Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wuwok na Piaście nie ma groszku. Jak już to z Ziemowita. A taki niby-groszek z Piasta to dość często się trafia miał 25, że nie znajdziesz w nim więcej jak z 10 - 15% miału. Ja jak mi się taki trafi, to łapki zacieram i sito zapuszczam.

To jest groszek przesiany...jak paliłem miałem to miałem większe kruchy węgla i szło spoko. Kupę na próbę z 2-3 worki. Zrobię zdjęcia tego węgla i umieszczę je tutaj.

Można po wyglądzie tego węgla ocenić co to? Cena atrakcyjna bo za tonę 580zł u nas powiedzieli.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oto jaki groszek kupiłem groszek.jpg

Zwróciłem uwagę że ma złotawe/rdzawę przebarwienia,pewnie na zdjęciu nie widać.

Tutaj mój ekogroszek którym aktualnie palę,nie ma aż tak dużej różnicy ekogroszek.jpg

W trakcie wybierania węgla dostrzegłem ogniska korozji ,piszę to by zwrócić uwagę na te miejsca. rdza.jpg

tu już po delikatnym pudrowaniu rdzy :) pomalowane.jpg

Oto jaki groszek kupiłem [ATTACH=CONFIG]325110[/ATTACH]

Zwróciłem uwagę że ma złotawe/rdzawę przebarwienia,pewnie na zdjęciu nie widać.

Tutaj mój ekogroszek którym aktualnie palę,nie ma aż tak dużej różnicy [ATTACH=CONFIG]325111[/ATTACH]

W trakcie wybierania węgla dostrzegłem ogniska korozji ,piszę to by zwrócić uwagę na te miejsca. [ATTACH=CONFIG]325112[/ATTACH]

tu już po delikatnym pudrowaniu rdzy :) [ATTACH=CONFIG]325113[/ATTACH]

ja paliłem grochem z piasta i było ok lecz siarki na ściankach węgla nie widziałem.

Teraz kupiłem wesołą i faktycznie jest sporo siarki (jak kto woli złota na węglu). Wcześniej miałem eko z piekar i tez występowała siarka.

Ogólnie jak dla nie z piasta jest bardziej mięki niż z dwóch pozostałych

ps. Nie mam pewności że to co napisałem było w 100% tym węglem, mogę ufać tylko zapewnieniom sprzedawcy.

ps2. u mnie też korozja na spawie reszta podajnika ok (od spodu tez zabezpieczyłeś???, może się okazać że kiedyś podajnik porostu spadnie na podłogę)

Edytowane przez skresz

No to jednak zaczyna brakować kol. lysy1l, to był taki AWCS w sprawach opału, mogę się mylić ale Wesoła to tak bardzo widocznej siarki w strukturze nie ma, albo trzeba dużo szczęścia żeby ją spotkać, Piast na odwrót, Wesoła to jednolita twarda bryła, a Piast to mam wrażenie, że sam się chce rozlecieć. Piast 22-25MJ/kg ( nie mylić z kaloriami), Wesoła 28-29MJ/kg. Na zdjęciu kawałek Piasta bez i z siarką, z tym, że to Piast(orzech I, 570zł/t) opieram na informacji mojego wieloletniego dostawcy

.

20140713_151431.jpg

No to jednak zaczyna brakować kol. lysy1l, to był taki AWCS w sprawach opału, mogę się mylić ale Wesoła to tak bardzo widocznej siarki w strukturze nie ma, albo trzeba dużo szczęścia żeby ją spotkać, Piast na odwrót, Wesoła to jednolita twarda bryła, a Piast to mam wrażenie, że sam się chce rozlecieć. Piast 22-25MJ/kg ( nie mylić z kaloriami), Wesoła 28-29MJ/kg. Na zdjęciu kawałek Piasta bez i z siarką, z tym, że to Piast(orzech I, 570zł/t) opieram na informacji mojego wieloletniego dostawcy

.

Z tego co piszesz to Piast. Po mimo tego to grubsza frakcja to podajnik ciszej pracuje niż na Jarecie [brak charakterystycznego chrupania]. Po pale tym z 3 dni i zobaczę jak się spisuję się na "ciepłą wodę".

.

Własnie przydałby się ktoś albo jakiś temat dla porównania z furkami jaki węgiel i skąd bo jak mam jakieś wrażenie że cały czas ktoś coś kręci

dziś porobię fotki i wrzucę w jakimś nowym temacie

u mnie "wesoła" ma tez taką siarkę ale jest zbita i mega twarda oraz ciężka " nie mylić z mokra"

ogólnie robiłem test na zasypowcu i z 25kg wesołej piec trzymał 3 dni popiół to pyłek a temperatura 88-90st

z 25kg piasta piec trzymał 3,5dnia temperatura 70-75 popiół minimalne spieki reszta pyłek

Skresz, jeżeli Twoja próba spalania obu gatunków była wykonana w tym samym kotle to mamy zupełnie rozbieżne doświadczenia, w moim ogniwie s6wc, wesoła zostawia, czego bym nie próbował i jak się nie starał, „koksiki” i śladowe ilości ciemno brązowego popiołu, natomiast piast spala się na idealny biały, bez dodatków, chyba że coś przeleci przez rusztowiny w sporych ilościach popiół.

Poza tym mierząc MJ ( „moje joule” w moim prymitywnym ciepłomierzu ) różnica to 3-5MJ na kg węgla na korzyść wesołej.

Czy jak da się już wejść w link, bo teraz sterownik zgłasza kłopoty, to zobaczę tam zasypowca czy jednak palnik podajnikowego?

Pozdrawiam

Skresz, jeżeli Twoja próba spalania obu gatunków była wykonana w tym samym kotle to mamy zupełnie rozbieżne doświadczenia, w moim ogniwie s6wc, wesoła zostawia, czego bym nie próbował i jak się nie starał, „koksiki” i śladowe ilości ciemno brązowego popiołu, natomiast piast spala się na idealny biały, bez dodatków, chyba że coś przeleci przez rusztowiny w sporych ilościach popiół.

Poza tym mierząc MJ ( „moje joule” w moim prymitywnym ciepłomierzu ) różnica to 3-5MJ na kg węgla na korzyść wesołej.

Czy jak da się już wejść w link, bo teraz sterownik zgłasza kłopoty, to zobaczę tam zasypowca czy jednak palnik podajnikowego?

Pozdrawiam

Moja wesołą wygląda trochę inaczej, poniżej fotki, wieczorem jak nie zapomnę dam piasta

jeśli chodzi o ostanie zdanie nie bardzo rozumiem ???

w1.jpg

w2.jpg

w3.jpg

Edytowane przez skresz

Kolejne 4 fotki to piast przynajmniej tak mówili na pewno od razu rzuca się masa węgla oraz to że sporo łatwiej się kruszy niż wesoła

Chyba mam jednak Piasta. Bardzo podobny węgiel .Po weekendzie jak będzie się spalał dobrze to go kupie. I generalnie przy takim będę chciał zostać.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Witam

proszę o pomoc przy doborze mocy kotła.Wstępnie zdecydowaliśmy się na Ogniwo Eko Plus.

Powierzchnia użytkowa 167,65 m2

Powierzchnia całkowita 235,8 mkw

Dom z poddaszem użytkowym, fundamenty ocieplone 8 cm xps, w posadzce 18 cm styro, skosy ociepłone 25 cm wełny 039 i 035.Ocieplenie zewnętrzne planowane na wiosnę 15 cm styro, jeszcze nie wiemy o jakim współczynniku.Okna trzyszybowe.

Pokoje na górze grzejniki, dół i łazienki podłogówka.

Do tego podłączony zasobnik cwu 150 l.

Zastanawiamy się między 10 a 16 kW, ale czy ten pierwszy nie będzie za słaby?Oczywiście instalatorzy najchętniej widzą jak największą moc kotła:)

Pozdrawiam i liczę na jakieś sugestie

Witam

proszę o pomoc przy doborze mocy kotła.Wstępnie zdecydowaliśmy się na Ogniwo Eko Plus.

Powierzchnia użytkowa 167,65 m2

Powierzchnia całkowita 235,8 mkw

Dom z poddaszem użytkowym, fundamenty ocieplone 8 cm xps, w posadzce 18 cm styro, skosy ociepłone 25 cm wełny 039 i 035.Ocieplenie zewnętrzne planowane na wiosnę 15 cm styro, jeszcze nie wiemy o jakim współczynniku.Okna trzyszybowe.

Pokoje na górze grzejniki, dół i łazienki podłogówka.

Do tego podłączony zasobnik cwu 150 l.

Zastanawiamy się między 10 a 16 kW, ale czy ten pierwszy nie będzie za słaby?Oczywiście instalatorzy najchętniej widzą jak największą moc kotła:)

Pozdrawiam i liczę na jakieś sugestie

Ja mogę powiedzieć tylko że mam trochę więcej bo 195m2 do ogrzania i słabsze ocieplenie i piecyk OEP 16KW teraz brałbym 10Kw ale jednak szukałbym czegoś z ceramiką.

10-tka będzie się tak samo "nudzić" bo ma takiej samej wielkości palnik jak 16 i 25 kW, w niej jest tylko mniej otworów napowietrzających w palniku i mniejszy wymiennik ciepła.

Ja bym poszukał kotła z palnikiem z mniejszą gardzielą [czyli o mocy maksymalnej do 15 kW] bo przy tak niewielkim zapotrzebowaniu każdy duży palnik będzie kiepsko pracował.