מרכבה 25.04.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Z temperaturami to się nie wychylajcie tawarisze, bo to sprawa indywidualna, mnie się dobrze śpi przy +16/+18 i nikomu tego nie narzucam. Moje zdanie jest takie, że na samo rozbujanie pieca i pokrycie jego sprawności idzie więcej niż potrzeba tej energii do konkretnego celu. Jeśli chciał byś wiedzieć, ogrzewanie domu może i chciało by się sprowadzić do ogrzewania większości solarem, ale to trzeba zaprzestać się śmiania z grubości izolacji, bo to żenada, szkoda że z domu wychodzi kominowa doopa i smrodzi na pół okolicy, to śmieszne nie jest, bo przecież sąsiad też truje, to ja też .. przecież trucie jest dobre, cm izolacji już nie. Tego niestety uczą w szkole, nie wychylać się, nie robić ćwiczeń na zapas itp, efekty widać.. to nie bo nie, tamto nie.. tylko tyle co zobaczy u sąsiada... i bo ludzie mają, może tak, jeśli do Twojego salonu wstawił bym rurę ze swojej kanalizacji i puszczał moje ekskrementy do Twojego salonu, to byś powiedział że tak nie można, ale jeśli Twój komin smrodzi i czuć swąd palonego plastiku(akurat nie u Ciebie) bo masz podajnik, choć prywiślanin potrafi. To już nie jest to sam. Powtarzam 1,5 kg jedzenia, 3-4 picia i 22 kg powietrza dziennie, to co dostaje po rzopie ? najbardziej ? żołądek ? nerki ? czy może płuca. tej waszej filozofii nie pojmę, bo jest wybiórcza... tak można, bo taki jest "zwyczaj" ale dokładnie to samo już nie można, przecież co ci szkodzi parę guan na ogrodzie ? przecież nie śmierdzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Ale żeby nie było że podaję jak Ty słowa, podsyłam wykrest Ty podlicznika pewnie nie pokażesz:) Pokaże,czemu nie,ale nie tutaj a u siebie w dzienniku,aktualne dane z podlicznika to 6540kWh. W dzienniku zobacz sobie daty od kiedy do kiedy takie zużycie. Ostatnio się opusciłem w zdjęciach ale na dzień 31.07.2014 było tego 3428kWh Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.04.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Eee 4kWh przy średniej dobowej -20oC, nieźle. Dlaczego domu nie ogrzewasz osobami mieszkającymi w nim? Lodówka na bobę weźmie ze 2kWh, Osoba w domu oddaje około 100W więc jeszcze pompa ciepła jest Ci niezbędna? I to przy średniej dobowej -20. Chłopie jaki idiota do tego domu wstawił Ci PC? Jak tę chałupę ogrzejesz suszarką do włosów której używa Twoja żona! I jeszcze rekuperator na koniec no kuźwa kretyn, dom ogrzeje żarówką 200W a on pompę ciepła, rekuperator i 40 cm styropianu zakłada. EDIT: Eno rewelacja znów słowa a ja zdjęcia solary przez 2 lata pozyskały połowę tego co Twoja pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Eee 4kWh przy średniej dobowej -20oC, nieźle. Dlaczego domu nie ogrzewasz osobami mieszkającymi w nim? Lodówka na bobę weźmie ze 2kWh, Osoba w domu oddaje około 100W więc jeszcze pompa ciepła jest Ci niezbędna? I to przy średniej dobowej -20. Chłopie jaki idiota do tego domu wstawił Ci PC? Jak tę chałupę ogrzejesz suszarką do włosów której używa Twoja żona! I jeszcze rekuperator na koniec no kuźwa kretyn, dom ogrzeje żarówką 200W a on pompę ciepła, rekuperator i 40 cm styropianu zakłada. Bo nie mam domu pasywnego a tylko energooszczedny Pasywny zaczyna się od 15kWh/m2/rok a ja mam aż 40kWh/m2/rok a do tego korzystam tylko z wanny bo nie mam prysznica Czyli zużycie energii na c.o+cwu za rok kalendarzowy byloby ok.9000kWh z tego 5000kWh na c.o i 4000kWh na cwu. Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.04.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 A możesz nam powiedzieć ile energii pochłonie wygrzanie bufora do 70oC, tą pompą ciepła z pewexu? Tak wiem nie da się!I to nieekonomiczne. Bym był ekonomiczny to budował bym nowy dom a nie miał sentymentu do dziada, pradziada i mieszkam w domu wybudowanym zaraz po wojnie w 1950r. Mam do tego domu PC zakładać? By ktoś mi powiedział że idiotom jestem... miał ładny dom STARY a robi z niego nowoczesny, energooszczędny. Kuźwa PKiN obłóżmy 30cm styropianu i pomalujmy na różowo aby był ekologiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 A możesz nam powiedzieć ile energii pochłonie wygrzanie bufora do 70oC, tą pompą ciepła z pewexu? Ale to byłby bezsens bo ta pompa z pewexu,zresztą nie tylko ona ma największą sprawność przy jak najnizszej temperaturze zasilania dlatego grzanie bufora do tej temp. to byłby idiotyzm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.04.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Arturo72 ale ja to napisałem we wcześniejszym poście: " możesz nam powiedzieć ile energii pochłonie wygrzanie bufora do 70oC, tą pompą ciepła z pewexu? Tak wiem nie da się!I to nieekonomiczne. " A ja tylko chciałem abyś policzył ile PC weźmie na ogrzanie wody jak mój solar za te same pieniądze. Uciekasz od odpowiedzi, tylko odsyłasz do swojego dziennika - czy ja to robię? Możę odeślę na dziennik z samymi reklamami bo za kliknięcia zarobię? Pokaż w temacie TYM nie swoim jak grzejesz i czym i nie słowami a dowodami - ja udostępniłem wgląd do kotła i temperatur w domu a Ty jak zwykle słowa,słowa, słowa i zaraz wyjdzie że masz jeszcze kominek w którym w zimę spaliłeś 20m3 drewna A ja znów wychodzę z dowodami do czytających "zdjęcie" temperatura w domu ogrzewając solarami. Pokażesz nam coś więcej niż słowa? Aha pomieszczenie reprezentacyjne salon ma 7m wysokości i tam jest mierzona temperatura, pod sufitem będzie więcej ale rzadko tam chodzę. Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.04.2015 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Arturo72 ale ja to napisałem we wcześniejszym poście: " możesz nam powiedzieć ile energii pochłonie wygrzanie bufora do 70oC, tą pompą ciepła z pewexu? Tak wiem nie da się!I to nieekonomiczne. " A ja tylko chciałem abyś policzył ile PC weźmie na ogrzanie wody jak mój solar za te same pieniądze. Uciekasz od odpowiedzi, tylko odsyłasz do swojego dziennika - czy ja to robię? Możę odeślę na dziennik z samymi reklamami bo za kliknięcia zarobię? Pokaż w temacie TYM nie swoim jak grzejesz i czym i nie słowami a dowodami - ja udostępniłem wgląd do kotła i temperatur w domu a Ty jak zwykle słowa,słowa, słowa i zaraz wyjdzie że masz jeszcze kominek w którym w zimę spaliłeś 20m3 drewna A ja znów wychodzę z dowodami do czytających "zdjęcie"[ATTACH=CONFIG]314571[/ATTACH] temperatura w domu ogrzewając solarami. Pokażesz nam coś więcej niż słowa? Aha pomieszczenie reprezentacyjne salon ma 7m wysokości i tam jest mierzona temperatura, pod sufitem będzie więcej ale rzadko tam chodzę. Nie wiem ile Twój solar pobiera energii na cwu,ja zużywam na cwu za 12 miesięcy na cwu 1400kWh czyli jakieś 500zł i zużcie zwu mam ok.13m3/miesiac. Bufor ciepła jak i grzejniki dla pompy ciepła to kretyństwo,dlatego zawsze będę uważał,że instalacja grzejnikowa czy mieszana to idiotyzm z punktu widzenia współczesnych źródeł ciepła. Dla mnie tylko niezbyt rozgarnięty inwestor w nowym domu zainstaluje sobie grzejniki scienne. Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.04.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Wracajmy do tematu bo kolega Arturo72 nawdychał się R-407c i odleciał. Ale szanujmy go i wspierajmy, chłop stara się przekonać siebie że to takie ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie. Pomódlmy się aby następnej zimy poza opłacaniem rachunków za ogrzewanie nie musiał kupować m3 drewna do kominka - dla klimatu (czyt. zmniejszenia rachunków za prąd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.04.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Wracajmy do tematu bo kolega Arturo72 nawdychał się R-407c i odleciał. Ale szanujmy go i wspierajmy, chłop stara się przekonać siebie że to takie ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie. Pomódlmy się aby następnej zimy poza opłacaniem rachunków za ogrzewanie nie musiał kupować m3 drewna do kominka - dla klimatu (czyt. zmniejszenia rachunków za prąd) R-410A na przyszłość,a kWh z drewna do kominka wychodzi drożej niż 1kWh z pompy ciepła. Co za kretyn by w takiej sytuacji grzał dom kominkiem ? 3400kWh za 12 miesięcy za c.o+cwu czyli jakiś 1000zł to za mało i należałoby grzać jeszcze kominkiem ? Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.04.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Koniec końców i tak izolacja jest najlepsza, pakowanie w systemy grzewcze kasy, nie jest idealnym wyjściem.Przy odpowiednich grubościach izolacji, "biegająca mysz" cieszy bo to dodatkowe waty. Poczytaj sobie o pompach ciepła, jeśli chodzi o sprawność nie mają sobie równych.. http://aishasystem.pl/var/images/DocumentPicture/135/2.jpg split jest i ekonomiczny i efektywny ..a dodatkowo masz klimę na lato, użytkuję podobny, to wiem że bardzo fajne urządzenie.Pobiera 2,2 kW prądu , dając 7,5 kW ciepła dodatkowo, sterowane na pilota.http://i.wp.pl/a/f/jpeg/28653/aeg_s94400ctm0-lodowka-chlodziarko-zamrazarka-660.jpeg przecież każdy bez wyjątku - w domu pompę ciepła ma.. bo przecież siedzi w każdej lodówce, no chyba że ktoś lód z zimy w piwnicy i trocinach trzyma.klimatyzacja w aucie .. nawet pompką ręczna i dętka w zamkniętym pomieszczeniu stanowi para pompę ciepła, przy sprężaniu gazu wydziela się ciepło ..przy rozprężaniu następuje ochłodzenie .. jeśli chłodne powietrze się ogrze od cieplejszego powietrza/ gruntu/ wody to ponownie sprężone odda tą energię w postaci ciepła .. tak pokrótce można opisać działanie tej dziwnie prostej maszyny, która omen nomen jest wiekiem pra pra pra babcią wobec pieca o którym tu mówimy .. pierwsze pompy ciepła to koniec XIX wieku .. jedynym argumentem przeciw pompą, jest cena .. szczególnie - gruntowe pompy są bardzo drogie..innych argumentów ciężko wyszukać. Piec?pada z prostej przyczyny, pierwsze w 99% domów jest za duży, smrodzi i truję .. tylko z tego powodu ..że właściciel wieży w gusła budowlane, izolacji nie bo .. ściana "nie! oddycha" bidula trzeba robić usta usta .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.04.2015 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 jedynym argumentem przeciw pompą, jest cena .. szczególnie - gruntowe pompy są bardzo drogie.. Nie tyle pompy gruntowe są drogie, co odwierty do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 27.04.2015 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 R-410A na przyszłość,a kWh z drewna do kominka wychodzi drożej niż 1kWh z pompy ciepła. Co za kretyn by w takiej sytuacji grzał dom kominkiem ? No ty Fujaro72. Zapomniałeś już jak pisałeś, że ogrzejesz dom stawiając na strychu pompę ciepła (bo tam jest najcieplejsze powietrze) i że to będzie JEDYNE ogrzewanie domu?. Wykasowałeś ten post a teraz się mądrzysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.04.2015 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) http://i.wp.pl/a/f/jpeg/28653/aeg_s94400ctm0-lodowka-chlodziarko-zamrazarka-660.jpeg przecież każdy bez wyjątku - w domu pompę ciepła ma.. bo przecież siedzi w każdej lodówce, no chyba że ktoś lód z zimy w piwnicy i trocinach trzyma. klimatyzacja w aucie .. nawet pompką ręczna i dętka w zamkniętym pomieszczeniu stanowi para pompę ciepła, przy sprężaniu gazu wydziela się ciepło .. przy rozprężaniu następuje ochłodzenie .. jeśli chłodne powietrze się ogrze od cieplejszego powietrza/ gruntu/ wody to ponownie sprężone odda tą energię w postaci ciepła .. tak pokrótce można opisać działanie tej dziwnie prostej maszyny, która omen nomen jest wiekiem pra pra pra babcią wobec pieca o którym tu mówimy .. pierwsze pompy ciepła to koniec XIX wieku .. Skoro to takie popularne proste i tanie urządzenie to dlaczego kosztują od 10 tyś. zł w górę. Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 27.04.2015 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 R-410A na przyszłość,a kWh z drewna do kominka wychodzi drożej niż 1kWh z pompy ciepła. Co za kretyn by w takiej sytuacji grzał dom kominkiem ? 3400kWh za 12 miesięcy za c.o+cwu czyli jakiś 1000zł to za mało i należałoby grzać jeszcze kominkiem ? Arturo..ty płacisz za rok 1000zł. Ja spale za rok około 3t eko po 550zł.. Oczywiście koszt mam większy CO i CWU lecz jest jedno ale, mam dom dużo większy od twojego. Do tego mieszkam w górach,a tu musiał byś grzać więcej. Ja generalnie sezon zimowy wczoraj zakończyłem.Teraz już tylko łazienki grzeje [jak będzie potrzeba to w domu same grzejniki się załączą ] . Ty podajesz spalanie węgla w starych domach i wmawiasz że tyle też spalają nowe domy ,poprawnie ocieplone. A prawda taka że w nowych domach węgiel mało uciążliwy z jednego powodu,mało się go spala. Krzyczysz o dymie z komina,truciu...gwarantuje ci że poprawnie ustawiony piec na eko nie ma prawa dymić Może kiedyś założę PC ale na dzień dzisiejszy dobry piec na eko mogę tylko polecać. Jest ekonomicznie,i daję komfort użytkownikowi . Myślę że raz na tydzień każdy z was pompiarzy znalazł by czas na dosypanie węgla i wybranie popiołu.[mówię o okresie zimowym] I nawet było by z pożytkiem dla ogółu,nie spamowali byście tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.04.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Skoro to takie popularne proste i tanie urządzenie to dalczego kosztują od 10 tyś. zł w górę. Śmiem twierdzić, że piece spalinowe są jeszcze bardziej proste i popularne, a tanie nie są i się jeszcze narobić przy nich trzeba. I oczywiście rozumiem osoby, które nie montują nowych technologii do starych domów -- sam jestem obecnie w takiej sytuacji że to zwyczajnie bez sensu. Ale tutaj pojawiają się też ludzie, którzy do nowych domów pakują piece węglowe twierdząc, że PC nie będzie w stanie ogrzać domu (bo jak to tak, powietrze na zewnątrz -10 a w domu +22? NIEMOŻLIWE!), albo że nie trzeba się za wszelką cenę trzymać "nowinek", bo skoro dziady i pradziady grzały węglem, to znaczy że to działa "dobrze". gwarantuje ci że poprawnie ustawiony piec na eko nie ma prawa dymić Że nie dymi nie znaczy, że nie truje. Otóż truje -- niewidocznymi, acz jednak toksycznymi związkami azotu i siarki oraz rakotwórczymi benzo(a)pirenami -- w pierwszej kolejności tych co palą w tym piecu, w drugiej równolegle ich rodzinę, a w trzeciej sąsiadów. Więc należy się poważnie zastanowić, czy to aby na pewno takie tanie grzanie (jak większość wpiera), jak się w wieku 60 lat do piachu pójdzie, po 10 latach szwendania się po "służbie zdrowia". Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 27.04.2015 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Śmiem twierdzić, że piece spalinowe są jeszcze bardziej proste i popularne, a tanie nie są i się jeszcze narobić przy nich trzeba. I oczywiście rozumiem osoby, które nie montują nowych technologii do starych domów -- sam jestem obecnie w takiej sytuacji że to zwyczajnie bez sensu. Ale tutaj pojawiają się też ludzie, którzy do nowych domów pakują piece węglowe twierdząc, że PC nie będzie w stanie ogrzać domu (bo jak to tak, powietrze na zewnątrz -10 a w domu +22? NIEMOŻLIWE!), albo że nie trzeba się za wszelką cenę trzymać "nowinek", bo skoro dziady i pradziady grzały węglem, to znaczy że to działa "dobrze". Że nie dymi nie znaczy, że nie truje. Otóż truje -- niewidocznymi, acz jednak toksycznymi związkami azotu i siarki oraz rakotwórczymi benzo(a)pirenami -- w pierwszej kolejności tych co palą w tym piecu, w drugiej równolegle ich rodzinę, a w trzeciej sąsiadów. Więc należy się poważnie zastanowić, czy to aby na pewno takie tanie grzanie (jak większość wpiera), jak się w wieku 60 lat do piachu pójdzie, po 10 latach szwendania się po "służbie zdrowia". Jeździsz samochodem?palisz grilla? pijesz alkohol?palisz papierosy?...mogę tak wymieniać bez końca. Ta rozmowa to jak odbijanie piłeczki,możemy tak bez końca. Ale jest wyjście ..dopłacajcie różnice do pieców węglowych i tym sposobem sprawicie że powietrze będzie czystsze. Kolejna sprawa edukujcie sąsiadów... Po paru kopniakach w tyłek zrozumiecie że są większe problemy jak piec na eko. Mam wentylacje mechaniczna i sąsiadów palących drzewem,węglem...I co robię?wyłączam wentylacje gdy bardzo dymią. Dla czego?bo im nie dam na piec,zmianę ogrzewania. Musze akceptować ich sposób palenia. Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.04.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Ale jest wyjście ..dopłacajcie różnice do pieców węglowych i tym sposobem sprawicie że powietrze będzie czystsze Ale tak realnie, usiadłeś i policzyłeś ile trzeba dopłacić? Wg moich obliczeń wychodzi, że różnice są śmiesznie niskie. Musze akceptować ich sposób palenia. Więc tutaj staramy się mówić ludziom jak robić, żebyś nie musiał głupkowato wyłączać sobie wentylacji i się dusić, bo jeden ignorant z drugim myśli że jak własnymi "rencami" sfajczy węgiel czy drewno (czy śmieci) w domowym zaciszu, to będzie mieć taniej. Nie będzie taniej i nie będzie zdrowiej dla niego i sąsiadów. Po raz kolejny, rozumiem tych, co mają starsze domy. Ale do diabła, mamy rok 2015, zapotrzebowanie w nowych domach na moc maks 10kW, inwestorzy wydają ponad 300 tys. na nowy dom, a nadal rozważają zakup węglowców twierdząc, że to tanio wychodzi. To tak jakby kupić sobie nowego Mercedesa z silnikiem na gaźniku z czasów Syreny. Paranoja, nie sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.04.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 ... . Ale do diabła, mamy rok 2015, zapotrzebowanie w nowych domach na moc maks 10kW, inwestorzy wydają ponad 300 tys. na nowy dom, a nadal rozważają zakup węglowców twierdząc, że to tanio wychodzi. To tak jakby kupić sobie nowego Mercedesa z silnikiem na gaźniku z czasów Syreny. Paranoja, nie sądzisz? Tak ludzie tak robią kupką bryki z silnikami 2 litry i więcej a później zakładają 'gaz' bo taniej będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 27.04.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) To podziel się swoimi obliczeniami ze mną . W Żywcu za PC gruntową do domku około 280m2 powierzchni całkowitej powiedziano 60tyś. Fakt tanio ...ale zależy kto ile zarabia . Mnie całość kosztowała 25tyś...czyli grzejniki,podłogówka,kocioł...ile lat będę palił za różnice w cenie??? Skoro koszt teraz roczny około 1,6yś ,za prąd bym też płacił.. Nie traktujcie nas,palących eko jako bezmózgich ludzi. My też umiemy liczyć,i może nawet lepiej niż wy. Dla wielu osób piec na eko to luksus , stąd bierze się zadowolenie. Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts