Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość TwojPan
Coś się tak przyczepił tych burt?.

Niczego,się nie czepiam.Są częścią palnika,czy nie?

I, co to jest "prawidłowy poziom kopca"?

Cudownie.zawijan nie wie co to 'kopiec".Skasował Pan swe posty na forum ES,ale nie znaczy,że ich nie było...

Coś tam sobie wymyślasz, w sobie tylko wiadomym celu.

.

A no nic nie wymyślam.Skoro ,są 'burty",jest więcej paliwa na palniku (cyt:Andrzej.Giermek_M)-to jak mam ustawić podawanie/nadmuch.Do sławetnych "burt" ,czy może jak Bozia przykazała,spalić na palniku?

Proszę o odpowiedź,o zasadność stosowania "burt" i o wszystko o co pytałem.

Jestem potencjalnym kupcem kotła ,o którym tu mowa czyli w wersji M.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan
Może dołożę, moje dwa słowa do dyskusji.

Nie dostrzegłem by ktoś z wypowiadających się w temacie nowego palnika BURNER-SM zauważył, że elementy ceramiczne nazwane jako,deflektor ceramiczny paleniska nie tylko mogą być w bardzo prosty sposób wymieniane, ale także mogą być wymieniane na inne, o innych wymiarach oraz innych kształtach.

(schemat przekroju kotła https://zawijan.wordpress.com/kotly-ogniwo-eko-plus-m/schemat-kotla/ )

Moim zdaniem, nazwadeflektor ceramiczny paleniska jest nietrafna i myląca.

Te elementy ceramiczne zamocowane na górnych brzegach palnika powodują tylko, zwiększenie warstwy spalanego opału.

Natomiast rolę deflektora, pełni właśnie ta podwyższona warstwa szkieletu węglowego w postaci karbonizatu.

Nie biadol tu ,o technologii NASA.

I nie przeszkadzaj.Nikt tobie pytań nie zadaje.

Twoi mentorzy (zawijan,spiskowiec-zawijan2) stworzyli nowe cudo.Nie obroni się bez twych postów?

Nie masz,ani RBR-a,ani OEP,ani tym bardziej wersji M (nie dali free,co?)-więc pal wrotki z tematu.

Gość TwojPan
Niestety nikt nie wie, jakie parametry energetyczne ma Twój kocioł. Jedynie RBR 23kW miał robione badania, ale tylko na mocy nominalnej.

Biorąc jednak pod uwagę, że poprzednio obowiązująca norma PN EN 12809 wymagała jedynie wykonania badań na mocy nominalnej - to kotły były konstruowane tak, aby maksymalne sprawności uzyskiwały właśnie na tej mocy. Parametry uzyskiwane na niskich mocach nie były brane pod uwagę przez konstruktorów.

Nowa norma PN EN 303-5:2012 wymaga spełnienia takich samych kryteriów dla mocy nominalnej i mocy tzw. minimalnej (nie więcej, niż 30% mocy nominalnej), więc kocioł OEPM był konstruowany tak, aby maksymalne sprawności wykazywał na mocach niskich.

Warto też pamiętać, że moc nominalna jest podawana przez producenta, a jednostka badająca tylko sprawdza, jakie parametry uzyskuje kocioł na tej, podanej prze producenta, mocy. Poprzednicy kotła OEPM na ogół miały moc maksymalną znaczne wyższą od nominalnej. Dla OEPM moc maksymalna jest tożsama z nominalną.

Panie Zawijan.

Prawda jest taka,że za sprawą burzy mózgów na forum ES,został "rozkręcony" temat spalania węgla.Ani Pański blog,ani FM-nie miało tylu wejść w tym temacie.Powiem Panu,kto ten "skansen" wiedzy tworzył.

Każdy user Pana tworzywa,nawet ten co biegał po cegły.Ale zbudował go Romek VERB i rajmund.Bez ich pytań,a Pańskich krętych odpowiedzi-ani "M'-ki ani,Pana już by w tym temacie nie było.Król jest wielki,póki żyje.

Dali ciała,że pozwolili Panu "żyć"-po tym jak kompromitowali Pana bezlitośnie,bez serca- i to nie raz.

Są tu pewnie goście,co posiadają oryginały (skasowane) Pańskich postów,zarówno na FM jak i na ES.namawiam,do zwrócenia na ten fakt uwagi.

Pozdrawiam.

Edytowane przez TwojPan

,,,, Uważam, że elementy ceramiczne na palniku nagrzane są do wysokiej temperatury i przez to kumuluje energię cieplną, która wspomaga proces dopalania niespalonego węgla na powierzchni, taki proces spalania przypomina mi w piecach kaflowych, w których doszczętnie się spalało... :p ,,,,

Te elementy ceramiczne, owszem rozgrzewają się do wysokiej temperatury, ale zarazem nie gromadzą jakiś nadmiernych ilości ciepła, bo przecież ciepło właściwe materiałów izolacyjnych jest stosunkowo niskie.

Węgiel w stanie takim, jaki jest na górnej powierzchni paleniska nie wymaga jakiegoś dopalania.

On się spala powierzchniowo i powoli.

Tutaj jest to ładnie i prosto przetłumaczone. https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/4-proces-spalania/

ps.

,,,, Może razem do spółki kupimy aparaturę badawczą i usługowo..... co? ;)

Kolega Vlad24 kiedyś taki prosty przyrząd nabył.

Jak pomierzył nim to i owo, to postanowił sobie poskładać pompę ciepła.

Edytowane przez Andrzej_M_

Nie biadol tu ,o technologii NASA.

I nie przeszkadzaj.Nikt tobie pytań nie zadaje.

Twoi mentorzy (zawijan,spiskowiec-zawijan2) stworzyli nowe cudo.Nie obroni się bez twych postów?

Nie masz,ani RBR-a,ani OEP,ani tym bardziej wersji M (nie dali free,co?)-więc pal wrotki z tematu.

Ty za to byłeś operatorem kotła OEP, byłeś operatorem kotła RBR z okładzinami o właściwościach izolacyjnych w komorze spalania i jesteś operatorem obrzezanego kotła RBR.

Natomiast jakoś nie zauważyłem, żebyś na temat tych kotłów coś poważnego napisał.

Niczego,się nie czepiam.Są częścią palnika,czy nie?

Cudownie.zawijan nie wie co to 'kopiec".Skasował Pan swe posty na forum ES,ale nie znaczy,że ich nie było...

A no nic nie wymyślam.Skoro ,są 'burty",jest więcej paliwa na palniku (cyt:Andrzej.Giermek_M)-to jak mam ustawić podawanie/nadmuch.Do sławetnych "burt" ,czy może jak Bozia przykazała,spalić na palniku?

Proszę o odpowiedź,o zasadność stosowania "burt" i o wszystko o co pytałem.

Jestem potencjalnym kupcem kotła ,o którym tu mowa czyli w wersji M.

Pozdrawiam.

Śmieszysz mnie facet...

Wiem, co to kopiec, także ten w tutejszym wydaniu.

Napisałem jednak, że nie wiem, co to jest "prawidłowy poziom kopca"... bo tego nie wiem.

Panie Zawijan.

Prawda jest taka,że za sprawą burzy mózgów na forum ES,został "rozkręcony" temat spalania węgla.Ani Pański blog,ani FM-nie miało tylu wejść w tym temacie.Powiem Panu,kto ten "skansen" wiedzy tworzył.

Każdy user Pana tworzywa,nawet ten co biegał po cegły.Ale zbudował go Romek VERB i rajmund.Bez ich pytań,a Pańskich krętych odpowiedzi-ani "M'-ki ani,Pana już by w tym temacie nie było.Król jest wielki,póki żyje.

Dali ciała,że pozwolili Panu "żyć"-po tym jak kompromitowali Pana bezlitośnie,bez serca- i to nie raz.

Są tu pewnie goście,co posiadają oryginały (skasowane) Pańskich postów,zarówno na FM jak i na ES.namawiam,do zwrócenia na ten fakt uwagi.

Pozdrawiam.

No i widzisz? VERBa i rajmunda już nie ma, a ja niezmiennie jestem. I Ty jesteś oczywiście, choć z ciągle zmienianymi nickami.

A ha - i jeszcze są moje (nasze) kotły OGNIWO EKO Plus i PlusM :)

Jestem potencjalnym kupcem kotła ,o którym tu mowa czyli w wersji M. 'TP'

Boj sie Boga gosciu.

Takie barachlo chcesz kupic? Za taka kase? Przeciez rabarbar to wedlug twoich slow szczyt szczytow w urzadzeniach grzewczych.

Znudzil sie?

Lubisz sie zamartwiac bo kasa w bloto poszla?

To kup se to nowe badziewie z ogniwa. bedziesz mial o czym pisac.

Tyle ze on z dziadoskim sterownikiem z ES, palnikiem z ceglami, wykonanie tragiczne. Kanaly pionowe, czyszczenie idiotyczne przez pokrecanie galkami i ruszanie gora dol. Nawet koszuli nie da sie pobrudzic. Nie to co teraz masz.

Dobrze sie zastanow w co chcesz wdepnac.

Edytowane przez spiskowiec

Gość TwojPan
Śmieszysz mnie facet...

Wiem, co to kopiec, także ten w tutejszym wydaniu.

Napisałem jednak, że nie wiem, co to jest "prawidłowy poziom kopca"... bo tego nie wiem.

Kocioł nowy,śpiewka stara.Ehh.

Dla dobra tego produktu,Ogniwo powinno zabronić Panu i z2 publicznych występów.

Ja życzę jednak powodzenia,choć tonu Pańskich pogardliwych odpowiedzi,bardziej ich braku-nieznoszę.

Novy daruj sobie! Dlaczego jesteś taki mściwy?

On nie msciwy. On szuka przed zima czegos dobrego do ogrzewania. zawiodl sie na kompocie z rzewienia to liczy na M. a zapomnial ze to byle co badziewie z byle jakim sterowaniem i nie mozna sie przy nim upackac. jeszcze nie widzial a juz wie. fachman.

dlatego szuka novego punktu zaczepienia. tylko kto mu to sprzeda i czemu tak drogo?

dobra rada TP

wejdz na siec i szukaj kotlow w barwach zielonych z prawdziwymi papierami.. tylko nie rabarbara bo niedojrzaly. Jest tego troche. dobrze strzelisz to moze ja ci go bede nawet sprzedawal i montowal. Za co mnie panie tak karac chcesz?:eek:

No i widzisz? VERBa i rajmunda już nie ma, a ja niezmiennie jestem. I Ty jesteś oczywiście, choć z ciągle zmienianymi nickami.

A ha - i jeszcze są moje (nasze) kotły OGNIWO EKO Plus i PlusM :)[/quote

bredzisz kol zj

jak nas nie ma-po prostu zmieniliśmy tryb życia i odziwo są my zdrowsi od tego całego przedszkola

aaa zapytałem się o palnik -no i co

napisałeś taki sam jak w plusie- no to supcio

czyli co- to nie jest przedszkole;)

aa kol spiskowiec -widać że świeży dołączył do klasy czyli kto - przypomina mi kol z2

chyba że mie starość bierze

Edytowane przez berdnard
korekta

Kocioł nowy,śpiewka stara.Ehh.

Dla dobra tego produktu,Ogniwo powinno zabronić Panu i z2 publicznych występów.

Ja życzę jednak powodzenia,choć tonu Pańskich pogardliwych odpowiedzi,bardziej ich braku-nieznoszę.

Drogi Panie

Ja tu jestem po to, aby robić marketing temu nowemu kotłowi a nie po to, aby dogadzać Pańskim upodobaniom :)

A ha - i jeszcze są moje (nasze) kotły OGNIWO EKO Plus i PlusM :)[/quote

bredzisz kol zj

jak nas nie ma-po prostu zmieniliśmy tryb życia i odziwo są my zdrowsi od tego całego przedszkola

aaa zapytałem się o palnik -no i co

napisałeś taki sam jak w plusie- no to supcio

czyli co- to nie jest przedszkole;)

aa kol spiskowiec -widać że świeży dołączył do klasy czyli kto - przypomina mi kol z2

chyba że mie starość bierze

ber

czytaj czytaj czytaj. my tu o papierach dyskutujemy a nie o jakis kotlach. pal licho kociol. rabarbar ma papiery od dziadka z wehrmachtu i chodzi na rynku. a glupie kotlarze wala kase roznym instytucjom za badania a i tak eksperty tp i inni wiedza lepiej co lepsze. ty chyba tez. grilujesz?

zielonegorom, zielonegorom, zielonegorom

Może zamiast płacić tyle kasy za 4,5 klasę, za ok. 2 "koła" brać taki śliczny, 8kW, ekologiczny kociołek, a tak naprawdę będę wdzięczny za wyjaśnienie tego pojęcia, o mały figiel 10 lat temu na to hasło nie dostałem dopłaty do swojego S6WC, no i wtedy dawali jednak 5lat gwarancji.

Czy posiadanie kotła z takim glejtem chociaż troszeczkę zdejmuje z palacza odium tego wrednego, antyspołecznego truciciela środowiska.

20150605_151631.jpg