Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Możesz napisać od kiedy to świadectwo "to za mało" ?

Czy ono jest nieważne, przecież coś tam potwierdza ?

Czy mógłbyś przenieść dyskusję do wątku który założyłem w tym celu.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238880-Dyskusja-o-normach-badaniach-kot%C5%82%C3%B3w-itp-itd

Tam będzie porządek i tutaj.

Gdybyś sprzedawał kotły fizycznie wiedziałbyś że ludzi interesuje to żeby kupić dobry kocioł i kilka informacji o jego obsłudze i instalcji ewentualnie jak poprawie wykonać instalację. Papierki nie bardzo ich interesują, takie są fakty.

Papierki to powód do bicia piany dla kilku gościu na forum których mozna policzyć na palcach jednej ręki jeśli się odliczy wielokonta.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To już nie wiem jest te świadectwo czy nie dla mnie jest bardzo ale bardzo ważne wiadomo w jakim celu Tak dostałem papiery od Pana dziekuje Minertu ale jak dla mnie starszego Pana nic to nie mówi mysłalem ze wyraźnie ma być napisane Swiadectwo na znak bezpieczeństwa ekologicznego wszystko owiane jest mgła tajemniczości i niejasności nie wiem co myslec

Możesz napisać od kiedy to świadectwo "to za mało" ?

Czy ono jest nieważne, przecież coś tam potwierdza ?

Czy mógłbyś przenieść dyskusję do wątku który założyłem w tym celu.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238880-Dyskusja-o-normach-badaniach-kot%C5%82%C3%B3w-itp-itd

Tam będzie porządek i tutaj.

Gdybyś sprzedawał kotły fizycznie wiedziałbyś że ludzi interesuje to żeby kupić dobry kocioł i kilka informacji o jego obsłudze i instalcji ewentualnie jak poprawie wykonać instalację. Papierki nie bardzo ich interesują, takie są fakty.

Papierki to powód do bicia piany dla kilku gościu na forum których mozna policzyć na palcach jednej ręki jeśli się odliczy wielokonta.

...bo ludzie często nie wiedzą, że są jakieś papierki i że są potrzebne. A niektórym w to graj.

To już nie wiem jest te świadectwo czy nie dla mnie jest bardzo ale bardzo ważne wiadomo w jakim celu Tak dostałem papiery od Pana dziekuje Minertu ale jak dla mnie starszego Pana nic to nie mówi mysłalem ze wyraźnie ma być napisane Swiadectwo na znak bezpieczeństwa ekologicznego wszystko owiane jest mgła tajemniczości i niejasności nie wiem co myslec

Wszystkie wydane świadectwa na znak bezpieczeństwa ekologicznego są nadal ważne.

Jeśli jednak chodzi Ci uzyskanie dofinansowania dla swojego kotła, to zacznij od zapytania tego, kto tym dofinansowaniem dysponuje. To on ustala zasady dofinansowania.

Ześląska, prosty sposób, wziąć te świstki i iść do tego który decyduje o dopłatach i będziesz wszystko wiedział.

Czy będzie dopłata czy nie będzie, o tym nie decyduję ja, zawijan jak sam o tym pisał tylko ten kto dzieli szmal i nic tu nieda że ktoś coś napisał na forum bo czasem możesz się bardzo zdziwić że na przykład nie spełnisz jakiegoś warunku do dopłaty mając kocioł w V-ej klasie.

Każda jednostka badawcza na świadectwie wpisuje wg jakiej normy jest to badanie wykonane.Obecnie jest to PN-EN 303-5:2012

Wszystkie wydane świadectwa na znak bezpieczeństwa ekologicznego są nadal ważne.

Jeśli jednak chodzi Ci uzyskanie dofinansowania dla swojego kotła, to zacznij od zapytania tego, kto tym dofinansowaniem dysponuje. To on ustala zasady dofinansowania.

No to teraz pytanie,kto powinien więcej wiedzieć o świadectwach i badaniach ja,który sprzedaję czy urzędnik ,który wypłaca kasę z dofinansowania?

Jakoś wszędzie świadectwa są honorowane.

Pamiętam,że kiedyś,jakies 5 lat do tyły głównie u nas na śląsku brano pod uwage tylko świadectwa wydane przez ICHPWzZ , ktoś zrobił z tym porządek i teraz honoruja wszystkie.Ciekawe dlaczego?

Nadal mi nie odpowiedziałeś!!!

Edytowane przez minertu

Każda jednostka badawcza na świadectwie wpisuje wg jakiej normy jest to badanie wykonane.Obecnie jest to PN-EN 303-5:2012

Z tym drobnym dodatkiem, że taka jednostka badawcza musi mieć akredytację (co najmniej Polskiego Centrum Akredytacji) na wykonywanie badań według tej normy. Jeśli takiej akredytacji nie ma - jej badania nie są badaniami akredytowanymi.

To przecież takie proste.

Z tym drobnym dodatkiem, że taka jednostka badawcza musi mieć akredytację (co najmniej Polskiego Centrum Akredytacji) na wykonywanie badań według tej normy. Jeśli takiej akredytacji nie ma - jej badania nie są badaniami akredytowanymi.

To przecież takie proste.

Czy Mała Energetyka i PROFTECH takiej akredytacji nie miała?

PROFTECH mogę podać zakres akredytacji skoro to takie ważne.

Edytowane przez minertu

No to teraz pytanie,kto powinien więcej wiedzieć o świadectwach i badaniach ja,który sprzedaję czy urzędnik ,który wypłaca kasę z dofinansowania?

Jakoś wszędzie świadectwa są honorowane.

Pamiętam,że kiedyś,jakies 5 lat do tyły głównie u nas na śląsku brano pod uwage tylko świadectwa wydane przez ICHPWzZ , ktoś zrobił z tym porządek i teraz honoruja wszystkie.Ciekawe dlaczego?

Urzędnik przyznający dofinansowanie odpowiada za to, żeby przyznać je kotłom spełniającym kryteria ustalone w regulaminie dofinansowania.

Sprzedawca odpowiada za to, żeby sprzedawać kotły, które spełniają kryteria dopuszczenia ich do obrotu na rynku. To nie są te same kryteria.

Czy Mała Energetyka i PROFTECH takiej akredytacji nie miała?

PROFTECH mogę podać zakres akredytacji skoro to takie ważne.

Dlaczego pytasz o to mnie? Zapytaj Małą Energetykę.

Podałem niedawno na tym forum link do strony www Polskiego Centrum Akredytacji, gdzie bardzo łatwo można wyszukać, które laboratoria mają ich akredytacje i jakie są zakresy tych akredytacji.

A tak z ciekawości:

Która z wymienionych przez Ciebie firm ma akredytację na badania kotłów według normy PN EN 303-5:2012?

...bo ludzie często nie wiedzą, że są jakieś papierki i że są potrzebne.

Potrzebne ? do czego ?

Do ewentualnej dopłaty chyba, do niczego więcej.

A sam dobrze wiesz że ile się spali decyduje głównie palacz bo normalny Kowalski może spalić dwa razy tyle w kotle z papierkiem niż drugi Kowalski w kotle który kocioł pospawał sobie sam w szopie ale ma pojęcie o paleniu.

Nie piszę tu nawet o paliwie które jest bardzo ważnym czynnikiem w spalanej ilości bo jeden Kowalski może spalić jakieś badziewie po 400pln/tonę lepiej i wyprodukować więcej ciepła i mniej popiołu od tego Kowalskiego który pali super eko groszkiem po 1000pln/tonę.

Czyż nie zgodzisz się z tym ?

Zgodzisz na pewno bo dobrze o tym wiesz a reszta jak wyżej czyli bicie piany.

Pozdrawiam i kończę, sobota dzisiaj, ładna pogoda po burzy ( w końcu ) się zapowiada.

Rozpalić jakiegoś grilla i spędzić miło czas z rodzinką proponuję :)

Urzędnik przyznający dofinansowanie odpowiada za to, żeby przyznać je kotłom spełniającym kryteria ustalone w regulaminie dofinansowania.

Sprzedawca odpowiada za to, żeby sprzedawać kotły, które spełniają kryteria dopuszczenia ich do obrotu na rynku. To nie są te same kryteria.

To kryterium spełnia znak CE na podstawie badań wg normy zharmonizowanej, o której już pisałem.

W poniedziałek zajadę do np Media Markt , tam jest b.dużo produktów , które musza posiadać znak CE dopuszczający produkt do obrotu.Wezmę pierwszy lepszy z brzegu i zapytam czy mają stosowne jego badania na znak bezpieczeństwa.

Potrzebne ? do czego ?

Do ewentualnej dopłaty chyba, do niczego więcej.

A sam dobrze wiesz że ile się spali decyduje głównie palacz bo normalny Kowalski może spalić dwa razy tyle w kotle z papierkiem niż drugi Kowalski w kotle który kocioł pospawał sobie sam w szopie ale ma pojęcie o paleniu...

Teraz zgłupiałem!

Czy Ty karoka sprzedajesz kotły, czy palaczy?

To kryterium spełnia znak CE na podstawie badań wg normy zharmonizowanej, o której już pisałem.

W poniedziałek zajadę do np Media Markt , tam jest b.dużo produktów , które musza posiadać znak CE dopuszczający produkt do obrotu.Wezmę pierwszy lepszy z brzegu i zapytam czy mają stosowne jego badania na znak bezpieczeństwa.

A dlaczego nie dzisiaj?

I nie pytaj o świadectwo na znak bezpieczeństwa, tylko o dokumenty dopuszczające kocioł do sprzedaży na rynku.

Czy Ty naprawdę tego nie rozumiesz? Czy masz mnie i innych za idiotów?

A dlaczego nie dzisiaj?

I nie pytaj o świadectwo na znak bezpieczeństwa, tylko o dokumenty dopuszczające kocioł do sprzedaży na rynku.

Przede mną leży właśnie DEKLARACJA ZGODNOŚCI zgodna z DYREKTYWĄ MASZYNOWĄ 2006/42/EC i normą zharmonizowaną PN-EN 303-5:2012.

Czy jest mi potrzebne coś więcej?

A dlaczego nie dzisiaj?

Nie dzisiaj bo jestem po nocce i za chwilę idę spać.Później mała impreza bo pogoda dopisuje.

O to dokładnie zapytam bo to dopuszcza produkt do sprzedaży w PL.

Nadal mi nie odpisałeś!!!

Przede mną leży właśnie DEKLARACJA ZGODNOŚCI zgodna z DYREKTYWĄ MASZYNOWĄ 2006/42/EC i normą zharmonizowaną PN-EN 303-5:2012.

Czy jest mi potrzebne coś więcej?

Sprzedającemu kotły to wystarczy. Ale producentowi kotła potrzebne są dokumenty ŹRÓDŁOWE na podstawie których producent wystawia deklarację. Za wystawienie deklaracji bez dokumentów źródłowych grozi postępowanie prokuratorskie.

Sprzedającemu kotły to wystarczy. Ale producentowi kotła potrzebne są dokumenty ŹRÓDŁOWE na podstawie których producent wystawia deklarację. Za wystawienie deklaracji bez dokumentów źródłowych grozi postępowanie prokuratorskie.

I wszystko w temacie.Reszta to bicie piany.