Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość TwojPan
Jasne, ja mam i zamiast obiecanego COP 3,8 wychodzi 2,5-2,7, na szczęście to tylko do CWU jest a nie do ogrzewania domu.

Kurcze,stać Cię na PC do samego CWU,pomimo posiadania kotła?

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Oblicz więc z jaką sprawnością spalałeś ten węgiel skoro z 4 ton o kaloryczności 28 MJ/kg uzyskałeś 15 000 kWh.

Daj pokój.

Każdy "novy" ekogroszkowiec kupuje najdroższy opał.W pierwszym sezonie.Bo tak ma być.

1.Mógł spalać ten w opał w automacie" najlepszego" sterownika na rynku +15% więcej.

2.Mógł dostać "inny" towar",a niżeli ten za jaki zapłacił +15-20%

3.Mógł się nie znać,miec słaby ster i źle palić,na dwustanie-można wtedy i 20% więcej.

Amen.

Ty nie masz pompy, tylko chiński bubel, który koło pompy ciepła nawet nie stał. Dostałeś dokładnie to za co zapłaciłeś;)

Jakbyś miał co do tego jakieś wątpliwości, to tak samo jakbyś porównał markowy kocioł na ekogroszek z takim marketowym...

A wiesz zdarza się tutaj wpadać koledze Timon. Takim marketowcem ze Stąporkowa pali - jakoś dwa lata wstecz po 3800 PLN-ów stały te kotły w Castoramie. Zapytaj go, czy narzeka.

Gość Arturo72
Jasne, ja mam i zamiast obiecanego COP 3,8 wychodzi 2,5-2,7, na szczęście to tylko do CWU jest a nie do ogrzewania domu.

SUSPENSER,tak jak map już zauważył,kupiłeś chiński badziew za chińską cenę to powinieneś oczekiwać chińskich rezultatów a nie stricte cywilizacyjnych.

A przestrzegałem przed tym i dalej przestrzegam.

Jarecki

co ci tak strach poopsko sciska?

Znajdziesz i ty swoją nisze na rynku. Choćby ta po rbrach, bo widac ze ty papiery jakies masz a karoki i minerty tylko te "z podziemia" i już niedlugo zaczną szukac roboty. jeden na autobusie drugi jesli mnie pamiec nie myli w kopalni. Jeśli ich nie polikwidują.

Panie Sławku, mimo lat zachowujesz się pan jak za przeproszeniem gó..rz.

Niech pana głowa nie boli co będzie robił karoka i minertu.

Czyje papiery są bardziej szemrane też już było.

I uważaj pan bo takie klepanie głupot po forum ogólnopolskim o innych z branży może się też czkawką odbić.

Inni "uczeni" mogą się w końcu wku...

Wychodzi na to że tylko dwóch "filozofów" w kraju zostało a reszta to same buce i oszuści.

Życzę powodzenia na emeryturze.

Tak dla potomnych będę sobie cytował Wasze opowieści żeby nie znikły za jakiś czas jak te z przed 4 lat wątku o "super kotle"

Pozdrawiam, bez odbioru.

Jarecki

co ci tak strach poopsko sciska?

Znajdziesz i ty swoją nisze na rynku. Choćby ta po rbrach, bo widac ze ty papiery jakies masz

a to wygląda mi na próbę zamknięcia gęby jareckiemu za Wasze błogosławieństwo bo ma Wasz papier, za tzw. święty spokój.

Nie zamkniesz gęby wszystkim jak będziesz kłapał na innych, to taka reakcja łańcuchowa która nikomu "chwały" nie przyniesie.

Edytowane przez karoka65

SUSPENSER,tak jak map już zauważył,kupiłeś chiński badziew za chińską cenę to powinieneś oczekiwać chińskich rezultatów a nie stricte cywilizacyjnych.

A przestrzegałem przed tym i dalej przestrzegam.

A ja myślałem że ma prawo oczekiwać spełnienia parametrów deklarowanych przez producenta. No popatrz, jak to jednak prosty sprzedawca od Łowcy się różni.... A że tak nieśmiało zapytam - Twoja pompka to z Singapuru że na Chińczyków tak skaczesz? Czy z Tajwanu może...

A ja myślałem że ma prawo oczekiwać spełnienia parametrów deklarowanych przez producenta. No popatrz, jak to jednak prosty sprzedawca od Łowcy się różni.... A że tak nieśmiało zapytam - Twoja pompka to z Singapuru że na Chińczyków tak skaczesz? Czy z Tajwanu może...

Tak klient ma takie prawo, pod warunkiem, że zdecydował się na zakup produktu, który zastał przebadany i certyfikowany nie tylko przez jego producenta a przez niezależne instytuty badawcze i wg przyjętych norm. Powinieneś coś o tym wiedzieć, bo tutaj też są producenci kotłów, którzy utajniają dokumentację swoich produktów, żeby nie wyszło na jaw, że nie spełniają one żadnych przyjętych norm (patrz RBR).

Przy pompach możliwość manipulacji danymi jest ogromna, np nagminne u chińczyków jest, że podają oni COP dla temp +20st, gdy normowo powinno być to +7st - i już mamy odpowiedź;)

Co do Panasonica, to fabryka jest w Malezji, ale każda pompa przyjeżdżająca na rynek Europejski musi być przebadana w Pansonic Testing Centre w Hamburgu, gdzie wystawia się jej certyfikat, który nie jest tajny i gwarantuje że spełnia ona parametry jakie podaje producent.

Panie spisek niech Pana o to głowa nie boli co będę robił bo tak szybko kopalni nie zamkną a już nie wiele mi pozostało. O papierek też się Pan nie staraj bo badania RBR-A są zrobione w odpowiedniej jednostce prowadzącej takie badania z akredytacją i dobrze Pan o tym wiesz.

A wiesz zdarza się tutaj wpadać koledze Timon. Takim marketowcem ze Stąporkowa pali - jakoś dwa lata wstecz po 3800 PLN-ów stały te kotły w Castoramie. Zapytaj go, czy narzeka.

ja nie wpadam- jestem codziennie i czytam co tu niektórzy wypisują za głupoty i jak niektórzy obrażają innych.

nie che mi się zwyczajnie pisac bo musiałbym używać epitetów a na to szkoda mi licznika postów.

nie każdy kocioł z marketu jest zły

tak samo jak nie kazdy kocioł "nie z marketu" jest dobry

co oznacza "markowy" ?

mój w wersji marketowej różni się kolorem i brakiem w wyposażeniu rusztu awaryjnego i akcesoriów aby był tańszy. podobnie jak wersja producencka posiada certyfikat więc nic mu nie brakujei wcale nie jest gorszy.

można ogrzewać dom kotłem z podajnikiem i robić to ekonomicznie i można ogrzewać pompą nie mając z ekonomią nic wspólnego

kolega map ma teraz instalację z pompą ale nie napisał ile lat minie zanim zwróci mu się inwestycja którą na tą okoliczność poczynił.

widocznie też miał w kotłowni bubel - gdyby miał dobry kocioł o prawidłowo dobranej mocy to zapewne nie bawiłby się w zmianę czajnika inwestując kilkadziesiąt tysięcy złotych w modernizację

nie zapominajmy też że ostatnio nie ma zim- są jedynie okresy przejsciowe i niektóre urządzenia nie pokazały swoich dobrych i słabych stron

sorki za OT bo to nie wątek odpowiedni do takich dyskusji

Tak z nudy coś skrobnę.

Cała ta walka trwa już od 3 lat i nikt temu nie potrafi głowy ukręcić. Pytam się dlaczego? Skoro coś jest jak uważacie przekrętem to weźcie się do roboty bo jak dla mnie jest to zwyczajne bicie piany. Tak było z wejściem nowego produktu i tak jest teraz. Skoro nie potraficie tego skończyć to najzwyczajniej wam pasuje taka zagrywka i dziwię się, że taki mały tak przeszkadza takiemu dużemu.

Nie dogonicie go nigdy !!! A ten papierek to sami wiecie ,że to tylko karta przetargowa i nie jest publiczny abyście mogli kombinować dlaczego. Zresztą dostaliście go i jakoś odzewu brak.

RBR najzwyczajniej wam przeszkadza bo wiecie ,że jest lepszy.

Gość TwojPan
map78 każdy ma inny tryb życia i dla jednych włączanie zmywarki po 22 będzie tak samo nie dogodne jak dla ciebie spalanie węgla.Ty paliłeś 6t węgla i nagle po zainstalowaniu PC masz koszt porównywalny do 1,5t eko? Bez poprawy ocieplenia,z tą samą temperaturą w domu.. To albo sprawność spalania miałeś zerową albo taryfa G12 sprawia cuda...

wuwok,jak trochę zaczekasz,a Bozia da zdrowie-napisze Ci jak na prawdę jest z ogrzewaniem PC.Jestem zmuszony,z powodu braku miejsca-na montaż PC.Niestety z obawy i nieufności-musi stanąć kominek (bez płaszcza).Co mnie wcale nie cieszy...

Gość TwojPan

Apeluję do wszystkich. Jesli macie jakieś papierki udające certyfikaty, świadectwa raporty i tym podobne, to upubliczniajcie je. Da się zawiadomić odpowiednie organy aby sie temu przyjrzały. Chętnie to nawet sam zrobię.

.

Ja nie mam certyfikatu wcale,a konfidentem być się nie nauczyłem.Zrobi pan to za mnie?

Tak z nudy coś skrobnę.

Cała ta walka trwa już od 3 lat i nikt temu nie potrafi głowy ukręcić. Pytam się dlaczego? Skoro coś jest jak uważacie przekrętem to weźcie się do roboty bo jak dla mnie jest to zwyczajne bicie piany. Tak było z wejściem nowego produktu i tak jest teraz. Skoro nie potraficie tego skończyć to najzwyczajniej wam pasuje taka zagrywka i dziwię się, że taki mały tak przeszkadza takiemu dużemu.

Nie dogonicie go nigdy !!! A ten papierek to sami wiecie ,że to tylko karta przetargowa i nie jest publiczny abyście mogli kombinować dlaczego. Zresztą dostaliście go i jakoś odzewu brak.

RBR najzwyczajniej wam przeszkadza bo wiecie ,że jest lepszy.

I tak piękna reklama w temacie Ogniwa... A wy uciekacie? Przed kim? wiem,przed badaniami :) [ skoro piszesz o gonieniu :) ]

wuwok,jak trochę zaczekasz,a Bozia da zdrowie-napisze Ci jak na prawdę jest z ogrzewaniem PC.Jestem zmuszony,z powodu braku miejsca-na montaż PC.Niestety z obawy i nieufności-musi stanąć kominek (bez płaszcza).Co mnie wcale nie cieszy...

Ja dopiero PC założę jak Ogniwo wyzionie ducha. Do tego czasu pompy PC powinny stanieć.Połączę to z panelami fotowoltycznymi . W takiej konfiguracji uważam że ma to sens. [czekam teraz na dopłaty,obym się doczekał]

To nie reklama tylko odpowiedź na bicie piany.

Myślę że z badaniami jest coś na rzeczy ...[mnie to loto :D ] Ale jak to sobie wyobrażasz? ktoś kto skorzystał z dotacji [dopłaty] sam zrobi sobie koło pióra?? Narobi szumu i co?będzie musiał wracać kasę. Może grzywnę mu jeszcze dowalą.

Mało tego,gdy ktoś zaczyna podnosić głos to dostaje delikatnie do zrozumienia że może pomocy nie otrzymać :) .A jak wiemy nawet te cuda ulegają awarii .