Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jarecki dziekuje za pomoc.

chodzi mi o to ze ta firma ma uprawnienia na co innego niz kotly. Popatrz na zakres CO. porownaj z tym co wymaga norma. dla klasy 4 do 1000 a oni moga do troche ponad 600. to co wychodzi za zakres nie rejestruja. I wychodza potem jaja jak balony. ok sa pod wykonawcami dla takich smiesznych fundacji a lud to lyka jak gesi kluski. bo tanio. Gdzie sa jakies organizacje kontrolne?

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zwróciłem właśnie na to uwagę, nie widać też w akredytacji wzmianki odnośnie pn-en 303:5

Patrząc na swoje wyniki badań miałem różnie 208mg/m3 z otgs, 300-510mg/m3 ichpw wcześniej i większych emisji nie było dla 100%mocy

ale patrząc na 30%mocy, to ten zakres przekroczyłem w starszych badaniach w otgs na mocy 4,7kW było 1011mg/m3

Na tyle mnie to zainteresowało,że dokopałem sie do:

zakres fund.jpg

Nie wiem, sporo producentów ma atesty wystawiane przez małą energetykę, z tego, co się słyszy ich atesty sa honorowane w gminach,

Nie dziwię się zatem,że producenci badają, jest korzyść dla producenta, bo ma badania wykonane w korzystnej cenie, jest korzyść dla tej jednostki, bo swoje zarabia, jest korzyść dla klienta, bo ma dotację.

Edytowane przez Jarecki79

Napiszę jednak osobno i zapytam

Czy jak ICHPW oraz IE mają w akredytacji napisane o badaniu kotłów w/g PN-EN 303-5:2012, to w domyśle mamy tu kotły na pellet?

Czy jednak to jest osobno?

W akredytacji IE OTGS są " ogrzewacze pomieszczeń opalane pelletami" osobno wymienione

co to za nazwa ogrzewacz pomieszczeń? Czy to się ma odbierać w kategorii taki a'la kominek, tyle,że na pellety?

a sam kocioł na pellety wchodzi do kategorii "kotły wodne opalane paliwami stałymi"

Zwróciłem właśnie na to uwagę, nie widać też w akredytacji wzmianki odnośnie pn-en 303:5

Patrząc na swoje wyniki badań miałem różnie 208mg/m3 z otgs, 300-510mg/m3 ichpw wcześniej i większych emisji nie było dla 100%mocy

ale patrząc na 30%mocy, to ten zakres przekroczyłem w starszych badaniach w otgs na mocy 4,7kW było 1011mg/m3

Na tyle mnie to zainteresowało,że dokopałem sie do:

[ATTACH=CONFIG]319410[/ATTACH]

Nie wiem, sporo producentów ma atesty wystawiane przez małą energetykę, z tego, co się słyszy ich atesty sa honorowane w gminach,

Nie dziwię się zatem,że producenci badają, jest korzyść dla producenta, bo ma badania wykonane w korzystnej cenie, jest korzyść dla tej jednostki, bo swoje zarabia, jest korzyść dla klienta, bo ma dotację.

...ale nie ma już tej małej fundacji :p

Ciekawe - dlaczego?

Jarecki

doczytalem sie w normie 303-5/2012 cos takiego:

paliwa biogeniczne

C1 w postaci sprasowanej (np. pelety bez srodkow wiazacych, wytwarzane z drewna i/lub z czastkami kory; dopuszczalne są naturalne srodki wiazace takie jak melasa, parafina roslinna i krochmal); pelety wg EN 14961-2

Trzeba by poszukac tej normy na ogrzewacze. Moze sie wiecej wyjasni.

A teraz popatrz: ile producentow moze miec problemy na rynku przez takie cudaki niby prawdziwe.

Kto winien? mysle ze rozne urzedy, bo pozwalaja na dzialanie roznych ME i instytuty ktore badaja zgodnie z przepisami bo powinny dzialac zeby takich cudakow nie bylo.

Juz mam:

znalazlem w sieci cos takiego:

https://kratki.pl/images/szablon/instrukcja_piec_pelet_PP_01.pdf to o tych ogrzewaczach na pelety. Duzo ciekawych wiadomosci.

Edytowane przez spiskowiec

Jeden z obiektów strategicznych zlokalizowany.

https://zawijan.wordpress.com/kotly-ogniwo-eko-plus-m/palnik-burner-s/

Poszli na przekór obowiązującym " trendom ".

Zwiększyli pojemność paleniska.

Zwiększyli pojemność.. skąd wiesz? Spodziewałem coś rewelacyjnego, w poprzedniej wersji płyta ceramiczna umiejscowiona była w suficie komory... widocznie izolowała!

Przypuszczam, że w im większym komorze w tym lepsze jest zawirowanie spalin co w konsekwencji daje efekt wytrącania pyłu.. czy jakoś tam... możecie się śmiać... nie znam się na tym!

Edytowane przez Alessandro

Zwiększyli pojemność.. skąd wiesz? ,,,,

Podwyższenie burt, przekłada się na zwiększenie pojemności załadunku.

,,,, Spodziewałem coś rewelacyjnego, w poprzedniej wersji płyta ceramiczna umiejscowiona była w suficie komory... widocznie izolowała!

Zamiast płyty ceramicznej, mamy czas i drogę.

Jeden z obiektów strategicznych zlokalizowany.

https://zawijan.wordpress.com/kotly-ogniwo-eko-plus-m/palnik-burner-s/

Poszli na przekór obowiązującym " trendom ".

Zwiększyli pojemność paleniska.

Ja już to gdzieś widziałem :D

aaaaa......... widocznie czytają forum eSter... coś tam :lol2:

http://esterownik.pl/gfx/upload/730e25e0.jpg

http://images39.fotosik.pl/1871/6773e869528c2d1dgen.jpg

http://esterownik.pl/gfx/upload/c6bcfd56.jpg

https://esterownik.pl/forum/posty,1118/zmniejszenie-objetosci-palnika-wg-kol-w84u?m=31665#31665

Edytowane przez animuss

Gość TwojPan
Podwyższenie burt, przekłada się na zwiększenie pojemności załadunku.

.

To jest żenada.Ludzie z takim wykształceniem,a zmontowali nowy palnik z cegłami na burtach.Ja wiem...nie trzeba armaty,aby zabić ...-ale przypomina mi to rady zawijana ,jak nie mogłem (i nikt nie mógł) ogarnąć jego cuda OEP 25kW. Cegły do wymiennika,a teraz cegły na palnik.A kobiety na traktory.

Andrzej_M -ale masz "nowatorskich" mentorów.Pozazdrościć.

Jedyne co cieszy,wspomagają polski przemysł szamotowy :) I za to plus się należy.

Ten się śmieje, kto się śmieje ostatni.

My nie pokazujemy filmików na YouTube, nie posługujemy się tajnymi wynikami badań.

Nie wymyślamy także "kwadratowych jaj.

W OGNIWO EKO PlusM zastosowaliśmy powszechnie znane i sprawdzone rozwiązania, które umiejętnie połączyliśmy w całość w jednym urządzeniu.

A wynikiem są parametry wymagane dla klasy 4 i 5 najnowszej normy europejskiej, zweryfikowane przez renomowane instytuty.

Wiem...

Wiem...

Wasze badania "na oko", "na palec", i "na nos" są znacznie bardziej wiarygodne, bo lepszych od Was weryfikatorów świat nie widział.

Ale...

kocioł OGNIWO EKO PlusM nie wymaga operacyjnego czyszczenia w trakcie eksploatacji - ani palcem, w białej koszuli i skarpetkach - ani nosem, jak TwójPan - ani niczym.

Nie tak pracochłonnie, jak w kotłach poziomo-półkowych!!!

No i co?

Ten się śmieje, kto się śmieje ostatni.

kocioł OGNIWO EKO PlusM nie wymaga operacyjnego czyszczenia w trakcie eksploatacji

Nie tak pracochłonnie, jak w kotłach poziomo-półkowych!!!

No i co?

Też nie wziął bym kotła z poziomymi pułkami ,w pionowych jedno stuknięcie i po czyszczeniu.

A ten sterownik to co za wyrób ?

dsc4695.jpg

a te hiper kotły-to będą z jednym typem burnerka tzn chodzi mi o typ segmentów jak i również i obrotu ślimaka jak do prawego i lewego podajnika zamontowanego w piecu-tak się pytam-grzecznie :cool:

lub może tylko podajnik będzie zamontowany patrząc na front od przodu hiper produktu tylko

z lewej strony

Edytowane przez berdnard
korekta