JTKirk 05.06.2015 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 No i mam Panie Jacku pytanko bo M-ka to jak mi wiadomo tylko moc 26 kW. Gdzie taki kocioł zamontować? Buduje się na dzień dzisiejszy maleństwa gdzie z płaczem osobiście wsadzam 17 kW aby klient mógł spać spokojnie bo polecano mu 35 kW. Nie znamy jeszcze jak będziemy taki kocioł czyścić gdzie będzie pracował na niskiej mocy bo w nowym budownictwie nawet na 200 m2 nie ma on racji bytu,więc będzie się smędził na niskiej sprawności a wtedy pójdzie w ruch nos,palec , biała koszula i dekielek z nakrętkami. Jak nie będzie mniejszego kotła to ... proszę mi wytłumaczyć do jakich domów go polecać i z jaką sprawnością będzie on pracował? też mnie ciekawi odpowiedź na te pytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.06.2015 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 (edytowane) kocioł OGNIWO EKO PlusM nie wymaga operacyjnego czyszczenia w trakcie eksploatacji - ani palcem, w białej koszuli i skarpetkach - ani nosem, jak TwójPan - ani niczym. Szanowny Panie! Aby raz na zawsze była jasność.Kibicuje wszystkim polskim małym i średnim firmom.Także firmie Ogniwo.Zawsze pisałem o własnych doświadczeniach vulgo-odnosiłem się do relacji innych użytkowników kotła OEP 25kW. Nie zgadzam się natomiast, ze stwierdzeniem "łatwości" czyszczenia kanałów poziomych. Właściwie,częstotliwości ich czyszczenia -przy pracy na niskiej mocy. Annimus,sobie jedynie gdyba pisząc: Też nie wziął bym kotła z poziomymi pułkami ,w pionowych jedno stuknięcie i po czyszczeniu. Nigdy takiego kotła nie posiadał,nie wie co dla przeciętnego usera znaczy "wycior" i praca nim (wcześniej/później).Nie wspomnę już o wykonywaniu takich czynności przez kobietę. Podtrzymuję jedynie tezę,że podwyższone dwie "burty"w nowym palniku-są rozwiązaniem zaczerpniętym z ustawiania cegieł na palniku. Nie prawdą jest też,co pisze Andrzej_M : Podwyższenie burt, przekłada się na zwiększenie pojemności załadunku. Aby tak mogło się stać,potrzebne są burty z czterech stron palnika. Dawka opału powinna być spalana w każdym cyklu.Czyli,dawka/nadmuch/po zabawie i do popielnika.Jestem cieka,jak ustawiać podawanie/cykl na tym palniku..Pod "burty"-czy może dawka ma być spalana w palniku,a nie w części "burtowej"-to jest jedynie moje pytanie. Edytowane 5 Czerwca 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 05.06.2015 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 za to tylko niektórzy głupcy reklamują je na forum No i widzisz? Nawet niektórzy głupcy wiedzą, że reklama jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 05.06.2015 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 A jest gdzieś więcej info na temat stera ,trzeba było robić zdjęcie jak jest włączony ,nie widać wielkości wyświetlacza . A to wywraca teorię spiskową sprzedawców, w opisie kotła sprawności kotła OGNIWO EKO PlusM na mocy 24,7kW sprawność = 86,8% na mocy 7,6kW sprawność = 92,5% Jest wielkości tableta. Elektro-System niebawem poda wszystkie niezbędne szczegóły. To jego produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 05.06.2015 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Ciekawe czy ta nowa generacja będzie u wszystkich producentów kotłów co używali do tej pory starej wersji? Nie wiem. Politykę sprzedaży prowadzi sobie sam Elektro-System. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 05.06.2015 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Czy M-ka była badana na spalaniu grupowym? Była badana na spalaniu grupowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 05.06.2015 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 tak też myślałem -ten z prawej strony pieca podajnik co będzie montowany-też ma 5 klasę czystości tak to już nie mam pytań-spadam z tąd powodzenia i zdrówka życzę Bernard, dej pokój. To jest przecież ten sam podajnik, czy z lewej, czy z prawej. Szczerze mówiąc, nawet nie pamiętam, czy na badaniach podajnik był z lewej, czy z prawej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 05.06.2015 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Nie wiem jak to skomentować bo to co ma M-ka to moim zdaniem efekt zebrania do kupy tego co wymyślili użytkownicy,którym to się sprawdziło w kotłach EKO Plus i to na oko bez urządzeń pomiarowych. Wniosek taki,że są lepsi No, nie wszystko wymyślili, ale masz rację, uwagi i opinie użytkowników były brane pod uwagę. No bo, dlaczego nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.06.2015 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 taaaa -jeszcze dwie szamotki na góre -grill gotowy do kol ZZ:wave: Pamiętam czasy,kiedy zawijan (i nie tylko) krytykował "kapliczkę Minertu" .Okazuje się,że coś jednak było na rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 05.06.2015 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 (edytowane) No i mam Panie Jacku pytanko bo M-ka to jak mi wiadomo tylko moc 26 kW. Gdzie taki kocioł zamontować? Buduje się na dzień dzisiejszy maleństwa gdzie z płaczem osobiście wsadzam 17 kW aby klient mógł spać spokojnie bo polecano mu 35 kW. Nie znamy jeszcze jak będziemy taki kocioł czyścić gdzie będzie pracował na niskiej mocy bo w nowym budownictwie nawet na 200 m2 nie ma on racji bytu,więc będzie się smędził na niskiej sprawności a wtedy pójdzie w ruch nos,palec , biała koszula i dekielek z nakrętkami. Jak nie będzie mniejszego kotła to ... proszę mi wytłumaczyć do jakich domów go polecać i z jaką sprawnością będzie on pracował? A jakie moce maksymalne mają poprzednicy kotła OEPM? Przecież wszyscy Wielcy Znawcy Problemu chwalili się swego czasu na forum, że taki RBR 11kW bez problemu pójdzie na mocy 19kW i większej. Tak samo OEP - OEP 10kW może iść spokojnie na mocy 15-20kW, a OEP 16kW na mocy 25kW. Aby Cię uspokoić powiem - sprawdź wyniki badań kotła OEP 16kW na blogu zawijana. Zwróć uwagę, jaką miał zawartość tlenu w spalinach i jakie sprawności. RBR-a niestety nie sprawdzisz, bo nie masz gdzie. OEPM na mocy 25kW miał zawartość tlenu w spalinach 6,6% a na mocy 7,6kW zawartość tlenu była 9,8%. Porównaj z OEP, który miał: na mocy 16,5kW zawartość tlenu 9,0% na mocy 7,5kW zawartość tlenu 14,9% A to przecież zawartość tlenu w spalinach determinuje sprawność kotła - znacznie silniej, niż temperatura spalin wylotowych. Niektórzy mogą się śmiać ze zmian wprowadzonych w OEPM, ale wyniki badań są dla tych prześmiewców bezlitosne. A czy OEPM będzie bardziej zarastał? Zwróć uwagę, że w wymienniku są 3 rury a nie 2, jak w OEP. Inne są prędkości przepływu spalin, inny jest ich ich rozdział w wymienniku. Pewnie, że sprawdzi się to dopiero w praktyce, ale po kilkuset godzinach pracy OEPM w różnego rodzaju badaniach, mam podstawy twierdzić, że czyszczenie operacyjne tego kotła jest zbędne. Oczywiście w trakcie w miarę poprawnej eksploatacji. P.S. A pamiętasz może, jak długo prowadziliśmy w badaniach kocioł OEP na mocach 2-4kW? Chyba 3 miesiące bez czyszczenia, o ile dobrze pamiętam. I co? A OEP nie miał tak dobrej komory dopalania spalin, jak OEPM. I miał zdecydowanie mniej korzystną konstrukcję wymiennika pionowego pod względem zarastania. Edytowane 5 Czerwca 2015 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 05.06.2015 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Tym bardziej że prowadnica "otrzepywaczki" może zarastać jak jest na przejściu spalin i pozostanie tylko stukanie po rękojeściach Co się tak martwisz na zapas? Przecież i tak masz lepszy kocioł. Co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 05.06.2015 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 1. Nie zgadzam się natomiast, ze stwierdzeniem "łatwości" czyszczenia kanałów poziomych. Właściwie,częstotliwości ich czyszczenia -przy pracy na niskiej mocy. 2. Podtrzymuję jedynie tezę,że podwyższone dwie "burty"w nowym palniku-są rozwiązaniem zaczerpniętym z ustawiania cegieł na palniku. 3. Nie prawdą jest też,co pisze Andrzej_M : Aby tak mogło się stać,potrzebne są burty z czterech stron palnika. 4. Dawka opału powinna być spalana w każdym cyklu.Czyli,dawka/nadmuch/po zabawie i do popielnika.Jestem cieka,jak ustawiać podawanie/cykl na tym palniku..Pod "burty"-czy może dawka ma być spalana w palniku,a nie w części "burtowej"-to jest jedynie moje pytanie. 1. Twoja zgoda, lub jej brak, nie będzie miała absolutnie wpływu na stan faktyczny. Użytkownicy kotła OEPM zweryfikują to niebawem. Możesz ich straszyć swoimi tezami, ale wszyscy dobrze wiemy, jak to z tymi Twoimi tezami bywało. 2. Ustawianie cegieł na palniku badaliśmy od samego początku istnienia Brucera i potem Burnera. Myślę, że minertu, który był u nas kilka razy, może potwierdzić, że takie sugestie wychodziły od nas. Ale zgadzam się, że zachwyty użytkowników (nie wszystkich) nad skutecznością tego rozwiązania skłoniły nas do zastosowania tego na stałe w OEPM. Takie burty ceramiczne będą prawdopodobnie stosowane także w palnikach Burner-SM, które prawdopodobnie będą montowane także w kotłach OEP. Piszę "prawdopodobnie", bo zależy to od decyzji producenta. 3. A i owszem. Burty na krótszych krawędziach palnika ZWIĘKSZAJĄ ilość paliwa w palniku. 4. Podawanie trzeba ustawiać zawsze tak samo. Tak, aby nie było niedopału w popiele i dymu z komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.06.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 OEPM na mocy 25kW miał zawartość tlenu w spalinach 6,6% a na mocy 7,6kW zawartość tlenu była 9,8%. Porównaj z OEP, który miał: na mocy 16,5kW zawartość tlenu 9,0% na mocy 7,5kW zawartość tlenu 14,9% dziękuję problem w tym, że nowy, normowy dom 150m2 z wentylacją grawitacyjną będzie potrzebować 8-9kw dla -20/20 jak będzie trochę więcej izolacji i do tego wentylacja mechaniczna, to będzie potrzebować 5-6kw dla -20/20 w przeciętny zimowy dzień będzie potrzeba 2-3kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 05.06.2015 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Pamiętam czasy,kiedy zawijan (i nie tylko) krytykował "kapliczkę Minertu" .Okazuje się,że coś jednak było na rzeczy... Nie przypominam sobie, żebym krytykował kiedyś "kapliczkę minertu". Natomiast coś mi tak chodzi po głowie, czy o tym nie rozmawialiśmy u nas, w instytucie, w czasie wizyt minertu u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 05.06.2015 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 dziękuję problem w tym, że nowy, normowy dom 150m2 z wentylacją grawitacyjną będzie potrzebować 8-9kw dla -20/20 jak będzie trochę więcej izolacji i do tego wentylacja mechaniczna, to będzie potrzebować 5-6kw dla -20/20 w przeciętny zimowy dzień będzie potrzeba 2-3kw Kocioł OEPM na mocy 7,6kW ma lepsze parametry energetyczne, niż kocioł OEP 10kW na mocy 10kW. Na niższych mocach też będzie miał lepsze, niż OEP 10kW na odpowiednich niższych mocach. Nie wiem, jakie parametry energetyczne ma RBR 11kW, bo tego nie wie nikt. Nie wiem też, jakie parametry energetyczne ma SKAM 7kW. Nie mam więc podstaw do porównań tych kotłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 05.06.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 (edytowane) Zawijanie, małe pytanko, czy prawdą jest, jak sugerował Andrzej, kubatura komory paleniskowej w M kl. 5 jest większa od kubatury w M kl. 4? Edytowane 5 Czerwca 2015 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 05.06.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Co się tak martwisz na zapas? Przecież i tak masz lepszy kocioł. Co nie?Sam wiesz że mam 17kW na moje 320 m2 i jak nie wiesz to jeszcze grzeje wodę dla 4 małych dzieci i 5 dorosłych, on jest za duży w mojej instalacji. Może zmienię na mniejszy? Już dorosłem do takiej decyzji. Szukam mniejszego zamiennika i może to będzie ten? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 05.06.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Sam wiesz że mam 17kW na moje 320 m2 i jak nie wiesz to jeszcze grzeje wodę dla 4 małych dzieci i 5 dorosłych, on jest za duży w mojej instalacji. Może zmienię na mniejszy? Już dorosłem do takiej decyzji. Szukam mniejszego zamiennika i może to będzie ten? Dorosłeś też do podzielenia się tym na tym wątku??? Psyka trolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.06.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 (edytowane) 1. Twoja zgoda, lub jej brak, nie będzie miała absolutnie wpływu na stan faktyczny. Użytkownicy kotła OEPM zweryfikują to niebawem. Możesz ich straszyć swoimi tezami, ale wszyscy dobrze wiemy, jak to z tymi Twoimi tezami bywało. Własnie na to liczę.Niech zweryfikują to użytkownicy,najlepiej obu płci. Co do moich tez,są tylko wynikiem moich doświadczeń z czyszczenia OEP 25kW,a pamiętam wszystko.Lepiej ,niż dobrze. 2. Ustawianie cegieł na palniku badaliśmy od samego początku istnienia Brucera i potem Burnera. Myślę, że minertu, który był u nas kilka razy, może potwierdzić, że takie sugestie wychodziły od nas. Ale zgadzam się, że zachwyty użytkowników (nie wszystkich) nad skutecznością tego rozwiązania skłoniły nas do zastosowania tego na stałe w OEPM. Takie burty ceramiczne będą prawdopodobnie stosowane także w palnikach Burner-SM, które prawdopodobnie będą montowane także w kotłach OEP. Piszę "prawdopodobnie", bo zależy to od decyzji producenta. Czy zostanie to opatentowane (burty)?I na jakiej podstawie,stwierdzono skuteczność tego rozwiązania. 3. A i owszem. Burty na krótszych krawędziach palnika ZWIĘKSZAJĄ ilość paliwa w palniku. Są,zatem częścią palnika?Jak utrzymywać zatem poziom "przysłowiowego" kopca?Do "burt"?Gdzie jest właściwy "stan" opału na palniku?. Jeśli ,ZWIĘKSZAJĄ ilość paliwa na palniku (stan do "burt"),mają wpływ na jego moc?.Gdzie jest zatem prawidłowy "poziom" opału na palniku i na jakim jego poziomie,paliwo powinno zostać prawidłowo dopalone?. 4. Podawanie trzeba ustawiać zawsze tak samo. Tak, aby nie było niedopału w popiele i dymu z komina. Zgoda.Czy,takie "burty"-pozwolą na taką kontrolę spalania ,aby nie było niedopału w popielniku,np. w wyniku przesypywania (np.na większej mocy)?. Dziękuję. Edytowane 5 Czerwca 2015 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.06.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Była badana na spalaniu grupowym. Praca ciągła? Jak wszyscy wiemy,trudno w tym trybie uzyskać taką pracę.Jeśli jednak tak,to czy tryb spalania grupowego,pieszczotliwie nazwanego "dyskretnym"-został dopieszczony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts