Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

,,,, Odnośnie rekuperatora,wentylacji mechanicznej to zostałem najzwyczajniej zmuszony do jej założenia. Przy dobrze ocieplonym domu ,szczelnym wentylacja grawitacyjna nie sprawdza się [u mnie przynajmniej tak było] i zaczął się robić grzybek. I tyle w tej materii .

Oczywiście jak już robiłem wentylacje to reku dołożyłem by taniej grzać....

Moim zadaniem, należało pozostać przy wentylacji mechanicznej.

Wystarczyło by, prawidłowe rozprowadzenie kanałów wentylacyjnych (nawiewnych i wywiewnych), wspólne skrzynki kolektorowe (nawiewne i wywiewne), skrzynki z filtrami oraz jeden regulowany wentylator wyciągowy.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moim zadaniem, należało pozostać przy wentylacji mechanicznej.

Wystarczyło by, prawidłowe rozprowadzenie kanałów wentylacyjnych (nawiewnych i wywiewnych), wspólne skrzynki kolektorowe (nawiewne i wywiewne), skrzynki z filtrami oraz jeden regulowany wentylator wyciągowy.

A czy można dołożyć wentylację mechaniczną do już wykończonego i zamieszkanego domu z poddaszem użytkowym?

A czy można dołożyć wentylację mechaniczną do już wykończonego i zamieszkanego domu z poddaszem użytkowym?
oczywiście że można, ale trzeba zrobić w tedy test szczelności domu, aby do cna wykorzystać możliwości wentylacji mechanicznej.

Może się okazać, że masz lewą wentylację, przez jakieś nieszczelności i lipa, dom sam z siebie się wentyluje... tu jest spory problem do nadrobienia.

Mentalny, autoagresja inwestorów, co do tego jak budować jest ogromna, a bo jak zrobię termos będzie grzyb ..

dobrze, więcej bzdur powtarzajcie i plotek, będziecie w koziej rzopie z dobrym domem. Nie wiem kto wam tych mitów nakład, pierwsze

jeśli ściana jest dobrze izolowana, bez przerw w izolacji, to znaczy jest też ciepła na swej powierzchni wewnętrznej, wystarczy sobie odczytać z wykresu moliera ile musi być % wilgotności w domu aby nastąpiła kondensacja.

Podnosicie larum że temat jest o piecu, ok jest o piecu. Ale to prekamryjska technologia! trucia połowy okolicy za dużym piecem, 99% przypadków

piec jest dobierany na -60 .. chyba. Bo tanio .. pozornie jest tanio.

Jeśli kogoś nie stać to powinien metodycznie przeć na izolację swojego zimnego domu, a nie rozbudowywać systemy grzewcze.

Mnie nie musicie mówić, co dom bez izolacji potrafi zrobić i na pewno trupa nikt pudrował nie będzie piecem który ma niby lepszą "sprawność"

nie pomoże zaklinanie, wymiana rurek na miedź, bo to kolejna ściema, to właśnie stare ruru fi 2 in ratują sprawę, działają jak para bufor w systemie.

Dajecie się wodzić za nos, różnym przemądrzałym instalatorom. Ja mam to szczęście że niczego nie sprzedaję z urządzeń grzewczych..

Pierwsze trzeba dom izolować, jak pisałem metodycznie, nikt wam nie każe robić izolacji całego domu na raz, ale...

przecież kolejny mit, ufo zabiera EPS"a z elewacji, to nie można na raty.

Tak w kółeczko, opór materii jest ogromny, niczym wyedukowałem, że okna muszą być ciągle w rozszczelnieniu, to chwile zeszło ..

i nagle się okazało że okna nie zalewają potoki Potomacu wody .. z kondensacji.

Ktoś pisze że wyłącza wentylację mech .. bo kopcą, bzdura, powinno się zostawić tą wentylację, tylko dać lepszy filtr.

Podnosicie larum o samochody, jak na razie ciężko jest zrobić auto w stylu standardu pasywnego..

Budynek obojętnie jakiej powierzchni, bardziej chodzi o bryłę ..

Teraz wyobraźcie sobie, spełnienie założeń standardu pasywnego czyli 10 wat mocy na 1m2 daje przy budynku

500m2 ile mocy ? 5kW na ogrzewanie.

Nowe domy mają już w planach izolację co najmniej na spełnienie U 0,25 W/m2K. to czemu nie dołożyć więcej ? nie pomyśleć o

bardzo mocnej energooszczędności. Robota jest taka sama 1cm jak i 50cm .. tylko trzeba chcieć.

Izolacja, jaka by nie była, z sierści kuny, jeśli ma udowodnione przewodzenie cieplne, to da się wykonstruować odpowiednią przegrodę.

Ciągłość izolacji, ludzie jak widzę że 99% budynków nie ma np prawidłowo wykonanej ściany szczytowej, to jak..

tu błąd, tam błąd. Bo najważniejsze jest jechać na bzdurach.. typu oddychanie ścian.

Jest już masę przypadków na forum bardzo i ultra ciepłych domów. Prostota izolacji, bo to najtrwalszy element tej układanki.

Ceny pomp ciepłą ? pompa ciepła split kosztuje 3-4 tyś .. i ma moc wystarczającą na ogrzanie pasyniaka o powierzchni 500m2 ..

z zapasem.

Bigos jaki wyszedł tu w wątku, spowodowany jest tym, że część osób jakby nie rozróżniało pomp ciepłą,

owszem gruntowa pompa ciepła z odwiertami jest bardzo droga i właśnie powstała z myślą o

trupach bez izolacji, aby tanio ogrzewać takie truposzki, a że to jest rozwiązanie liche, to sza..

60 tyś... za tą kasę, jest tyle izolacji.. że coś takiego jak ogrzewanie nie istnieje.

Pompa ciepła/ piec prędzej czy później zdechnie .. EPS jak każde tworzywo .. będzie wieki się rozkładał ..

oczywiście że można, ale trzeba zrobić w tedy test szczelności domu, aby do cna wykorzystać możliwości wentylacji mechanicznej.

Może się okazać, że masz lewą wentylację, przez jakieś nieszczelności i lipa, dom sam z siebie się wentyluje... tu jest spory problem do nadrobienia.

Mentalny, autoagresja inwestorów, co do tego jak budować jest ogromna, a bo jak zrobię termos będzie grzyb ..

dobrze, więcej bzdur powtarzajcie i plotek, będziecie w koziej rzopie z dobrym domem. Nie wiem kto wam tych mitów nakład, pierwsze

jeśli ściana jest dobrze izolowana, bez przerw w izolacji, to znaczy jest też ciepła na swej powierzchni wewnętrznej, wystarczy sobie odczytać z wykresu moliera ile musi być % wilgotności w domu aby nastąpiła kondensacja.

Podnosicie larum że temat jest o piecu, ok jest o piecu. Ale to prekamryjska technologia! trucia połowy okolicy za dużym piecem, 99% przypadków

piec jest dobierany na -60 .. chyba. Bo tanio .. pozornie jest tanio.

Jeśli kogoś nie stać to powinien metodycznie przeć na izolację swojego zimnego domu, a nie rozbudowywać systemy grzewcze.

Mnie nie musicie mówić, co dom bez izolacji potrafi zrobić i na pewno trupa nikt pudrował nie będzie piecem który ma niby lepszą "sprawność"

nie pomoże zaklinanie, wymiana rurek na miedź, bo to kolejna ściema, to właśnie stare ruru fi 2 in ratują sprawę, działają jak para bufor w systemie.

Dajecie się wodzić za nos, różnym przemądrzałym instalatorom. Ja mam to szczęście że niczego nie sprzedaję z urządzeń grzewczych..

Pierwsze trzeba dom izolować, jak pisałem metodycznie, nikt wam nie każe robić izolacji całego domu na raz, ale...

przecież kolejny mit, ufo zabiera EPS"a z elewacji, to nie można na raty.

Tak w kółeczko, opór materii jest ogromny, niczym wyedukowałem, że okna muszą być ciągle w rozszczelnieniu, to chwile zeszło ..

i nagle się okazało że okna nie zalewają potoki Potomacu wody .. z kondensacji.

Ktoś pisze że wyłącza wentylację mech .. bo kopcą, bzdura, powinno się zostawić tą wentylację, tylko dać lepszy filtr.

Podnosicie larum o samochody, jak na razie ciężko jest zrobić auto w stylu standardu pasywnego..

Budynek obojętnie jakiej powierzchni, bardziej chodzi o bryłę ..

Teraz wyobraźcie sobie, spełnienie założeń standardu pasywnego czyli 10 wat mocy na 1m2 daje przy budynku

500m2 ile mocy ? 5kW na ogrzewanie.

Nowe domy mają już w planach izolację co najmniej na spełnienie U 0,25 W/m2K. to czemu nie dołożyć więcej ? nie pomyśleć o

bardzo mocnej energooszczędności. Robota jest taka sama 1cm jak i 50cm .. tylko trzeba chcieć.

Izolacja, jaka by nie była, z sierści kuny, jeśli ma udowodnione przewodzenie cieplne, to da się wykonstruować odpowiednią przegrodę.

Ciągłość izolacji, ludzie jak widzę że 99% budynków nie ma np prawidłowo wykonanej ściany szczytowej, to jak..

tu błąd, tam błąd. Bo najważniejsze jest jechać na bzdurach.. typu oddychanie ścian.

Jest już masę przypadków na forum bardzo i ultra ciepłych domów. Prostota izolacji, bo to najtrwalszy element tej układanki.

Ceny pomp ciepłą ? pompa ciepła split kosztuje 3-4 tyś .. i ma moc wystarczającą na ogrzanie pasyniaka o powierzchni 500m2 ..

z zapasem.

Bigos jaki wyszedł tu w wątku, spowodowany jest tym, że część osób jakby nie rozróżniało pomp ciepłą,

owszem gruntowa pompa ciepła z odwiertami jest bardzo droga i właśnie powstała z myślą o

trupach bez izolacji, aby tanio ogrzewać takie truposzki, a że to jest rozwiązanie liche, to sza..

60 tyś... za tą kasę, jest tyle izolacji.. że coś takiego jak ogrzewanie nie istnieje.

Pompa ciepła/ piec prędzej czy później zdechnie .. EPS jak każde tworzywo .. będzie wieki się rozkładał ..

Wszystko ładnie napisane, ale zrozum, że na tym forum są użytkownicy co sami zdecydowali o prowadzeniu krucjaty bez względu na obowiązujący regulamin i dobre obyczaje. Jak już moderator lub redakcja zbanuje delikwenta to ten zakłada kolejne konto bo nie da rady wytrzymać. Tak się zachowują dorośli ludzie?

Ja kończę budowę domu i w sobotę planuję się wprowadzić. Wiem po sobie, że budowa to sztuka kompromisów i nie sztuka tu dać 25 grafitu, tu ileś tam wełny, a do tego 35 letni sznurek na szyi z banku. Co dla jednego jest dobre lub dostępne to dla drugiego nie pasuje lub poza możliwościami.

Tak, też widmo kredytu wisi jeszcze ciut nad budową, moją. Wybrałem kurs na izolację, nie koniecznie z grafitu

http://www.baubiologie.at/wp/projekt/?pr=447&na=7-stoeckiger_modulbau_in_den_vogesen.

Trzeba też prostymi wzorami przekalkulować, czy dając więcej białego EPS'a nie będziemy mieć tańszego, tego samego U.

Cały czas tu na forum naciskam, że trzeba wierzyć w siebie i czasem jakąś robotą fizyczną się pokalać.

Przecież, wtopienie siatki i kleju w izolację trudne nie jest, czemu o tym pisze ? ponieważ ekipy zabierają za swoją pracę masę izolacji.

Przykład teściów, izolacja 300m2 kosztowała 28kzł, a tylko 3kzł kosztował EPS' .. i to marny 10cm lambda 0,044 W/mK.

Teraz metodycznie biorąc sprawy w swoje ręce, w tej kwocie spokojnie mamy blisko 50cm izolacji.

Owszem okna, ale dla chcącego nic trudnego, na to lekarstwo jest.

Jestem zparawiony w bojach w kotłowni, to wiem jak smakuje ciągły dyżur. Pół biedy jeśli, dało by to chwilową ulgę w paleniu.

Ale biegać do kot - łowni trzeba co 3 godziny, cóż schyłek PRL'u nie obfitował w kotły C.O

wybrało się 17kW i opalane drewnem, mocy na 220m2 nie brakuje, bo przy -25 można pogonić do 85 na baniaku.

Ale z tego się schodzi, w tym roku może pójdzie izolacja strychu, ile się da upchać izolacji tyle się tam da.

Długo falowy cel będzie przejście na czyste ogrzewanie jakąś formą kolektora słonecznego, piszę jakąś, bo trzeba wybrać

powietrzny, cieczowy czy inny.

Problem nie tkwi w kosztach, a w zasobie wiedzy- którą trzeba przetrawić aby ten sukces był realny.

Pompa ciepła . kawałek sprężarki, kto szuka to znajdzie nawet literaturę jak uknuć pompę prawie samodzielnie i to gruntową.

Swoje 12k PLN wolałem wydać na solary na które mam 12 lat gwarancji. Na PC są 2 lata ;) Jak coś się spieprzy po gwarancji wiadomo koszt pierdółki kosztuje tyle co 1/3 pompy aby klient kupił nową ekonomiczniejszą :) Mi się solary skaszanią za 9 lat firma przyjedzie naprawi za frajer bo tak jest w umowie.

Kociołek jak to kociołek na groch mam i chwalę, kosztował 7k PLN gwarancja na blachę 4 lata, a znów PC 2 lata gwarancji tak tak wiem tam nie ma się co zepsuć powiedzcie to mojej 5 letniej lodówce jak się rozszczelniła jakaś rurka i nie opłacało się naprawiać - też myślałem że tam nie ma się co zepsuć - toż lodówka / klima / PC ta sama technologia.

Swoje 12k PLN wolałem wydać na solary na które mam 12 lat gwarancji. Na PC są 2 lata ;) Jak coś się spieprzy po gwarancji wiadomo koszt pierdółki kosztuje tyle co 1/3 pompy aby klient kupił nową ekonomiczniejszą :) Mi się solary skaszanią za 9 lat firma przyjedzie naprawi za frajer bo tak jest w umowie.

Kociołek jak to kociołek na groch mam i chwalę, kosztował 7k PLN gwarancja na blachę 4 lata, a znów PC 2 lata gwarancji tak tak wiem tam nie ma się co zepsuć powiedzcie to mojej 5 letniej lodówce jak się rozszczelniła jakaś rurka i nie opłacało się naprawiać - też myślałem że tam nie ma się co zepsuć - toż lodówka / klima / PC ta sama technologia.

większość sprzętu do gospodarstwa domowego ma z góry okreslony czas pracy . począwszy od żarówki koncząc na itp ,itd..każdy dzień ponad to jest gratisem

Sprężarka do PC czy też obiegu Carnota. Jest urządzeniem trwałym, pompę ciepła nie swoją, mam w użytku 4 lata

nowa kosztuje 3 tyś, w lecie chłodzi, w zimie grzeje. Lodówka firmy b już ma blisko 20 lat u rodziców 1996 rok, chodzi jak chodziła.

Wikingowa firmy E chodzi już 8 lata. Tylko że to są sprzęty taniutkie, w porównaniu do pompy "gruntowej".

O ile górne źródło ciężko zepsuć tj podłogówkę, o tyle dolne źródło to już cała mitologia grecka.

Piec na eko, o mocy ~10kW spokojnie starczył by na 4 pasywne chałupki po 200m2( lekki zapas na mikro CWU).

Taki cel można by było sobie wyznaczyć.

Co do trwałości, wiejska legenda, motor 1,9TDI .. w VW transporterze, rok 200? 7 -8 młode auto, po przebiegu około 60 tyś padła pompa wody :lol2: okazało się że wirnik pompy plastikowy swoje, oś swoje :lol2:

Sami widzicie, że operacja budowy, czy modernizacji, sprowadza się do możliwej azcezy technicznej. Wyrafinowanie trzeba osiągnąć w wiedzy, jak izolować, to nie sztuka szastać cm izolacji, jeśli piszę np daj sobie minimum 20cm izolacji, to w domyśle widzę ją jako ciągłą izolację.

A tu ściana szczytowa przerywa izolację, a tu balkonik, a tu lukarna.. Pierwsze trzeba wyrugować błędy grube, które odbywają się bez kosztów.

Przeciętnie straty przez "mostki termiczne" to nawet 50% strata na przenikanie, kolejna sprawa wentylacja,

jeśli dom ma stratę 45 W/K (około 200m2 pasywniak) to zostawienie wentylacji na kominach to 120-170 W/K zależy ile łazienek chociażby ..

prosta matematyka, ile procent więcej jest 120-170 od 45 .. można władować masę cm izolacji .. wentylacja położy wsio.

Co do pieca, to trzeba też z głową dobrać parametry, nie może być tak, że wyliczenia OZC wychodzą na 6 kW, a piec ma 15.

W tedy zostaje tylko bufor. Sam producent kotła, oraz kotły można uznać za pancerne, 25 ? około lat bliźniak do ogniwo, czyli ekektromet Jasło

działa i ma się dobrze, tak że o trwałość pieca E bym się tu nie martwił.

Problem widzę w doborach mocy, instalatorzy robią wam krzywdę, takie jest moje zdanie. Jak pisałem wyżej, przedobrzenie dla pieca nie jest dobrym wyjściem. Jeśli już mamy piec, to nie ma lepszej rzeczy w całym układzie, jak pewność tego, że woda w piecu wygotowaniu ulegnie tylko w wyniku jakiegoś cudu. Wiem bo dusiłem ostatnie soki z 17 kW EJ. 95 na kotle to max co udało mi się osiągnąć drewnem, może węglem ..

Do czasu kiedy nie powstanie pełna izolacja, piec pewnie będzie służył.

Ja kończę budowę domu i w sobotę planuję się wprowadzić. Wiem po sobie, że budowa to sztuka kompromisów i nie sztuka tu dać 25 grafitu, tu ileś tam wełny, a do tego 35 letni sznurek na szyi z banku. Co dla jednego jest dobre lub dostępne to dla drugiego nie pasuje lub poza możliwościami.

Problem leży w głowie ,najpierw mieszkamy ileś lat w bloku na 45 m2 ,a potem budujemy dom 160m2 i garaż 2 stanowiskowy .

Jak to wybudować taką landarę ?

No jakoś się zmęczyło bo oszczędziło się na izolacji cieplnej styropianie ,wełnie, drogich

ciepłych oknach i zamiast wentylacji z odzyskiem kasa poszła na kotłownię i kominy..

Teraz trzeba pomyśleć jak taką budę ogrzać no to nie ma wyjścia tylko węgiel .:D

Problem leży w głowie ,najpierw mieszkamy ileś lat w bloku na 45 m2 ,a potem budujemy dom 160m2 i garaż 2 stanowiskowy .

Jak to wybudować taką landarę ?

No jakoś się zmęczyło bo oszczędziło się na izolacji cieplnej styropianie ,wełnie, drogich

ciepłych oknach i zamiast wentylacji z odzyskiem kasa poszła na kotłownię i kominy..

Teraz trzeba pomyśleć jak taką budę ogrzać no to nie ma wyjścia tylko węgiel .:D

Otóż to i dlatego szukają kotła na eko a nie pompy ,ale pompiarze tego nie rozumieją i trollują nie ten wątek co trzeba.

Otóż to i dlatego szukają kotła na eko a nie pompy ,ale pompiarze tego nie rozumieją i trollują nie ten wątek co trzeba.

Otoz to,a nieuczciwi sprzedawcy kotlow,zamiast sprzedawac inewestorom z nowych domow kotly odpowiednie do ich obciazenia cieplego wciskaja beznamietnie kotly o 200-300% z wieksza moca ponad to co inwestor potrzebuje.

Nowy dom do 200m2 potrzebuje maks.7kW.

Czolgista o tym tez pisal wyzej,co ty na to minertu ?

Oczywiście jak już robiłem wentylacje to reku dołożyłem by taniej grzać....

Dlatego jest krucjata,zeby nikt nie pisal bzdur jak powyzej i zeby inwestorzy nawet w tym watku ze wentylacja mechaniczna w nowych szczelnych domach jest raczej obowiazkowa ale juz rekuperacja przy zrodlach ciepla o niskim koszczie energii nie jest zasadna ekonomicznie nawet bardziej niz pompa za 60tys.zl

Ale kto to ma usmwiadamiac o tym inwestorow ?

Otoz to,a nieuczciwi sprzedawcy kotlow,zamiast sprzedawac inewestorom z nowych domow kotly odpowiednie do ich obciazenia cieplego wciskaja beznamietnie kotly o 200-300% z wieksza moca ponad to co inwestor potrzebuje.

Kociołek z podajnikiem 10-12kW spokojnie pracuje na 2,2kW na 3 i na 4kW też.

Nikt przez to nie bankrutuje - poczytaj spostrzeżenia Mahera dot. sprawności ... u mnie najlepiej pracuje, w trybie ciągłym grzejąc non-stop nisko podłogówkę (25*C-32*C) - komfort - uczucie ciepełka non-stop (23*C całą dobę) , cwu >=50*C całą dobę (a zużycie spore , dwie samice w domu )

Koszty ? 800-900PLN od Września 2014 do końca Marca 2015

Napisz proszę gdzie jest problem z przewymiarowaniem ?

Może kol Merkawa wytłumaczy dlaczego kocioł 10-12kW to tragedia (z OZC obciążenie 5,5kW ) Kociołek pracował z średnią mocą 2,2kW. Bez oglądania się na taryfy :)

PS

Dostałeś bana ? Za co ?

PS

Dostałeś bana ? Za co ?

Mniej wiecej za odpowiedzi na pytania tego typu oraz za prostowanie blednych sugestii i zapatrywan wyrazanych przez inwestorow w tym i blizniaczym watku.

Widocznie to nie pomysli platnym profilom,zeby uswiadamiac inwestorow bo przeciez placa za reklame i chca tutaj lowic.

Cale szczescie ze nie tylko ja wyjasniam :)

Nie wypowiadam się o uczciwości sprzedawców kotłów bo nie znam ich środowiska. Mi pierwszy instalator wpychał 19kw Zębca, bo pewnie miał jakieś profity ze sprzedaży. Pogoniłem gościa z budowy. Wybrałem piec S o mocy 12kw bo 10kw nie miał w ofercie a dlatego ten bo wiosna, lato i jesień palę miałem za 450zł tona. Mam zapotrzebowanie na ciepło około 6-6,5kw, ale mój piec bardzo ładnie chodzi na 30% mocy. Całą zimę grzałem żeby wysuszyć (bo zamierzam się w sobotę wprowadzić) a spaliłem niecałe 2 tony ruskiego miału za 450zł. Ciekawe jak będzie w następnym sezonie bo podobno pierwsza zima to większe spalanie.

Mieszkam na wsi pod Wa-wą i w moich stronach niestety z paleniem cały czas ludzie w tyle. Piec na eko ma chyba 4-5 domów, 3 na gaz(w tym jeden palił gazem jeden miesiąc i później palił w kominku drewnem bo drogo), pompy ciepła nie ma ani jednej i jeden dom ma solary. Ludzie ocieplają 12cm styropianem rzadziej 15cm bo ekipy mówią, że starczy. Agresywny marketing np pompiarzy tu nic nie da a tylko pogorszy sprawę bo ludzie się zniechęcą i wybiorą stare i sprawdzone.

Dlatego jest krucjata,zeby nikt nie pisal bzdur jak powyzej i zeby inwestorzy nawet w tym watku ze wentylacja mechaniczna w nowych szczelnych domach jest raczej obowiazkowa ale juz rekuperacja przy zrodlach ciepla o niskim koszczie energii nie jest zasadna ekonomicznie nawet bardziej niz pompa za 60tys.zl

Ale kto to ma usmwiadamiac o tym inwestorow ?

Róbcie to w sposób cywilizowany. I zrozumcie że nie każdy musi mieć mały domek. Gdy ludzie budują lata to nie wybierają miedzy garażem wielostanowiskowym a po prostu czy dać 10 styropianu,najtańszy śmieciuch by w końcu być na swoim..I takich budów u mnie, w mojej okolicy jest najwięcej [myślę że około 80%].

Kolejna sprawa to edukacja fachowców,zazwyczaj oni też są winni... Zazwyczaj mówią daj panie 10ke bo tak ludzie dają i wystarcza. Wiem to z autopsji,gdy robiłem wylewki to na ostatniej płycie dałem 15cm styropianu ..Fachowiec się pukał w czoło i twierdził że to niepotrzebne było. [potem dołożyłem jeszcze 15cm :) ] Gdy ocieplali mi dom to szef [mój kolega ] sam przyznał że styropian 15 cm kleił z 5 razy w ciągu 10 lat gdy zajmuje się tylko ociepleniem..Grafit 15 pierwszy raz kleił u mnie. Zazwyczaj 10cm a 12cm od wielkiego święta .

wuwok - dobrze to podsumował jeden kolega w innym wątku

achh

drodzy forumowicze z 1 domkiem w lub po budowie

żyjący dobrym przykładem forum

zapraszam na budowy to rura Wam wymięknie

nie dalej jak piątek-sobota, zmuszony byłem widzieć 2 budowy

fundamenty

1. pierwszy inwestor z murarzem zrezygnowali z chudziaka 5cm i obniżyli ławy z 35 co do 30cm wszak to 10cm x mb fundamentu do przodu a beton drogi, żeby jeszcze obniżyli te 10 cm bloczków i fundament był na dobrej wysokości, ale oni sobie całość 10cm przycięli "w górę" - tak cieli, że posadowienie ławy chcieli zrobić na 80-75cm a u Nas do 90cm przemarza :)

2. drugi inwestor z murarzem postanowili nie robić 2 mini fundamentów pod słupy trzymające podcień bo stali brakło a beton drogi, co gorsze koparka nie wykopała mini dziur a teraz murarz ma kopać sam w tej mieszańce iłu i gliny. No way. Się zaleje później z resztek od chudziaka albo się nie zaleje bo jak ładnie by tu wyglądały słupy ale drewniane 20x20 -przypomne - one podtrzymują podcień i mają byc ze stropem związane zbrojeniem.

W du... tam mają styropian i PC. Tematy o jakich nie chcą słuchać a nie wspomnę inwestować.

W du... projektant ma ich oszczędność na ekogroszku. Go interesuje by się nie zawaliło.

Tak, potwierdzam - projektant i ocieplenie to jest norma. Jaka jest norma takie jest ocieplenie. Za zwyczaj w oczach 90% inwestorów (po obecnym podniesieniu norm) doby robi się za ciepłe.

A myślicie, że kasa to daję rozum na każdym polu? Przywołam do tablicy kolegę z okolic Maluxa jak u Państwa prawników dom grzeją za 15000zł gazem z butli bo instalator doradził, że PC nie da rady a ocieplać nie chcieli ponad normę sprzed 4-5 lat jak się projekt zrobił, ale dom - stylu polskim - z 250-300m2 między kurnikami sąsiadów.

Nie napisze prost ale były człowiek z listy wprost 100, dziś pewnie już w 300 listy wprost by był bo obniżył loty.

Dom - ogrzanie - 20 000zł nie starczy na 2 msc.

Drugi dom sprzed 2 lat: będzie ciepły ale PC nie ma szans bo nie ogrzeje a przed domem hektary trawników pod DZ jak marzenie! .... jest ponownie olej plus rekuperacja. 8 000 zł na 2 msc. Uzyskane głównie zmniejszeniem metrażu. Owi ludzie na rachunki narzekają głośno mimo, że ich stać.

także zejdźcie z kolegi za 5cm od posadzki bo i tak chłopina nic nie zrobi. Niech ociepla dach i potem pisze co wyszło. Lub sprawdzić trzeba czemu (jeśli ) bierze tyle kWh PC w takich jak teraz warunkach bo to by znaczyło, ze nie ma COP czyli grząłki a niby one nie chodzą.

samo życie...

wuwok - a co do styro, to ja też sie nasłuchałem swoje :D

Arturek kto jak kto ale Ty chcesz pisać o uczciwości ?

Daj spokój i wstydu sobie oszczędź.

Czy to nie Ty byłeś forumowym naganiaczem Mikiego na pompki ?

Czy to nie o Tobie ludzie pisali na forum że tu radziłeś a popołudniami biegałeś jak pies gończy po budowach i nakręcałeś ludzi na pompy ciepła a czego Miki Ci odpalał ?

Czy ArturWi to nie Twój następny nick na którym miałeś płatny profil gdzie byłeś V-ce prezesem firmy sprzedającej pompy ciepła ?

Nie ja Cię zgłaszałem ale teraz zgłoszę że znowu piszesz z innego nicka mając bana na innym koncie.

Jesteś normalny dzieciuch który bawi się ze wszystkimi w ciuciu-babkę.

Powinieneś dostać tutaj dozgonnego bana jako recydywista pod tym względem.

Lejesz z góry na wszystkich, modów, Redakcję i użytkowników, idź się lecz człowieku.

Sprężarka do PC czy też obiegu Carnota. Jest urządzeniem trwałym, pompę ciepła nie swoją, mam w użytku 4 lata

nowa kosztuje 3 tyś, w lecie chłodzi, w zimie grzeje. Lodówka firmy b już ma blisko 20 lat u rodziców 1996 rok, chodzi jak chodziła.

Wikingowa firmy E chodzi już 8 lata. Tylko że to są sprzęty taniutkie, w porównaniu do pompy "gruntowej".

Ja nie pytałem ile czasu działa, bo moja pralka frania ma ze 30 lat i pewnie też działa. Nie liczy się ile działa ale na ile ma gwarancję bo jak coś się zesra wcześniej to Ty becelujesz kasę z własnej kieszeni. Jak mi się zesra solar to i za 10 lat go naprawią na gwarancji Twojej pompy Ciepła już po 25 miesiącach - NIE! A ile chodzi u Ciebie a ile u 100 innych, Tobie działa a innym którzy kupili? Tak czy siak gwarancja Ci się skończyła, coś się zesra i zobaczymy jaki będziesz zadowolony z PC

Edytowane przez marcinbbb