Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To jest Twoje, a nie moje założenie. Nigdzie nie zakładałem pracy cały czas z mocą maksymalną, co się rozumie samo przez się, ale pracę jak najczęściej najbliżej tej mocy a jak najrzadziej z mocą najdalej od wartości nominalnej. Ergo, im bliżej mocy maksymalnej palnika, tym łatwiej i czyściej się pali. Warto zatem ten element uwzględniać.

Tak mówi teoria, ale jak ma się ona do praktyki z realnymi kotłami i paliwami o parametrach takich jakie są, a nie teoretycznych. Co na to praktycy?

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolego KOBRA

Kocioł pracujący na mocy nominalnej (czyli takiej, do jakiej został skonstruowany) spali dla niej ilość węgla która wynika z wartości opalowej paliwa.

Jesli moc kotla bedzie wyzsza, niż zapotrzebowanie odbiorników, to w końcu dojdzie do temperatury zadanej i sterownik go przestawi w podtrzymanie.

Jeśli zapotrzebowanie na ciepło bedzie większe niż moc kotla (nastawiona), to bedzie caly czas pracowal i nigdy się nie wyłączy.

Czy mu to zaszkodzi? Pewnie nie.

No to o co chodzi?.

A to, jak bedzie spalal paliwa koksujące się czy spiekające, bo mają niska temp. topnienia popiolu to już inna inkszość. Dlatego potrzebna jest możliwość doboru wielkości nadmuchu oraz czasów podawania i postoju między nimi.

Edytowane przez spiskowiec

Pozwolisz, że pomęczę Cię dalej, bo piszesz dla mnie jasno i na temat :)

Poziom zapotrzebowania w moim domu, jest na poziomie 60-70W/m2K co daje kocioł o wymaganej mocy na poziomie 17kW - w skali roku tej mocy to potrzebuję może ze 30-40 dni, reszta roku to zapotrzebowanie zdecydowanie niższe. Więc może pokusic się o jeszcze mniejszy kocioł.

Ja nie brałbym mniej niż te 16 - 17 kW. Popatrz na kocioł z linku kolegi Wuwok. Z ustawień i wartości opałowej węgla wynika że jest ustawiony na moc max jakieś 6 - 6,5 kW ( uwzględniając sprawność ). Z wykresu mocy ( w zakładce statystyki ) wynika że średniodobowo pracuje na jakieś 20% z tego ustawionego maxa. Twierdzi że kocioł ma czysty, nie dymi i jest zadowolony ze spalania. Czy mniejszym kotłem spaliłby mniej opału? Według mnie nie.

....... pracę jak najczęściej najbliżej tej mocy a jak najrzadziej z mocą najdalej od wartości nominalnej. Ergo, im bliżej mocy maksymalnej palnika, tym łatwiej i czyściej się pali. Warto zatem ten element uwzględniać.
W normalnym trybie pracy kotła z podajnikiem ( czyli w sterowaniu dwustanowym - praca kiedy spadnie poniżej histerezy, odstawienie przy zadanej ) taki sposób pracy będzie najbrudniejszym i najkosztowniejszym sposobem spalania węgla. Praca " jak najbliżej " mocy nominalnej wyklucza pracę " jak najczęściej " blisko tej mocy. Dlaczego? Ano dlatego że kocioł gnając po wyjściu z odstawienia na max mocy będzie zadaną przebijał w kosmos. Tym samym odstawienia ( czyli - czas kiedy jest " jak najdalej " od mocy nominalnej ) będą długie. A to z kolei spowoduje że palnik będzie przysypiał w tych odstawieniach, będzie się w nich bezproduktywnie wypalał ( naturalnym ciągiem po odłączeniu dmuchawy ). To z kolei spowoduje że po spadku temp. kotła o histerezę i wyjściu z podtrzymania pierwsze cykle będą stracone na uzupełnianie palnika. No chyba że będzie się uzupełniać palnik w podtrzymaniu - czyli dosypywać mu węgla nie po to żeby grzał, ale po to żeby palnik był gotów do działania. Tylko że w długotrwałych podtrzymaniach ze szczątkowym zaopatrzeniem w tlen węgiel kopci, smoli i smrodzi. Tak ma. Edytowane przez kobra64
dopisek

Ja nie brałbym mniej niż te 16 - 17 kW. Popatrz na kocioł z linku kolegi Wuwok. Z ustawień i wartości opałowej węgla wynika że jest ustawiony na moc max jakieś 6 - 6,5 kW ( uwzględniając sprawność ). Z wykresu mocy ( w zakładce statystyki ) wynika że średniodobowo pracuje na jakieś 20% z tego ustawionego maxa. Twierdzi że kocioł ma czysty, nie dymi i jest zadowolony ze spalania. Czy mniejszym kotłem spaliłby mniej opału? Według mnie nie.

OK,

To następne pytanie. Jaka korzyśc dla procesu spalania groszku jest w wybraniu większego kotła i jego praca z 20-40% moca nominalną. Dlaczego 12kW kocioł pracujący na 50 czy 40% będzie się lepiej spisywał niż kocioł o mocy 6-7kW pracujacy w mocą nominalną. Patrząc na zużycie węgla w jednej z DTRek dla obu przypadków, załóżmy, że będzie takie sam. Czy w większym kotle na ograniczonej mocy spala się go łatwiej i mniej bezproblemowo?

Edytowane przez rübezahl

OK,

To następne pytanie. Jaka korzyśc dla procesu spalania groszku jest w wybraniu większego kotła i jego praca z 20-40% sprawnością. Dlaczego 12kW kocioł pracujący na 50 czy 40% będzie się lepiej spisywał niż kocioł o mocy 6-7kW pracujacy w mocą nominalną. Patrząc na zużycie węgla w jednej z DTRek dla obu przypadków, załóżmy, że będzie takie sam. Czy w większym kotle na ograniczonej mocy spala się go łatwiej i mniej bezproblemowo?

Pewnie miało być "Jaka korzyśc dla procesu spalania groszku jest w wybraniu większego kotła i jego praca z 20-40% mocy znamionowej" bo sprawność 35-40% można uzyskać przy grzaniu samej CWU latem [sprawdzone u mnie].

W kotle z większym palnikiem [a taki powinien być w kotle o większej mocy] da się poprawnie [bez spieków i niedopału] spalić węgiel "twardszy" tj. zawierający więcej pierwiastka C [np. Wesoła, Kazach] przy wyższej mocy niż w kotle z palnikiem mniejszym.

Na większym palniku ilość żaru będzie większa i przy tej samej mocy węgiel będzie dłużej, wolniej się spalał.

O sposobach czyszczenia już czytałem, bardziej interesuje mnie jak można tak zapaprac kocioł. Jakich błędów unikac, żeby własnie omijały mnie takie sytuacje. Autor sam sobie tej sadzy i pyłu raczej nie nawrzucał.

Trzeba unikać węgla z Komoran oraz mieć właściwy, dobrze ustawiony sterownik.

Pewnie miało być "Jaka korzyśc dla procesu spalania groszku jest w wybraniu większego kotła i jego praca z 20-40% mocy znamionowej" bo sprawność 35-40% można uzyskać przy grzaniu samej CWU latem [sprawdzone u mnie].

W kotle z większym palnikiem [a taki powinien być w kotle o większej mocy] da się poprawnie [bez spieków i niedopału] spalić węgiel "twardszy" tj. zawierający więcej pierwiastka C [np. Wesoła, Kazach] przy wyższej mocy niż w kotle z palnikiem mniejszym.

Na większym palniku ilość żaru będzie większa i przy tej samej mocy węgiel będzie dłużej, wolniej się spalał.

Oczywiście już poprawiłem

To jest Twoje, a nie moje założenie. Nigdzie nie zakładałem pracy cały czas z mocą maksymalną, co się rozumie samo przez się, ale pracę jak najczęściej najbliżej tej mocy a jak najrzadziej z mocą najdalej od wartości nominalnej. Ergo, im bliżej mocy maksymalnej palnika, tym łatwiej i czyściej się pali. Warto zatem ten element uwzględniać.

Wg mnie blisko mocy maksymalnej palnika pali się trudniej bo jest większa możliwość powstania spieków i/lub niedopału.

Wg mnie blisko mocy maksymalnej palnika pali się trudniej bo jest większa możliwość powstania spieków i/lub niedopału.

Czyli łatwiej jest "prowadzic" większy kocioł na obniżonej mocy niż ten lepiej dopasowany, ale pracujący częściej w okolicach mocy nominalnej

A czy w w Ogniwie, w kotłach z zakresu 10-25kW nie ma przypadkiem takiego samego palnika, różniącego się jedynie ilością otworów?

Słyszałem, nawet w piecu go spalałem, osobiście. ;) Węgiel (a w zasadzie koks, po odgazowaniu węgla) się spieka, gdy nie pracuje w odpowiednio wysokiej temperaturze z odpowiednią ilością powietrza (czyli najczęściej dzieje się to w przewymiarowanym kotle tj. pracującym z ograniczaną mocą).

Czy spalałeś go w kotle podajnikowym patrząc co się dzieje przy różnych nastawionych mocach tego samego palnika ?

U mnie było dokładnie odwrotnie niż piszesz tj,. przy węglu spiekalnym po przekroczeniu pewnego progu mocy generowanej przez palnik pojawiał się niedopał i spieki czego nie dawało się wyeliminować żadnymi nastawami [bez obniżenia mocy palnika] - a było to znacznie poniżej mocy maksymalnej palnika.

Im wyższa moc palnika [a więc i temperatura spalania] tym więcej spieków było co dla mnie jest oczywistością i tego się spodziewałem robiąc eksperyment.

Im bliżej palenia przy mocy maksymalnej, tym wydajniejsza praca kotła, tym mniej strat na paliwie i ew. problemów ze spalaniem.

W piecu pracującym z nominalną mocą (a nawet maksymalną) pójdzie MNIEJ opału i spali się CZYŚCIEJ niż w piecu przewymiarowanym pracującym na pół gwizdka.

To Twoja teoria, a praktyka i badania pokazują, że jest dokładnie odwrotnie ...

Czyli łatwiej jest "prowadzic" większy kocioł na obniżonej mocy niż ten lepiej dopasowany, ale pracujący częściej w okolicach mocy nominalnej

A czy w w Ogniwie, w kotłach z zakresu 10-25kW nie ma przypadkiem takiego samego palnika, różniącego się jedynie ilością otworów?

Zgadza się.

W Ogniwie i nie tylko tak jest:

"Wszystkie palniki w typoszeregu mocy 10kW, 16kW i 25kW mają te same wymiary, każdy z nich składa się z czterech segmentów. Różnią się jedynie ilością otworów nadmuchowych, decydujących o maksymalnej mocy palnika."

Jeżeli różni się ilością otworów - to już nie jest taki sam.

Zgadza się.

W Ogniwie i nie tylko tak jest:

"Wszystkie palniki w typoszeregu mocy 10kW, 16kW i 25kW mają te same wymiary, każdy z nich składa się z czterech segmentów. Różnią się jedynie ilością otworów nadmuchowych, decydujących o maksymalnej mocy palnika."

Czyli zmieniając ilośc otworów w takich samych odlweach i korygując ustawienia sterowników (zmiana zakresu mocy kotła) , z mniejszych palników można uzyskac palniki mocniejsze (nie to samo co większe wymiarowo). Rozumiem , że dla takich "przeróbek" powyższa zasada także jest spełniona?

Lepiej ten ewentualny niedomiar mocy rekompensować mocniejszym węglem. Policzyć ile worów mocniejszego węgla potrzeba na 2 tygodnie "zimniejszej zimy" a na resztę sypać słabszy -- wszystko po to, żeby pędzić piec zawsze najbliżej nominalnej mocy.

Mocniejszy węgiel [w domyśle bardziej kaloryczny] zwykle ma wyższą spiekalność, więc trzeba uważać żeby się nie zdziwić.

Jako "mocniejszy" można wtedy zastosować mniej spiekalny o niższej kaloryczności, który da się poprawnie spalić przy wyższej mocy palnika - wtedy to ma prawo zadziałać.

Gość TwojPan
Jeżeli różni się ilością otworów - to już nie jest taki sam.

Ten sam,ale nie taki sam.

Trzeba by było jeszcze dodać,jak wygląda spalanie w tym palniku.I o tym co "wyrabia" przeciwzwój -mielący opał na miał.

I jak sobie radzą użytkownicy,celowo zmniejszając powierzchnie palnika-różnymi zabiegami-na co pewnie producent zgody nie daje...

Edytowane przez TwojPan

Czyli zmieniając ilośc otworów w takich samych odlweach i korygując ustawienia sterowników (zmiana zakresu mocy kotła) , z mniejszych palników można uzyskac palniki mocniejsze (nie to samo co większe wymiarowo). Rozumiem , że dla takich "przeróbek" powyższa zasada także jest spełniona?

Tak, z tym, że to z większych "uzyskuje się" mniejsze a nie na odwrót.

Tak tamta zasada jest wtedy spełniona, ale może pojawić się inny problem tj. palenie się na połowie lub 1/3 palnika przy niskich mocach.