Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To podajcie swoje ocieplenie domów..

Mierzycie swoją miarą...znam wiele osób co dom buduje około 5-7lat .Wprowadzają się ale dalej dom nie jest wykończony.. U nas większość tak domów powstaje. Wy po prostu oderwani jesteście od realiów . Wybudowałem za gotówkę i też myślałem jaki piec założyć. Tak,wybierałem miedzy śmieciuchem a kotłem na ekogroszek. Powód dla was prozaiczny,brak kasy. Niestety życie to nie tylko wybór ogrzewania,ale też inne wydatki.

Widzisz wuwok ale jak ja to piszę tym najświatlejszym ze światłych to sobie sprzedaż napędzam :)

Dziwię się jak Ci się jeszcze chce :)

Klikaj w wykrzykniki bo następny wątek o kotle pompki zaspamują.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może pora w końcu zrozumieć, żeby nie pisać bzdur i mitów. Nie trzeba będzie ich prostować przez 10 stron.

Myjk ? Ty nie jesteś jakimś pociotkiem Arturo ? :)

Jakoś dziwnie nawiedzony jesteś jak i on i nawet podobnie piszesz, Tyle że nie na temat, ale to też się często gubi na forum.

Możesz rzucić okiem gdzie piszesz ?

Ja widzę tytuł: Ogniwo Eko Plus

Mogę Ci krótko wyjaśnić że to taki kociołek na eko groszek a nie pumpa ciepła.

Póki się nie pojawiłeś, było jeszcze jakoś, choć pośrednio OT (na życzenie obecnego tutaj właściciela pieca, który odpalił z ceną 60 tys. zł za PC) i raczej mało przyjemnie, ale jednak cokolwiek merytorycznie . Więc skorzystaj lepiej z trójkącika zamiast silić się na żenujące przytyki, bo na mnie to wrażenia nie robi.

Podobnie jak Wasze popiarzy, niestworzone historie.

Z resztą Ty chyba na razie to tylko sobie tak bajdurzysz a nie grzejesz pompą ?

Co niektórzy to są chyba w czepkach urodzeniu, niestety zwykli śmiertelnicy dostają wyceny od 40 czy 45 tysi w górę czyli jakiś porządny kociołek i na jakieś 15 czy 20 lat węgla do niego za tą kasę. Faktycznie trzeba tu jakieś specjalne szkoły kończyć.

Przeczytaj jeszcze raz co wuwok napisał, syty głodnego nie może zrozumieć.

To że dzisiaj kolego Ci się powodzi albo tatuś przy szmalu to sobie możesz pofilozofować, źle nikomu nie życzę ale nie wiadomo czym może zaskoczyć Cię jutro.

Gość Arturo72

Co niektórzy to są chyba w czepkach urodzeniu, niestety zwykli śmiertelnicy dostają wyceny od 40 czy 45 tysi w górę czyli jakiś porządny kociołek i na jakieś 15 czy 20 lat węgla do niego za tą kasę. Faktycznie trzeba tu jakieś specjalne szkoły kończyć.

I właśnie takie idiotyzmy trzeba prostować:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237249-Por%C3%B3wnanie-ofert-na-pomp%C4%99-ciep%C5%82a-(kot%C5%82ownie)

Powyżej w watku to raczej myślący inwestorzy,którzy dokładnie wiedzą co chcą i wiedzą co ile może kosztowac.

Jak widzisz,dla jeleni o jakich wspominasz,w pierwszym poście była wycena na pompę na 100tys.zł a ten sam inwestor dostał dwie następne na 25tys.zl i 21tys.zł.

Nie trzeba być w czepku urodzonym tylko trzeba myśleć i wiedzieć czego się chce a nie gadać głupoty,że pompa ciepła to majątek jak jest tańsza od ekosyfu.

Edytowane przez Arturo72

To że dzisiaj kolego Ci się powodzi albo tatuś przy szmalu to sobie możesz pofilozofować, źle nikomu nie życzę ale nie wiadomo czym może zaskoczyć Cię jutro.

tobie takie nierealne wyceny i rozpowszechnianie bzdur o pompach za 40-45 tys. zł są na rękę, prawda? dobrze, że ktoś to prostuje, może chociaż jeden na stu czytających nie da się nabrać

Treść merytoryczną posiadają, w przeciwieństwie do twoich ostatnich postów które nie stworzyły nic więcej w tym wątku, jak tylko bagno. Gratulacje.

Następny z dziecinnym argumentem. Ty pewnie ten co się urodził z wbudowaną wiedzą o swojej branży? Śmiechu warte.Wiec przyjmij do wiadomości, że nie muszę mieć, żeby zdobyć wiedzę i powyciągać sobie z niej wnioski.

niestety zwykli śmiertelnicy dostają wyceny od 40 czy 45 tysi w górę

Za co? Napisz konkretnie, bo jako kolejny szerzysz zwyczajną demagogię i się dziwisz potem, że OT się robi tutaj w wątku. Markowa PC PW Panasonica kosztuje 20 tys. zł (z VAT 22%) kompletnie bez negocjacji, czyli 10 tys. zł więcej niż kombajn kocioł na ekosyf + komin + łódź podwodna w kotłowni. To jakie znowu 40-45 tys. w górę? Te kolejne 25-30 tys. zł w górę to chyba za odwierty? Tylko coś się tak przypiął do tych odwiertów?

Faktycznie trzeba tu jakieś specjalne szkoły kończyć.

Ty widać dobrą skończyłeś -- z robienia ludziom wody z mózgu.

Owszem, nie pojmę jak można mówić o braku kasy i budować sobie dom ponad 200m2.

Skończ tę żenadę, i prywatne wycieczki w moim kierunku. Nie umiesz rzeczowo i kulturalnie dyskutować, to zwyczajnie nie pisz.

Nie gadaj, a ty potrafisz rzeczowo dyskutować? Niemożliwe? To popisz o Ogniwie eko. Ach zapomniałem, że wy frustraci dla ratowania naszego życia i zdrowia możecie łamać regulamin forum.

Nie jest dozwolone zamieszczanie wypowiedzi w bl

ogach i na forum lub

Materiałów, które:

zawierają dane osobowe i teleadresowe,

są reklamami lub promocją działalności gospodarczej

własnej lub obcej,

zawierają treści uznawane jako SPAM, niebędące tema

tycznie związane z

Serwisem lub konkretnym działem Serwisu i stanowią

treści przypominające

komunikaty i ogłoszenia,

Treść merytoryczną posiadają, w przeciwieństwie do twoich ostatnich postów które nie stworzyły nic więcej w tym wątku, jak tylko bagno. Gratulacje.

Następny z dziecinnym argumentem. Ty pewnie ten co się urodził z wbudowaną wiedzą o swojej branży? Śmiechu warte.Wiec przyjmij do wiadomości, że nie muszę mieć, żeby zdobyć wiedzę i powyciągać sobie z niej wnioski.

Za co? Napisz konkretnie, bo jako kolejny szerzysz zwyczajną demagogię i się dziwisz potem, że OT się robi tutaj w wątku. Markowa PC PW Panasonica kosztuje 20 tys. zł (z VAT 22%) kompletnie bez negocjacji, czyli 10 tys. zł więcej niż kombajn kocioł na ekosyf + komin + łódź podwodna w kotłowni. To jakie znowu 40-45 tys. w górę? Te kolejne 25-30 tys. zł w górę to chyba za odwierty? Tylko coś się tak przypiął do tych odwiertów?

Ty widać dobrą skończyłeś -- z robienia ludziom wody z mózgu.

Skończ tę żenadę, i prywatne wycieczki w moim kierunku. Nie umiesz rzeczowo i kulturalnie dyskutować, to zwyczajnie nie pisz.

No widzisz, i o czym ja mam z Tobą gadać ?

Wyłącz komputer, wyjdź na osiedla gdzie ludzie budują.

Powiem Ci że budują jeszcze większe domy, mieszkają w dwóch wykończonych pomieszczeniach po kilku latach i dalej wykańczają.

Możesz sobie pisać następne pierdu-pierdu że to niezgodne z przepisami, o odbiorach i innych piedu-pierdu ale tak w większości to wygląda.

Wiesz mam takiego gościa u mnie na wichurze, jak latałem jeszcze boso za orkiestrą to on już budował, obecnie dalej buduje a w użyciu ma kuchnię, kibelek i jeden pokoik a chałpa dobrze ponad 200m2 docelowo.

Trzeba by już powoli zacząć wymieniać stare okna Pagietowskie ( pewnie nie kojarzysz co to takiego :) ), w zeszłym roku zaczął ocieplenie zewnętrzne, są już dwie ściany położone wieczorami po pracy, tak po 5cm aż jakiegoś zwykłego styropianu.

To taki skrajny przypadek ale ludzi budujących latami we własnym zakresie z tego co uciułają jest mnóstwo, boją się kredytów, nie stać ich na płacenie odsetek czy na jakieś fanaberie, tak kolego mogę Ci jutro po trasie gdzie przejeżdżam co dziennie napstrykać kupę takich fotek gdzie ludzie już mieszkają, robią sobie popołudniami w domkach a w wielu są zainstalowane jeszcze zwykłe śmieciuchy.

Wiesz oni naprawdę mogą powiedzieć: MAM DOM.

Aaaa, tutaj dla tych najświatlejszych ze światłych którzy jednak nie pojmują do końca słowa pisanego, macie odpowiednie wątki:

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a

Ja tępy węglarz postaram się Wam odnaleźć na forum.

Taki dział jest : POMPY CIEPŁA, wystarczy kliknąć w ten link co podałem, jak ktoś jeszcze nie jarzy to postaram się prościej wytłumaczyć :)

Czytam. To są ceny dla pompy ciepła, z jej instalacją, ODWIERTAMI, z materiałami i instalacją podłogówki. Wiem, bo też takie wyceny od różnych producentów pomp dostałem. Pytanie, kto komu NAKAZUJE montować odwierty, skoro ktoś, kto umie liczyć na podstawowym poziomie dojdzie szybko do wniosku, że taka inwestycja się NIE OPŁACA? Kto każe instalować podłogówkę w tandemie przez firmę wyceniającą PC? W związku z tym, po co taki przykład dawać jako WZÓR? Chyba tylko po to, żeby ludziom wodę z mózgu zrobić i zniechęcić do takiej akurat inwestycji. Przykłady, że można to zrobić taniej, zostały wskazane i wychodzi na to, że da się system na PC zrobić w cenie, albo niewiele drożej, od systemu węglowego. Na markowej pompie już raptem 5 tys. drożej. Bez zasuwania z worami węglowymi i drewnem jak palacz na statku parowym z zeszłego wieku. [/QOTE]

Z jaką podłogówką?. To są ceny za Pc + dolne źródło w czasach w których budowałem. A firma robiła jeszcze łaskę jeżeli zdecydowała się robić wycenę. Jeżeli też dla pc gruntowej można zamknąć się w granicach 40 k to tym bardzie jest to argument dla tych którzy wtedy nie dali się złowić naganiaczom typu Arturo&Piękne Sp. z o.o . Ten wątek jest właśnie dla ich, a środki z różnicy spokojne starczą na wiele lat palenia e OE+

Przed budową mieszkałem w samym centrum miasta,dużego miasta jak widać,w bloku i uwierz mi,że nawet tam nie był takiego syfu jak obecnie "na wsi" gdzie mieszkam.

Parapety codziennie w sadzy,syf z komina leci nawet teraz,nie mówiąc o tym jaki syf jest w sezonie grzewczym,taki,że nie da się wyjść z domu.

Większość grzeje ekosyfem bo była masowa wymiana kotłów z dofinansowaniem.

He he i tego TY arturek nie przewidziałeś przed budową? A kto ci bronił wybudować się w miejscu gdzie nie ma tego całego syfu? A zapomniałem,nikt Cię nie uprzedził! :)

Jesteś rodzynkiem wsród palaczy syfem.Taki mądrala z Ciebie a o tym nie pomyślałeś.

Witam mam pytanie do pana ZAWIJAN nie wiem czy sie dobrze wyraziłem przedstawiciela kotła ogniwo moze mi Pan powiedziec jaka czy w kociolku ogniwo eko plus 16kw mozna palic pelletem i drugie pytanie jaka jest grubosc blach w tym kotle CZy moze ktos z uzytkownikow palil pelletem Pozdrawiam serdecznie licze na wyrozumiałość

Palą ludzie w OGNIWIE pelletem.Niezależnie od mocy.Szkopół w tym aby palić w trybie ciągłym lub z bardzo krótkim podtrzymaniem.

Grubość blach to 5 i 4 mm o ile się coś nie zmieniło.

To musi być koniecznie szałowo, czy ma po prostu wystarczać? Ten system "nieco" się różni od systemu węglowego, gdzie trzeba mieć najwyraźniej trzykrotny zapas mocy żeby spokojnie spać. Więc może trzeba po prostu zweryfikować swoje pojęcie o tym systemie, będzie łatwej dojść do konsensusu.

Jakie szałowo ? Najtańszy badziew z marketu. Podobnie jak klimatyztory i kotły na eko. Też tam są i też są tanie. Na ile to starczy po okresie gwarancji.? Masz wiedze praktyczną na ten temat, ? Na temat trwałości kotłów z marketu ja wiedze praktyczną już mam. I nie czerpie jej z opisów forumowych maganiaczy.

Edytowane przez Regut1

Jak Cię uświadomić, skoro masz klapki na oczach i nie czytasz co się do Ciebie pisze? Rozprawiamy cały czas o NOWYCH INWESTYCJACH, które dopiero powstają, albo powstały w niedalekiej przeszłości a jednak zapakowano do nich PRZEWYMIAROWANE kotły węglowe (choć zapotrzebowanie przy trzaskających mrozach nie przekracza 8-10 kW). Trzeba to jeszcze pogrubić i powiększyć żeby było wystarczająco jasne o czym piszemy? Jeśli nie, to po co znowu wracać do tematu praktycznie ZAMKNIĘTEGO i nie podlegającego dyskusji?

Hmm.... przeczytaj tytuł wątku zrozumiesz o czym tu pisaliśmy dopóki nie zacząłeś spamować. Temat nie jest zamknięty dopóki są ludzie którzy potrzebują pomocy i inni, którzy chcą im pomóc. Pompki mają swoje wątki np. jak nie zapętlić się w meandry podłogówki tak jak Artuo ;-

Oh, oh. Czy to że nie wybudowałem to mnie skreśla z umiejętności liczenia, obserwacji innych i wyciągania wniosków z ich doświadczeń? Co to w ogóle za argument

Mop . Dla budujących teoretyków są odpowiednie wątki. np. "Bocianiki" czy np. "Jaki system ogrzewania wybrać" itp., itd. Budowa własnego domu skutecznie weryfikuje wszelkie teorie. Gdy skończysz - zrozumiesz. Zobacz na vic-epezesa Sp z oo - Arturka. A w teorii miało być tak "Pięknię" gdy w praktyce piękne był tam tylko panie nie jestem pewny czy tylko z nazwiska. Artur figuruje w KRS jako vice prezes gdy teoretycznie, jak sam twierdzi, już dawno powinien zniknąć z rejestru. Tyle praktyka po wybudowaniu vs teoria przed.

Edytowane przez Regut1

Kolejna kwestia. Jeżeli ktoś czyta Twój merytoryczny wsad w wątku OE+ to dochodzi do wniosku że nie masz żadnej merytorycznej wiedzy nie tylko w zakresie budowy, a tym bardziej w zakresie praktyki i teorii dotyczącej tematu wątku tj. kotłów OE+. Pytanie na ile spłacasz dług za wiedzę o PC do własnego domu w budowie a na ile reklamujesz swoje sługi w linku. Jestem osobiście pod ogromnym wrażeniem Twoich dokonań zawodowych w zarkresie DTP i tworzenia stron intertnernetowych ale laik może się zastanawiać na ile wsad jest mertoryczny a na ile służy darmowej reklamie usług DP? Jeżeli nie wierzysz że dorośli, poważnie 40 letni faceci mogą się bawić w donoszenie w tym zakresie to przeczytaj wątek - uwagi na temat forum Muratora. Istnieje ryzyko że koledzy od PC doniosą do admina że linkjuąc w podpisie i publikując wątkach o których nie masz pojęcia, chcesz tak naprawdę za darmo reklamować swoje usługi w zakresie obróbki tekstu.