Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

grilujesz?

tak temp w słońcu -u mnie 43,8 st

całkiem w cieniu 29.3 st-tylko dychać nie ma czym-

a ty kol spiskowiec kto ty taki-lepiej sie przyznej

bez bicia;)

prose pana prose poczytac wyzej. jestem sprzedawcom zielonych kotlow z prawdziwymi papierami. to nie rabarbary na sto procent. przez to mnie nerwy noszom ze rozne cudownosci z papierami spodziemia wtryniajom sie na rynek a w miare uczciwi wywalajom kase na prawdziwe badania. urzedniki lykaja te durnoty jak koorwy sperme i nadal powietrze jest jakie jest. przy okazji rozne doopki wciskajom sie z mondrosciami ale zadnego kotla dobrze nie widzieli.

u nas w sloncu o 930 bylo prawie 40 a w cieniu prawie 33. u nas wszystko tak w dolnym prawym rogu. jak nie wyniki wyborow to goronco albo mroz sakramencki.

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie przypominam sobie, żebym krytykował kiedyś "kapliczkę minertu".

Natomiast coś mi tak chodzi po głowie, czy o tym nie rozmawialiśmy u nas, w instytucie, w czasie wizyt minertu u nas.

Kapliczkę wymyśliłem sam a o moim pomyśle rozmawialiśmy w Zabrzu.Zachęciło mie potwierdzenie,że pomysł jest b.dobry.

I jest bo wielu ją kupiło a jeszcze nikt jej nie reklamował.

Dobra teraz poważnie bo męczy mnie jedna rzecz bo wszyscy chyba już przesili na tryb auto-lato i ??????

No właśnie producent obecnie w OE+ zaleca trzymać temperaturę na około 50st,

wiec czy ktoś jest w stanie wyjaśnić czy palenie w naszych kotłach na ustawieniach fabrycznych w trybie auto-lato nie doprowadzi do ich uszkodzenia kotła, powstania kondensatu w kominie czy innych negatywnych skutków, temperatura fabryczna w auto-lato po dogrzaniu CUW to 39st.

Wiec co jest lepsze czy trzymać na piecu temperaturę 55st i powrót w granicach 50 czy nie przejmować się nich sterownik sam prowadzi kocioł.

Dobra teraz poważnie bo męczy mnie jedna rzecz bo wszyscy chyba już przesili na tryb auto-lato i ??????

No właśnie producent obecnie w OE+ zaleca trzymać temperaturę na około 50st,

wiec czy ktoś jest w stanie wyjaśnić czy palenie w naszych kotłach na ustawieniach fabrycznych w trybie auto-lato nie doprowadzi do ich uszkodzenia kotła, powstania kondensatu w kominie czy innych negatywnych skutków, temperatura fabryczna w auto-lato po dogrzaniu CUW to 39st.

Wiec co jest lepsze czy trzymać na piecu temperaturę 55st i powrót w granicach 50 czy nie przejmować się nich sterownik sam prowadzi kocioł.

A może by tak przez jedno lato pobserwować wnikliwie swój kocioł? Wszystkie zakamarki?

Trochę czasu by to zajęło, ale sumienie byłoby spokojne. Jedno lato, to nie tak wiele, aby coś się kotłowi stać mogło.

Temu, co mówią inni, raczej bym wierzył ze stosowną rezerwą.

Ja tam radzę mieć na kotle około 55-60 stopni. Spaliny będą ciut wyższe i mniejsza szansa na zasmolenie kotła i komina. A przy prawidłowo ustawionym piecu spalanie praktycznie to samo . Ja jakoś nie widzę różnicy miedzy 50 a 60 stopniami na kotle patrząc przez pryzmat spalanego eko.

Problem jest w tym że z definicji rację powinien mieć producent tylko w tym wypadku ???

zalecany powrót ma się nijak do tego co jest zaimplementowane w sterowniku w trybie auto lato.

Jak dla mnie to teraz będę trzymał zadaną 55st i powrót w granicach 50st bo właśnie po wcześniejszych radach osób które zapewniały że niskie temperatury OE+ nie są straszne wyszły mi już spore wżery.

wuwok u mnie jest różnica około 25% między ustawieniami fabrycznymi gdzie po osiągnięciu zadanej CWU, CO spadało na 39st a teraz jak mam na stałe 55st na zasilaniu i 50 na powrocie.

Edytowane przez skresz

Problem jest w tym że z definicji rację powinien mieć producent tylko w tym wypadku ???

zalecany powrót ma się nijak do tego co jest zaimplementowane w sterowniku w trybie auto lato.

Jak dla mnie to teraz będę trzymał zadaną 55st i powrót w granicach 50st bo właśnie po wcześniejszych radach osób które zapewniały że niskie temperatury OE+ nie są straszne wyszły mi już spore wżery.

wuwok u mnie jest różnica około 25% między ustawieniami fabrycznymi gdzie po osiągnięciu zadanej CWU, CO spadało na 39st a teraz jak mam na stałe 55st na zasilaniu i 50 na powrocie.

Opał miałeś suchy? To najwięcej daję w du...

Ja tam widziałem Oep palone na 40 stopniach..masakra.[zamiast regulować na zaworze 4d to ludzie idą na łatwiznę i obniżają na kotle] Przy 50 o wiele lepiej ten sam piec wygląda.

Do tego był mokry węgiel i kiepski palacz...

opał suchy jest zawsze (w podajniku ani grama rdzy nawet farba nieruszona), spalanie wzrosło bo mam grawitacje i na CWU cały czas około 53st jest ale te 200KG więcej węgla przeżyje. Zastanawiające jest tylko ile z tej super promocji nowego kotła jest prawdą skoro wszystko co było pisane o OE+ poszłooooooooooooo (to co pisali jego promotorzy na forum)

opał suchy jest zawsze (w podajniku ani grama rdzy nawet farba nieruszona), spalanie wzrosło bo mam grawitacje i na CWU cały czas około 53st jest ale te 200KG więcej węgla przeżyje. Zastanawiające jest tylko ile z tej super promocji nowego kotła jest prawdą skoro wszystko co było pisane o OE+ poszłooooooooooooo (to co pisali jego promotorzy na forum)

Ciekawe...

Co to było pisane i poszłoooooo?

Może podaj konkretnie.

Bo wydaje mi się, że powtarzasz tylko to, co mówią takie jedne tutejsze mądrale.

Ciekawe...

Co to było pisane i poszłoooooo?

Może podaj konkretnie.

Bo wydaje mi się, że powtarzasz tylko to, co mówią takie jedne tutejsze mądrale.

Ok jak Pan chce chodź cytatów nie dam bo ktoś usunął swoje wypowiedzi to proszę.

1. OE+ może pracować na niskich temperaturach powrotu ?????

2. OE+ Może pracować na niskich temperaturach spalin, może być montowany z każdym kominem??????

3. OE+ Automatycznie spali każdy rodzaj paliwa????????

4. Nie mówię już jak to można ograniczyć ilość spalonego opału i jakie to wszystkie kotły dookoła są przewymiarowane??????????

Czy gdzieś się mylę (jak tak to proszę mnie poprawić najlepiej załączając cytat) bo tak właśnie pamiętam jak Pan z Panem Z.....2 promowali kociołek i pomagali obniżać spalanie użytkownikom (najczęściej przez obniżenie temperatur).

Wyszło tak

Ad1. Pewnie że może pracować (ale może pojawić się korozja, najczęściej się pojawi)

Ad2.Pewnie że może tylko niekiedy może się piec czy komin zasmołować do tego stopnia że trzeba będzie generalny remanencik zrobić.

Ad3. Pewnie że spali tylko niekiedy może wygasać, niekiedy przegrzewać, niekiedy przesypywać, niekiedy produkować spieki wielkości kalafiora ale zawsze spali.

Ad4. Można spalać bardzo ekonomicznie lecz wieża się to z dolegliwościami wymienionymi w 1 i 2 punkcje.

Edytowane przez skresz

Ok jak Pan chce chodź cytatów nie dam bo ktoś usunął swoje wypowiedzi to proszę.

1. OE+ może pracować na niskich temperaturach powrotu ?????

2. OE+ Może pracować na niskich temperaturach spalin, może być montowany z każdym kominem??????

3. OE+ Automatycznie spali każdy rodzaj paliwa????????

4. Nie mówię już jak to można ograniczyć ilość spalonego opału i jakie to wszystkie kotły dookoła są przewymiarowane??????????

Czy gdzieś się mylę (jak tak to proszę mnie poprawić najlepiej załączając cytat) bo tak właśnie pamiętam jak Pan z Panem Z.....2 promowali kociołek i pomagali obniżać spalanie użytkownikom (najczęściej przez obniżenie temperatur).

Wyszło tak

Ad1. Pewnie że może pracować (ale może pojawić się korozja, najczęściej się pojawi)

Ad2.Pewnie że może tylko niekiedy może się piec czy komin zasmołować do tego stopnia że trzeba będzie generalny remanencik zrobić.

Ad3. Pewnie że spali tylko niekiedy może wygasać, niekiedy przegrzewać, niekiedy przesypywać, niekiedy produkować spieki wielkości kalafiora ale zawsze spali.

Ad4. Można spalać bardzo ekonomicznie lecz wieża się to z dolegliwościami wymienionymi w 1 i 2 punkcje.

Tak myślałem.

Powtarzasz za innymi, jak w głuchym telefonie.

Zapraszam na blog zawijana na wordpress.com. Przeczytaj, co tam piszemy.

a potem - zapraszam do ponownej dyskusji :no:

albo tam, albo tutaj

po jednym pytaniu na raz

A teraz zwrócę Ci uwagę na jeden z poruszonych przez Ciebie problemów, żebyś zrozumiał, o co mi chodzi.

"NISKA TEMPERATURA WODY"

W tym czasie kiedy o tym pisałem, producenci kotłów zalecali, a często wręcz nakazywali, aby w ich kotłach nie schodzić z temperaturą wody poniżej 60 st.C. Niektórzy nawet nakazywali, aby nie pracować kotłem poniżej 50% jego mocy nominalnej.

Pojęcie WYSOKA/NISKA temperatura wody znaczyła wtedy co innego, niż dzisiaj.

I może jeszcze jedno.

Mówiłem zawsze, że sterownik automatyczny eCoal.pl spali węgiel bardziej ekonomicznie od niewprawnego operatora. I dalej tak twierdzę. Nic się nie zmieniło.

itd.

itp.

Jest Pan w błędzie ja nie powtarzam tego bo ktoś napisał, kociołek kupowałem w 2012r, nie ukrywam dałem się zwieść Pańskim opowieścią jaki to on jest wspaniały i bezobsługowy oraz jak to instalatorzy są bezmyślni i wciskają przewymiarowane kotły oraz w/w punkty. Najlepsze w tym wszystkim jest to że po zniknięciu postów próbują Państwo zaczarować rzeczywistość, z mojego doświadczenia wynika że tak to udaje się tylko w telewizji ale życzę powodzenia.

Co do temperatury fakt niektórzy producenci nakazują niektórzy nie nakazują a niektórzy co chwile zmieniają zdanie

Jest Pan w błędzie ja nie powtarzam tego bo ktoś napisał, kociołek kupowałem w 2012r, nie ukrywam dałem się zwieść Pańskim opowieścią jaki to on jest wspaniały i bezobsługowy oraz jak to instalatorzy są bezmyślni i wciskają przewymiarowane kotły oraz w/w punkty. Najlepsze w tym wszystkim jest to że po zniknięciu postów próbują Państwo zaczarować rzeczywistość, z mojego doświadczenia wynika że tak to udaje się tylko w telewizji ale życzę powodzenia.

Co do temperatury fakt niektórzy producenci nakazują niektórzy nie nakazują a niektórzy co chwile zmieniają zdanie

Mówisz o OEP?

Nigdy nie pisałem, że jest on wspaniały i bezobsługowy. Przesadzasz. I to bardzo mocno.

A może by tak przez jedno lato pobserwować wnikliwie swój kocioł? Wszystkie zakamarki?

Trochę czasu by to zajęło, ale sumienie byłoby spokojne. Jedno lato, to nie tak wiele, aby coś się kotłowi stać mogło.

Temu, co mówią inni, raczej bym wierzył ze stosowną rezerwą.

Bardzo mądre zdanie.

W OE czy OE+ możliwe do łatwej realizacji, w innym kotle także, nie o nim jednak wątek.

Gorzej to wygląda z pewnymi nowymi modelami (wcześniej nawet pewien Pan w innym miejscu o innym wyrobie pisał,że z lusterkiem walczył, aby zajrzeć), bo w tym nowszym M-owskim, o którym zaczyna się mówić zrobiono tak, aby nie zaglądać, tylko sobie gałki targać.

Baa mówi się,że tak jest wygodnie...

parafrazując wielkiego pisarza

Zatem zaglądać czy nie zaglądać? Jeżeli zaglądać, to po co to tak utrudniać? (w domyśle, aby tam jednak nie zaglądać)

Ja stoję na stanowisku,że do wszystkich kanałów czy wyczystek powinien być łatwy dostęp i wgląd, aby zdążyć reagować i coś zmienić nim będzie za późno.

Wuwok dobrze mówi, obserwować i reagować, jak w danym wypadku pomaga podniesienie nastawy- podnosić

Nie wszędzie trzeba i do tego chyba Zawijan zmierzasz, bo przecież to jednak jest różnica... poziom wykorzystania mocy kotła a nastawa temp. wody na kotle.

Wszystko z głową i bez przesadyzmu

Edytowane przez Jarecki79

Mówisz o OEP?

Nigdy nie pisałem, że jest on wspaniały i bezobsługowy. Przesadzasz. I to bardzo mocno.

to fakt miało być tak "wspaniały i bezobsługowy" ale prawda jest taka że bardziej bezobsługowy był mój 15 letni piec górnozasypowy którego stan na dzień dzisiejszy oceniam na 5+ mino że temperatura zadana jest 50st (reszty nie wiem bo nie ma czujników).

Żeby nie było że narzekam na piec bo bo tak nie jest przynajmniej nie będę do puki nie będzie przeciekał, drażni mnie tylko taki marketing rodem z komuny a później wypieranie się swoich słów i niszczenie tego co się pisało.

Już ktoś dobrze napisał chcecie reklamy to zapłacie za nią, bo to co robicie jest jedną wielką ściemą i chcecie na siłę wypromować coś co już jest przestarzałe a zarazem nienadające się do użytku do starych domów bez przystosowania chociażby komina. Ciekawe ile z tych z waszych postów zniknie za rok czy dwa, zresztą z esterowników już sporo rzeczy znikło.

Niepokoi mnie również wąskie gardło nad popielnikiem [ C ] zasypywanie szufladki popiołem z każdym dniem zmniejsza prawidłowy przepływ spalin ,do tego dwa elementy szamotowe działają jak kierownice popiół- szlaka biedzie sypać się tylko do tyłu i do przodu .

Ten temat był wałkowany... :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235435-Ogniwo-Eko-Plus-M-pytania-i-odpowiedzi-czyli-jak-to-jest-z-tym-kot%C5%82em/page3

Edytowane przez Alessandro

Mi się takie konstrukcje z tak rozwiązanymi kanałami nie widzą :)

Nie można było wstawić coś w rodzaju "rury Wezyra z fajką "

W R...-ach też jest ten sam problem ,to czujnik tlenku węgla ma pomagać .

Edytowane przez animuss

W R...-ach też jest ten sam problem ,to czujnik tlenku węgla ma pomagać .

Mogę Cię zapewnić z w R..ach niema żadnego problemu, sprawdzałem to nie raz, tutaj czas pokaże.

Nie widziałem na razie M-ki na żywo i nie wiem na ile można wierzyć tym przekrojom które tutaj chyba Ty wstawiłeś ?, wydaje mi się że nawrót z komory w M-ce jest niżej w stosunku do palnika jak w tym na "r" także potrzeba czasu, albo kocioł dać do obsługi moim chłopakom na miesiąc to będzie wiadomo szybko :)