Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

TwojPan, kiedyś pokazywałeś projekt swojego domu

Jak mówiłem piękna sprawa, duże przeszklenia, jak będziesz jak na tamtej wizualizacji miał przed domem ten fajny basen, to ja bym to grzał albo buforem z grzałkami albo PC powietrzną.

Zero kominka, jak już to taki elektryczny bądź na tzw biopaliwo bez komina, aby sobie naprawdę do klimatu raz na 2m-ce zapalić.

Przy takim fajnym projekcie domu z basenem zero kominów. Jest to mały dom, nowy i kieszeni Ci nie urwie i tak będzie tanio w porównaniu ze starym budownictwem wymagającym ogrzewania przez duże O.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie,kilkunastoletni (czy ponad?) piękny modrzew.Ułańska fantazja.Nic dodać nic ująć.

Za 10 lat w tym miejscu będzie kilkunastoletni piękny świerk serbski. Zielony cały rok.

Aleś skoro takim milośnikiem modrzewi - sadź :)

Edytowane przez fotohobby

Gość TwojPan
TwojPan, kiedyś pokazywałeś projekt swojego domu

Jak mówiłem piękna sprawa, duże przeszklenia, jak będziesz jak na tamtej wizualizacji miał przed domem ten fajny basen, to ja bym to grzał albo buforem z grzałkami albo PC powietrzną.

Zero kominka, jak już to taki elektryczny bądź na tzw biopaliwo bez komina, aby sobie naprawdę do klimatu raz na 2m-ce zapalić.

Przy takim fajnym projekcie domu z basenem zero kominów. Jest to mały dom, nowy i kieszeni Ci nie urwie i tak będzie tanio w porównaniu ze starym budownictwem wymagającym ogrzewania przez duże O.

Jarek,ja na prawdę lubię cała tę "zabawę" w spalanie węgla.Sterowniki,kotły itd.Tak już mam.Problem jest,tylko w tym ,że jest przy tym dużo bałaganu i potrzeba dużo miejsca na zabawki.Gdyby nie to,paliłbym węglem -nawet jak PC byłoby taniej. Tak mam,nie poradzę :lol2:

Znasz mnie,mówię co myślę.A myślę,że 90% projektów domów w Polsce to chłam,bałagan i nic nie mający z architekturą-kicz.Teksty,które wyśmiewają, jedyną słuszną drogę w projektowanie indywidualne,to gorzki śpiew ludzi co nie mają pojęcia jak może wyglądać dom.Swym wyglądem,formą,treścią-a wreszcie kompozycją z otoczeniem.Tak jak pisałem powyżej,ludzie szukają zadrzewionych działek,by "przejąć" od natury to, co pomaga im stać się ze swoim domem -całością z otoczeniem.Nie da się zrobić to gotowym projektem ,każda działka i jej położenie-jest inna.To nie kwestia gustu,lecz świadomości.Drzew się nie wycina,bo na zimę spada im igliwie...

Mój dom,będzie w innej kolorystyce niż widziałeś,MPZP nie pozwolił-a działkę chcieliśmy kupić właśnie tu.Musi mieć też nieco inną bryłę,będzie to litera 'T"-ze strefami dzienna,nocną i gospodarczą z garażem.Będzie jedyny w swoim rodzaju,zaprojektowany dla nas i naszej działki.Tak jak być powinno.

Edytowane przez TwojPan

Jarek,ja na prawdę lubię cała tę "zabawę" w spalanie węgla.Sterowniki,kotły itd.Tak już mam.Problem jest,tylko w tym ,że jest przy tym dużo bałaganu i potrzeba dużo miejsca na zabawki.Gdyby nie to,paliłbym węglem -nawet jak PC byłoby taniej. Tak mam,nie poradzę :lol2:

Znasz mnie,mówię co myślę.A myślę,że 90% projektów domów w Polsce to chłam,bałagan i nic nie mający z architekturą-kicz.Teksty,które wyśmiewają, jedyną słuszną drogę w projektowanie indywidualne,to gorzki śpiew ludzi co nie mają pojęcia jak może wyglądać dom.Swym wyglądem,formą,treścią-a wreszcie kompozycją z otoczeniem.Tak jak pisałem powyżej,ludzie szukają zadrzewionych działek,by "przejąć" od natury to, co pomaga im stać się ze swoim domem -całością z otoczeniem.Nie da się zrobić to gotowym projektem ,każda działka i jej położenie-jest inna.To nie kwestia gustu,lecz świadomości.Drzew się nie wycina,bo na zimę spada im igliwie...

Mój dom,będzie w innej kolorystyce niż widziałeś,MPZP nie pozwolił-a działkę chcieliśmy kupić właśnie tu.Musi mieć też nieco inną bryłę,będzie to litera 'T"-ze strefami dzienna,nocną i gospodarczą z garażem.Będzie jedyny w swoim rodzaju,zaprojektowany dla nas i naszej działki.Tak jak być powinno.

zalinkuj adres, z chęcią obejrzę ładny projekt

Ty nie masz pompy, tylko chiński bubel, który koło pompy ciepła nawet nie stał. Dostałeś dokładnie to za co zapłaciłeś;)

Jakbyś miał co do tego jakieś wątpliwości, to tak samo jakbyś porównał markowy kocioł na ekogroszek z takim marketowym...

Twoja za to byłą produkowana w ... [podaj jeśli wiesz] i zawiera komponenty produkowane w ...

Z kotła marketowego zdziwiłbyś się ile można wyciągnąć - na pewno działa lepiej niż ta PPC w porównaniu z deklarowanymi parametrami obu urządzeń.

"Przy pompach możliwość manipulacji danymi jest ogromna, np nagminne u chińczyków jest, że podają oni COP dla temp +20st, gdy normowo powinno być to +7st - i już mamy odpowiedź;)"

To ciekawe bo ja sprawdzałem ją przy +30 nawet.

A ja znam,kolesi co na ustawianiu z "pozoru prostych" sterowników-czerpią na tym,niezłą kasę.Czy to na niewiedzy usera,jego lenistwie-czy może,na przejechaniu się na zapewnieniach producenta,że to przeciez takie banalne..Motto zawsze jest takie. Dobrze liczysz- licz na siebie.Ja,wuwok i kilku innych -są tego przykładem.Masz czas,zacięcie-dasz radę.Jak nie,to sorry.Napisz wreszcie wprost.Znasz się,płacisz za opał mniej.Nie znasz się,płacisz więcej.Nie zaklinaj rzeczywistości.Znasz temat,ale nie rób głupców z czytających.Zamordowałbyś swą bestię w 3 sezony,gdybys nie wiedział tego co wiesz.A,po mimo to sprzedajesz sterownik z trybem auto,który jedyne co ze słowem "auto"....nie powiem już co ma wspólnego.

Gdy masz zacięcie, czas to po lekturze specjalistycznego forum dasz radę naprawić turbosprężarkę czy wyregulować kąt wyprzedzenia wtrysku w dieslu, ale można za to zapłacić mechanikowi, i większość płaci.

Gdy potrafisz jeździć autem też za paliwo mniej płacisz, to oczywiste i tak samo jest z kotłami.

W 3 sezony to by się trzeba starać, nie przesadzajmy.

Nie sprzedaję sterownika z trybem "auto".

SUSPENSER,tak jak map już zauważył,kupiłeś chiński badziew za chińską cenę to powinieneś oczekiwać chińskich rezultatów a nie stricte cywilizacyjnych.

A przestrzegałem przed tym i dalej przestrzegam.

Zanim kupiłem guzik wiedziałeś o tej pompie i bez informacji ode mnie dalej byś guzik wiedział, więc nie cwaniakuj.

Która PPC do CWU była 2 lata temu lepsza ?

Gość Arturo72

Która PPC do CWU była 2 lata temu lepsza ?

Zadna,kazda pompa ciepła tylko do cwu jest bezsensem.

Cały czas to powtarzam,kalkulator i matematyka się kłania po raz któryś...macie z tym problemy ekocośtamcy ;)

Zanim kupiłem guzik wiedziałeś o tej pompie i bez informacji ode mnie dalej byś guzik wiedział, więc nie cwaniakuj.

Obojętnie,czy by miała COP2 czy COP4 to w żaden sposób nie byłaby zasadną inwestycją,ale to trzeba znac podstawy matematyki a z tym u was cieżko ;)

Edytowane przez Arturo72

ostatnio stanąłem przy kotle 24kw bodajże hef. zrobiłem się przy tym kotle mały a mam prawie 2m wzrostu. troche nie fajnie jak ktoś to poleca na sto-ileś metrów nowego bud. powinni ci panowie byc poddani kastracji zawodowej. no ale niestety . przez ostatnią dekadę izolacja poszła tak bardzo do przodu że inne dziedziny są troche z tyłu

Czyli bez zmian,ciemni inwestorzy łykają jak pelikany a ciemni lub wyrafinowani sprzedawcy kotłów robią inwestorow za ciuli ;)

twoje manipulacje są obrzydliwe

tutaj na forum żaden ze wspomnianych przez ciebie sprzedawców nie poleciłby czegoś takiego do tego przypadku który przywowałeś.

Nie raz czytałem, jak dla małego domu wręcz sprzedawca sugerował, żeby jeszcze przemyśleć temat, bo wybór "węgla" do takiego domu jest nieuzasadniony....ale o tym nie pamiętasz, tylko ciągle manipulujesz i obrażasz :bash:

widzę, że nauczka którą swego czasu dostałeś, niewiele cię nauczyła...musisz chyba dostać prawdziwego kopa od życia, żeby szanować to co masz i nie obrażać innych

No cóż,jareckie i inne forumowe sprzedawcy kotłów na ekosyf do nie dawna robiły podobne wały na inwestorach jak opisujesz ;)

Aktualnie jest tak:

Czyli bez zmian,ciemni inwestorzy łykają jak pelikany a ciemni lub wyrafinowani sprzedawcy kotłów robią inwestorow za ciuli ;)

nie zgodzę się z tym co napisałeś, jak zawsze po swojemu kolorujesz swój świat

Cały czas to powtarzam,kalkulator i matematyka się kłania po raz któryś...macie z tym problemy ekocośtamcy ;)

Obojętnie,czy by miała COP2 czy COP4 to w żaden sposób nie byłaby zasadną inwestycją,ale to trzeba znac podstawy matematyki a z tym u was cieżko ;)

Wg danych producenta sumaryczny COP miał wynosić 6,6 [grzanie 3,8 + chłodzenie 2,8] i to miałoby sens bo klimatyzatory kanałowe były strasznie drogie.

"Inwestorzy z nowych domów pakujący ekosyf do nowiutkiego domu,ze starych domów grzejacych ekosyfem i chcących pakować solary i pompy ciepła do cwu to też dotyczy :)"

Czyli mnie nie dotyczy bo mam już nie nowy tylko 7 letni dom.

PS jak do tego się ma zakup o 300% przewymiarowanej pompy ciepła a innym dobieranie na styk ?

Na razie problemu z takimi poradami nikt nie ma bo ostatnie 2-3 zimy były łagodne, ale gdy przyjdzie projektowane -20*C na 2-3 tygodnie to wielu będzie musiało polubić +20*C w domu lub rachunki za prąd urywające kieszeń.

Edytowane przez SUSPENSER

No cóż,jareckie i inne forumowe sprzedawcy kotłów na ekosyf do nie dawna robiły podobne wały na inwestorach jak opisujesz ;)

Aktualnie jest tak:

Podaj linki na potwierdzenie lub skończ z bezpodstawnymi pomówieniami.

Arturo72 jesteś jak kminek, pojawiasz się w każdej czeskiej potrawie i to w ilościach przekraczających dobry smak.

Dziesiątki producentów PC do CWU są cwaniakami, a tysiące użytkowników tych PC to frajerzy nie mających pojęcia o matematyce.

Jedynie Ty - i absolutnie nikt inny - masz rację.

Proponuję udać się do specjalisty i powiedzieć mu, że takie masz spojrzenie na rzeczywistość.

Uwierz: możesz być zaskoczony tym co Ci powie i jak to nazwie.

Mam PC do CWU od ponad 5 lat w domu. Grzeje mi wodę za grosze (nawet zrezygnowałem z taryf) bezproblemowo od ponad 62 miesięcy.

Licząc na okrągło zamiast 80 zł. miesięcznie za prąd wydaję ok. 30 zł. Czyli jak na razie względem grzania wody z COP = 1, jestem do przodu jakieś 3100 zł. Za PC dałem ok. 4500-4600 zł. z 7% VATEM.

Grzejących eko groszkiem przepraszam za off top.

witam korzystając z tego że na forum jest ożywiona dyskusja mam pytanie odnośnie sprawności i mocy kotła. czytałem poradnik zawijana i wiem że to nie jest proste zagadnienie ale ja też nie oczekuje w odpowiedzi jakiegoś doktoratu tylko prostej odp. . są np. dwa kotły mają takie same palniki i sterowniki są tak samą ocieplone i palą jednakowy węgiel, moc max tych kotłów jest np10KW ale mają inną konstr. i wielkość wymiennika. pierwszy uzyskuje tę moc z 1,2m2 wymiennika i ma dopracowaną konstrukcje sprawność np. 90% a drugi producent nie ma głowy do takich rzeczy, dokłada więc więcej wymiennika np. 1,4m2 by zniwelować wady konstrukcji.. czy kocioł z prostym ale większym wymiennikiem może mieć taką samą sprawność i moc jak ten lepiej dopracowany , jak jest liczona ta sprawność i moc? Edytowane przez janklos12

witam korzystając z tego że na forum jest ożywiona mam pytanie odnośnie sprawności i mocy kotła. czytałem poradnik zawijana i wiem że to nie jest proste zagadnienie ale ja też nie oczekuje w odpowiedzi jakiegoś doktoratu tylko prostej odp. . są np. dwa kotły mają takie same palniki i sterowniki są tak samą ocieplone i palą jednakowy węgiel, moc max tych kotłów jest np10KW ale mają inną konstr. i wielkość wymiennika. pierwszy uzyskuje tę moc z 1,2m2 wymiennika i ma dopracowaną konstrukcje sprawność np. 90% a drugi producent nie ma głowy do takich rzeczy, dokłada więc więcej wymiennika np. 1,4m2 by zniwelować wady konstrukcji.. czy kocioł z prostym ale większym wymiennikiem może mieć taką samą sprawność i moc jak ten lepiej dopracowany , jak jest liczona ta sprawność i moc?

ilość wytworzonej energii z określonej ilości węgla. w domowych warunkach bodajże ciepłomierz w zupełnosci wystarcza