spiskowiec 31.05.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 (edytowane) I co nie palisz głupa ? robisz normalną zadymę. Wiesz gdzie badania były zrobione, znasz wyniki i niczego nie musisz szukać jak tu próbujesz podkręcać atmosferę. Już pisałem że to nie forum dla badaczy tylko dla budujących czy remontujących. Poszukaj sobie miejsca gdzie będziesz się wymądrzał o badaniach. Proponuję blog zawijana. Panie karoka tak sie sklada ze jeden z waszych klientow podeslał mi "wasze papiery". jESLI TO PRAWDZIWKI TO WASZA KAPLICA. poprosze JARECKIEGO ABY WYRAZIL SIE NA ICH TEMAT. Jarecki PROSZĘ zabierz glos: kto wedlug ciebie może prowadzic ważne badania ktla na paliwo stale czy taka firma gdzies musi figurowac w wykazach np. w Polskim centrum akredytacji czy to jest możliwe żeby ileś tam kotłów w typoszeregu mialo identyczną sprawność i emisję co pylu i owo (co to jest to owo a takie cos jest w papierach) czy mozna uznac ze kotly są badane zgoodnie z norma gdy podana jest tylko duza moc i zero malej a na dodatek typoszereg jest od 12 do 100 kilowatow? czy takie kotły moga byc wprowadzane na rynek i kupujący moga być robieni w przyslowiowego cioola ze kupują wyrob badany? Ile za to grozi handlarzowi i producentowi? Karoka jak jarecki sie wypowie pozytywnie to szykuja sie do zmiany roboty. Bo nie odpuszcze. reszcie też. Edytowane 31 Maja 2015 przez spiskowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.05.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Panie karoka tak sie sklada ze jeden z waszych klientow podeslał mi "wasze papiery". jESLI TO PRAWDZIWKI TO WASZA KAPLICA. poprosze JARECKIEGO ABY WYRAZIL SIE NA ICH TEMAT. Jarecki PROSZĘ zabierz glos: kto wedlug ciebie może prowadzic ważne badania ktla na paliwo stale czy taka firma gdzies musi figurowac w wykazach np. w Polskim centrum akredytacji czy to jest możliwe żeby ileś tam kotłów w typoszeregu mialo identyczną sprawność i emisję co pylu i owo (co to jest to owo a takie cos jest w papierach) czy mozna uznac ze kotly są badane zgoodnie z norma gdy podana jest tylko duza moc i zero malej a na dodatek typoszereg jest od 12 do 100 kilowatow? czy takie kotły moga byc wprowadzane na rynek i kupujący moga być robieni w przyslowiowego cioola ze kupują wyrob badany? Ile za to grozi handlarzowi i producentowi? a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiskowiec 31.05.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 a no i co twoje durne a ma znaczyc. ze juz będziesz kończyl z robieniem ludzi w bambuko? a teraz siedz na forum i gap sie jak sroka w kość bo w kazdej chwili świat zobaczy "świadectwo" tajne (u karoki, minertu i szefa rbr) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 31.05.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 A kto robi ludzi w bambuko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.05.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 no i co twoje durne a ma znaczyc. ze juz będziesz kończyl z robieniem ludzi w bambuko? Nic niema znaczyć. Tak tylko żeby to nie zginęło jak i wiele między innymi Twoich wypowiedzi w tym wątku co jest widoczne czytając wątek od początku. Przecież napisałem że głupa praskasz, bo dawno widziałeś świadectwo, Zawijan dostał je od Instalco anie dostałeś go od jakiego tajemniczego klienta. Chcesz wstawię Ci tu kilka podobnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 31.05.2015 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 (edytowane) witam korzystając z tego że na forum jest ożywiona dyskusja mam pytanie odnośnie sprawności i mocy kotła. czytałem poradnik zawijana i wiem że to nie jest proste zagadnienie ale ja też nie oczekuje w odpowiedzi jakiegoś doktoratu tylko prostej odp. . są np. dwa kotły mają takie same palniki i sterowniki są tak samą ocieplone i palą jednakowy węgiel, moc max tych kotłów jest np10KW ale mają inną konstr. i wielkość wymiennika. pierwszy uzyskuje tę moc z 1,2m2 wymiennika i ma dopracowaną konstrukcje sprawność np. 90% a drugi producent nie ma głowy do takich rzeczy, dokłada więc więcej wymiennika np. 1,4m2 by zniwelować wady konstrukcji.. czy kocioł z prostym ale większym wymiennikiem może mieć taką samą sprawność i moc jak ten lepiej dopracowany , jak jest liczona ta sprawność i moc? Sprawności się nie liczy, SPRAWNOŚĆ SIĘ MIERZY !!! P.S. MOC TEŻ SIĘ MIERZY, a nie oblicza. Edytowane 31 Maja 2015 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janklos12 31.05.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 ok. SPRAWNOŚĆ SIĘ MIERZY ale co z tym drugim kotłem? , może być tak samo wydajny jak ten z dopracowanym wymiennikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 31.05.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Sprawności się nie liczy, SPRAWNOŚĆ SIĘ MIERZY !!! Czym się mierzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.05.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Przecież napisałem że głupa praskasz, bo dawno widziałeś świadectwo, Zawijan dostał je od Instalco anie dostałeś go od jakiego tajemniczego klienta. Chcesz wstawię Ci tu kilka podobnych ? Może jeszcze wytłumaczę dlaczego tak sądzę. Masz wyłączone PW czyli nikt nie może się z Tobą skontaktować, nigdzie nie podawałeś swojego maila. Zatem w jaki sposób ktoś wysłał Ci to świadectwo ? Jesteś oszust, krętacz i zadymiarz który chce wypromować swój wyrób obsikując inny. Bez odbioru bo szkoda mi niedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiskowiec 31.05.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 (edytowane) Może jeszcze wytłumaczę dlaczego tak sądzę. Masz wyłączone PW czyli nikt nie może się z Tobą skontaktować, nigdzie nie podawałeś swojego maila. Zatem w jaki sposób ktoś wysłał Ci to świadectwo ? Jesteś oszust, krętacz i zadymiarz który chce wypromować swój wyrób obsikując inny. Bez odbioru bo szkoda mi niedzieli. Czy taki jestes mądry czy może jakoś inaczej. Teraz mam wyłączone pw za chwilę włącze i znowu wyłacze. moge to robic w kólko. Nie spalbyś to bys sie mogl na kolanach dopchac przed oblicze. a tak to możesz sobie pampersa zmienic. Mocz źle robi na naskórek i napletek. Nigdzie nie napisałem ze dosataklem swiadectwo. Napisalem ze "wasze papiery'. Dostalem skana. esli nie dostane z innego miejsca takiego samego albo bardzo podobnego to nie będe uważal to za Prawdziwka. jak sie potwierdzi, to umieszcze na forum treśc do wykorzystania. dla każedego zrobionego w doopka przez takich jak wy. Pismo do organow nadzoru nad rynkiem. Ale bede zadowolony i rozkarokowany. kasa kasiorka kasioreczka i robota w pekaesie Edytowane 31 Maja 2015 przez spiskowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiskowiec 31.05.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 (edytowane) Karoczka szybko pisz na pw bo po 15.15 znowu bede niedostępny.Taka dola handlarza. Edytowane 31 Maja 2015 przez spiskowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiskowiec 31.05.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 TIME OUT (15.26) do kolejki p. k. A nasza wanda wygrywa w nice lidze z bydgoszcza. I to sie liczy. Kolejna sesja dwie po parzystej. Ja brzoza ja brzoza tu k.nar. Odbior! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.05.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Sprawności się nie liczy, SPRAWNOŚĆ SIĘ MIERZY !!! Czy mozna prosić link do urządzen pomiarowych "sprawnosciomierzy", mierzy sie parametry konieczne do wyliczenia sprawnosci, nawet jezeli to bedzie kombajn do pomiaru to i tak musi wyliczyc sprawnosc z pomierzonych parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.05.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Jarecki PROSZĘ zabierz glos: . Nie wiem o jakim dokumencie mówicie, bo ja go nie widziałem, nie mam pojęcia co na nim jest, więc co mam komentować? Domyślam się,że Zawijan wcześniej zaczął pisac w stronę Małej Energetyki. Ja w tej fundacji ostatni raz badałem w roku 1998r, zdaje się,że dr.Ochman jest pracownikiem politechniki śląskiej i przez tyle lat to chyba zbadać moc kotła potrafi? Mała Energetyka została zlikwidowana w lutym 2015r (sprawdzić sobie można w necie) jak mówił Zawijan wcześniej współpracowali z ICHPW a teraz z Proftechem Akredytacja PCA Proftechu, którym się posługuje jest na emisje, certyfikat PCA AB 994 Zakres akredytacji: -pomiary stężeń i strumienia masy pyłu -pomiary stężeń i strumienia masy SO2, NOx, CO -pomiar stężeń CO2, O2 - itd. Dalszą część robili pracownicy politechniki śląskiej jak się nie mylę można sobie znaleźć, jak się chce Co do pytania o typoszereg, odpowiedź podawałem na innym wątku, tylko zacytuję: ... ma papier wydany przez laboratorium notyfikowane w EU, jedno z dwóch w Polsce z taką notyfikacja i to jest dla mnie prawdziwy papier. Zwracam uwagę na zapis z pierwszej strony atestu o tym, jakie kotły wchodzą w typoszereg (badanie 1:2) takie rzeczy należy wyszczególniać w ateście. Tutaj jednak widac jedynie świadectwo, pierwszą jego część, druga część to powinna być tabela z wynikami badań. Nie chcę dalej ciągnąć tego typu rozmowy, to idzie w złą stronę, powinno się myśleć i pracować w celu polepszenia wyrobów, ułatwienia obsługi kotłów, pomocy użytkownikom danych sterowników, pomocy przy doborze węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 31.05.2015 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 (edytowane) Aby określić moc i sprawność kotła, trzeba wykonać stosowne pomiary według określonej normy. Te wyniki pomiarów służą, oczywiście, do wyliczenia rzeczywistej mocy i sprawności kotła w warunkach badania.Nie da się obliczyć mocy i sprawności kotła na podstawie jego danych materiałowych i wymiarów konstrukcyjnych.P.S.Nowoczesne instalacje pomiarowe, np. pracująca w IChPW, są wyposażone w systemy komputerowe, które wyliczają wartości mocy chwilowych on-line i podają je w formie wykresu. Edytowane 31 Maja 2015 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 01.06.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Kurde!!! Nie wiedziałem, że Ogniwo eko plus to pompa ciepła!!! Ależ mi się udało!!! Można się dowiedzieć co Ci się udało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.06.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Można się dowiedzieć co Ci się udało? A co Ty ślepy jesteś ? Cała machalajzdra pompowa się zbiegła i Zawijan ma zagwozdkę czy zmontował kocioł groszkowy czy pompę ciepła, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 02.06.2015 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Na stronie Polskiego Centrum Akredytacji można sprawdzić posiadanie oraz zakresy akredytacji poszczególnych laboratoriów. Podaje stosowny link:http://www.pca.gov.pl/?page=szukaj_ab Jest tam taka tabelka, w której można szukać po numerze akredytacji, nazwie instytucji itp.Warto zobaczyć, jak wygląda prawdziwa akredytacja, zanim zacznie się głupowate dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiskowiec 02.06.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Ja pinkole ale te kotlarze glupie. wywalaja kase na badania w łodzi i gdzie indziej a tu prosze: pca994 - uprawnienia. Stężenie CO Zakres: (5,0 − 625 mg/m3) To każdy kociol komorowy ma u nich czwarta klase. Analize paliwa i sprawnosc dopisze pan z (kapelusza) politechniki bo przeciez umie i alleluja i do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.06.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 (edytowane) Wyjaśniam i zmieniam swój wpisCzytałem wpis spiskowca kilka razy i początkowo zrozumiałem go jako atak na Łódź, przy czym analizując go kilka razy to jednak jest krytyka proftechu. Nie wynika to jednak wprost z tego wpisu IE, OTGiS - AB 087, AB 143, AB 458, AC 076 ICHPW - AB 081 Zakresy IE, OTGiS Łódź oraz ICHPW w zakresie badania z Normą PN-EN 303-5:2012 są porównywalne Łódź ma szersze uprawnienia pod względem badania zabezpieczeń, temp., ciśnień, czyli zagadnień bezpieczeństwa (badanie sterownika, stb, urządzenia do odprowadzania nadwyżki ciepła...) Na ostatnim ateście z ICHPW - tutaj odpowiedź do Zawijana osoba badacza pod badaniami napisała:wartości emisji ... wyznaczono zgodnie z PN-EN 303-5:2012tak wiem, jeszcze jakiś czas będzie to ważne, ale powoli trzeba myśleć o aktualizacji Edytowane 2 Czerwca 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts