kocurmarcin 04.07.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Marcin ! Kocurze ! To jeszcze ja spróbuję to pisemnie Zapotrzebowanie na ciepło jest tak małe że kocioł musi sobie robić przerwy w pracy. - Czas postoju w podtrzymaniu (u ciebie te 30 min) - to jest czas kiedy kocioł nic nie robi. Czyli nie działa dmuchawa i nie ma podawania paliwa. Trwa wtedy powolne dopalanie żaru, temperatura spalin spada, temperatura CO spada, kocioł wyhamowuje. Żeby kocioł całkowicie nie wygasł co jakiś czas musi się ożywić i właśnie ... Parametry poniżej to jest to co kocioł ma robić między tymi przerwami (czyli u ciebie co 30 min) żeby kocioł zupełnie nie wygasł I wtedy działa i dmuchawa i podawanie paliwa - Czas pracy podajnika w podtrzymaniu - Czas krótkiej przerwy podajnika w podtrzymaniu - Ilość powtórzeń cyklu (praca - krótka przerwa) w podtrzymaniu - Moc dmuchawy w podtrzymaniu No ok to moj pierwszy piec stalo palny wiec nie moge miec doswiadczenia . Potrfie wydedukowac do czego odnosza sie te parametry , ale: u mnie Czas pracy podajnika w podtrzymaniu10 [sek] Czas krótkiej przerwy w podtrzymaniu 20[sek] Ilość powtórzeń podajnika w podtrzymaniu 1 Moc dmuchawy w podtrzymaniu50 [%] i pomimo tego gdzy dojdzie do zadanej temp przez 30min(czes postoju w podtrzymaniu) piec nie robi nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Dopowiem dla ciekawych że ustawiłbym tak:pozostawiając czas 30mindawkę podzieliłbym na dwie czyli powtórzeń cykli na 2mniejsze czyli 5 do 6 sekund ( czas pracy podajnika)moc dmuchawy w podtrzymaniu zwiększyłbym do 75, może 80% żeby się to trochę rozfujało ale nie wiem jak mocno dmucha w eCoaluno i trzeba by luknąć co się tam dziejegdyby temp. za bardzo rosła to można wtedy zwiększać czas postoju w podtrzymaniuTo tak po krótce i w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekosiek 04.07.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 zerknij na moje ustawienia ja palę miałem https://esterownik.pl/remote/476 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 i pomimo tego gdzy dojdzie do zadanej temp przez 30min(czes postoju w podtrzymaniu) piec nie robi nic. I jak dojdzie do zadanej to przez 30 minut ma nic nie robić. Dopiero po 30 minutach. Spróbuj nastawić tak jak napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 zerknij na moje ustawienia ja palę miałem https://esterownik.pl/remote/476 To potwierdza że marcin za dużo podaje i za mało dmucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Patrząc na wojtka to jeszcze będzie za dużo co podałem.te dwa cykle zostaw za razie ale po 3s jakby co jeszcze za dużo tego miału wypychało to zwiększ czas postoju z 30 do 40, 45 minut. Trzeba po prostu to doregulować.Zakładam że twój miał jest wyjątkowo perfidny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 04.07.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) Dopowiem dla ciekawych że ustawiłbym tak: pozostawiając czas 30min dawkę podzieliłbym na dwie czyli powtórzeń cykli na 2 mniejsze czyli 5 do 6 sekund ( czas pracy podajnika) moc dmuchawy w podtrzymaniu zwiększyłbym do 75, może 80% żeby się to trochę rozfujało ale nie wiem jak mocno dmucha w eCoalu no i trzeba by luknąć co się tam dzieje gdyby temp. za bardzo rosła to można wtedy zwiększać czas postoju w podtrzymaniu To tak po krótce i w ciemno. Jestem za ! Tyle, że może ... bym bardziej nierówno podzielił te dwa czasy podajnika, pierwszy ze 2-3 sek tyle żeby rozruszać złoże i potem drugi 7-8 sek. A jak by mocno się Marcin przyłożył to i czas postoju by pewnie dało się ciut zwiększyć, w końcu on ma nie sam miał tylko jakąś mieszankę miałowo-groszkową. Edytowane 4 Lipca 2011 przez woma4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 04.07.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Przeto szkoda, że zacytowałeś jeno jedno zdanie z wprowadzenia do publikacji P.H. którą się podparłeś. Bo po zapoznaniu się z całością oraz literaturą zaznaczoną jako 1 i 2 wszystko byłoby jasne. Zawijan_2 jestem przekonany iż dzięki temu wyciętemu fragmentowi parę osób z ciekawości odwiedziło stronę internatową Waszego Instytutu. Gdybym podał tylko tytuł artykułu REDUKCJA EMISJI NOx Z WYKORZYSTANIEM KATALIZATORÓW DLA OGRZEWNICTWA INDYWIDUALNEGO to wątpię czy ten post w ogóle byłby zauważalny. Pozdrawiam serdecznie Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 04.07.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) To potwierdza że marcin za dużo podaje i za mało dmucha. Haha jak bylem mlodszy to i wiecej dmuchalem. A teraz powaznie . Dalej nie rozumie tych parametrow : czes krotkiej przerwy ; ilosc powtórzeń w podtrzymaniu . Fajnie Wojtekosiek ze podales gotowe rozwiazanie , ale wolal bym zakumac o co chodzi i w przyszlosci samemu dostrajac sterowanie do takiego opalu jak mi sie jesze raz takie trafi . A tu link do fotek : jak wyglada opal przed i po spaleniu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c21fae42e1f8ec32.html Edytowane 4 Lipca 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Jestem za ! Tyle, że może ... bym bardziej nierówno podzielił te dwa czasy podajnika, pierwszy ze 2-3 sek tyle żeby rozruszać złoże i potem drugi 7-8 sek. Tak się nie da bo ustalisz dwa podania ale ich czas nie możesz zrobić inny. Musi być 2 po X sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Postaram się napisać jaśniej dla mniej wtajemniczonych ale nie wiem czy mi się uda.Masz czas postoju w podtrzymaniu, ustaliłeś 30min, myślę ze za małoNastępnie czas pracy podajnika w podtrzymaniu np. 3s - to czas na jaki załącza się podajnik w trybie podtrzymaniaCzas krótkiej przerwy to czas między podawaniem jak masz ustawione 2 czy 3 powtórzeniaMoc dmuchawy chyba jasne Wygląda to tak:Kociołek pracuje, jak dojdzie do temp, zadanej wchodzi w tryb podtrzymania tzn. staje dmuchawa i podajnik. Tak jak pisał woma (przeczytaj jeszcze raz)Stoi tak długo nic nie robiąc przez ustawione przez ciebie np. 30minPo tych 30min żeby podtrzymać palenie zaczyna chwilę pracować tak jak mu ustawiłeś.Zaczyna pracować dmuchawa i podajnik włącza się na 3s ( czas pod.w podtrz) dmuchawa dmucha za np, 40s (czas kr. przer. pod) podaje znowu 3s dmuchając jakiś czas. Następnie znowu nic nie robi przez kolejne 30min i tak dotąd dopóki temp. kotła nie zejdzie na tyle żeby musiał się włączyć i dogrzać do zadanej.Jeśli jest mały pobór ciepła to może w tym podtrzymaniu tkwić kilka godzin podejmując tylko te czynności jak wyżej co te ustawione przez ciebie 30 min.Nie wiem czy udało mi się to jakoś wytłumaczyć.Jak nie to dam ci komórkę na priva i wytłumaczę słownie, na pewno zajarzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Tak się nie da bo ustalisz dwa podania ale ich czas nie możesz zrobić inny. Musi być 2 po X sekund. Jaśniej: Koledzy piszą że ta krotność (ilość powtórzeń) w eCoalu jest możliwa do ustawienia max 3 Jeśli ustawimy np. 2 czy 3 czas krótkiej przerwy podajnika między tymi powtórzeniami 40s czas pracy podajnika np. 3s to będzie podawać 2 lub 3 razy co 40s ale po 3s nie można ustawić że jedno podanie 3 a drugie np.6s bo wybraliśmy czas pracy podajnika na 3s Można oczywiście wybrać inny czas ale wszystkie podania będę równe tak jak ustawiony czas pracy podajnika w podtrzymaniu. Inaczej chyba nie potrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 04.07.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) Chyba wiem o co chodzi krótką przerwa to to czas w ktorym dmucha dmuchawą pomiedzy powtórzeniami podajnika. Objasniam. U mnie czas postoju to 3o min(mniej sie nieda) I tak po 30 min (praca podajnika w pod. na przykald 3s. , dmuchawa czyli krotka przerwa np. 40s mozna) mozna to powtórzyć iloscia powtorzen podajnika w podtrzymaniu np 2 Czy dobrze zrozumiałem Karoka? Nawiasem mowiac to odpowiedz w stylu zajrzyj do instrukcji na stone 20 .... bez komentarza . Edytowane 4 Lipca 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Chyba wiem o co chodzi krótką przerwa to to czas w ktorym dmucha dmuchawą pomiedzy powtórzeniami podajnika. Objasniam. U mnie czas postoju to 3o min(mniej sie nieda) I tak po 30 min (praca podajnika w pod. na przykald 3s. , dmuchawa czyli krotka przerwa np. 40s mozna) mozna to powtórzyć iloscia powtorzen podajnika w podtrzymaniu np 2 Czy dobrze zrozumiałem Karoka? Nawiasem mowiac to odpowiedz w stylu zajrzyj do instrukcji na stone 20 .... bez komentarza . Coś zaczynasz kumać ale jeszcze motasz. Krótka przerwa podajnika to czas między podaniami węgla ( co 40s robi powtórzenie, podkłada węgiel) jak masz ustawione 2 albo 3 cykle (powtórzenia), dmuchawa też pracuje w tym czasie. Te 30min to czas postoju podajnika w podtrzymaniu, to nazewnictwo podobne i ci się myli. czas postoju podajnika w podtrzymaniu a krótka przerwa podajnika w podtrzymaniu to dwie różne rzeczy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.07.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Marcin odpoczniemy już dzisiaj bo pchły na dupę czekają.Przeczytaj jutro to wszystko jeszcze raz powolutku.Pogawędzimy jutro.Dobranoc wszystkim. Tylko jakaś dziwna cisza dzisiaj w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 04.07.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Racja , dzieki za wyrozumialosc cieroliwosc . A co do tematu to juz wszystko jasne tylko ciezko jest to napisac na szybko Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gremon 04.07.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Jeśli tak - to z czterema Siedzę czytam i nie rozumiem. Może ktoś bardziej biegły w temacie wyjaśni jak to jest. Ogniwo Eko Plus 16 kW 1,8 m2 - sprawność 90,2 % Badania bez analizy takie na szybko 12.05.2011r. Na początek – cząstkowe wyniki badań kotła OGNIWO EKO PLUS 16kW po okresie 1-miesięcznej eksploatacji. Badany był kocioł z wymiennikiem 4-rurowym (2+2) oraz palnikiem 4-członowym z 3 rządkami otworów nadmuchowych i ruszto-deflektorem żeliwnym (według najnowszego wariantu). 1. Kocioł sterowany sterownikiem eCoal.pl: przy mocy 20,5kW – temp.spalin: 206°C; sprawność: 76,1%; tlen: 7,3% przy mocy 16,3kW – temp.spalin: 177°C; sprawność: 80,1%; tlen: 10,5% więc gdzie ta sprawność 90 % ????? Czy to jakaś wartość wyliczona z dodatkowych parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.07.2011 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 (edytowane) karoka65 to co opisujesz koledze kocurmarcin czyli parametry podtrzymania dotyczą pracy kotła w trybie LATO ,w trybie normalnym podtrzymanie działa z algorytmu pracy NORMALNA oraz odczytania spadku temp CO ,chyba,że się mylę to mnie popraw A być może ,że się mylę i nie jest mi wstyd bo u mnie w trybie NORMALNYM piec przechodzi w podtrzymanie ale do momentu jak temp CO spadnie do poniżej 5stC od 47/42.O co chodzi,42 zadana a 47 to temp kiedy piec wchodzi w podtrzymanie,jak spadnie temp CO poniżej 47 piec wchodzi w tryb grzanie. Nie wydaje mi się aby kocioł przeszedł w podtrzymanie na czas dłuższy niż 30min w trybie NORMALNYM.Wszystko co opisujecie dotyczy trybu LATO. Edytowane 5 Lipca 2011 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 05.07.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 @minertu tryb lato ! kocurmarcin miał (chyba powoli już nie ma bo mu się ten worek 40 kg kończy ) problemy z gaśnięciem kotła w trybie lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 05.07.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Jaszcze raz ponawiam pytanie . Panowie kiedy ecoal przestaje podawac opal? To znaczy , czy sterownik jest tak zaprogramowany ze zatrzymuje podajnik w momencie gdy gasnie w paliniku opal. Pozdrawiam Jeszcze raz w tym temacie, bo nie wszyscy wiedzą. 1. Obecnie wykrywanie wygaszenia kotła jest w sterowniku ecoal.pl tylko w trybie grzania, w trybie lato ta funkcjonalność ma dopiero się pojawić. 2. Wykrywanie wygaszenia kotła obecnie bazuje na obserwacji temperatury spalin i temperatury CO. W trybie lato ma bazować tylko na obserwacji temperatury spalin (logiczne nie ma odbioru CO i temperatura CO barrrrdzoooo długo by się nie zmieniała mimo wygaśnięcia kotła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts