Gość TwojPan 16.04.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Novy powiem tak..Ja z kotła byłem zadowolony,nawet z ecoalem. Dla mnie miało być tanio i było... Fakt ,z Spp ten kocioł inaczej[czyście bo bez sadzy spala]. Skoro byłeś zadowolony,po co zmiana na SPP?Z dedykowanym,przebadanym sterownikiem było źle? Tanio?Chyba nie do końca,skoro spalałeś- jak dobrze pamiętam-ze sporymi ilościami sadzy. Sadza jest też jednym z oznak niepoprawnego spalania.A może się mylę? Odnośnie czyszczenia to ja mam namieszane [se coś pozmieniałem ]w kotle,czyli po prostu czyszczenie kotła mogę spokojnie w okresie zimowym robić co około 1,5 miesiąca. Myślę że okres letni czyli około 4 miesiące zakończę jednym czyszczeniem. Nawet jedno czyszczenie,może być nie do przyjęcia-jeśli ta czynność jest bardzo uciążliwa.Kobiety też żyją na tej planecie,pamiętasz? Stawiasz,będziesz budował dom i powiedz mi jak to jest. Raz KRZYCZYSZ ze tylko pompa ciepła ,bo cenisz bezobsługowy dom a innym razem znów ze piec na eko bo ... Nie chce być złośliwy,ale to co najmniej dziwne. Dziwne?Przecież sam napisałeś już powyżej.Bezobsługowy,wygodny sposób ogrzewania to np.PC,ale na pewno nie kocioł na eko.I tyle.Co w tym stwierdzeniu jest dziwnego? Kwestie ekonomiczne,pomijam.Choć warto wspomnieć ,o tym co zawsze podkreślam.W kotle na eko,aby było tanio-trzeba umieć napalić.Sterownik może w tym jedynie pomóc.Ale Cię nie wyręczy. Tak samo jak proponowanie pomocy a potem latanie po forach i chwalenie się tym. To nie do końca jest tak.Ja dostałem już nauczkę,za bezinteresowność-dlatego już nie pomagam w ustawieniach.Pomagałem,,tak jak umiałem najlepiej.Końcowy efekt był taki,że jeden z drugim po tygodniu pomocy ,był już expertem-i szybko zapominał ,że ktos darmo tracił dla niego czas. Suspenser ma rację.Czas kosztuje.Jak gość słono zapłaci,to usługa zawsze wyda mu się poprawnie wykonana.Jak pomoc otrzyma darmo-na koniec cię jeszcze opluje.Taki to naród. Odnośnie kiepskiej jakości Oep to powiem tak,ty masz inny piec i już wymieniony palnik a ja?Jakoś serwis u mnie nie był a piec mam już 2,5 roku.[akurat uważam że każdy towar ma prawo się zepsuć i nie chodzi mi o markę kotła lecz pokazanie że każdy może mieć awarie]. Wuwok,każdy produkt ma prawo się zepsuć.Problem jest nieco inny. Ty poczyniłeś (z takich,czy innych względów,musiałeś) jak dla mnie,zbyt wiele "modyfikacji" w tym kotle.Moim zdaniem,jest to nie do przyjęcia.Pomijam już fakt,że każda ingerencja w palnik,może dla wielu być niebezpieczna.Kocioł powinien pracować poprawnie,tak jak wyjechał z fabryki. W swoim RBR wywaliłem ceramikę,mam kocioł dobrany -póki co jeszcze przed termomodernizacją-na styk.Moim zdaniem,ceramika zaniża nieco jego moc,w dodatku zamocowana jak była u mnie. I fakt ,kupiłem ster dzięki tobie [generalnie chciałem sprawdzić czy nie przesadzasz ]. A teraz bez fałszywej skromności. Miło mi to słyszeć,mam nadzieję że co niektórzy to czytają.Ciesze się ,że mogłem pomóc. SPP to dobry produkt.Ma tylko na swym forum kilku niewłaściwych userów,którzy pomagają się mu zamiast rozwijać,to cofać.Ale skoro producent się na to godzi-czemu nie Pozdrawiam. Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 16.04.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 A zapytam się ...czemu polecasz przewymiarowany kociołek?skoro 10kw wystarczy to czemu wciskasz piec o aż 2kw większy? I kolejne pytanie..Zawijany badały i z 10ki wycisnęły 14-15 kw max [oczywiście z stratą kominową] . Czyli skoro z 12ki wyciśnie się tylko 15kw to czy ona ma gorszą sprawność? Aha skoro pytam znaczy się że nie wiem... Polecasz tą 12ke z łańcuchem od krowy? Tak,nudzi mi się.... Mała poprawka. Rbr 12kW wyciągnie nawet 21 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 16.04.2015 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Mała poprawka. Rbr 12kW wyciągnie nawet 21 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 16.04.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Co Cię tak bawi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.04.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 A zapytam się ...czemu polecasz przewymiarowany kociołek?skoro 10kw wystarczy to czemu wciskasz piec o aż 2kw większy? I kolejne pytanie..Zawijany badały i z 10ki wycisnęły 14-15 kw max [oczywiście z stratą kominową] . Czyli skoro z 12ki wyciśnie się tylko 15kw to czy ona ma gorszą sprawność? Aha skoro pytam znaczy się że nie wiem... Polecasz tą 12ke z łańcuchem od krowy? Tak,nudzi mi się.... Dlatego, że przy gorszym węglu ten zapas się przydaje a trudno powiedzieć co klient kupi, wg mnie 20-30% zapasu jest lepsze niż dobranie na styk. Zauważ też, że kocioł ma najwyższą sprawność nie koniecznie przy deklarowanej mocy - tu bardzo dużo zależy od sterowania. Skąd wiesz, że polecam tą "z łańcuchem" - przecież mam też inne w ofercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.04.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 To nie do końca jest tak.Ja dostałem już nauczkę,za bezinteresowność-dlatego już nie pomagam w ustawieniach.Pomagałem,,tak jak umiałem najlepiej.Końcowy efekt był taki,że jeden z drugim po tygodniu pomocy ,był już expertem-i szybko zapominał ,że ktos darmo tracił dla niego czas. Suspenser ma rację.Czas kosztuje.Jak gość słono zapłaci,to usługa zawsze wyda mu się poprawnie wykonana.Jak pomoc otrzyma darmo-na koniec cię jeszcze opluje.Taki to naród. Całe szczęście, że nie wszyscy mają takie same podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.04.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Zgadza się i pomimo różnych doświadczeń nadal pomagam i doradzam na forach nic za to nie chcąc. W końcu od tego są fora, żeby sobie pomagać i na jednym ktoś mi poradzi ws zakupu gramofonu, a ja na innym ws ustawienia kotła czy naprawy auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommyle 19.04.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Czy ktoś może mi powiedzieć jakie czujniki są dostarczone razem z kotłem w jego cenie, a jakie waszym zdaniem należy dokupić i zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 19.04.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Czy ktoś może mi powiedzieć jakie czujniki są dostarczone razem z kotłem w jego cenie, a jakie waszym zdaniem należy dokupić i zamontować Powinny być czujniki temp. wewn., zewn., i podłogówki, temp. CO, temp. CWU, temp. powrotu, temp. podajnika. Myślę że nie ma sensu dokupywać jeszcze jakieś. Ale zależy co kto ma do ogrzania, jak chce to grzać, jaka instalacja. Tak sądzę ale są tu mądrzejsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.04.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Czy ktoś może mi powiedzieć jakie czujniki są dostarczone razem z kotłem w jego cenie, a jakie waszym zdaniem należy dokupić i zamontować Wszystkie czujniki są dostarczane w komplecie z kotłem, dodatkowo masz jeszcze w pudełku czujnik zewnętrzny ( pogodowy ) i wewnętrzny ( pokojowy ), do tych dwóch musisz dokupić tylko przewody odpowiedniej długości gdybyś chciał je zamontować. Przewód 2 żyłowy, 2 X 0,25mm2 lub 2 X 0,5mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.04.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Powinny być czujniki temp. wewn., zewn., i podłogówki, temp. CO, temp. CWU, temp. powrotu, temp. podajnika. Myślę że nie ma sensu dokupywać jeszcze jakieś. Ale zależy co kto ma do ogrzania, jak chce to grzać, jaka instalacja. Tak sądzę ale są tu mądrzejsi. W komplecie jest jeszcze czujnik temp. spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 20.04.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 W komplecie jest jeszcze czujnik temp. spalin. Racja. Przeoczyłem go:) A to dość istotny czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommyle 20.04.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.Kotłownia będzie dopiero powstawała na nowo po usunięciu śmieciucha.Do ogrzania około 120 m2. Trzy podłogi około 40 m2, dwie drabinki w łazienkach i 6 grzejników purmo.Na razie wszytko biega na 1 pompie i jednym wspólnym obiegu (i to jest do zmiany)Kocioł OEP lub RBR jak tylko będę mógł zobaczyć oba w akcji na własne oczy i porozmawiać z ich użytkownikami i w ten sposób wyrobić własne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.04.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Kotłownia będzie dopiero powstawała na nowo po usunięciu śmieciucha. Do ogrzania około 120 m2. Trzy podłogi około 40 m2, dwie drabinki w łazienkach i 6 grzejników purmo. Zapomnij o pylących badziewiakch zacznij oddychać lepszym powietrzem w sezonie grzewczym i szanuj sąsiadów ,szukaj kotła 5 klasy np. ze stajni Defro Sigma Uni i Sigma Uni NZ tu: http://www.defro.pl/kotly-p-sigma-uni-nz.html http://www.defro.pl/images/kotly/sigma_uni_3d.png Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.04.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 5 klasa z palnikiem rynnowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.04.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 5 klasa z palnikiem rynnowym? Cuda na kiju. http://i.hizliresim.com/PqEMD9.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.04.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Wg mnie wymiennik jest tylko odbiorcą ciepła wytworzonego na palniku a nie jak piszą,że stwarza optymalne warunki spalania.Za spalanie optymalne odpowiedzialny jest palnik i kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.04.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Wg mnie wymiennik jest tylko odbiorcą ciepła wytworzonego na palniku a nie jak piszą,że stwarza optymalne warunki spalania.Za spalanie optymalne odpowiedzialny jest palnik i kropka. A kropka to dokładnie co robi? Jakie jest jej zadanie w spalaniu? Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.04.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 A kropka to dokładnie co robi? Jakie jest jej zadanie? Kończy ona zdanie.Do szkoły nie chodziłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 21.04.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 A oto tak wygląda kociołek gdy pali się z niską temp Co. Palone Wesołą...temperatura na kotle 46 stopni... Czyli niska temperatura CO / kiszenie opału sprawia że tworzy się nagar.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts