Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Otoz to,a nieuczciwi sprzedawcy kotlow,zamiast sprzedawac inewestorom z nowych domow kotly odpowiednie do ich obciazenia cieplego wciskaja beznamietnie kotly o 200-300% z wieksza moca ponad to co inwestor potrzebuje.

Nowy dom do 200m2 potrzebuje maks.7kW.

Czolgista o tym tez pisal wyzej,co ty na to minertu ?

Co ja na to?

To ile spali ten klient ,który do 200m2 domu zamontuje sobie kocioł 7 kW?Wiesz czy nie wiesz?

Jesteś w stanie odpowiedzieć na to? Nie znasz sie na kotłach więc nie piernicz farmazonów.Poza tym nic nikomu nie wciskam aby była jasność!!!Co nie znaczy ,że się nie pytam czy rozważają inna opcję ogrzewania.Odpowiedź za każdym razem jest taka sama.

Powtórzę ci ostatni raz,że jak chcę kupić chleb to go kupuję a jak chcę zamiast niego rogaliki to kupuje rogaliki.Jak ktoś chce kocioł na eko to kupuje kocioł na eko,ja nie jestem od nawracania kogoś na siłę.I zrozum to wreszcie!!!

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, Dostałem kilka ofert na wykonanie kotłowni z kotłem OEP 10kW. Jeśli chodzi o cenę kotła i robociznę to jest wszystko ok, problem jest z elementami potrzebnymi do zmontowania całej kotłowni. Każdy z oferentów podaje co innego: jedna lub aż 3 pompy obiegowe, zawory 3 lub 4 drożne, grupy bezpieczeństwa, zawory temperaturowe, naczynia przeponowe, wężownica schładzająca, reduktor ciśnienia itd...

Ceny "materiałów dodatkowych" to około 4-5 tyś. więc trochę dużo biorąc pod uwagę koszt samego kotła rzędu 6-7 tyś.

Prosiłbym o pomoc z jakich elementów musiałaby składać się kotłownia w wersji minimalnej. Dodam że w domu będzie 100% podłogówki.

Nie podajesz żadnych informacji i chcesz porady. Tak się nie da. Napisz po kolei: jaki duży dom. Ile kondygnacji. Czy zamierzasz różnicować temperaturę wewnętrzną na kondygnacjach. Czy zamierzasz grzać CWU kotłem. Czy instalacja w układzie zamkniętym czy otwartym. Czy pompy mają być zwykłe czy energooszczędne z autoadapt na przykład. Czy zamierzasz zrobić cyrkulację do CWU. Musisz sprecyzować oczekiwania, wtedy się da wycenić.

Ok, już podaje:

- dom z poddaszem użytkowym całość ok 120m2 podłogówki

- 2 kondygnacje: pater - kuchnia, salon, łazienka i wiatrołap, poddasze: 4 pokoje i łazienka

- temperatura jednakowa dla wszystkich pomieszczeń (zastanawiam się czy na drabinki łazienkowe nie zrobić osobnego obiegu z wyższą temp.)

- cwu grzane kotłem cały rok

- instalacja w układzie zamkniętym

- pompy energooszczędne jak najbardziej

- brak cyrkulacji cwu

Jeżeli trzeba innych danych to z chęcią podam - po prostu nie znam się na tym a chce być przygotowany do rozmowy z instalatorami.

Witam, Dostałem kilka ofert na wykonanie kotłowni z kotłem OEP 10kW. Jeśli chodzi o cenę kotła i robociznę to jest wszystko ok, problem jest z elementami potrzebnymi do zmontowania całej kotłowni. Każdy z oferentów podaje co innego: jedna lub aż 3 pompy obiegowe, zawory 3 lub 4 drożne, grupy bezpieczeństwa, zawory temperaturowe, naczynia przeponowe, wężownica schładzająca, reduktor ciśnienia itd...

Ceny "materiałów dodatkowych" to około 4-5 tyś. więc trochę dużo biorąc pod uwagę koszt samego kotła rzędu 6-7 tyś.

Prosiłbym o pomoc z jakich elementów musiałaby składać się kotłownia w wersji minimalnej. Dodam że w domu będzie 100% podłogówki.

A w projekcie masz jakiś schemat instalacji ?

Masz tu całą :

http://energiamax.pl/wp-content/uploads/2014/08/Rys-04.png

• 3 weeks później...
Najlepiej niech moderator zamknie ten temat. Ludzie chcą poczytać opinie o kotle który widnieje w tytule , a jakiś baran ciągle tu pier... o tych beznadziejnych pompach i trwa dyskusja nie związana z tematem.:bash:

O kotłach OGNIWO EKO Plus najwięcej dowiesz się na blogu zawijana. Bez spamu i innego chłamu.

Gość TwojPan
Swoje 12k PLN wolałem wydać na solary na które mam 12 lat gwarancji. .

Solary do grzania tylko CWU,są ekonomicznie nie uzasadnione.W połączeniu z kotłem CO,dają wyrzuconą kasę w błoto.Nawet z dotacją.

Gość Arturo72
Solary do grzania tylko CWU,są ekonomicznie nie uzasadnione.W połączeniu z kotłem CO,dają wyrzuconą kasę w błoto.Nawet z dotacją.

Masakra,jednak przypomnienie,że istnieje coś takiego jak matematyka poskutkowało ;)

Pisz za Siebie.. masz solary?-Nie .. są uzasadnonione jezeli zużycie cwu jest > 8-10 m3//m-c jeżeli ktos zuzwa mniej jak 8- 10m3 cwu to trzeba pomyśec o solarach wg. ekonomicznego pkt widzenia ( wtedy raczej się nie opłaca) jeżeli ktoś nie chce latem palić w kotle to również są pożadane.

Gość Arturo72
Jak przyjdzie to na pewno to odczujesz :)

Przez całe lato dawaj na mszę żeby raczej nie przyszła, hehe

A co uważasz za prawdziwą zimę ? Śnieg czy mróz ?

-18st.C w tym roku to zima czy jeszcze nie ?

Przy tych temperaturach 24kWh/dobę czyli 7,2zł/dobę

A co uważasz za prawdziwą zimę ? Śnieg czy mróz ?

-18st.C w tym roku to zima czy jeszcze nie ?

Co ja uważam ?

Uważam że największy spamer tego forum znowu trolluje wątek o kotle eko groszkowym.

ile miałeś te -18 o ile w ogóle miałeś bo przy Twojej fantazji to różnie może być, jedną noc czy dwie ?

Poczekaj aż będzie ze trzy tygodnie po 22 czy 25 w nocy a w dzień po -12 czy -15.

Przymocuj wtedy dobrze licznik do ściany żeby Ci go grzałki nie wyrwały :)