karoka65 03.07.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 jack18 na spotkaniu w Zabrzu trochę nas się zebrało, były dużo pytań, nie wszystko można było opanować w tym czasie bo rozmawiało się w grupkach o wszystkim ale jak dobrze pamiętam to panowie z E-S też mówili że eCoal radzi sobie ze wszystkimi paliwami w granicach przyzwoitości. Widocznie przy miale który marcin te granice zostały przekroczone. Ja tu wcale nie piszę że to zły sterownik a wręcz odwrotnie.Tak jak piszesz nie używam go to i ciężko wystawiać opinie. Widziałem jak działa, często zaglądam na eSterownik na wykresy róznych kotłów.Z tym strzałem w kolano się nie zgodzę, możliwe że jest to zbędne ale jeśli będzie to żadnej ujmy sterownik nie doświadczy a kto będzie chciał sobie pogrzebać to będzie miał taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 03.07.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Nie chcę dyskutować w tym tonie. Nie napisałem nic, co jest obraźliwe. Jeśli źle zrozumiałem to przepraszam,ale z kontekstu wpisu moglo tak wynikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 03.07.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Jeśli źle zrozumiałem to przepraszam,ale z kontekstu wpisu moglo tak wynikać. Kontekst wpisu jest taki, że dla wielu użytkowników istotna jest obsługa sterownika z klawiatury. Grubo ponad 90% naszych klientów nie ma Internetu w kotłowni. Tu na forum wszyscy są na Ty, więc proponuję taką formę. Pełna odpowiedź tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page358 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 03.07.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Witam, Kol. zawijan_2Historia zakupionych licencji w epoce „gierkowskiej” (i nie tylko) jest przykładem potwierdzającym Twój wywód. Pracuję w firmie, która posiada laboratorium badające nasze wyroby, może nie w detalach, ale „czuję” zasady tam obowiązujące, ponieważ branża jest „kosmicznie” odległa od Twojej, zapytam – dlaczego są zdublowane?Czekiści mówili wierz i sprawdzaj, jeżeli konkurenci nie ufają, powinni sprawdzić, i tylko tyle. Oczywiści kupujący maja różne priorytety, ale dla ogółu lepiej by było żeby indywidualnych palaczy (vide ja), było jak najmniej, z ich punktu widzenia (ogółu) nr1 powinien być eCoal, bo ma zaimplementowany ten cudowny wynalazek, ale przecież konkurencja twórczo „orze”, wymyśli jeszcze większy hit, wdroży, intensywnie go zareklamuje, sprzeda i wszyscy tylko na tym skorzystamy.Amatorska symulacja, niech kotłów z eCoal sprzeda się w roku, popuszczę wodze wyobraźni, ze 20.000 sztuk, to mamy circa 300MW mocy cieplnej ( kilka sporych ciepłowni) wytworzonej ekonomicznie i czysto, rywale dołożą swoje i niebo nad nami jeszcze bardziej przejaśnieje.Chyba, że już teraz można udowodnić czystość i ekonomiczność procesu spalania w każdym kotle z podajnikiem sterowanym innym dostępnym na rynku urządzeniem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.07.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Dzięki Tod że mi przypomniałeś co do reklamy. Pisze się tutaj że nic się tu nie reklamuje tylko wymienia poglądy.H..a prawda wysoki sądzie.Jak się o czymś pisz na tak dużym forum choćby o dupie marni to jest potężna darmowa reklama.A dlaczego już piszę. Wczoraj tylko napisałem że coraz bardziej ustalam się w przekonaniu że mój "badziewiaczek" (kocioł) nie jest taki zły chociaż zapłaciłem za nie go prawie połowę tego co za kotły tutaj reklamowane ( polecane) a już wczoraj dostałem dwie wiadomości na priva co to za kocioł i z jakiej firmy. A co tutaj robią producenci i dystrybutorzy kotłów, sterowników, okien, grzejników, drzwi, pomp ciepła itp i itd.Wymieniają poglądy ?Nie !!! Wydrapują sobie oczy i obrzucają błotem walcząc o klienta.Taka gorzka prawda. Tylko jakiś niewielki % zapaleńców i ludzi którzy potrzebują jakiegoś rodzaju pomocy. Żeby nie było że jestem tali święty bo część tutaj obecnych wie czy się zajmuję dorywczo i myślę że nikt nie dopatrzył się w moich wpisach jakiejś reklamy, odpowiadam jeśli wiem coś w tym temacie.Ale po kilku wpisach forumowiczów którzy są zadowoleni z tego co zakupili ilość zapytań znacząco wzrosła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 03.07.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Witam, karoka65Słuchaj, np. ja, prędzej niż później, zostanę tutaj bardzo biernym uczestnikiem, nie dlatego że tu coś mi się nie podoba, ale dlatego że jak sam zauważyłeś w tym miejscu powinni komunikować się Ci oczekujący pomocy z tymi, którzy coś konkretnego doradzą.Mnie natomiast trzyma tutaj sprawa i próba zrozumienia, dlaczego to co dla mnie jest oczywiste, dla innych już takie nie jest, mówię o tym dyskutowanym sposobie regulacji, czytamy te same informacje, podane w sposób wybitnie obiektywny i widzimy, co innego. Ogrom literatury potwierdza wagę tego zjawiska, w powietrzu czuć i widać skutki braku kontroli tych procesów w tysiącach kotłów a część osób z uporem godnym lepszej sprawy podtrzymuje że wystarczy ustawić temperaturę regulatora, resztę załatwi obsługujący kocioł właściciel. Jeżeli upraszczam, do zimy jeszcze trochę czasu, leje jak diabli, z chęcią poczytam dlaczego źle kombinuję.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 03.07.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 (edytowane) ... Chyba, że już teraz można udowodnić czystość i ekonomiczność procesu spalania w każdym kotle z podajnikiem ... Pozdrawiam Tob, aby było jeszcze ciekawiej to zacytuje fragment artykułu napisanego przez mgr inż. Piotra Hrycko pracownika ICHPW ............ Emisja NOx z kotłów z automatycznym załadunkiem paliwa jest ok. 40% wyższa w porównaniu do emisji z kotłów z załadunkiem ręcznym spalających węgiel ............. Zainteresowanych , tym pokrętnym sformułowaniem odsyłam na strony ICHPW pozdrawiam Andrzej Edytowane 3 Lipca 2011 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarno 03.07.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Witam Wszystkich Na 99,99% jestem zdecydowany na zakup kotła Ogniwo EkoPlus 16 kW, mam jednak jeszcze parę wątpliwości i mam też nadzieję, że uda się je tu rozwiać . Jestem w takcie budowy domku o pow. całkowitej około 150m2 (do ogrzania planuję około 110m2 + garaż w piwnicy "na pół gwizdka" - wiem, że moc tego kotła będzie wystarczająca. Na całym parterze i łazienkę na poddaszu chciałbym ogrzewanie podłogowe (wychodzi tego około 70m2), reszta pomieszczeń z grzejnikami. Pytanie, czy ten kocioł będzie dobrze "współpracował" z podłogówką i jaki ewentualnie osprzęt musiałbym dokupić? Z góry dziękuję za wszystkie informacje - jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie i każda podpowiedź będzie dobra. Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 03.07.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Moim zdaniem panel lcd podnosi tylko cenę sterownika i czyni go bardziej atrakcyjnym w oczach miłośników gadżetów .W kierunku tego podstawowego celu dla którego został skonstruowany - nic mu nie dodaje. Panel lcd kolorowy być nie musi.Ja bym taki pewien nie był ,bo to ze ES wprowadza zmiany ,lub korekcje to nie znaczy ze nagle będzie można go dopasować do retorty fajkowej lub innej. Mówiąc szczerze eCalowi ta zmiana potrzebna nie jest.On daje sobie świetnie rade bez możliwości korekcji. W tym ostatnim przypadku nikt, kto nie użytkował tego sterownika nie jest w stanie mnie przekonać- ja to wiem z praktyki.Nie jestem pewien czy ES nie strzeli sobie w kolano tymi zmianami.Znając życie podniesie się raban i wszyscy pyskacze zaczną krzyczeć - miał być bezobsługowy ale nie dawał rady, wiec wprowadzili korekcje itd. co panela LCD... to w sumie faktycznie spełnia bardziej rolę estetyczną. co do zastosowania nastaw korekcji w ecoalu to moim skromnym zdaniem uważam, że to zły pomysł... jeśli coś się sprawdza to po co zmieniać.. Natomiast inną kwestią jest powstanie całkowicie nowego sterownika np. Ecoal II z trybem ręcznym i automatycznym, panelem LCD, z dostępem do internetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 03.07.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Nie chcę dyskutować w tym tonie. Nie napisałem nic, co jest obraźliwe. jack18 też nic obraźliwego nie napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 03.07.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Dzięki Tod że mi przypomniałeś co do reklamy. Pisze się tutaj że nic się tu nie reklamuje tylko wymienia poglądy. H..a prawda wysoki sądzie. Jak się o czymś pisz na tak dużym forum choćby o dupie marni to jest potężna darmowa reklama. A dlaczego już piszę. Wczoraj tylko napisałem że coraz bardziej ustalam się w przekonaniu że mój "badziewiaczek" (kocioł) nie jest taki zły chociaż zapłaciłem za nie go prawie połowę tego co za kotły tutaj reklamowane ( polecane) a już wczoraj dostałem dwie wiadomości na priva co to za kocioł i z jakiej firmy. A co tutaj robią producenci i dystrybutorzy kotłów, sterowników, okien, grzejników, drzwi, pomp ciepła itp i itd. Wymieniają poglądy ? Nie !!! Wydrapują sobie oczy i obrzucają błotem walcząc o klienta. Taka gorzka prawda. Tylko jakiś niewielki % zapaleńców i ludzi którzy potrzebują jakiegoś rodzaju pomocy. Żeby nie było że jestem tali święty bo część tutaj obecnych wie czy się zajmuję dorywczo i myślę że nikt nie dopatrzył się w moich wpisach jakiejś reklamy, odpowiadam jeśli wiem coś w tym temacie. Ale po kilku wpisach forumowiczów którzy są zadowoleni z tego co zakupili ilość zapytań znacząco wzrosła. sry karoka65..... że też do mnie od stycznia br. nikt ( poza 1 użytkownikiem tego Forum) nie napisał i zaproponował mi fajnego kotła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 03.07.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 re: Andrzej_M Szanowny Kolego, Proszę, zechciej dać bliższe namiary na to, skąd ściągnąłeś cytacik prezentowany powyżej.Chętnie zapoznam się z całym materiałem, w którym znalazłeś ten fragment. Licząc na przychylność Szanownego Kolegi oczekuję odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 03.07.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 (edytowane) WitamNa stronie ICHPW, artykuł miesiąca, czerwiec - 2011.Ja to odebrałem jako żart Kol. Andrzej_M_.Pozdrawiam Edytowane 3 Lipca 2011 przez Tob błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.07.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 sry karoka65..... że też do mnie od stycznia br. nikt ( poza 1 użytkownikiem tego Forum) nie napisał i zaproponował mi fajnego kotła.... Kolego ja nie piszę że komuś proponowałem tylko że po moim wpisie dostałem zapytania jaki mam kocioł. Odpisałem również na priva. Jest grono ludzi którzy czytają, oglądają wykresy a nic nie piszą na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gremon 03.07.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Pytanie do znawców a zwłaszcza do kolegów "zawijanów".Mam możliwość kupna kotła Ogniwo Eko Plus z sześcioma albo z czterema rurami konwekcyjnymi, który wybrać ??????Muszę określić wybór jutro. Proszę o szybką poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 03.07.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 (edytowane) re: Andrzej_M Szanowny Kolego, Proszę, zechciej dać bliższe namiary na to, skąd ściągnąłeś cytacik prezentowany powyżej. Chętnie zapoznam się z całym materiałem, w którym znalazłeś ten fragment. Licząc na przychylność Szanownego Kolegi oczekuję odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie zawijan_2 Zawijan_2 mam nieodparte wrażenie, po TONIE Twojego zapytania iż uległeś MANIPULACJI MEDIALNEJ. Chyba, że nie zgadzasz się z fragmentem tekstu Pana Piotra zacytowanym przeze mnie. Pozdrawiam Andrzej ps. dopowiem jeszcze słówko, aby zaognić atmosferę wymiany poglądów. No chyba, że jesteście w zmowie jako ICHPW - UNIA EUROPEJSKA i będziemy musieli obowiązkowo instalować przy domowych instalacjach kotłowych KATALIZATORY Edytowane 3 Lipca 2011 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gremon 03.07.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Zastanawiam się teraz czy ze względów marketingowych otrzymam odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 03.07.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Pytanie do znawców a zwłaszcza do kolegów "zawijanów". Mam możliwość kupna kotła Ogniwo Eko Plus z sześcioma albo z czterema rurami konwekcyjnymi, który wybrać ?????? Muszę określić wybór jutro. Proszę o szybką poradę. ...z czterema rurami konwekcyjnymi, jest to najnowsza wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gremon 03.07.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Zastanawiam się nad sprawnością kotła. Lepsza czy gorsza. Względy ekonomiczne produkcji czy faktyczny zysk w praktyce , grzaniu, stratach kominowych itp. Bo atest 90 % sprawności to wcześniejsza wersja kotła.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 04.07.2011 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Kolego ja nie piszę że komuś proponowałem tylko że po moim wpisie dostałem zapytania jaki mam kocioł. Odpisałem również na priva. Jest grono ludzi którzy czytają, oglądają wykresy a nic nie piszą na forum. no wiem że nie Ty...tylko Tobie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts