Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sam wiesz że mam 17kW na moje 320 m2 i jak nie wiesz to jeszcze grzeje wodę dla 4 małych dzieci i 5 dorosłych, on jest za duży w mojej instalacji.

Może zmienię na mniejszy? Już dorosłem do takiej decyzji. Szukam mniejszego zamiennika i może to będzie ten?

Niestety nikt nie wie, jakie parametry energetyczne ma Twój kocioł. Jedynie RBR 23kW miał robione badania, ale tylko na mocy nominalnej.

Biorąc jednak pod uwagę, że poprzednio obowiązująca norma PN EN 12809 wymagała jedynie wykonania badań na mocy nominalnej - to kotły były konstruowane tak, aby maksymalne sprawności uzyskiwały właśnie na tej mocy. Parametry uzyskiwane na niskich mocach nie były brane pod uwagę przez konstruktorów.

Nowa norma PN EN 303-5:2012 wymaga spełnienia takich samych kryteriów dla mocy nominalnej i mocy tzw. minimalnej (nie więcej, niż 30% mocy nominalnej), więc kocioł OEPM był konstruowany tak, aby maksymalne sprawności wykazywał na mocach niskich.

Warto też pamiętać, że moc nominalna jest podawana przez producenta, a jednostka badająca tylko sprawdza, jakie parametry uzyskuje kocioł na tej, podanej prze producenta, mocy. Poprzednicy kotła OEPM na ogół miały moc maksymalną znaczne wyższą od nominalnej. Dla OEPM moc maksymalna jest tożsama z nominalną.

Własnie na to liczę.Niech zweryfikują to użytkownicy,najlepiej obu płci.

Co do moich tez,są tylko wynikiem moich doświadczeń z czyszczenia OEP 25kW,a pamiętam wszystko.Lepiej ,niż dobrze.

Czy zostanie to opatentowane (burty)?I na jakiej podstawie,stwierdzono skuteczność tego rozwiązania.

Są,zatem częścią palnika?Jak utrzymywać zatem poziom "przysłowiowego" kopca?Do "burt"?Gdzie jest właściwy "stan" opału na palniku?.

Jeśli ,ZWIĘKSZAJĄ ilość paliwa na palniku (stan do "burt"),mają wpływ na jego moc?.Gdzie jest zatem prawidłowy "poziom" opału na palniku i na jakim jego poziomie,paliwo powinno zostać prawidłowo dopalone?.

Zgoda.Czy,takie "burty"-pozwolą na taką kontrolę spalania ,aby nie było niedopału w popielniku,np. w wyniku przesypywania (np.na większej mocy)?.

Dziękuję.

Coś się tak przyczepił tych burt?

I, co to jest "prawidłowy poziom kopca"?

Coś tam sobie wymyślasz, w sobie tylko wiadomym celu.

Praca ciągła?

Jak wszyscy wiemy,trudno w tym trybie uzyskać taką pracę.Jeśli jednak tak,to czy tryb spalania grupowego,pieszczotliwie nazwanego "dyskretnym"-został dopieszczony?

W kotle OEPM, na mocy 7,6kW, dobrze ustawione "spalanie grupowe" prowadzi kocioł w sposób ciągły.

W instytucie w Brnie, po ustawieniu sterownika dostęp do kotła jest zamykany na cały okres trwania badania tj. na 6 godzin.

Jest tylko jeden kocioł OGNIWO EKO PlusM.

Wymijająca odpowiedz... diabeł tkwi w kubaturze komory, biorąc pod uwagę rozrzedzenie.. w odpowiedniej wielkości kubatury, do której dostosowany jest palnik, jest odpowiednie ciśnienie i przez to pyłki opadają na dnie paleniska. To tylko moje zdanie, no cóż, tajemnica to tajemnica, nic mi do tego! :)

Niestety nikt nie wie, jakie parametry energetyczne ma Twój kocioł. Jedynie RBR 23kW miał robione badania, ale tylko na mocy nominalnej.

Biorąc jednak pod uwagę, że poprzednio obowiązująca norma PN EN 12809 wymagała jedynie wykonania badań na mocy nominalnej - to kotły były konstruowane tak, aby maksymalne sprawności uzyskiwały właśnie na tej mocy. Parametry uzyskiwane na niskich mocach nie były brane pod uwagę przez konstruktorów.

Nowa norma PN EN 303-5:2012 wymaga spełnienia takich samych kryteriów dla mocy nominalnej i mocy tzw. minimalnej (nie więcej, niż 30% mocy nominalnej), więc kocioł OEPM był konstruowany tak, aby maksymalne sprawności wykazywał na mocach niskich.

Warto też pamiętać, że moc nominalna jest podawana przez producenta, a jednostka badająca tylko sprawdza, jakie parametry uzyskuje kocioł na tej, podanej prze producenta, mocy. Poprzednicy kotła OEPM na ogół miały moc maksymalną znaczne wyższą od nominalnej. Dla OEPM moc maksymalna jest tożsama z nominalną.

Dzięki za odp.

Jeszcze jedno pytanie związane z kotłem OEPM, czy jest możliwość zakupić kocioł z innym palnikiem?

Wymijająca odpowiedz... diabeł tkwi w kubaturze komory, biorąc pod uwagę rozrzedzenie.. w odpowiedniej wielkości kubatury, do której dostosowany jest palnik, jest odpowiednie ciśnienie i przez to pyłki opadają na dnie paleniska. To tylko moje zdanie, no cóż, tajemnica to tajemnica, nic mi do tego! :)

Naprawdę jest tylko jeden kocioł OEPM.

Nie udało nam się jeszcze zrobić kotła, który potrafiłby spełnić wymagania normy EN 303-5:2012 na mocy mniejszej od 7,5kW.

Dzięki za odp.

Jeszcze jedno pytanie związane z kotłem OEPM, czy jest możliwość zakupić kocioł z innym palnikiem?

super okazja dla zbiga

klamki z defro, szuflada na popiol z sasa, czopuch z lazara, wymiennik z skampa, sterownik reczny najlepszy malopolski, palnik autorski z gornego slaska z opcjom grilla, kapliczka m.gratis, transport k64-5, papiery z rabarbara,

cena jedyne 1000k - sprzedaje czyjs pan

Edytowane przez spiskowiec

Może dołożę, moje dwa słowa do dyskusji.

Nie dostrzegłem by ktoś z wypowiadających się w temacie nowego palnika BURNER-SM zauważył, że elementy ceramiczne nazwane jako,deflektor ceramiczny paleniska nie tylko mogą być w bardzo prosty sposób wymieniane, ale także mogą być wymieniane na inne, o innych wymiarach oraz innych kształtach.

(schemat przekroju kotła https://zawijan.wordpress.com/kotly-ogniwo-eko-plus-m/schemat-kotla/ )

Moim zdaniem, nazwadeflektor ceramiczny paleniska jest nietrafna i myląca.

Te elementy ceramiczne zamocowane na górnych brzegach palnika powodują tylko, zwiększenie warstwy spalanego opału.

Natomiast rolę deflektora, pełni właśnie ta podwyższona warstwa szkieletu węglowego w postaci karbonizatu.

Edytowane przez Andrzej_M_

Może razem do spółki kupimy aparaturę badawczą i usługowo..... co? ;)

Widzisz w tym przyszłość ? Może raczej sublimacja-resublimacja czynnika lub kogeneratory "wodorowe" ...

Nowe domy potrzebują 1-3kW i od święta 5-6kW , gdzie 7kW a gdzie 26kW ?

Edytowane przez adkwapniewski