Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

map78 każdy ma inny tryb życia i dla jednych włączanie zmywarki po 22 będzie tak samo nie dogodne jak dla ciebie spalanie węgla.Ty paliłeś 6t węgla i nagle po zainstalowaniu PC masz koszt porównywalny do 1,5t eko? Bez poprawy ocieplenia,z tą samą temperaturą w domu.. To albo sprawność spalania miałeś zerową albo taryfa G12 sprawia cuda...

A może po prostu COP=3 ?

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czemu od razu po 22 ?

Po pierwsze od 13-15 też można ją puścić w tanszej taryfie A po drugie na cykl pracy bierze 1, 5kWh czyli w tańszej 45 groszy a w droższej 90 groszy. Czy myślisz, że ktoś żeby zaoszczedzic 45 groszy jak się uzbiera pełna A naczynia są potrzebne będzie czekał ?

Macie mylne pojęcie o wykorzystaniu taryfy G12.

Pomnóż 45gr x 30 dni ;) i to jest tylko z jednego urządzenia jak to mówią "ziarnko do ziarnka", no ale ja się na tym przecież nie znam ;), jak wszyscy dookoła zresztą.

Posiadam także teryfę G12 i zasada jest włączanie się wszystkich urzadzeń piorąca, myjąco, suszących, a ostatnio także grzejących, miedzy 22.00, a 6.00.

map78 każdy ma inny tryb życia i dla jednych włączanie zmywarki po 22 będzie tak samo nie dogodne jak dla ciebie spalanie węgla.Ty paliłeś 6t węgla i nagle po zainstalowaniu PC masz koszt porównywalny do 1,5t eko? Bez poprawy ocieplenia,z tą samą temperaturą w domu.. To albo sprawność spalania miałeś zerową albo taryfa G12 sprawia cuda...

Nigdy nie spaliłem 6t węgla, choć jak już ustaliliśmy palacz był ze mnie lichy i kocioł nie z main stream'u.

Spaliłem odpowiednio 2010/11 - 4,5t (pierwszy sezon) 2011/12 - 3,5t (ciepła zima) i 2012/13 - 4t. Moje zapotrzebowanie to około 15000kWh/rok + CWU, używałem węgla o nazwie Pieklorz i kaloryczności 28MJ, więc sam możesz sobie przeliczyć. Cena tego węgla to było wtedy 1000zł/t z poworkowaniem i transportem, teraz kosztuje 1100zł/t, wiem bo sąsiadka właśnie zamawiała.

Przy pompie wyszło fajnie, bo ostatnie dwie zimy były bardzo łagodne, przez co i zużycie było mniejsze i COP na pewno ciut wyższy, ale i przy mega zimie nie spodziewam się jakiś drastycznych różnic, bo wiem czego mogę się spodziewać po pompie również podczas mrozów.

Gość Arturo72
Pomnóż 45gr x 30 dni ;) i to jest tylko z jednego urządzenia jak to mówią "ziarnko do ziarnka", no ale ja się na tym przecież nie znam ;), jak wszyscy dookoła zresztą.

Posiadam także teryfę G12 i zasada jest włączanie się wszystkich urzadzeń piorąca, myjąco, suszących, a ostatnio także grzejących, miedzy 22.00, a 6.00.

A czemu razy 30 dni jak całe weekendy jest też tańsza taryfa to po pierwsze, po drugie jest też okienko 13-15 a po trzecie nawet jak ktoś się uprze myć cały czas po 15 to wychodzi ok. 5 zł miesięcznie a mi idzie z dymem 15zl dziennie ;)

Ale jak sam zauważyłeś nie masz pojęcia o czym piszesz.

Nigdy nie spaliłem 6t węgla, choć jak już ustaliliśmy palacz był ze mnie lichy i kocioł nie z main stream'u.

Spaliłem odpowiednio 2010/11 - 4,5t (pierwszy sezon) 2011/12 - 3,5t (ciepła zima) i 2012/13 - 4t. Moje zapotrzebowanie to około 15000kWh/rok + CWU, używałem węgla o nazwie Pieklorz i kaloryczności 28MJ, więc sam możesz sobie przeliczyć. Cena tego węgla to było wtedy 1000zł/t z poworkowaniem i transportem, teraz kosztuje 1100zł/t, wiem bo sąsiadka właśnie zamawiała.

Przy pompie wyszło fajnie, bo ostatnie dwie zimy były bardzo łagodne, przez co i zużycie było mniejsze i COP na pewno ciut wyższy, ale i przy mega zimie nie spodziewam się jakiś drastycznych różnic, bo wiem czego mogę się spodziewać po pompie również podczas mrozów.

No widzisz,byłeś kiepskim palaczem. Mnie kosztuję około 1,5-1,6 tyś zł za CO i CWU . Mam jak dla was duży dom,generalnie dużo idzie u mnie ciepłej wody i strefa klimatyczna V czyli mam zawsze zimniej niż wy :) .Za piec dałem 6,5 tyś i na dzień dzisiejszy mam tanio,ciepło. Odnośnie sadzy,pyłów to sąsiedzi w 1 zimę myśleli że nie pale w kotle.[akurat tak teren ukształtowany że mój komin jest na wysokości sąsiada posesji] Gdy będę sobie sam prąd produkował wtedy pomyśle o PC. Ale nie wcześniej

Dlatego mówię, nauczyć ludzi spalać węgiel i będzie dobrze..

Gość Arturo72
Za piec dałem 6,5 tyś i na dzień dzisiejszy mam tanio,ciepło.

I znowu poprawka, system grzewczy na kosyf na etapie przed budową to nie tylko kocioł za 6,5tys.zł to także konieczność wybudowania kotłowni i wybudowania komina do kotlowni. To wszystko składa się na system grzewczy na ekosyf.

Dlatego przed budową trzeba myśleć o systemie grzewczym a nie po budowie biadolic jakie to drogie.

nawet jak ktoś się uprze myć cały czas po 15 to wychodzi ok. 5 zł miesięcznie

Chyba skończyłem jakieś gorsze studia (pomimo, że dwa różńe wydziały) niż Ty :p

czyli w tańszej 45 groszy a w droższej 90 groszy. Czy myślisz, że ktoś żeby zaoszczedzic 45 groszy jak się uzbiera pełna A naczynia są potrzebne będzie czekał ?

Zakładając 22 dni robocze po 45gr różnicy.... No tak:

22dnix0,45zł= jakby nie liczyc wyhodzi 5zł

Sorry masz rację ;), ale widzę, że u Ciebie wszystko dwa razy mniejsze niż u innych, łącznie z mózgiem

I znowu poprawka, system grzewczy na kosyf na etapie przed budową to nie tylko kocioł za 6,5tys.zł to także konieczność wybudowania kotłowni i wybudowania komina do kotlowni. To wszystko składa się na system grzewczy na ekosyf.

Dlatego przed budową trzeba myśleć o systemie grzewczym a nie po budowie biadolic jakie to drogie.

Ale to ty biadolisz:) Ciągle i wszędzie...Ja jestem bardzo zadowolony...Jedynie mam wqur.. na komin w salonie okazał się jak dla mnie nie potrzebny...Akurat mi wystarcza komin w kotłowni :)

Wy macie dziwną matematykę,mało tego dla was raz na 2 tygodnie ciężko iść do kotłowni ale uporządkować życie pod taryfę G12 już nie.

Ale to ty biadolisz:) Ciągle i wszędzie...Ja jestem bardzo zadowolony...Jedynie mam wqur.. na komin w salonie okazał się jak dla mnie nie potrzebny...Akurat mi wystarcza komin w kotłowni :)

Wy macie dziwną matematykę,mało tego dla was raz na 2 tygodnie ciężko iść do kotłowni ale uporządkować życie pod taryfę G12 już nie.

Wuwok, będziesz miał kiedyś pompę to zrozumiesz wszystko i pomnisz moje i innych słowa. Nie ma innego sposobu żeby się przekonać. Ja akurat doskonale Cię rozumiem, bo też paliłem ekogroszkiem, czytałem forum i też nie wierzyłem w to co tu wypisują. Moja rodzina i znajomi nadal nie wierzą;)

Ostatnio rozmawiałem z Teściem o starych czasach w kontekście właśnie mojej pompy i on powiedział, że świetnie pamięta jak krążyły mity, że pralki automatyczne źle piorą, niszczą ubrania, zużywają mnóstwo prądu, itp Kto wyobraża sobie teraz pranie Franią z wyżymarko-maglownicą:confused: Taki los czeka też kociołki na węgiel;) prędzej, czy później, bo postępu nie zatrzymasz, choćbyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość wokół siebie.

wuwok - zapominasz jeszcze o jednej istotnej kwestii

inaczej kalkulacje będą wyglądać dla małopolski, a inaczej dla pomorza - konkretnie chodzi o ceny węgla - a jeszcze inaczej jak ktoś mieszka kilka km od kopalni :p

może część użytkowników dopasowuje pewne rzeczy do 2 taryfy, ale ogromna większość ma to głęboko....co w niczym nie zmienia, że dalej ma duże oszczędności z tytułu używania G12/w zamiast G11

z mojej strony koniec oftopu i przepraszam wszystkich, którzy poczuli się nim urażeni ;)

Co będzie jeśli Unia zakaże wytwarzania energii z węgla?

Po ostatnich "ekscesach" z czystą energią atomową, europa łaskawiej spogląda w kierunku czarnego złota. Zakazy chyba w najbliższym czasie nam nie grożą.

w Polsce energia elektryczna jest wytwarzana z węgla z około 33% sprawnością.

Ciekawe naprawdę tak licho??.

@kobra464, biorę pod uwagę wspomniane aspekty, bo nie dalej jak w zeszłym roku chciałem zmieniać smoka zasypowego na podajnikowy. Zatem "trochę" musiałem się dowiedzieć z czym to się je. Miałem (nie)przyjemność obserwować dwa piece, a właściwie zmagania właścicieli z tymi piecami (w tym Ogniwo), i kombinować z ustawieniami gdzie był problem właśnie ze spiekaniem ekosyfu i kopceniem. I nie były to kotły "na styk" jak tutaj rozważamy, tylko "typowo" dobrane smoki. Zatem robienie reguły ze stwierdzenia, że praca z pełną mocą kotła to same problemy (bo się coś może spiekać), jest zwyczajnie bez sensu.

Ale nie ma tego złego, bo ta dyskusja po raz kolejny świetnie pokazuje, jak upierdliwe jest palenie węglem i wymaga poważnego zaangażowania właściciela aby było bezproblemowo i CZYSTO. Niestety nie wszystkim się chce doktoryzować na etat profesjonalnego palacza, i to jest podstawowym problem tego systemu.

Podstawą problemów jest paliwo - kup do diesla jakiegoś ruskiego miksa ON z wodą i denaturatem a potem narzekaj, że źle silnik pracuje - niestety ludzie nie czytają jaki węgiel jest zalecany do ich kotła tylko wierzą w zapewnienia w okolicznym składzie węgla a potem mają efekty.

Niech raz na próbę kupią trochę ekogroszku polecanego w odpowiednim wątku i zobaczą jak ich kotły powinny działać a dopiero potem kupują na własną rękę.

Zapewne ekosyf jest "czysty" i się nie kurzy i się człowiek nie pobrudzi,podobnnie ma się rzecz z czyszczeniem kotła,wyrzucaniem popiołu dlatego wszyscy macie w kotłowniach suszarnię ;)

Jaką suszarnię - niby taki nowoczesny a taki zapóźniony - suszarki to są teraz elektryczne, podobne do pralek i innej bym nie chciał.

Dzień dobry panie Jarecki

Bardzo sie ciesze ze mnie pan przypisał do tego gościa. szkoda mi, ze nim nie jestem.

Aby wszystko było jasne. Jestem handlowcem (handlarzem czy jak by to zwał) jednej z renomowanych firm kotlarskich. I szlag mnie przyslowiowy trafia gdy szemrane towarzystwo wozi sie na cudzych grzbietach. Producenci wydają kase na badania, rozwój technologii (pan Jarecki też) a inni metodami "partyzanckimi" z tego korzystają. Powiem wprost. czas z tym skończyć. Niech każdy pracuje na siebie. I płaci za siebie.

Apeluję do wszystkich. Jesli macie jakieś papierki udające certyfikaty, świadectwa raporty i tym podobne, to upubliczniajcie je. Da się zawiadomić odpowiednie organy aby sie temu przyjrzały. Chętnie to nawet sam zrobię.

Panie Jarecki wracajac do dyskusji. Nie odpowiedzial pan na moje pytanie. A chodziło mi o to czy kociol ktory pracuje poprawnie na jednej mocy zwanej nominalna i na drugiej mocy (nizszej) można uważać za kocioł jednomocowy czy może o zakresie mocy od do. Ja uważam, ze taki kocioł można wstawić do instalacji o potrzebach od tej niskiej do wysokiej i wszystkich posrednich między nimi i nic złego nie bedzie się dzialo.

Dzień dobry panie Jarecki

. A chodziło mi o to czy kociol ktory pracuje poprawnie na jednej mocy zwanej nominalna i na drugiej mocy (nizszej) można uważać za kocioł jednomocowy czy może o zakresie mocy od do. Ja uważam, ze taki kocioł można wstawić do instalacji o potrzebach od tej niskiej do wysokiej i wszystkich posrednich między nimi i nic złego nie bedzie się dzialo.

Nie uważam w ten sposób.

Zgadzam się,że każdy kocioł z podajnikiem ma modulację mocy, tym bardziej poprawną, im lepszy jest palnik i dobrze dobrana dmuchawka, Pan Jacek (Zawijan) swego czasu widział i zna w tej chwili dwa palniki ładnie pracujące (z niskim nadmiarem tlenu)

Widzi Pan, ja wcześniej sporo badałem w IE a tam robi się właśnie 30 i 100% i nigdy kotła 17kW nie nazwałbym kotłem 4,5kW czy 7kW, bo tak wygodniej

Dobór za dużego kotła jest zły, skoro tutaj jest wybór kotła 10kW, to na to np. nowe 160m2 budowane jak to się robi w rzeczywistości a nie na papierze bierze się kocioł 10kw a nie wstawia 25 czy 26kW, bo taki ma być np. nowszy.

Każdy z kotłów tym bardziej latem pracuje z mocami sporo niższymi niż to 30%mocy, nie oznacza to,że na to przykładowe 150m2 mamy ładować kotły po 25kW

Długie odstawianie kotła to straty i wysokie emisje, już niedługi postój kotła mocno podnosi (w tysiące ppm) emisje jednego z parametrów, tutaj warto się koncentrować na tym,że można to zwalczać i na tym zakończę, bo już za dużo powiedziałem...

Miłego weekendu

Ja także w G12 i nawet czasem ustawia się pralkę, zmywarkę czy suszarkę ze zwłoką czasową tak, żeby ruszały o 13.

Nawadnianie ogrodu praktycznie zawsze działa w 2 taryfie [zwykle całą noc].

Nawet bez tego jest taniej w G12 niż w G11 bo często TV i komputer pracują w nocy ;)

Oblicz więc z jaką sprawnością spalałeś ten węgiel skoro z 4 ton o kaloryczności 28 MJ/kg uzyskałeś 15 000 kWh.

Można też kupić Pieklorza nawet po 1 500 zł / tonę - kto bogatemu zabroni ?

Jeśli ktoś chce ogrzewać taniej wystarczy poczytać odpowiedni wątek, gdzie jest podane, gdzie zamówić nieco słabszy węgiel po 700 zł / tonę z dostawą.

Znam kierowcę, który pomimo długiego stażu za kierownicą każde auto żyłował na niskich biegach ile się dało [nawet jadąc jednostajnie] i narzekał na duże zużycie oleju przez silnik, o zużyciu benzyny nie wspomnę [ chyba za długo firmowymi jeździł i tego nie odczuwał ] - w końcu dostał automat i przestał niszczyć silniki ;)

Jasne, ja mam i zamiast obiecanego COP 3,8 wychodzi 2,5-2,7, na szczęście to tylko do CWU jest a nie do ogrzewania domu.

Ty nie masz pompy, tylko chiński bubel, który koło pompy ciepła nawet nie stał. Dostałeś dokładnie to za co zapłaciłeś;)

Jakbyś miał co do tego jakieś wątpliwości, to tak samo jakbyś porównał markowy kocioł na ekogroszek z takim marketowym...

Gość TwojPan
.

Znam kierowcę, który pomimo długiego stażu za kierownicą każde auto żyłował na niskich biegach ile się dało [nawet jadąc jednostajnie] i narzekał na duże zużycie oleju przez silnik, o zużyciu benzyny nie wspomnę [ chyba za długo firmowymi jeździł i tego nie odczuwał ] - w końcu dostał automat i przestał niszczyć silniki ;)

A ja znam,kolesi co na ustawianiu z "pozoru prostych" sterowników-czerpią na tym,niezłą kasę.Czy to na niewiedzy usera,jego lenistwie-czy może,na przejechaniu się na zapewnieniach producenta,że to przeciez takie banalne..Motto zawsze jest takie. Dobrze liczysz- licz na siebie.Ja,wuwok i kilku innych -są tego przykładem.Masz czas,zacięcie-dasz radę.Jak nie,to sorry.Napisz wreszcie wprost.Znasz się,płacisz za opał mniej.Nie znasz się,płacisz więcej.Nie zaklinaj rzeczywistości.Znasz temat,ale nie rób głupców z czytających.Zamordowałbyś swą bestię w 3 sezony,gdybys nie wiedział tego co wiesz.A,po mimo to sprzedajesz sterownik z trybem auto,który jedyne co ze słowem "auto"....nie powiem już co ma wspólnego.

Edytowane przez TwojPan