gremon 04.07.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam.Kolego Zawijan, porównywalne tak, cena nie gra roli,a wskazanie na który. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gremon 04.07.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Jeśli tak - to z czterema Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 04.07.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) A teraz z innej beczki. Robie pruby na miele zmieszanym z groszkiem, w zasadzie to mial przesiewany po 600 zl u nas takie cudo sprzedaja. Jak puszcze obieg na dom to nie mam problemu piec chodzi ciagle i sobie fajnie z rym radzi . Natomias w trybie lato niet gasnie , ten badziewiarsiki opal nie chce sie żarzyć . I teraz mam pytanie . Po jakim czasie ecola sie kapnie ze w piecu sie nie pali? Pozdro Dziwne ... Dziwne co do samego opału, miał za 600 zł to nawet u nas na północy kupisz taki, że powinien się spalić sam bez domieszek. A ty go mieszasz z groszkiem i nie chce się palić.... Jeśli nie jest to groszek zielony albo stosunek 1 groszek - 1 worek miału to musi się palić i to dobrze Dziwne ... Dziwne co do samego zdarzenia, twój podgląd na pracę kotła to https://esterownik.pl/remote/523 tak ? Dnia 30 czerwca rozpaliłeś rano po kilku dniach niepalenia. I zasypałeś go tym nowym paliwem. I jak rozumiem ustawiłeś go w tryb "lato". I kocioł ci wygasł ? Przyczyna może być banalna. Za krótko chodził ci kocioł w trybie CO i w palniku nie zdążyła utworzyć się odpowiednia warstwa żaru by podtrzymać go w trybie "lato". Sam miałem podobny przypadek. Wsypałem dobre i suche paliwo kwalifikowane Ekoret. Tryb CO kocioł śmiga, przełączyłem go w tryb "lato" i zgasł Okazało się, że wystarczyło potrzymać go trochę dłużej w trybie CO i potem nie było problemów z trybem "lato". Swoją drogą czy jak bym opisał swój przypadek na forum koledzy z lewej strony (zwolennicy ręcznego sterownia) też by mi polecili że gdybym miał możliwość ręcznych nastaw to na pewno spalił bym ten ekoret ? Druga sprawa, że kocioł może i nawet by sobie poradził na tym paliwie i w tym trybie ale chyba zdalnie zacząłeś na nim zdrowo mieszać ? Od 9-tej tego dnia co chwila były straszne skoki temperatury zadanej CO... pozdrawiam, woma Edytowane 4 Lipca 2011 przez woma4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczar12 04.07.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam mam pytanie.zamierzam kupić kocioł EKO plus 16, który jak wynika z badań może pracować z mocą nawet 20KW. Taka moc może mi być potrzebna w zimniejsze dni. Czy taką moc (19-20KW) da się uzyskać z paliwa mniej energetycznego, konkretnie miału 20-22kJ (do takiego mam dostęp), bo jak sądzę testy były prowadzone dla paliwa bardziej kalorycznego. Czyli czy kaloryczność paliwa ma znaczenie dla mocy?Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 04.07.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam mam pytanie. zamierzam kupić kocioł EKO plus 16, który jak wynika z badań może pracować z mocą nawet 20KW. Taka moc może mi być potrzebna w zimniejsze dni. Czy taką moc (19-20KW) da się uzyskać z paliwa mniej energetycznego, konkretnie miału 20-22kJ (do takiego mam dostęp), bo jak sądzę testy były prowadzone dla paliwa bardziej kalorycznego. Czyli czy kaloryczność paliwa ma znaczenie dla mocy? Pozdrawiam wszystkich Oczywiście, że kaloryczność paliwa którym palisz ma znaczenie dla mocy ! Z tego co kojarzę to moc 20 kW została uzyskana na paliwie 25MJ/kg, ten miał to może być ciut za mało ... Ale na 100 % to któryś z zawijanów ci to potwierdzi albo zaprzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 04.07.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) Dziwne ... Dziwne co do samego opału, miał za 600 zł to nawet u nas na północy kupisz taki, że powinien się spalić sam bez domieszek. A ty go mieszasz z groszkiem i nie chce się palić.... Jeśli nie jest to groszek zielony albo stosunek 1 groszek - 1 worek miału to musi się palić i to dobrze Dziwne ... Dziwne co do samego zdarzenia, twój podgląd na pracę kotła to https://esterownik.pl/remote/523 tak ? Dnia 30 czerwca rozpaliłeś rano po kilku dniach niepalenia. I zasypałeś go tym nowym paliwem. I jak rozumiem ustawiłeś go w tryb "lato". I kocioł ci wygasł ? Przyczyna może być banalna. Za krótko chodził ci kocioł w trybie CO i w palniku nie zdążyła utworzyć się odpowiednia warstwa żaru by podtrzymać go w trybie "lato". Sam miałem podobny przypadek. Wsypałem dobre i suche paliwo kwalifikowane Ekoret. Tryb CO kocioł śmiga, przełączyłem go w tryb "lato" i zgasł Okazało się, że wystarczyło potrzymać go trochę dłużej w trybie CO i potem nie było problemów z trybem "lato". Swoją drogą czy jak bym opisał swój przypadek na forum koledzy z lewej strony (zwolennicy ręcznego sterownia) też by mi polecili że gdybym miał możliwość ręcznych nastaw to na pewno spalił bym ten ekoret ? Druga sprawa, że kocioł może i nawet by sobie poradził na tym paliwie i w tym trybie ale chyba zdalnie zacząłeś na nim zdrowo mieszać ? Od 9-tej tego dnia co chwila były straszne skoki temperatury zadanej CO... pozdrawiam, woma Witam jak pisalem kupilem mial przesiewany na szczescie worek ze 40kg na próbę . Ponoc z kopalni Wujek . Postaram sie puzniej wrzucic jakies fotki. Przesiewany to znaczy ze odsiali z niego troche najdrobniejszych ziarenek i wygladem przypomina groszek z zmieszny z mialem . Piec rozpalalem juz kilaka razy , pracowal kilkanacie godzin w trybie co i jest no powiedzymy ok . Mowie powiedzmy ok bo popiolu jest z tego wiecej niz opalu:yes: W momencie gdy przechodze na tryb lato, badz zakrecam glowice na grzejnikach gasnie , . Od poczatku pisalem ze jest to wina opalu nie pieca czy sterownika aczkolwiek ludzie jakos tym pala. Kociolek uzywam od ok miesiaca pierwszy worek eko groszku spalil sie bez problemu na testach . Zawijan 2 napisal zeby zmienic nastawy podtrzymania , ale u mnie piec jak dojdzie do zadanej to staje . Staje dmuchawa, staje nadmuch . Wiec jak tu zmienic te nastawy? Jedyny parametr jaki tu troszecze zadzialal to zmiana postoju podajnika w podtrzymaniu. do 30 min Kociolek czesciej przepala ale male zapotrzebowanie na cieplo powoduje wzrost tem. co Edytowane 4 Lipca 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 04.07.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Zawijan 2 napisal zeby zmienic nastawy podtrzymania , ale u mnie piec jak dojdzie do zadanej to staje . Staje dmuchawa, staje nadmuch . Wiec jak tu zmienic te nastawy? Jedyny parametr jaki tu troszecze zadzialal to zmiana postoju podajnika w podtrzymaniu. do 30 min Kociolek czesciej przepala ale male zapotrzebowanie na cieplo powoduje wzrost tem. co Praca w potrzymaniu jest właśnie pracą bez dmuchawy a więc bez nadmuchu. Poza zmianą "Czas postoju w podtrzymaniu" (u ciebie te 30 min) możesz jeszcze manewrować ustawieniami zaawansowanymi: - Czas pracy podajnika w podtrzymaniu - Czas krótkiej przerwy podajnika w podtrzymaniu - Ilość powtórzeń cyklu (praca - krótka przerwa) w podtrzymaniu - Moc dmuchawy w podtrzymaniu Pewnie jak byś się nimi "pobawił" to udało by ci się wydłużyć "Czas postoju w podtrzymaniu" ale skoro było to tylko 40 kg to jedyne sensowne rozwiązanie to kupić lepszy opał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 04.07.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) Praca w potrzymaniu jest właśnie pracą bez dmuchawy a więc bez nadmuchu. Poza zmianą "Czas postoju w podtrzymaniu" (u ciebie te 30 min) możesz jeszcze manewrować ustawieniami zaawansowanymi: - Czas pracy podajnika w podtrzymaniu - Czas krótkiej przerwy podajnika w podtrzymaniu - Ilość powtórzeń cyklu (praca - krótka przerwa) w podtrzymaniu - Moc dmuchawy w podtrzymaniu Pewnie jak byś się nimi "pobawił" to udało by ci się wydłużyć "Czas postoju w podtrzymaniu" ale skoro było to tylko 40 kg to jedyne sensowne rozwiązanie to kupić lepszy opał Kurcze Panowie wytłumaczcie o co chodzi z tym podtrzymaniem? Skoro podajnik jest zatrzymany w podtrzymaniu to jak regulować czas jego pracy ? To tamo sie tyczy dmuchawy i krótkiej przerwy? Edytowane 4 Lipca 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Praca w potrzymaniu jest właśnie pracą bez dmuchawy a więc bez nadmuchu. Poza zmianą "Czas postoju w podtrzymaniu" (u ciebie te 30 min) możesz jeszcze manewrować ustawieniami zaawansowanymi: - Czas pracy podajnika w podtrzymaniu - Czas krótkiej przerwy podajnika w podtrzymaniu - Ilość powtórzeń cyklu (praca - krótka przerwa) w podtrzymaniu - Moc dmuchawy w podtrzymaniu Pewnie jak byś się nimi "pobawił" to udało by ci się wydłużyć "Czas postoju w podtrzymaniu" ale skoro było to tylko 40 kg to jedyne sensowne rozwiązanie to kupić lepszy opał Widzisz woma4 jak pisałem nie znam dokładnie eCoala ale teraz jak podałeś co jest do dyspozycji to nie piszcie więcej że jest brak nastaw. Do tych zaawansowanych nie mogłem luknąć bo trzeba PIN wprowadzić. Nic nie można grzebać jak eCoal idzie normalnie w automacie a w podtrzymaniu można wszystko jak w każdym sterowniku. Żeby posiąść umiejętność operowania tym co oferuje eCoal w podtrzymaniu trzeba trochę doświadczenia a większość z WAS umie tylko nacisnąć START. Jeśli zaczynalibyście od sterownika dwustanowego nikt nie miałby problemu jak coś jest nie tak. Chciałbym zobaczyć co by narobili Ecoalowcy jakby dostali do dyspozycji np. Lidera. Heh zaraz by było że Ogniwo to najgorszy kocioł na rynku i że w tym nie da się palić. Może zabrzmiało to bardzo cwaniacko ale raczej nawet Zawijan to potwierdzi. Jeśli ktoś chce spróbować sił to mogę udostępnić bezpłatnie Lidera do sprawdzenia kto co potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Jeśli ktoś chce spróbować sił to mogę udostępnić bezpłatnie Lidera do sprawdzenia kto co potrafi. Nie dotyczy Zawijana_2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Kurcze Panowie wytłumaczcie o co chodzi z tym podtrzymaniem? Skoro podajnik jest zatrzymany w podtrzymaniu to jak regulować czas jego pracy ? To tamo sie tyczy dmuchawy i krótkiej przerwy? Wejdź w ustawienia zaawansowane i podaj jakie masz wstawione tam wartości. To co napisał kolega woma4 i czy może jest tam coś jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Marcin ciężko mi pisemnie wytłumaczyć ale źle rozumujesz podtrzymanie.W skrócie chodzi o to co każesz robić sterownikowi między pracą a pracą to jest podtrzymanie.Kocioł pracuje dochodząc do temp. zadanej z powodu braku lub bardzo małego odbioru ciepła musi się zatrzymać żeby nie przeholować i wtedy zaczyna podtrzymywać tylko palenie żeby ci nie wygasło.Ważne są wtedy te parametry które podał woma.Żeby ci nie wygasał trzeba tam ustawić mniejsze dawki i częściej intensywnie dmuchnąć przez chwilę żeby utrzymać żar. Nie wiem co tam masz poustawiane. No widzicie ciężko pisemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Jasne, że tak. Gdyby wszyscy umieli to, co umiesz Ty i jeszcze paru - eCoal byłby niepotrzebny. Żartuję - byłby potrzebny. Myślę, że nie trzeba tego rozszerzać. Nie trzeba ale dzięki że potwierdziłeś bo zaraz gromy z jasnego nieba by się posypały. Szkoda że te ustawienia są chronione PINem, przecież i tak nie można nikomu nic napsocić jak się nie zaloguje na konto. Chciałem kiedyś luknąć co tam jest do dyspozycji chyba u minertu ale nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 04.07.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Nie trzeba ale dzięki że potwierdziłeś bo zaraz gromy z jasnego nieba by się posypały. Szkoda że te ustawienia są chronione PINem, przecież i tak nie można nikomu nic napsocić jak się nie zaloguje na konto. Chciałem kiedyś luknąć co tam jest do dyspozycji chyba u minertu ale nie da rady. A imię jego 7492, karoka ... jesteś tam ... sezam się otworzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 A imię jego 7492, karoka ... jesteś tam ... sezam się otworzył Dzięki woma, widzę że PIN standartowy bo pasuje do wszystkich. Także prawdą jest tylko to że nie ma możliwości nastaw wyjściowych w trybie grzania czy jak tam kto nazwie bo Zawijany mając jeden kocioł z danym palnikiem zrobili to za Was bardzo precyzyjnie a w podtrzymaniu można wszystko tylko tu już trzeba troszkę baniurą ruszyć i doregulować jak się jakieś gówno trafi. Nie pamiętasz jakie są nastawy domyślne (fabryczne) w podtrzymaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 04.07.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Dzięki woma, widzę że PIN standartowy bo pasuje do wszystkich. Także prawdą jest tylko to że nie ma możliwości nastaw wyjściowych w trybie grzania czy jak tam kto nazwie bo Zawijany mając jeden kocioł z danym palnikiem zrobili to za Was bardzo precyzyjnie a w podtrzymaniu można wszystko tylko tu już trzeba troszkę baniurą ruszyć i doregulować jak się jakieś gówno trafi. Nie pamiętasz jakie są nastawy domyślne (fabryczne) w podtrzymaniu ? Tak z pamięci ... mam nadzieję, że się nie machnę: - Czas postoju w podtrzymaniu 40 min (może 45 min ... już nie pamiętam dobrze ) - Czas pracy podajnika w podtrzymaniu 10 sek - Czas krótkiej przerwy podajnika w podtrzymaniu 20 sek - Ilość powtórzeń cyklu (praca - krótka przerwa) w podtrzymaniu 1 (możliwa wartość maksymalna 3) - Moc dmuchawy w podtrzymaniu 60 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 04.07.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) Marcin ciężko mi pisemnie wytłumaczyć ale źle rozumujesz podtrzymanie. W skrócie chodzi o to co każesz robić sterownikowi między pracą a pracą to jest podtrzymanie. Kocioł pracuje dochodząc do temp. zadanej z powodu braku lub bardzo małego odbioru ciepła musi się zatrzymać żeby nie przeholować i wtedy zaczyna podtrzymywać tylko palenie żeby ci nie wygasło. Ważne są wtedy te parametry które podał woma. Żeby ci nie wygasał trzeba tam ustawić mniejsze dawki i częściej intensywnie dmuchnąć przez chwilę żeby utrzymać żar. Nie wiem co tam masz poustawiane. No widzicie ciężko pisemnie. Marcin ! Kocurze ! To jeszcze ja spróbuję to pisemnie Zapotrzebowanie na ciepło jest tak małe że kocioł musi sobie robić przerwy w pracy. - Czas postoju w podtrzymaniu (u ciebie te 30 min) - to jest czas kiedy kocioł nic nie robi. Czyli nie działa dmuchawa i nie ma podawania paliwa. Trwa wtedy powolne dopalanie żaru, temperatura spalin spada, temperatura CO spada, kocioł wyhamowuje. Żeby kocioł całkowicie nie wygasł co jakiś czas musi się ożywić i właśnie ... Parametry poniżej to jest to co kocioł ma robić między tymi przerwami (czyli u ciebie co 30 min) żeby kocioł zupełnie nie wygasł I wtedy działa i dmuchawa i podawanie paliwa - Czas pracy podajnika w podtrzymaniu - Czas krótkiej przerwy podajnika w podtrzymaniu - Ilość powtórzeń cyklu (praca - krótka przerwa) w podtrzymaniu - Moc dmuchawy w podtrzymaniu Edytowane 4 Lipca 2011 przez woma4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Zobaczymy czy się marcin odezwie i zobaczymy co on tam ma bo może już tym miałem jakąś dziurę na polnej drodze wyrównał i to wszystko okaże się niepotrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 04.07.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) re: Andrzej_M Na twoje pisanie"Zawijan_2 mam nieodparte wrażenie, po TONIE Twojego zapytania iż uległeś MANIPULACJI MEDIALNEJ.Chyba, że nie zgadzasz się z fragmentem tekstu Pana Piotra zacytowanym przeze mnie." odpowiem tym, co - jeśli mnie pamięć nie myli, powiedział niegdyś Kazimierz Kutz: "Oczywistość z natury swej nie niesie ze sobą emocji." Przeto szkoda, że zacytowałeś jeno jedno zdanie z wprowadzenia do publikacji P.H. którą się podparłeś.Bo po zapoznaniu się z całością oraz literaturą zaznaczoną jako 1 i 2 wszystko byłoby jasne. Pozdrawiam bardzo serdecznie zawijan_2 Edytowane 4 Lipca 2011 przez zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Marcin ! Kocurze ! To jeszcze ja spróbuję to pisemnie Zapotrzebowanie na ciepło jest tak małe że kocioł musi sobie robić przerwy w pracy. - Czas postoju w podtrzymaniu (u ciebie te 30 min) - to jest czas kiedy kocioł nic nie robi. Czyli nie działa dmuchawa i nie ma podawania paliwa. Trwa wtedy powolne dopalanie żaru, temperatura spalin spada, temperatura CO spada, kocioł wyhamowuje. Żeby kocioł całkowicie nie wygasł co jakiś czas musi się ożywić i właśnie ... Parametry poniżej to jest to co kocioł ma robić między tymi przerwami (czyli u ciebie co 30 min) żeby kocioł zupełnie nie wygasł I wtedy działa i dmuchawa i podawanie paliwa - Czas pracy podajnika w podtrzymaniu - Czas krótkiej przerwy podajnika w podtrzymaniu - Ilość powtórzeń cyklu (praca - krótka przerwa) w podtrzymaniu - Moc dmuchawy w podtrzymaniu Może tak lepiej i jaśniej ale na jedno wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts