200 stopni jaki więc proponujecie wkład do komina z cegły. Przeczytałem już wiele stron różnych forów w tym temacie i wniosek jest jeden, że żaden producent nie da gwarancji na wkład do pieca na ekogroszek z powodu na specyfikę jego spalania. Jakie jest zdanie na ten temat użytkowników kotłów ogniwo. Dodam że nie mam możliwości zastosowania wkładu ceramicznego i pozostaje jedynie stal. Mam u siebie komin z cegieł, w drugim i trzecim roku od montażu paliłem mokrym ekogroszkiem przez co po jakimś czasie przerdzewiał ślimak i zasobnik i nigdy nie było problemu z żadnymi skroplinami w kominie. Nawet przy spalinach na poziomie 80*C przy suchym ekogroszku nic się nie działo. Latem także grzałem CWU i to Wesołą także bez żadnych problemów. Przemyśl więc sprawę z tym inwestowaniem we wkład, a co do kotła osobiście wybrałbym kocioł 12 kW o mocy maksymalnie 15 kW to spaliny będą na przyzwoitym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 15.04.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Cieszę się że w końcu i Tobie się podoba a nie wietrzysz znowu jakiegoś spisku Sarkazm Pany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.04.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Przecież wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 15.04.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Mam u siebie komin z cegieł, w drugim i trzecim roku od montażu paliłem mokrym ekogroszkiem przez co po jakimś czasie przerdzewiał ślimak i zasobnik i nigdy nie było problemu z żadnymi skroplinami w kominie. Nawet przy spalinach na poziomie 80*C przy suchym ekogroszku nic się nie działo. Latem także grzałem CWU i to Wesołą także bez żadnych problemów. Przemyśl więc sprawę z tym inwestowaniem we wkład, a co do kotła osobiście wybrałbym kocioł 12 kW o mocy maksymalnie 15 kW to spaliny będą na przyzwoitym poziomie. A zapytam się ...czemu polecasz przewymiarowany kociołek?skoro 10kw wystarczy to czemu wciskasz piec o aż 2kw większy? I kolejne pytanie..Zawijany badały i z 10ki wycisnęły 14-15 kw max [oczywiście z stratą kominową] . Czyli skoro z 12ki wyciśnie się tylko 15kw to czy ona ma gorszą sprawność? Aha skoro pytam znaczy się że nie wiem... Polecasz tą 12ke z łańcuchem od krowy? Tak,nudzi mi się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 15.04.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) Polecasz tą 12ke z łańcuchem od krowy? Tak,nudzi mi się.... wuwok... Dziękuj Bogu,że na swej marnej drodze "przygód z kotłami marki O " spotkałeś mnie i moje posty,i zakupiłeś SPP Boleckiego (za niego daj na mszę). Inaczej,produkowałbyś w tym "cudzie" sadzę na miarę umowy z Tauronem -by miał ktoś odwagę zamienić ten piękny odpad na jakąś tam energię cieplną.. Innymi słowy,pierdziałbyś cienko. Poświęcasz teraz przynajmniej 50% czasu mniej na czyszczenie.I chyba to jest ta twoja nuda... Drugie 50%,poświęć na ustawienia kotła.Niech w popielniku zagości poprawnie spalony opał,a nie odpad. Powodzenia. Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 16.04.2015 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 wuwok... Dziękuj Bogu,że na swej marnej drodze "przygód z kotłami marki O " spotkałeś mnie i moje posty,i zakupiłeś SPP Boleckiego (za niego daj na mszę). Inaczej,produkowałbyś w tym "cudzie" sadzę na miarę umowy z Tauronem -by miał ktoś odwagę zamienić ten piękny odpad na jakąś tam energię cieplną.. Innymi słowy,pierdziałbyś cienko. Poświęcasz teraz przynajmniej 50% czasu mniej na czyszczenie.I chyba to jest ta twoja nuda... Drugie 50%,poświęć na ustawienia kotła.Niech w popielniku zagości poprawnie spalony opał,a nie odpad. Powodzenia. Novy powiem tak..Ja z kotła byłem zadowolony,nawet z ecoalem. Dla mnie miało być tanio i było... Fakt ,z Spp ten kocioł inaczej[czyście bo bez sadzy spala]. Lecz dla mnie najważniejszą różnicą jest że kociołek utrzymuje na Spp temperaturę zadaną a nie przebija o 5 stopni. Odnośnie czyszczenia to ja mam namieszane [se coś pozmieniałem ]w kotle,czyli po prostu czyszczenie kotła mogę spokojnie w okresie zimowym robić co około 1,5 miesiąca. Myślę że okres letni czyli około 4 miesiące zakończę jednym czyszczeniem. Ale skoro mnie zaczepiłeś to zadam pytanie...Stawiasz,będziesz budował dom i powiedz mi jak to jest. Raz KRZYCZYSZ ze tylko pompa ciepła ,bo cenisz bezobsługowy dom a innym razem znów ze piec na eko bo ... Nie chce być złośliwy,ale to co najmniej dziwne. Tak samo jak proponowanie pomocy a potem latanie po forach i chwalenie się tym. Odnośnie kiepskiej jakości Oep to powiem tak,ty masz inny piec i już wymieniony palnik a ja?Jakoś serwis u mnie nie był a piec mam już 2,5 roku.[akurat uważam że każdy towar ma prawo się zepsuć i nie chodzi mi o markę kotła lecz pokazanie że każdy może mieć awarie] I fakt ,kupiłem ster dzięki tobie [generalnie chciałem sprawdzić czy nie przesadzasz ]. Ale już kiedyś pisałem że palić się nauczyłem dzięki postom kolegi Verba jak i Zawijana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.04.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) wuwok... Dziękuj Bogu,że na swej marnej drodze "przygód z kotłami marki O " spotkałeś mnie i moje posty...... Powiedział Pan: Błogosławieni cisi i pokornego serca.... Powiedział też: Ty zaś kiedy dajesz jałmużnę - niech nie wie Twoja lewica co czyni prawica. Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts