Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem kolego animuss czy zauważyłeś jaka jest powierzchnia do ogrzewania (ok. 120 m2).

Zapotrzebowanie domu na ciepło to max. 10-12 kW.

Ten piec jest po prostu za duży dla mnie :rolleyes:

Słyszałeś, czy widziałeś kociołek OEPM 7 kw? podobno w tym roku na jesieni w sprzedaży... Jest jeszcze SKAM-P 7 kw, oba są dobre! :)

Edytowane przez Alessandro

Nie wiem kolego animuss czy zauważyłeś jaka jest powierzchnia do ogrzewania (ok. 120 m2).

Zapotrzebowanie domu na ciepło to max. 10-12 kW.

Ten piec jest po prostu za duży dla mnie :rolleyes:

Możliwe że jest trochę za duży,ale kotły w 5 klasie są wyłożone szamotem ,tak jak mój kociołek ,38kW

który grzeje tylko zbiornik 300 l latem bez problemu . ;)

Kocioł 16 kW ma palnik z modulacją mocy 4,8-16 kW

Powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń do 160 m2 oszacowana dla

jednostkowego zapotrzebowania na ciepło q=100 W/m²

Jest jeszcze Defro Duo 15 kW w 4 klasie

Ale najlepiej skonsultuj u producenta.

http://i.hizliresim.com/a5BNBd.png

Jeżeli ktoś może czekać do przyszłego sezonu ,to niech się nie spieszy,

" szarych" kotłów powinno przybywać czerwone i inne będą na szczęście wycofywane ,takie firmy jak Defro mają kapitał robią badania mogą się szybko rozwijać,mali producenci trzaskają ten sam model do obrzydzenia przez wiele lat ,brak postępu .:bash:

Edytowane przez animuss

Możliwe że jest trochę za duży,ale kotły w 5 klasie są wyłożone szamotem ,tak jak mój kociołek ,38kW

który grzeje tylko zbiornik 300 l latem bez problemu . ;)

Kocioł 16 kW ma palnik z modulacją mocy 4,8-16 kW

Powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń do 160 m2 oszacowana dla

jednostkowego zapotrzebowania na ciepło q=100 W/m²

Jest jeszcze Defro Duo 15 kW w 4 klasie

Ale najlepiej skonsultuj u producenta.

http://i.hizliresim.com/a5BNBd.png

To są kociołki tłokowe?!

Widać palnik rynnowy...

palnik rynna.jpg

Edytowane przez Alessandro

Jeżeli ktoś może czekać do przyszłego sezonu ,to niech się nie spieszy,

" szarych" kotłów powinno przybywać czerwone i inne będą na szczęście wycofywane ,takie firmy jak Defro mają kapitał robią badania mogą się szybko rozwijać,mali producenci trzaskają ten sam model do obrzydzenia przez wiele lat ,brak postępu .:bash:

Wg mnie to nie zależy od wielkości tylko od chęci producenta, bo znam dużych, którzy od lat "klepią" to samo jak i małych, którzy ciągle unowocześniają swoje wyroby i nawet opatentowują nowe rozwiązania.

Wg mnie to nie zależy od wielkości tylko od chęci producenta, bo znam dużych, którzy od lat "klepią" to samo jak i małych, którzy ciągle unowocześniają swoje wyroby i nawet opatentowują nowe rozwiązania.

Banki udzielają prywatnym firmom /Defro/ kredytu z niższym oprocentowaniem, aniżeli jednostkom spółdzielczym /Ogniwo/... taka polityka, za Balcerowicza...

No nie całkiem. Także komora dopalania spalin.

Oczywiście :)

Tak , komora dopalania jak najbardziej.Uważam jednak ,że nie powinna ona mieć nic wspólnego z wymiennikiem.Komora powinna być sucha (np ceramiczna) aby wymieszaną spalinę mogła dopalić.Czysta spalina oddając ciepło nie wytrąci sadzy (no poza okresem letnim).Ta , która od razu oddaje ciepło na wymiennik sadzę wytrąci.

Witam,

Jaki apetyt na węgiel może mieć piec OEP 10kW w trakcie podtrzymania, ile kg na dobę przy braku zapotrzebowania na ciepło i gorącej wody, czyli okres letni?

Mam taką instalację 8m2 solarów i bufor 400l OEP10kW. Powiem Ci że na samym podtrzymaniu kocioł bierze śladowe ilości węgla, z cwu kociołek wszamie ze 3 kg węgla, bez cwu a to chcesz wiedzieć weźmie bardzo podobne ilości jakby go dobrze zestroić to może urwiesz 0,5 kg czyli 2,5 kg. Tak czy siak licz zasobnik 125 kg węgla na miesiąc +/- tydzień.

Pamiętaj że mam bufor kombinowany 400l więc cwu inaczej liczone i pewnie zawyżone. Generalnie w maju wygaszam kocioł i jadę tylko na solarach, kocioł wymaluje przepalonym olejem i mam nadzieje będzie OK.

Edit:

Tu masz moje statystyki z co i cwu na ostatnie 7 dni wychodzi mi 4.8kg/doba ale kociołek był wygaszany https://esterownik.pl/statystyki/6959 ale mam 2 kobity w domu którym robi się ciepło przy 23oC ;)

Edytowane przez marcinbbb

Gość Arturo72
Powiem Ci że na samym podtrzymaniu kocioł bierze śladowe ilości węgla, z cwu kociołek wszamie ze 3 kg węgla, bez cwu a to chcesz wiedzieć weźmie bardzo podobne ilości jakby go dobrze zestroić to może urwiesz 0,5 kg czyli 2,5 kg. Tak czy siak licz zasobnik 125 kg węgla na miesiąc +/- tydzień.

Czyli masakrystycznie dużo.Wg zapotrzebowania na ciepło nie powinien wziąść nic czyli 0zł przez okres nie grzania domu a z cwu tylko ok.2kg/dobę.

Jeśli bierze więcej to znaczy,że ekosyf jest bardzo drogim systemem grzewczym.

Czyli masakrystycznie dużo.Wg zapotrzebowania na ciepło nie powinien wziąść nic czyli 0zł przez okres nie grzania domu a z cwu tylko ok.2kg/dobę.

Jeśli bierze więcej to znaczy,że ekosyf jest bardzo drogim systemem grzewczym.

Tak, tak ja wiem że Twoja pompa Ciepła w lecie na cwu bierze 0 kWh, a w środku zimy przy średniej dobowej -20 około 3kWh/doba na co i cwu ale weź no jeszcze ze 35 cm styropianu połóż na ścianach to ciepło z własnego domu przez reku (zrzut) będziesz sprzedawał sąsiadom. Wiem że pompy ciepła są tym czego my węglowcy nigdy mieć nie będziemy bo to tylko w Pewexie za dolary amerykańskie sprzedają, i tylko wybranym klientom. Ale pamiętaj że ja węglowiec nie obniżam temperatury w domu do 20oC aby było tanio, i nie obniżam temperatury w domu na noc do 18oC aby jeszcze zaoszczędzić.

Zresztą mam 8m2 solarów i tak Twoja PC zostaje w tyle bo jest prądożerna ;) Dziś bufor ugrzał się do 70oC weź ugrzej cwu do tej temperatury - tak tak wiem nie potrzebujesz grzejesz do 39oC aby było tanio ;)

Ale żeby nie było że podaję jak Ty słowa, podsyłam wykrest Ty podlicznika pewnie nie pokażesz:)

EDIT: Spadek temperatury T2 na koniec dnia to wyplucie połowy bufora w podłogówkę. Bo 70oC w buforze mi nie potrzebne a że to bufor kombinowany 70oC w cwu nadal jest. Pompiarze takich rzeczy nie mają

2504.JPG

Edytowane przez marcinbbb

Gość Arturo72
Tak, tak ja wiem że Twoja pompa Ciepła w lecie na cwu bierze 0 kWh,

3kWh*0,29zł=0,87zł

a w środku zimy przy średniej dobowej -20 około 3kWh/doba na co i cwu

Na cwu 4kWh*0,29zł=1,16zł a na c.o 23kWh*0,29zł=6,67zł

ale weź no jeszcze ze 35 cm styropianu połóż na ścianach

Teraz za późno ale jeszcze z 5cm dałbym na ściany,styro z lambdą 0,031,strop 48cm styknie.

Ale pamiętaj że ja węglowiec nie obniżam temperatury w domu do 20oC aby było tanio, i nie obniżam temperatury w domu na noc do 18oC aby jeszcze zaoszczędzić.

No ja mam stałą temperaturę w domu,nie schodzi pon.22,5st.C bo jak zejdzie to włączy się ogrzewanie a utrzymywana temp.to 23st.C