Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bogata jucha widzi mi sie. A skąpy. Na robola kasę wyda zamiast na gaz. Chyba, że ma dwie lewe rece. To inksza inkszość.

Chyba, że gość zawsze w poziomie, to mu pion trudno utrzymać.

spiskowiec, NiePrzesadzaj, Zawijan2, Mały Energetyk... Ile jeszcze będziesz

miał nicków?

Nie możesz po prostu wystąpić jako Zawijan2?

Gość Arturo72
On nie wie jak w piecu na eko spala się węgiel a dużo gada. Jak by umiał w piecu na eko poprawnie spalić węgiel byłby zadowolony :D

Zapewne ekosyf jest "czysty" i się nie kurzy i się człowiek nie pobrudzi,podobnnie ma się rzecz z czyszczeniem kotła,wyrzucaniem popiołu dlatego wszyscy macie w kotłowniach suszarnię ;)

Czyż to nie jest babranie się w syfie ?

Dla mnie jako człowieka,który od urodzenia nie skalał się być palaczem jest to babranie :)

Zapewne ekosyf jest "czysty" i się nie kurzy i się człowiek nie pobrudzi,podobnnie ma się rzecz z czyszczeniem kotła,wyrzucaniem popiołu dlatego wszyscy macie w kotłowniach suszarnię ;)

Dla mnie jako człowieka,który od urodzenia nie skalał się być palaczem jest to babranie :)

widzę, że wielkie oko krakena ciągle patrzy. biedny kolega wciąż walczy z niesprawiedliwością tego świata.

Dla ciebie..Widzisz ja znów patrzę że mam tanio, wygodnie...koszta mamy te same a ja mam dom dużo większy ,gorzej docieplony i w górach mieszkam.. Raz na miesiąc mogę do pieca węgla dorzucić. Dla jednych to problem,dla mnie już nie..

On nie wie jak w piecu na eko spala się węgiel a dużo gada. Jak by umiał w piecu na eko poprawnie spalić węgiel byłby zadowolony :D

Widzę jak się spala. Jest brud, czasem dym, sadza, popiół, toksyczne i rakotwórcze substancje z komina. To są FAKTY. Czego więcej chcieć do oceny tego dziadostwa. Ale oczywiście znajdą się tacy, co będą zaklinać rzeczywistość w imię obrony węgla w (nowych, energooszczędnych) domach, bo rzekomo jest taniej i nie tak znowu brudno i trująco.

Widzę jak się spala. Jest brud, czasem dym, sadza, popiół, toksyczne i rakotwórcze substancje z komina. To są FAKTY. Czego więcej chcieć do oceny tego dziadostwa. Ale oczywiście znajdą się tacy, co będą zaklinać rzeczywistość w imię obrony węgla w (nowych, energooszczędnych) domach, bo rzekomo jest taniej i nie tak znowu brudno i trująco.

Słuchaj,zmień kotłownie...Widać przebywasz w kotłowniach gdzie gospodarzami są brudasy. Kolejna sprawa widać że nie wiesz jak spala się ekogroszek,porównujesz spalanie w zasypowcu do palenia w kotle na eko. Pewnie w śmieciuchu spalałeś butelki,plastiki [coś za dużo o tym gadacie :)] . Nie twierdzę że palenie ekogroszuk jest bez wad,ale koszt ogrzewania rekompensuje wszystko. Widzisz mieszkam w górach,i ostatnio coś w dzień jest około 8 stopni. Wiec sobie grzeje domek i na dogrzewanie domu idzie około 4-4,5kg węgla :) [ciepła woda to około 3kg węgla]. Zresztą ile domów w okolicy twojej ma ocieplenie na ścianach powyżej 15cm??mówię o nowych domach.Może zacznij u siebie nawracać ludzi :). Myślę że powinno się edukować ludzi jak prawidłowo spalić węgiel.[powietrze zrobiło by się czyściejsze ] A odnośnie sadzy,pyłu zapraszam do mnie...generalnie mam troszkę przerobiony piec ,staram się jak najwięcej pyłu zostawić w piecu...Udaje mi się. Dachówkę mam koło komina czerwoną :)..

Gość Arturo72
Nie twierdzę że palenie ekogroszuk jest bez wad,ale koszt ogrzewania rekompensuje wszystko.

Nie opowiadaj głupot, o niskim koszcie przy paliwach stałych możemy mówić przy użyciu jedynie gownianego syfiastego mułu weglolodobnego lub innego badziewia Ale w przypadku ekosyfu, zwłaszcza w kotłach nie dopasowanych do obciążenia koszt ogrzewania porównywalny jest z również drogim gazem ziemnym ponieważ koszt wytworzenia kWh jest podobny.

widać że nie wiesz jak spala się ekogroszek

Wiem jak się spala, bo statystyki ze spalania są powszechnie dostępne.

Wystarczy edukować ludzi, by spalaniem węgla zajęły się elektro(ciepło)wnie. Spalanie węgla w domu NIGDY nie będzie czyste, bo żaden użytkownik nie zainstaluje systemów filtracyjnych jak są w elektrowniach (poszedłby z torbami i wtedy by wyszły faktyczne "tanie" koszty palenia węglem w domu). Jest (niby) tanio, bo w imię paru (dosłownie) dudków w kieszeni TRUJECIE -- ale macie to w nosie (też dosłownie). Żadne twoje epitety, i inne próby dyskredytowania odmiennej od twojej opinii tego nie zmienią. HOWGH!

Edytowane przez Myjk

Zresztą ile domów w okolicy twojej ma ocieplenie na ścianach powyżej 15cm??mówię o nowych domach.Może zacznij u siebie nawracać ludzi :). Myślę że powinno się edukować ludzi jak prawidłowo spalić węgiel.[powietrze zrobiło by się czyściejsze ]

święte słowa...

problem w tym, że jak wejdą w życie WT2017 a później WT2021 to i tak znajdą się tacy, to będą próbowali do nich węgiel ładować....

to bardzo trudny i długotrwały proces...sam fakt, że tutaj ludzie pytaja o ogrzewanie węglowe do nowych malutkich domów - 60-90m2 (było kilka wątków)

edukacja jak najbardziej, ale przede wszystkim uświadamianie ludziom, że węgiel do nowego domu nie jest jedyna tanią opcją

Ale czy tutaj obecni ludzie mówią że węgiel i tylko węgiel? Nie!!! To panowie z pewnej sekty twierdzą że wszyscy są głupi... Zrozumcie że nie każdy ma na mega ocieplony dom. Nie każdy chcę mieszkać na 100m2. Wszystko jest kwestią zasobności portfela,mam dużo to mogę więcej.

Sam myślę nad pompą ciepła,tylko muszę założyć panele fotowoltaiczne.[zmiana sposobu grzania dopiero gdy piec zakończy swojego żywota] Teraz płacę około 300zł prąd co miesiąc...Z pc to aż się boje ile by wyszło :D

Chcę od państwa dotacje ,ale u nas nie ma:( Jak zawsze nasze gminy są na szarym końcu z dotacjami :(

Gość Arturo72

Nie każdy chcę mieszkać na 100m2. Wszystko jest kwestią zasobności portfela,mam dużo to mogę więcej.

(

Czyli zgodnie z "mądra" maksyma, nie stać mnie na komfortowy dom ale muszę mieć pałac większy od sąsiada to muszę babrac się w syfie ;)

A wystarczyło by ok. 10m2 mniejszy dom lub kotłownie na ekosyf zaadaptować na pomieszczenie użytkowe i mamy dom bez syfu w takiej samej cenie jak z ekosyfem.

Ale czy tutaj obecni ludzie mówią że węgiel i tylko węgiel? Nie!!!

problem w tym, że zdecydowana większość społeczeństwa tak uważa...nie bierze pod uwagę innej opcji...nowy dom wybudowany wg WT2014, nawet mający 200m2 (to powyżej średniej, średnia to bodajże okolice 150m2 pu) nie ma dużego zapotrzebowania na CO

Teraz płacę około 300zł prąd co miesiąc...Z pc to aż się boje ile by wyszło :D

Chcę od państwa dotacje ,ale u nas nie ma:( Jak zawsze nasze gminy są na szarym końcu z dotacjami :(

Wiem, że to off topic, ale tak dla Twojej wiadomości i może innych przykład z życia wzięty. Dla chętnych mogę okazać faktury.

W 2011r kiedy miałem tak jak Ty kocioł na ekogroszek zuzyłem przez rok około 5500kWh i zapłaciłem za to zgodnie z taryfą G11 (jaką i Ty pewnie posiadasz) 5500x0,65zł=3575zł, czyli miesięcznie 300zł - podobnie jak u Ciebie.

Natomiast za 2014r, gdy zmieniłem ogrzewanie na pompę ciepła i taryfę na G12w zużyłem 10500kWh za 4500zł, więc cena za kWh wyniosła 0,43zł, a miesięczna opłata za prąd do 380zł. To jest tylko 80zł miesięcznie za czystość, spokój i wygodę:)

Wiem, zaraz powiecie, że jestem ascetą i musiałem bardzo oszczędzać w tej taniej taryfie, itp. Powiem jedynie, że trzeba by mnie poznać, żeby stwierdzić, że jest mi daleko do "oszczędnego", a jeszcze dalej do niewolnika taniej taryfy. To po prostu tak wychodzi i nic na to nie poradzę, tylko sam się z tego cieszę. Wszystkim niedowiarkom zużywającym dużo prądu polecam dla spróbowania zamówić inną taryfę na próbę, bo skoro zgodnie twierdzicie, że przerzucanie węgla, babranie się w sadzy i popiele, itp nie jest dla was żadną niedogodnością, to czy włączenie zmywarki o 2200 takową będzie:confused:

map78 każdy ma inny tryb życia i dla jednych włączanie zmywarki po 22 będzie tak samo nie dogodne jak dla ciebie spalanie węgla.Ty paliłeś 6t węgla i nagle po zainstalowaniu PC masz koszt porównywalny do 1,5t eko? Bez poprawy ocieplenia,z tą samą temperaturą w domu.. To albo sprawność spalania miałeś zerową albo taryfa G12 sprawia cuda...

Wszystkim niedowiarkom zużywającym dużo prądu polecam dla spróbowania zamówić inną taryfę na próbę, bo skoro zgodnie twierdzicie, że przerzucanie węgla, babranie się w sadzy i popiele, itp nie jest dla was żadną niedogodnością, to czy włączenie zmywarki o 2200 takową będzie:confused:

może to być probleme. Ja kiedyś nigdy bym nie pomyślał, ze będę kiedyś używać prądu 2-tarfowego (złe wspomnienia rodziców x-lat temu)

Z ciekawości przejrzalem stare faktury

W mieszkaniu płacilem średno 250/2m, czyli 125/m (G11). Po przeprowadzce do domu (z PC) rachunki miałem (średnia z całego roku) około 320/m (G12 prawie od samego początku)

Przy tych zimach jakie były ostatnio i przejściu na G12w jest jeszcze mniej (już nawet o Duonie nie wspominam)

i nie oszczędzam, jedyna forma oszczędzania, to włączenie zmywarki z opóźnionym startem w nocy i czasami pralka w nocy.

PC około 75-78% w taniej taryfie.

przy G11 płaciłbym pewnie w okolicy 420/m

wuwok - w przypadku map78 pewnie i jedno i drugie....;)

Gość Arturo72
map78 każdy ma inny tryb życia i dla jednych włączanie zmywarki po 22..

A czemu od razu po 22 ?

Po pierwsze od 13-15 też można ją puścić w tanszej taryfie A po drugie na cykl pracy bierze 1, 5kWh czyli w tańszej 45 groszy a w droższej 90 groszy. Czy myślisz, że ktoś żeby zaoszczedzic 45 groszy jak się uzbiera pełna A naczynia są potrzebne będzie czekał ?

Macie mylne pojęcie o wykorzystaniu taryfy G12.