Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

-> Spiskowiec.

No to przecież o tym pisałem, że jeśli się wystawi na pałe to mogą być problemy.

Nie masz obowiązku robić badań CE w jednostkach akredytowanych, a twierdząco piszesz że tak musi być. Nawet na stronie którą podałeś pisze że NIEKIEDY trzeba się tam zgłosić. Tyczy się to pewnie jakiś abstrakcyjnych rzeczy jak np technika medyczna bo tam nikt nie będzie ryzykował życia ludzi dla lipnie wystawionego CE i wymuszają badania pod okiem Milicji CE. Nie mniej jednak podstawowej techniki z którą mamy tutaj doczynienia czyli piece i ich sterowanie akredytowane labo z pewnością nie dotyczy.

Jeśli uważasz inaczej, podaj jakąś podstawe prawną a dużymi literami to odszczekam.

panie bolek

zapraszam do watku pana karoki o przepisach. tam bedziesz szczekal a tu utrzymany zostanie porzadek.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystko pamiętam.

Tak przy okazji zapytam o OEPLUSM z jakim on wkońcu jest palnikiem bo na targach w Ostrawie palnik szamotek nie miał i nie miał tez płyty ceramicznej w komorze spalania.Taka wersja kotłów jest w CZ sprzedawana.Czy na Polski rynek wyjdzie lepsza wersja czy .... no właśnie jaka?

Próbowałem się dowiedzieć tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235435-Ogniwo-Eko-Plus-M-pytania-i-odpowiedzi-czyli-jak-to-jest-z-tym-kotłem&p=6879374#post6879374

Panowie przecież to proste .;)

Ogniwo Eko plus M w Czechach występuje w 4 klasie .

Defro mocno wypchnęło innych producentów, nasyciło nasz rynek mają największą sprzedaż i olbrzymią ofertę różnorodnych kotłów .

Źle by się stało gdyby zostali monopolistą ale to już chyba fakt.

Ogniwo znalazło zbyt w Czechach ,Defro w tym czasie podnosi poprzeczkę zaczyna produkcją kotłów w 5 klasie na węglu .

Ogniwo przyspało ale teraz goni tyły jest przygotowywany kociołek na rynek do 5 klasy, dodano płytki szamotowe i ekonomizery-łapacze pyłu ,po badaniach u nas pewnie łapie się do 5 klasy ,ale procedura trwa w instytucie w Brnie, jak tylko zostanie wydany certyfikat Zawijan nas poinformuje.

Popieram współzawodnictwo ,stawiam na rozwój ,wszyscy na tym korzystamy.:D

Defro ma już podkupiony legalnie sterownik Bruli i podajnik segmentowy burner ,a cegły można sobie postawić samemu :lol2:

http://i.imgur.com/os7UgEZ.png

wymiary.png?w=630

Edytowane przez animuss

Wszystko pamiętam.

Dalej moich klientów rzetelnie informuję o wszystkim co wiem i o wszystkim co mam.

To co mam otrzymuję od producenta kotłów.Nie klepie papierów wg mojego widzimisię.Klient dostaje to co mam od producenta.

Tak przy okazji zapytam o OEPLUSM z jakim on wkońcu jest palnikiem bo na targach w Ostrawie palnik szamotek nie miał i nie miał tez płyty ceramicznej w komorze spalania.Taka wersja kotłów jest w CZ sprzedawana.Czy na Polski rynek wyjdzie lepsza wersja czy .... no właśnie jaka?

A powinieneś ich informować o wszystkim, co powinni wiedzieć. To, co wiesz i co masz - to sporo za mało.

A tak przy okazji, to Ci odpowiem na Twoje pytanie: A co Cię to obchodzi?

I już nie pytaj mnie więcej o nic. Pytaj raczej swojego producenta o to, co powinieneś wiedzieć i mieć.

Najlepsze jest to ze pan Z...... pisał wczesnej ze robi marketing dla kotła więc podejście jest naprawdę godne pozazdroszczenia, rozumiem że producent tez ma takie podejście dla potencjalnych klientów czy tez obecnych klientów. He ciekawe jest tylko to czy M okazał się takim gniotem że trzeba było go modyfikować czy tez robione jest to tylko dla papierka. Tak czy inaczej p Z............... plączą się coraz bardziej w zeznaniach, zresztą jak ostatnio, niebawem przestaną pisać a później znikną pewnie posty by za rok promować kocił XZC

Najlepsze jest to ze pan Z...... pisał wczesnej ze robi marketing dla kotła więc podejście jest naprawdę godne pozazdroszczenia, rozumiem że producent tez ma takie podejście dla potencjalnych klientów czy tez obecnych klientów. He ciekawe jest tylko to czy M okazał się takim gniotem że trzeba było go modyfikować czy tez robione jest to tylko dla papierka. Tak czy inaczej p Z............... plączą się coraz bardziej w zeznaniach, zresztą jak ostatnio, niebawem przestaną pisać a później znikną pewnie posty by za rok promować kocił XZC

Ależ jesteś śmieszny...

P.S.

"śmieszny" w znaczeniu, że masz wysokie poczucie humoru, żeby nie było...

Żeby się upewnić - Ogniwo przyjmuje metody konkurencji? Widzę na stronce znaczek w którym się chwali 5 klasą według nowej normy. Bardzo ładnie wymyślone logo. Ale dokumentu z badań jakoś nie mogę znaleźć. Są owszem certyfikaty dla Ogniwo Eko Plus - ale też według starej normy i z klasą A. Certyfikatu dla Eko Plus M nie widzę, a znaczkiem się posługują i kocioł jest określany jako " Bezpieczny dla środowiska ". Tak na gębę - czy dokument jest jakiś na to bezpieczeństwo i na 5 klasę? I tylko wzorując się na innym producencie Ogniwo puszcza do nas oko - mam ale nie pokażę?

• 1 month później...

Trafiłem na ten wątek bo szukam odpowiedniego dla siebie kociołka.

Przeczytałem wszystkie 495 stron i każdego posta i zajęło mi to bite 2 tygodnie.

W trakcie czytania przeszedłem chyba wszystkie stany emocjonalne: od wielkiego podekscytowania aż do całkowitego obrzydzenia przy czym owe obrzydzenie nie dotyczyło rzeczonego produktu tylko samej dyskusji.

Nie mniej jednak wiele się dowiedziałem o kotłach, spalaniu oraz o problemach z jakimi codziennie musi sobie radzić palacz.

Nie wiem jeszcze jaki kocioł wybiorę ale już wiem czego szukać.

Pozdrawiam.

Panowie,pytanko. Kto pali/palił groszkiem w naszych kotłach??? [nie ekogroszkiem a groszkiem]Jest u nas na składzie groszek o troszkę większej granulacji niż grubsze kawałki eko . Cena atrakcyjna i tak se myślę że Może bym sobie kupił tonę na zimę. Oczywiście kupię teraz z 100 kg tylko wada taka że idzie mało węgla wiec testy będą długie.

Podobno z Piasta ten groszek. Możliwe że ma 25tys kalorii? Prosze o odp temat pilny.

Krisgie pamiętaj że nie ma kotła idealnego. Przy Oep podział prosty. Przy 25kw ludzie mają problemy bo to kocioł do wielkich domów. Kolejna 16ka jest generalnie bardzo chwalona. A 10ki z racji najlepszego dopasowania do współczesnych domów zbierają generalnie same pochwały.

Z tym że dobry palacz 25 okiełzna a kiepskiego 10ka przerośnie. W kotle na eko należy się nauczyć palić i tyle.Tyczy się kotła każdego producenta.

Edytowane przez wuwok

Trafiłem na ten wątek bo szukam odpowiedniego dla siebie kociołka.

Przeczytałem wszystkie 495 stron i każdego posta i zajęło mi to bite 2 tygodnie.

W trakcie czytania przeszedłem chyba wszystkie stany emocjonalne: od wielkiego podekscytowania aż do całkowitego obrzydzenia przy czym owe obrzydzenie nie dotyczyło rzeczonego produktu tylko samej dyskusji.

Nie mniej jednak wiele się dowiedziałem o kotłach, spalaniu oraz o problemach z jakimi codziennie musi sobie radzić palacz.

Nie wiem jeszcze jaki kocioł wybiorę ale już wiem czego szukać.

Pozdrawiam.

Wpisz w googlach "kotły c.o. poradnik"

Przeczytasz więcej i to bardziej usystematyzowane i bez takich niesmacznych wrażeń.