wuwok 22.07.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Wuwok na Piaście nie ma groszku. Jak już to z Ziemowita. A taki niby-groszek z Piasta to dość często się trafia miał 25, że nie znajdziesz w nim więcej jak z 10 - 15% miału. Ja jak mi się taki trafi, to łapki zacieram i sito zapuszczam. To jest groszek przesiany...jak paliłem miałem to miałem większe kruchy węgla i szło spoko. Kupę na próbę z 2-3 worki. Zrobię zdjęcia tego węgla i umieszczę je tutaj. Można po wyglądzie tego węgla ocenić co to? Cena atrakcyjna bo za tonę 580zł u nas powiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 22.07.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Oto jaki groszek kupiłem Zwróciłem uwagę że ma złotawe/rdzawę przebarwienia,pewnie na zdjęciu nie widać. Tutaj mój ekogroszek którym aktualnie palę,nie ma aż tak dużej różnicy W trakcie wybierania węgla dostrzegłem ogniska korozji ,piszę to by zwrócić uwagę na te miejsca. tu już po delikatnym pudrowaniu rdzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 23.07.2015 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 (edytowane) Oto jaki groszek kupiłem [ATTACH=CONFIG]325110[/ATTACH] Zwróciłem uwagę że ma złotawe/rdzawę przebarwienia,pewnie na zdjęciu nie widać. Tutaj mój ekogroszek którym aktualnie palę,nie ma aż tak dużej różnicy [ATTACH=CONFIG]325111[/ATTACH] W trakcie wybierania węgla dostrzegłem ogniska korozji ,piszę to by zwrócić uwagę na te miejsca. [ATTACH=CONFIG]325112[/ATTACH] tu już po delikatnym pudrowaniu rdzy [ATTACH=CONFIG]325113[/ATTACH] ja paliłem grochem z piasta i było ok lecz siarki na ściankach węgla nie widziałem. Teraz kupiłem wesołą i faktycznie jest sporo siarki (jak kto woli złota na węglu). Wcześniej miałem eko z piekar i tez występowała siarka. Ogólnie jak dla nie z piasta jest bardziej mięki niż z dwóch pozostałych ps. Nie mam pewności że to co napisałem było w 100% tym węglem, mogę ufać tylko zapewnieniom sprzedawcy. ps2. u mnie też korozja na spawie reszta podajnika ok (od spodu tez zabezpieczyłeś???, może się okazać że kiedyś podajnik porostu spadnie na podłogę) Edytowane 23 Lipca 2015 przez skresz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 23.07.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 No to jednak zaczyna brakować kol. lysy1l, to był taki AWCS w sprawach opału, mogę się mylić ale Wesoła to tak bardzo widocznej siarki w strukturze nie ma, albo trzeba dużo szczęścia żeby ją spotkać, Piast na odwrót, Wesoła to jednolita twarda bryła, a Piast to mam wrażenie, że sam się chce rozlecieć. Piast 22-25MJ/kg ( nie mylić z kaloriami), Wesoła 28-29MJ/kg. Na zdjęciu kawałek Piasta bez i z siarką, z tym, że to Piast(orzech I, 570zł/t) opieram na informacji mojego wieloletniego dostawcy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 23.07.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 No to jednak zaczyna brakować kol. lysy1l, to był taki AWCS w sprawach opału, mogę się mylić ale Wesoła to tak bardzo widocznej siarki w strukturze nie ma, albo trzeba dużo szczęścia żeby ją spotkać, Piast na odwrót, Wesoła to jednolita twarda bryła, a Piast to mam wrażenie, że sam się chce rozlecieć. Piast 22-25MJ/kg ( nie mylić z kaloriami), Wesoła 28-29MJ/kg. Na zdjęciu kawałek Piasta bez i z siarką, z tym, że to Piast(orzech I, 570zł/t) opieram na informacji mojego wieloletniego dostawcy . Z tego co piszesz to Piast. Po mimo tego to grubsza frakcja to podajnik ciszej pracuje niż na Jarecie [brak charakterystycznego chrupania]. Po pale tym z 3 dni i zobaczę jak się spisuję się na "ciepłą wodę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 23.07.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 No to jednak zaczyna brakować kol. lysy1l, to był taki AWCS w sprawach opału, mogę się mylić ale Wesoła to tak bardzo widocznej siarki w strukturze nie ma, albo trzeba dużo szczęścia żeby ją spotkać, Piast na odwrót, Wesoła to jednolita twarda bryła, a Piast to mam wrażenie, że sam się chce rozlecieć. Piast 22-25MJ/kg ( nie mylić z kaloriami), Wesoła 28-29MJ/kg. Na zdjęciu kawałek Piasta bez i z siarką, z tym, że to Piast(orzech I, 570zł/t) opieram na informacji mojego wieloletniego dostawcy . Własnie przydałby się ktoś albo jakiś temat dla porównania z furkami jaki węgiel i skąd bo jak mam jakieś wrażenie że cały czas ktoś coś kręci dziś porobię fotki i wrzucę w jakimś nowym temacie u mnie "wesoła" ma tez taką siarkę ale jest zbita i mega twarda oraz ciężka " nie mylić z mokra" ogólnie robiłem test na zasypowcu i z 25kg wesołej piec trzymał 3 dni popiół to pyłek a temperatura 88-90st z 25kg piasta piec trzymał 3,5dnia temperatura 70-75 popiół minimalne spieki reszta pyłek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 23.07.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 (edytowane) Ja też testuje , ale pewnie po weekendzie napiszę co i jak... Nawet podniosłem temp na 70 stopni by szybciej test się zaczął.Ile Kg węgla wchodzi w palnik? Edytowane 23 Lipca 2015 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 23.07.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 tu masz częściowo, lecz w samym palniku to chyba z każdym będzie inaczej, ja testowałem na zwykłym zasypowcu (śmieciuchu) https://esterownik.pl/forum/posty,549/pojemnosc-slimaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 23.07.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Skresz, jeżeli Twoja próba spalania obu gatunków była wykonana w tym samym kotle to mamy zupełnie rozbieżne doświadczenia, w moim ogniwie s6wc, wesoła zostawia, czego bym nie próbował i jak się nie starał, „koksiki” i śladowe ilości ciemno brązowego popiołu, natomiast piast spala się na idealny biały, bez dodatków, chyba że coś przeleci przez rusztowiny w sporych ilościach popiół.Poza tym mierząc MJ ( „moje joule” w moim prymitywnym ciepłomierzu ) różnica to 3-5MJ na kg węgla na korzyść wesołej.Czy jak da się już wejść w link, bo teraz sterownik zgłasza kłopoty, to zobaczę tam zasypowca czy jednak palnik podajnikowego?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 23.07.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 (edytowane) Skresz, jeżeli Twoja próba spalania obu gatunków była wykonana w tym samym kotle to mamy zupełnie rozbieżne doświadczenia, w moim ogniwie s6wc, wesoła zostawia, czego bym nie próbował i jak się nie starał, „koksiki” i śladowe ilości ciemno brązowego popiołu, natomiast piast spala się na idealny biały, bez dodatków, chyba że coś przeleci przez rusztowiny w sporych ilościach popiół. Poza tym mierząc MJ ( „moje joule” w moim prymitywnym ciepłomierzu ) różnica to 3-5MJ na kg węgla na korzyść wesołej. Czy jak da się już wejść w link, bo teraz sterownik zgłasza kłopoty, to zobaczę tam zasypowca czy jednak palnik podajnikowego? Pozdrawiam Moja wesołą wygląda trochę inaczej, poniżej fotki, wieczorem jak nie zapomnę dam piasta jeśli chodzi o ostanie zdanie nie bardzo rozumiem ??? Edytowane 23 Lipca 2015 przez skresz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 23.07.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Kolejne 4 fotki to piast przynajmniej tak mówili na pewno od razu rzuca się masa węgla oraz to że sporo łatwiej się kruszy niż wesoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 23.07.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Kolejne 4 fotki to piast przynajmniej tak mówili na pewno od razu rzuca się masa węgla oraz to że sporo łatwiej się kruszy niż wesoła Chyba mam jednak Piasta. Bardzo podobny węgiel .Po weekendzie jak będzie się spalał dobrze to go kupie. I generalnie przy takim będę chciał zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 23.07.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 ("jeśli chodzi o ostanie zdanie nie bardzo rozumiem ??? ")Skresz sorry, ale z tym linkiem to się troszkę pogubiłem, teraz dopiero widzę do kogo go kierowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 04.08.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Witam,dziś popatrzyłem do kociołka. Przeczyściłem tylko kanały pionowe . Oto co tam zastałem po 3 miesiącach palenia bez czyszczenia .Palone były 2 gatunki węgla. Jaret jak i aktualnie orzech z Piasta. Relacja foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 04.08.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Pochwal się co masz nad palnikiem i pokaz palnik.Wygląda to zaje....ie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 05.08.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Palnik wiadomo jaki mam. Popiół nie jest idealny.Ale mi chodzi o efektywność spalania węgla,nie wygląd popiołu.Zaleta tego stera co mam jest jedna. Bardzo łatwo dopasować ustawienia sterownika do danego gatunku węgla który się akurat zakupi . Tu jeszcze 2 zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatrycza 04.11.2015 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Witamproszę o pomoc przy doborze mocy kotła.Wstępnie zdecydowaliśmy się na Ogniwo Eko Plus.Powierzchnia użytkowa 167,65 m2Powierzchnia całkowita 235,8 mkwDom z poddaszem użytkowym, fundamenty ocieplone 8 cm xps, w posadzce 18 cm styro, skosy ociepłone 25 cm wełny 039 i 035.Ocieplenie zewnętrzne planowane na wiosnę 15 cm styro, jeszcze nie wiemy o jakim współczynniku.Okna trzyszybowe.Pokoje na górze grzejniki, dół i łazienki podłogówka.Do tego podłączony zasobnik cwu 150 l.Zastanawiamy się między 10 a 16 kW, ale czy ten pierwszy nie będzie za słaby?Oczywiście instalatorzy najchętniej widzą jak największą moc kotła:)Pozdrawiam i liczę na jakieś sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 05.11.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Witam proszę o pomoc przy doborze mocy kotła.Wstępnie zdecydowaliśmy się na Ogniwo Eko Plus. Powierzchnia użytkowa 167,65 m2 Powierzchnia całkowita 235,8 mkw Dom z poddaszem użytkowym, fundamenty ocieplone 8 cm xps, w posadzce 18 cm styro, skosy ociepłone 25 cm wełny 039 i 035.Ocieplenie zewnętrzne planowane na wiosnę 15 cm styro, jeszcze nie wiemy o jakim współczynniku.Okna trzyszybowe. Pokoje na górze grzejniki, dół i łazienki podłogówka. Do tego podłączony zasobnik cwu 150 l. Zastanawiamy się między 10 a 16 kW, ale czy ten pierwszy nie będzie za słaby?Oczywiście instalatorzy najchętniej widzą jak największą moc kotła:) Pozdrawiam i liczę na jakieś sugestie Ja mogę powiedzieć tylko że mam trochę więcej bo 195m2 do ogrzania i słabsze ocieplenie i piecyk OEP 16KW teraz brałbym 10Kw ale jednak szukałbym czegoś z ceramiką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 05.11.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Bierz 10kę..i tak będzie za duża. Mam podobny dom jak twój i 16ka się nudzi. Teraz brał bym 10kę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.11.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 10-tka będzie się tak samo "nudzić" bo ma takiej samej wielkości palnik jak 16 i 25 kW, w niej jest tylko mniej otworów napowietrzających w palniku i mniejszy wymiennik ciepła. Ja bym poszukał kotła z palnikiem z mniejszą gardzielą [czyli o mocy maksymalnej do 15 kW] bo przy tak niewielkim zapotrzebowaniu każdy duży palnik będzie kiepsko pracował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts