Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po prostu ręce opadają....

Zbuduj, zainstaluj Jule, pomieszkaj, podyskutujemy. Jak na razie nie za bardzo mamy o czym i na pewno w wątku o OE+. Ja już zbudowałem i mieszkam i ma ten kocioł. A do Zakrętu mam rzut beretem i często bywam w Góraszce u ludzi podobnych jak ja, którzy też już zbudowali :-)

Zbuduj, zainstaluj Jule pomieszkaj, podyskutujemy.

Nie muszę zbudować, nie muszę mieszkać, żeby móc prostować bzdury o pompach za 40-60 tys. zł skoro można je mieć do 20 tys. zł. a z różnicą w stosunku do węgla do 10 tys. zł.

Jak na razie nie za bardzo mamy o czym i na pewno w wątku o OE+. Ja już zbudowałem i mieszkam i ma ten kocioł.

Świetnie. Co nie daje ci paszportu na mieszanie ludziom w głowach.

PS stopka wyedytowana, żebyś mógł spać spokojnie.

Edytowane przez Myjk

Uuuuuu to nawet teraz jest jakaś różnica? Kuźwa po tylu latach piania na FM myślałem że już jest taniej niż OE+ Zatem muszę jeszcze poczekać z burzeniem mojej kotłowni. Może źle szukasz? To prawie Warszawa, która jest droga. Tu nikt za 100 zł nie przyjedzie jak MKSilesia i nie będzie robił poprawek po "tanim, dobrym, forumowym wykonawcy który skasował swoje za montaż.

Może wpadnie ktoś z Wybrzeża lub Śląska i zrobi po kosztach ?Może jakiś dystrybutor/producent tanich polskich PC, przez internet da patent jak zrobić to samemu w zamian za kilka pozytywnych postów? Będziesz miał praktykę - opisz bo jak na razie przykład Arturo raczej zniechęca do ego typu ryzyka. Masz praktykę?

Edytowane przez Regut1

Gość Arturo72
Będziesz miał praktykę - opisz bo jak na razie przykład Arturo raczej zniechęca do ego typu ryzyka.

A co masz do mojej pompy i instalacji ?

Dwa lata z rzędu zużycie na c.o to 1900kWh czyli jakieś 550zł za sezon grzewczy.

Masz praktykę?

Umiem czytać i liczyć. Mam znajomych z PC jak i forumowiczów z praktyką (taką jak ty ze swoim węglosmrodem). Widzę ile płacą za ogrzewanie. To mi wystarczy żeby mieć opinię i nie dać sobie robić wody z mózgu przez mafię węglową. Swoją drogą ciekawe ile ty dostajesz pensji za promowanie tego brudu. Masz większą gamę. Kotły, okoliczne składy węgla już na twoją pracę ręce zacierają, producenci kominów, może nawet buforów. No, to heja!

OE+ jest dobrym kotłem jak się go odpowiednio dobierze, podobnie jak ekogroch ekologiczny czy nie sprawa dyskusyjna. Pompa ciepła owszem obok miasta u mnie prądu nie ma średnio raz w tygodniu raz na 15 sek. a raz na 10 godzin. Bez zapowiedzi weź kup pompę ciepła czym to zasilić w środku nocy przy -200C owszem może dupa pod kołdrą nie zmarznie a rano, będzie rześko i cwu. brak bo pompiarze grzeją cwu do 37oC o taniej.Nie wiem jak Wy ale mnie nie stać na agregat prądotwórczy 10kW, ani żadne urządzenie podtrzymujące napięcie ponad 10 minut. Ale nawet may UPS pociągnie kocioł na ekogroszek podajnik weźmie 500W w piku, więc UPS 250W spokojnie go ogarnie wraz z pompami przez 2-3h. Później jeśli trzeba agregat nawet jakiś maleńki 2kW i nie dość że ogarnie ogrzewanie to i prąd dla całego domu ( bo chyba nikt na agregacie nie będzie używał pralki, zmywarki, czy odkurzacza)

PS stopka wyedytowana, żebyś mógł spać spokojnie.

Widzisz śpię spokojnie we własnym domu. Może dla nie trapi mnie problem tego że na świecie inni wybrali inny system ogrzewania niż OE+? Może dla tego że nie figuruje w KRS i jako członek zarządu (słup) nie odpowiadam całym swoim majątkiem za zobowiązania spółki w tym również przed US za czynności pozorne, które skutkują przeniesieniem zobowiązań z tytuł gwarancji na inne podmioty. Takie życie prostego węglarza ;-)

Arturo dla mnie jesteś tak wiarygodny w swoim postępowaniu, że czasami zastanawiam się czy mam do czynienia z człowiekiem pełnoletnim, czy z jego małoletnim synem? Tyle w temacie, reszta w Twoich wyedytowanych postach i z tego co pozostało po nich na forum. Edytowane przez Regut1

Człowieku, poważnie, nie muszę tego znosić. :sick: Kompleksy idź leczyć w innym miejscu.

Dokładne będę je leczył w wątkach o pc i wyśmiewał inwestorów którzy zapłacili 40 -60 k za Pc w sytuacji w której teraz podobno można to zrobić za 20 k .

Dla jasności, ja nie skacze w wątkach o PC a cała dyskusja toczy się w wątku o OE+ z gościem który nawet nie wybudował własnego domu :-)

Edytowane przez Regut1

Gość Arturo72
Arturo dla mnie jesteś tak wiarygodny w swoim postępowaniu, że czasami zastanawiam się czy mam do czynienia z człowiekiem pełnoletnim, czy z jego małoletnim synem? Tyle w temacie, reszta w Twoich wyedytowanych postach i z tego co pozostało po nich na forum.

No niestety,znowu nie trafiłeś,mój syn jest pełnoletni i nawet już ma 2 z przodu ;)

A poniżej licznik zużycia energii przez pompę:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=6848447&viewfull=1#post6848447

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Pokaż jeszcze tą fakturę za PC na 20 k/zł będziemy mieli komplet?

Nie mam faktury ale widze,ze jestes biedny bo zyjesz czasami komunistycznymi jeszcze gdzie kupowalo sie towar spod lady w cenach mocno do uzgodnienia.

Obudz sie i przestaw sie na terazniejszosc bo telewizor Sony wystawiony w Saturnie w cenie np.2200zl przy kasie bedzie kosztowal rowniez 2200zl,tak jest dzisiaj z kazdym towarem,nic nie sprzedaje sie spod lady,nawet pompy ciepla.

Z drugiej strony kupujac nowe auto z salonu cena moze byc nizsza mocno,nigdy nie wyzsza ale o tym decyduje zdolnosc negocjacyjna,gdzie wszystko bedzie ujete na umowie.

Takze dziesiatki forumowiczow,ktorzy zakupili ostatnio pompy w tej cenie i ponizej to kazdy z nich jest sprzedawca ;)

Edytowane przez Arturo72

bo pompiarze grzeją cwu do 37oC o taniej.

Przecież głównie o to się rozchodzi, żeby było taniej. Czyż nie? Na piecach węglowych grzeje się wyżej, ale tylko dlatego, że jest duża ilość generowanej energii i ciężko ją sensownie ograniczyć. Z dwojga złego lepiej to puścić w wodę niż w komin i nie ma w tej logice nic dziwnego.

Nie wiem jak Wy ale mnie nie stać na agregat prądotwórczy 10kW,

Jasna sprawa że nie każdego stać, inna natomiast sprawa, czemu aż 10kW?

Z drugiej strony kupujac nowe auto z salonu cena moze byc nizsza mocno,nigdy nie wyzsza ale o tym decyduje zdolnosc negocjacyjna,gdzie wszystko bedzie ujete na umowie.

Ja swoje auto kupiłem w salonie (niemieckim co prawda przez brookera) za 89 tys. zł BRUTTO (gdy u nas w salonie miało cenę 127). Tylko lepiej cicho-sza, bo zaraz regutowi się włączy agresorek i wymyśli o mnie kolejną historyjkę, tym razem że jestem dealerem samochodowym. hehe

Edytowane przez Myjk

Widzę, że frustraci w postaci "skazanego" i "żony skazanego" dalej rządzą na forum? Wasza superważna misja pozwala łamać regulamin forum. Może w najnowszym wydaniu gazety założymy specjalny dział dla frustratów?

Myjk a ty co tak potrzebujesz mojego dziennika? E-penis ci urośnie jak zobaczysz?

Edytowane przez kedlaw0

Przecież głównie o to się rozchodzi, żeby było taniej. Czyż nie? Na piecach węglowych grzeje się wyżej, ale tylko dlatego, że jest duża ilość generowanej energii i ciężko ją sensownie ograniczyć. Z dwojga złego lepiej to puścić w wodę niż w komin i nie ma w tej logice nic dziwnego.

Jasna sprawa że nie każdego stać, inna natomiast sprawa, czemu aż 10kW?

Ja swoje auto kupiłem w salonie (niemieckim co prawda przez brookera) za 89 tys. zł BRUTTO (gdy u nas w salonie miało cenę 127). Tylko lepiej cicho-sza, bo zaraz regutowi się włączy agresorek i wymyśli o mnie kolejną historyjkę, tym razem że jestem dealerem samochodowym. hehe

Kurde....czasy się zmieniają...Ludzie biznesu już chodzą po forach agitują za PC. Kiedy wy macie czas na te "fury,domy"zarabiać...

Najwięcej magistrów ,ludzi sukcesu,biznesmenów można tylko na tutaj, na tym forum spotkać...Tak ,ciężko w realu anonimowego gostka zweryfikować :) .

Kurde....czasy się zmieniają...Ludzie biznesu już chodzą po forach agitują za PC.

Czy agitują to się okaże, gdy rozpiszesz w końcu co zawierała wycena opiewająca na 60 tys. zł -- nie wstydź się, w końcu jednak wszystkim tutaj (chyba?) zależy na rzetelności informacji.

Kiedy wy macie czas na te "fury,domy"zarabiać...

Może wystarczy nie rozpieprzać kasy na lewo i prawo?

Najwięcej magistrów ,ludzi sukcesu,biznesmenów można tylko na tutaj, na tym forum spotkać...Tak ,ciężko w realu anonimowego gostka zweryfikować :) .

Tobie też potrzebna faktura zakupu auta, bo inaczej nie uwierzysz że taka cena jest możliwa?

Edytowane przez Myjk

Gość Arturo72

wuwok,pokaz mi gdzies agitacje typu "kupujcie pompy",chociaz jeden post.

Za to widze,ze probuje sie prostowac bzdury,ktore pociskacie,zeby inni inwestorzy przegladajace to forum byli swiadomi a nie oglupiani.

Czemu chcesz u siebie montowac pompe ? Czemu zamontowales rekuperator ? Przeciez sciany oddychaja i to wystarczy ;)

Za to widze,ze probuje sie prostowac bzdury,ktore pociskacie,zeby inni inwestorzy przegladajace to forum byli swiadomi a nie oglupiani.

Czemu chcesz u siebie montowac pompe ? Czemu zamontowales rekuperator ? Przeciez sciany oddychaja i to wystarczy ;)

Pompiarze prowadzą swoją krucjatę tylko w wątku z piecami na ekogroszek i pelet, bo tu mogą wyrwać potencjalnych klientów. Zauważcie, że żadnego frustrata nie ma w wątkach z piecami górnego lub dolnego spalania, gdyż tam nie znajdą frajera. Ot tak o nasze powietrze dbają.

"Skazany" jak tam twoja żona? Pomaga w krucjacie? A może ty masz problemy z orientacją płciową?

Węglem pale i na dzień dzisiejszy nie mam zamiaru zmieniać sposobu palenia!! Kiedyś gdy kociołek zakończy żywota a pompy stanieją to pewnie wtedy zmienię sposób grzania domu. [ale jak będą ceny nadal chore to kupie kociołek znów na eko lub pellet] Do tego należy podkreślić że mam dobrze wykonane ocieplenie [pomijam aspekt ilości cm styropianu a jakość wykonania ..widać to po ilości eko spalonego] . Niestety nawet nowe domy często odbiegają ociepleniem od mojego,cóż chodzi o kasę. Wiec ty mi nie naginaj prawdy.

Odnośnie rekuperatora,wentylacji mechanicznej to zostałem najzwyczajniej zmuszony do jej założenia. Przy dobrze ocieplonym domu ,szczelnym wentylacja grawitacyjna nie sprawdza się [u mnie przynajmniej tak było] i zaczął się robić grzybek. I tyle w tej materii .Oczywiście jak już robiłem wentylacje to reku dołożyłem by taniej grzać....