fenix2 07.11.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) Z ceramiką? To znaczy jaki? Przyznam,że mam już mętlik w głowie.Wiem tylko, że ma mieć ruszt żeliwny, podajnik ślimakowy żeliwny.Zastanawialiśmy się nad: Skam-P z Sekomu (niestety podobno nieosiągalny w tym roku) , Ogniwo Eko Plus, Zębiec Merkury, okoliczni sprzedawcy polecali nam firmy Drew Met lub Stalmark. Czy układ kanałów pionowy jest lepszy od poziomego? Czy nie ma to znaczenia? A tak naprawdę to odnoszę wrażenie, że wszystkie te kotły takie same, każdy ma swoje wady i zalety, no i jeszcze każda sroczka swój ogonek chwali:) MOże nowy RBR 12kW? Chyba jest z ceramiką. Zawi jan się cieszy bo pewnie on by ci wcisnął OEP M. Edytowane 7 Listopada 2015 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 07.11.2015 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 MOże nowy RBR 12kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.11.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Z ceramiką? To znaczy jaki? Szukaj nowoczesnego kotła w 5 klasie kocioł kupuje się na 10 lat (patrząc optymistycznie ) ,takie kotły są z ceramiką ,firmy kotlarskie chętniej pozbywają starszych modeli,które są już wyprodukowane i zalegają na placu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 07.11.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) Szukaj nowoczesnego kotła w 5 klasie kocioł kupuje się na 10 lat (patrząc optymistycznie ) ,takie kotły są z ceramiką ,,,, Czy może mi ktoś wytłumaczyć, co jest takiego niezwykłego w tej "ceramice", szczególnie tej przyklejanej do wewnętrznych ścianek wymiennika kotła. Edytowane 7 Listopada 2015 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 07.11.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 witam -wg mojego widzimisie to jest tak kol Andrzeju w komorze palnika jak najbardziej jest wskazana ceramika-wiadomo będą straty ale trza mieć wymiennik ala emka tzn na końcu wymiennika w tych trzech rurkach i takie turbulatory jak ma obecnie nie takie jak były w ekoplusie bo h zdawały ogzemin jeno pył sie na nich osiadałaaaalbo sucha komora palnika ruwna sie to samo co ceramika ale wymiennik tam gdzie woda by musiał być dużo większy;) co ty Kol Zawijanie myślisz na te moje bazgrołki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.11.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 witam -wg mojego widzimisie to jest tak kol Andrzeju w komorze palnika jak najbardziej jest wskazana ceramika-wiadomo będą straty ale trza mieć wymiennik ala emka tzn na końcu wymiennika w tych trzech rurkach i takie turbulatory jak ma obecnie nie takie jak były w ekoplusie bo h zdawały ogzemin jeno pył sie na nich osiadał aaaalbo sucha komora palnika ruwna sie to samo co ceramika ale wymiennik tam gdzie woda by musiał być dużo większy;) Witaj Rajmund. Tak się nieco odezwę. Ceramika,modny model na badania.Co z użytkownikiem?Jak ma wreszcie obliczać zapotrzebowanie cieplne w zakupie kotła,skoro i z ceramika (przypomne RBR 12kW -mój) -miał taka samą moc,jak bez niej?Teraz producenci robią sobie badania z ceramiką,bo emisja jest mniejsza (komora spalania,dopalanie itd.) -mając w tyłku kieszeń inwestora.Sam to skrobiesz poniżej: witam -wg mojego widzimisie to jest tak kol Andrzeju w komorze palnika jak najbardziej jest wskazana ceramika-wiadomo będą straty A ja mam gdzieś emisje spalin,skoro mam mieć na ew.ochronie środowiska straty w portfelu i ładny widok w komorze spalania.Teraz -obserwuję jedynie wymiennik.Trafia tam-to co pozostało po spalaniu i ma być jasno.Resztę mam w tyłku.Normy,badania-owszem,ale nie za kasę inwestora. Zamiast się pitolić w badania,niech zainwestują w dobre dotacje na ogrzewanie prądem,jak zwał tak zwał.Kopalnie,nie będą narzekać na straty,w odbiorze hurtowym węgla-a łatwiej kontrolować emisje na 50-ciu elektrowniach ,a niżeli na kilkunastu tysiącach kotłów w gospodarstwach domowych. Teraz,instytuty śmiesznych badań zarabiają krocie,a -ich "pasterze"-dożywotnio także. Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.11.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 aaaalbo sucha komora palnika ruwna sie to samo co ceramika ale wymiennik tam gdzie woda by musiał być dużo większy;) A nie lepiej pozbawić potencjalnego użytkownika problemów z węglem?Dlaczego ma płacić nie kopalni,ale pośrednikom?Dlaczego każdy w małym domu musi mieć kocioł na eko, babrać się z doborem kotła,opału itd.Wprowadzić normę,małe domy do do 300m2-400m2 -tylko prąd (PC ,piece gazowe ,elektryczne )-a powyżej,firmy itd -możliwość spalania stałego opału.Większe możliwości kontroli,mniej zachłannych"dystrybutorów" opału,mniej pracowników instytutów śmiesznych badań itd. Wreszcie producenci kotłów,nie upadają-a produkują "potrzebne" kotły.Z dobrych materiałów,za spore pieniądze-i z należnymi badaniami.... To jest bardzo proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 07.11.2015 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 witam -wg mojego widzimisie to jest tak kol Andrzeju w komorze palnika jak najbardziej jest wskazana ceramika-wiadomo będą straty ale trza mieć wymiennik ala emka tzn na końcu wymiennika w tych trzech rurkach i takie turbulatory jak ma obecnie nie takie jak były w ekoplusie bo h zdawały ogzemin jeno pył sie na nich osiadał aaaalbo sucha komora palnika ruwna sie to samo co ceramika ale wymiennik tam gdzie woda by musiał być dużo większy;) co ty Kol Zawijanie myślisz na te moje bazgrołki Dobrze piszesz. Z jednym wyjątkiem - zawirowywacze są także po to, aby zatrzymywać pył w kotle. Te w OEPlusach akurat robiły to bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 07.11.2015 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Ceramika,modny model na badania.Co z użytkownikiem?Jak ma wreszcie obliczać zapotrzebowanie cieplne w zakupie kotła,skoro i z ceramika (przypomne RBR 12kW -mój) -miał taka samą moc,jak bez niej? Taką samą, powiadasz? To znaczy - jaką miał tę moc??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 07.11.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) tak mówisz kol Zawijanieto czamu nie dajecie tych krynciołek z ekoplusa do emki-ciekawe czy by miał chociaż 15 kucyków przecież bardzo łatwe i tanio zrobić ich od tych z emki;) a pył jak już się znajdzie na nich to i tak częsciowo jednako wypierd jak z tych eco czy emki do komina i w świat lecą Edytowane 7 Listopada 2015 przez berdnard korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.11.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Dobrze piszesz. Z jednym wyjątkiem - zawirowywacze są także po to, aby zatrzymywać pył w kotle. Te w OEPlusach akurat robiły to bardzo dobrze. A czy robią to skutecznie?Tam wg mnie wzrasta tylko prędkość spalin a spada jej dopalanie. Jak nie dopalimy spaliny w komorze spalania (suchej) to mamy ją wszędzie. Za przykład niech posłuży pellet a głównie ten plastik , który się w nim znajduje. Bez suchej (gorącej) komory spalania mamy batorego z komina. Wg mnie aby pył zatrzymać musisz spowolnić prędkość spalin inaczej masz ten syf w kominie a nie w kotle. Co Ty na to zawijan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 07.11.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) ale przecież nie mają tak sprawnego serducha do emki. no chyba że mu pomoże ten wystający cycek w pierwszym segmencie który kieruje żółty syf do centralnego żaru. to tak ale tego nie jestem pewien.... aby spowolnić prędk spalin w sposób czystybez urazy -tak se tylko myślęoglądałem pare godz emke-mnie osobiście się podoba aa serducho mogę wszczepić inne jak to mówił dobry człek Religa Edytowane 7 Listopada 2015 przez berdnard korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.11.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Ja się nie urażam. Mnie M-ka też się podoba. Chodzi mi jednak o pyły , które to niby są zatrzymywane przez zawirowywacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.11.2015 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Czy może mi ktoś wytłumaczyć, co jest takiego niezwykłego w tej "ceramice". Jasiu włożył ceramikę i udało mu się tylko zwiększyć ciężar kotła ,a gdy Jan ją włożył, to polepszył proces spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 08.11.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 witamkol Zawijanie mam pytanko do ciebie-a więc tak poruszasz zawirowaczami wiadomo jak-to gdzie ten pył poleci co się osiadł na nich bo wiesz to jest maszynka klasy 5 a komin napewno ma swoją dobrą temperaturę.... czyli jak to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 08.11.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Jasiu włożył ceramikę i udało mu się tylko zwiększyć ciężar kotła ,a gdy Jan ją włożył, to polepszył proces spalania. Niedawno przeczytałem na tym forum, że niebawem wszystkie kotły znanego producenta, będą spełniały wymagania 5 klasy według normy PN EN 303-5:2012. To przede wszystkim dzięki sprytnemu wybiegowi. A "ceramiki" w tych kotłach jest jak na lekarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 08.11.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) No fajnie Panowie, pogwarzyliście sobie o zawirowywaczach, to może pozwolicie abym przedstawił to, co na ten temat wiedzą inni. 1. Zawirowywacz (turbulizator) jak sama nazwa wskazuje powinien coś zawirowywać, czyli utrzymywać przepływ turbulentny.2. A dlaczego? Ano dlatego, że im większa turbulencja w kanale, tym mniejsza grubość warstwy przyściennej - laminarnej. A ta - jak mawiają uczeni w piśmie - ma znaczny opór termiczny i tym samym zmniejsza sprawność wymiany ciepła.3. ta skręcona ścieżka w kanale wydłuża dodatkowo drogę spalin. Czyli zanim np. w kanale o długości osiowej 1 m spaliny z wejścia osiągną wyjście, to muszą pokonać np. 1,5 m. Czyli taka wędrówka napitego po kręconych schodach - z parteru na piętro albo na odwrót (w tym drugim przypadku warto się trzymać poręczy, bo można szybko dziobem do przodu po schodach zjechać. (Winna grawitacja i promile).4. Wiadomo, że jak się depcze długo pod górkę, to wszystko co ma znaczną masę ciąży (nie mylić z ciążą, chociaż ponoć ta też ciąży, ale w niej nie byłem, to nie wiem do końca jak to jest). Zatem każdy cwany idąc pod tą górkę wyrzuca, to co mu zbędne. W tym przypadku większe cząsteczki pyłu. Podobnie zresztą i w druga stronę. Zbędne, a ciężkie to sruu w krzaki. A jak się już tych cięższych na ścieżce dużo nazbiera, to się ścieżka koślawa robi. I co rusz coś mniejszego się na niej też zatrzyma. A te małe koagulują i takie zlepki są na tyle duże, że już się ich łatwo na powrót nie dźwignie. I o to chodzi.5. Na dodatek ponieważ ta wstążka nie bierze udziału bezpośredniego w wymianie ciepła spaliny - ciecz (przez ścianki wymiennika), to te zanieczyszczenia ścieżki nie mają wpływu na zmniejszenie sprawności tak znacząco jak w niektórych (WSZYSTKICH) "półkownikach", gdzie podłogi kanałów szybko zachodzą pyłem i wyłączają się z wymiany ciepła prawie na amen. Wystarczy popatrzeć na wykresy temp. spalin jednego i drugiego po takim samym czasie i podobnych (bo identycznych nigdzie nie ma) warunkach spalania. Zatem Szanowni Panowie, inaczej coś wygląda, gdy się komuś coś wydaje, a inny jest real potwierdzony szkiełkiem. Bo oko, to oko zawsze zawodne jest i łatwo daje się robić w bambuko. Dowód: obraz na monitorze, którego de facto nie ma, bo tylko jakiś niewidzialny promyk lata z drugiej strony jak szalony (z zawirowywaczami, aby mu było dalej). Ukłony dla Szacownego Grona. Udanej niedzieli i dalszej dysputy. Edytowane 8 Listopada 2015 przez boluslolusj23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 08.11.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Niedawno przeczytałem na tym forum, że niebawem wszystkie kotły znanego producenta, będą spełniały wymagania 5 klasy według normy PN EN 303-5:2012. To przede wszystkim dzięki sprytnemu wybiegowi. A "ceramiki" w tych kotłach jest jak na lekarstwo. Dawaj więcej informacji. Do badań używają błękitny węgiel ? http://www.tvs.pl/informacje/ekologiczna-rewolucja-w-zabrzu-w-miescie-pala-niebieskim-weglem http://katowice.tvp.pl/19129741/blekitna-rewolucja-nowy-wegiel-z-zabrzanskich-laboratoriow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 08.11.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 No fajnie Panowie, pogwarzyliście sobie o zawirowywaczach, to może pozwolicie abym przedstawił to, co na ten temat wiedzą inni....... Pięknie nam uświadomiłeś, BRAWO !!!! DZIĘKUJEMY !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 08.11.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Pięknie nam uświadomiłeś, BRAWO !!!! Proszę uprzejmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts