Tommyle 21.04.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Nie wiem kolego animuss czy zauważyłeś jaka jest powierzchnia do ogrzewania (ok. 120 m2). Zapotrzebowanie domu na ciepło to max. 10-12 kW. Ten piec jest po prostu za duży dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 21.04.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Nie wiem kolego animuss czy zauważyłeś jaka jest powierzchnia do ogrzewania (ok. 120 m2). Zapotrzebowanie domu na ciepło to max. 10-12 kW. Ten piec jest po prostu za duży dla mnie Słyszałeś, czy widziałeś kociołek OEPM 7 kw? podobno w tym roku na jesieni w sprzedaży... Jest jeszcze SKAM-P 7 kw, oba są dobre! Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.04.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Nie wiem kolego animuss czy zauważyłeś jaka jest powierzchnia do ogrzewania (ok. 120 m2). Zapotrzebowanie domu na ciepło to max. 10-12 kW. Ten piec jest po prostu za duży dla mnie Możliwe że jest trochę za duży,ale kotły w 5 klasie są wyłożone szamotem ,tak jak mój kociołek ,38kW który grzeje tylko zbiornik 300 l latem bez problemu . Kocioł 16 kW ma palnik z modulacją mocy 4,8-16 kW Powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń do 160 m2 oszacowana dla jednostkowego zapotrzebowania na ciepło q=100 W/m² Jest jeszcze Defro Duo 15 kW w 4 klasie Ale najlepiej skonsultuj u producenta. http://i.hizliresim.com/a5BNBd.png Jeżeli ktoś może czekać do przyszłego sezonu ,to niech się nie spieszy, " szarych" kotłów powinno przybywać czerwone i inne będą na szczęście wycofywane ,takie firmy jak Defro mają kapitał robią badania mogą się szybko rozwijać,mali producenci trzaskają ten sam model do obrzydzenia przez wiele lat ,brak postępu . Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 21.04.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Możliwe że jest trochę za duży,ale kotły w 5 klasie są wyłożone szamotem ,tak jak mój kociołek ,38kW który grzeje tylko zbiornik 300 l latem bez problemu . Kocioł 16 kW ma palnik z modulacją mocy 4,8-16 kW Powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń do 160 m2 oszacowana dla jednostkowego zapotrzebowania na ciepło q=100 W/m² Jest jeszcze Defro Duo 15 kW w 4 klasie Ale najlepiej skonsultuj u producenta. http://i.hizliresim.com/a5BNBd.png To są kociołki tłokowe?! Widać palnik rynnowy... Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.04.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 To są kociołki tłokowe?! Rynna. Najedź kursorem na obrazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.04.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Jeżeli ktoś może czekać do przyszłego sezonu ,to niech się nie spieszy, " szarych" kotłów powinno przybywać czerwone i inne będą na szczęście wycofywane ,takie firmy jak Defro mają kapitał robią badania mogą się szybko rozwijać,mali producenci trzaskają ten sam model do obrzydzenia przez wiele lat ,brak postępu . Wg mnie to nie zależy od wielkości tylko od chęci producenta, bo znam dużych, którzy od lat "klepią" to samo jak i małych, którzy ciągle unowocześniają swoje wyroby i nawet opatentowują nowe rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 21.04.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Wg mnie to nie zależy od wielkości tylko od chęci producenta, bo znam dużych, którzy od lat "klepią" to samo jak i małych, którzy ciągle unowocześniają swoje wyroby i nawet opatentowują nowe rozwiązania. Banki udzielają prywatnym firmom /Defro/ kredytu z niższym oprocentowaniem, aniżeli jednostkom spółdzielczym /Ogniwo/... taka polityka, za Balcerowicza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.04.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Możliwe że jest trochę za duży,ale kotły w 5 klasie są wyłożone szamotem ,tak jak mój kociołek ,38kW Oj Animuss znowu naraziłes się koledze Andrzejowi, szamot w kotle ? Toż to izolator, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.04.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Słyszałeś, czy widziałeś kociołek OEPM 7 kw? podobno w tym roku na jesieni w sprzedaży... Jest jeszcze SKAM-P 7 kw, oba są dobre! Dla ścisłości, co doczytałem gdzie indziej to 7,5kW oznaczono na mocy minimalnej 30%, moc maksymalna nowej M-ki to coś około 25kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 21.04.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Dla ścisłości, co doczytałem gdzie indziej to 7,5kW oznaczono na mocy minimalnej 30%, moc maksymalna nowej M-ki to coś około 25kW. No tak... widocznie źle zrozumiałem! Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 22.04.2015 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Wg mnie wymiennik jest tylko odbiorcą ciepła wytworzonego na palniku a nie jak piszą,że stwarza optymalne warunki spalania.Za spalanie optymalne odpowiedzialny jest palnik i kropka. No nie całkiem. Także komora dopalania spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 22.04.2015 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Dla ścisłości, co doczytałem gdzie indziej to 7,5kW oznaczono na mocy minimalnej 30%, moc maksymalna nowej M-ki to coś około 25kW. OEPM spełnia kryteria klasy 4 według EN 303-5:2012 także na mocy 7,5 kW i posiada stosowny certyfikat zgodności z tą normą (z instytutu w Brnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 22.04.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 No nie całkiem. Także komora dopalania spalin. Oczywiście Tak , komora dopalania jak najbardziej.Uważam jednak ,że nie powinna ona mieć nic wspólnego z wymiennikiem.Komora powinna być sucha (np ceramiczna) aby wymieszaną spalinę mogła dopalić.Czysta spalina oddając ciepło nie wytrąci sadzy (no poza okresem letnim).Ta , która od razu oddaje ciepło na wymiennik sadzę wytrąci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.04.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Oj Animuss znowu naraziłeś się koledze Andrzejowi, szamot w kotle ? Toż to izolator, hehe W życiu nie wywaliłbym szamotu z mojego kotła ,szamot razem z rusztem żeliwnym tworzy u mnie coś w rodzaju katalizatora ceramicznego z rdzeniem metalowym.Takich spalin nie widziałem nigdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekw80 24.04.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Witam,Jaki apetyt na węgiel może mieć piec OEP 10kW w trakcie podtrzymania, ile kg na dobę przy braku zapotrzebowania na ciepło i gorącej wody, czyli okres letni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.04.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Zależy od zużycia CWU ale w ślepo powiem ok 2,5-3 kg/24 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.04.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, Jaki apetyt na węgiel może mieć piec OEP 10kW w trakcie podtrzymania, ile kg na dobę przy braku zapotrzebowania na ciepło i gorącej wody, czyli okres letni? Mam taką instalację 8m2 solarów i bufor 400l OEP10kW. Powiem Ci że na samym podtrzymaniu kocioł bierze śladowe ilości węgla, z cwu kociołek wszamie ze 3 kg węgla, bez cwu a to chcesz wiedzieć weźmie bardzo podobne ilości jakby go dobrze zestroić to może urwiesz 0,5 kg czyli 2,5 kg. Tak czy siak licz zasobnik 125 kg węgla na miesiąc +/- tydzień. Pamiętaj że mam bufor kombinowany 400l więc cwu inaczej liczone i pewnie zawyżone. Generalnie w maju wygaszam kocioł i jadę tylko na solarach, kocioł wymaluje przepalonym olejem i mam nadzieje będzie OK. Edit: Tu masz moje statystyki z co i cwu na ostatnie 7 dni wychodzi mi 4.8kg/doba ale kociołek był wygaszany https://esterownik.pl/statystyki/6959 ale mam 2 kobity w domu którym robi się ciepło przy 23oC Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2015 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Powiem Ci że na samym podtrzymaniu kocioł bierze śladowe ilości węgla, z cwu kociołek wszamie ze 3 kg węgla, bez cwu a to chcesz wiedzieć weźmie bardzo podobne ilości jakby go dobrze zestroić to może urwiesz 0,5 kg czyli 2,5 kg. Tak czy siak licz zasobnik 125 kg węgla na miesiąc +/- tydzień. Czyli masakrystycznie dużo.Wg zapotrzebowania na ciepło nie powinien wziąść nic czyli 0zł przez okres nie grzania domu a z cwu tylko ok.2kg/dobę. Jeśli bierze więcej to znaczy,że ekosyf jest bardzo drogim systemem grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.04.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Czyli masakrystycznie dużo.Wg zapotrzebowania na ciepło nie powinien wziąść nic czyli 0zł przez okres nie grzania domu a z cwu tylko ok.2kg/dobę. Jeśli bierze więcej to znaczy,że ekosyf jest bardzo drogim systemem grzewczym. Tak, tak ja wiem że Twoja pompa Ciepła w lecie na cwu bierze 0 kWh, a w środku zimy przy średniej dobowej -20 około 3kWh/doba na co i cwu ale weź no jeszcze ze 35 cm styropianu połóż na ścianach to ciepło z własnego domu przez reku (zrzut) będziesz sprzedawał sąsiadom. Wiem że pompy ciepła są tym czego my węglowcy nigdy mieć nie będziemy bo to tylko w Pewexie za dolary amerykańskie sprzedają, i tylko wybranym klientom. Ale pamiętaj że ja węglowiec nie obniżam temperatury w domu do 20oC aby było tanio, i nie obniżam temperatury w domu na noc do 18oC aby jeszcze zaoszczędzić. Zresztą mam 8m2 solarów i tak Twoja PC zostaje w tyle bo jest prądożerna Dziś bufor ugrzał się do 70oC weź ugrzej cwu do tej temperatury - tak tak wiem nie potrzebujesz grzejesz do 39oC aby było tanio Ale żeby nie było że podaję jak Ty słowa, podsyłam wykrest Ty podlicznika pewnie nie pokażesz:) EDIT: Spadek temperatury T2 na koniec dnia to wyplucie połowy bufora w podłogówkę. Bo 70oC w buforze mi nie potrzebne a że to bufor kombinowany 70oC w cwu nadal jest. Pompiarze takich rzeczy nie mają Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Tak, tak ja wiem że Twoja pompa Ciepła w lecie na cwu bierze 0 kWh, 3kWh*0,29zł=0,87zł a w środku zimy przy średniej dobowej -20 około 3kWh/doba na co i cwu Na cwu 4kWh*0,29zł=1,16zł a na c.o 23kWh*0,29zł=6,67zł ale weź no jeszcze ze 35 cm styropianu połóż na ścianach Teraz za późno ale jeszcze z 5cm dałbym na ściany,styro z lambdą 0,031,strop 48cm styknie. Ale pamiętaj że ja węglowiec nie obniżam temperatury w domu do 20oC aby było tanio, i nie obniżam temperatury w domu na noc do 18oC aby jeszcze zaoszczędzić. No ja mam stałą temperaturę w domu,nie schodzi pon.22,5st.C bo jak zejdzie to włączy się ogrzewanie a utrzymywana temp.to 23st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts