Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

10-tka będzie się tak samo "nudzić" bo ma takiej samej wielkości palnik jak 16 i 25 kW, w niej jest tylko mniej otworów napowietrzających w palniku i mniejszy wymiennik ciepła.

Ja bym poszukał kotła z palnikiem z mniejszą gardzielą [czyli o mocy maksymalnej do 15 kW] bo przy tak niewielkim zapotrzebowaniu każdy duży palnik będzie kiepsko pracował.

Możesz to wyjaśnić dokładniej, Olimpie?

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mogę powiedzieć tylko że mam trochę więcej bo 195m2 do ogrzania i słabsze ocieplenie i piecyk OEP 16KW teraz brałbym 10Kw ale jednak szukałbym czegoś z ceramiką.

Z ceramiką? To znaczy jaki?

Przyznam,że mam już mętlik w głowie.Wiem tylko, że ma mieć ruszt żeliwny, podajnik ślimakowy żeliwny.Zastanawialiśmy się nad: Skam-P z Sekomu (niestety podobno nieosiągalny w tym roku) , Ogniwo Eko Plus, Zębiec Merkury, okoliczni sprzedawcy polecali nam firmy Drew Met lub Stalmark.

Czy układ kanałów pionowy jest lepszy od poziomego? Czy nie ma to znaczenia?

A tak naprawdę to odnoszę wrażenie, że wszystkie te kotły takie same, każdy ma swoje wady i zalety, no i jeszcze każda sroczka swój ogonek chwali:)

10-tka będzie się tak samo "nudzić" bo ma takiej samej wielkości palnik jak 16 i 25 kW, w niej jest tylko mniej otworów napowietrzających w palniku i mniejszy wymiennik ciepła.

Ja bym poszukał kotła z palnikiem z mniejszą gardzielą [czyli o mocy maksymalnej do 15 kW] bo przy tak niewielkim zapotrzebowaniu każdy duży palnik będzie kiepsko pracował.

Czyli jakiego? To w takim razie Ogniwo 10 kW jaką ma moc maksymalną? 25 kW?

Z ceramiką? To znaczy jaki?

Przyznam,że mam już mętlik w głowie.Wiem tylko, że ma mieć ruszt żeliwny, podajnik ślimakowy żeliwny.Zastanawialiśmy się nad: Skam-P z Sekomu (niestety podobno nieosiągalny w tym roku) , Ogniwo Eko Plus, Zębiec Merkury, okoliczni sprzedawcy polecali nam firmy Drew Met lub Stalmark.

Czy układ kanałów pionowy jest lepszy od poziomego? Czy nie ma to znaczenia?

A tak naprawdę to odnoszę wrażenie, że wszystkie te kotły takie same, każdy ma swoje wady i zalety, no i jeszcze każda sroczka swój ogonek chwali:)

MOże nowy RBR 12kW?

Chyba jest z ceramiką.

Zawi jan się cieszy bo pewnie on by ci wcisnął OEP M.

Edytowane przez fenix2

Szukaj nowoczesnego kotła w 5 klasie kocioł kupuje się na 10 lat (patrząc optymistycznie ) ,takie kotły są z ceramiką ,,,,

Czy może mi ktoś wytłumaczyć, co jest takiego niezwykłego w tej "ceramice", szczególnie tej przyklejanej do wewnętrznych ścianek wymiennika kotła.

Edytowane przez Andrzej_M_

witam -wg mojego widzimisie to jest tak kol Andrzeju w komorze palnika jak najbardziej jest wskazana ceramika-wiadomo będą straty ale trza mieć wymiennik ala emka tzn na końcu wymiennika w tych trzech rurkach i takie turbulatory jak ma obecnie nie takie jak były w ekoplusie bo h zdawały ogzemin jeno pył sie na nich osiadał

aaaalbo sucha komora palnika ruwna sie to samo co ceramika ale wymiennik tam gdzie woda by musiał być dużo większy;)

co ty Kol Zawijanie myślisz na te moje bazgrołki

Gość TwojPan
witam -wg mojego widzimisie to jest tak kol Andrzeju w komorze palnika jak najbardziej jest wskazana ceramika-wiadomo będą straty ale trza mieć wymiennik ala emka tzn na końcu wymiennika w tych trzech rurkach i takie turbulatory jak ma obecnie nie takie jak były w ekoplusie bo h zdawały ogzemin jeno pył sie na nich osiadał

aaaalbo sucha komora palnika ruwna sie to samo co ceramika ale wymiennik tam gdzie woda by musiał być dużo większy;)

Witaj Rajmund.

Tak się nieco odezwę.

Ceramika,modny model na badania.Co z użytkownikiem?Jak ma wreszcie obliczać zapotrzebowanie cieplne w zakupie kotła,skoro i z ceramika (przypomne RBR 12kW -mój) -miał taka samą moc,jak bez niej?Teraz producenci robią sobie badania z ceramiką,bo emisja jest mniejsza (komora spalania,dopalanie itd.) -mając w tyłku kieszeń inwestora.Sam to skrobiesz poniżej:

witam -wg mojego widzimisie to jest tak kol Andrzeju w komorze palnika jak najbardziej jest wskazana ceramika-wiadomo będą straty

A ja mam gdzieś emisje spalin,skoro mam mieć na ew.ochronie środowiska straty w portfelu i ładny widok w komorze spalania.Teraz -obserwuję jedynie wymiennik.Trafia tam-to co pozostało po spalaniu i ma być jasno.Resztę mam w tyłku.Normy,badania-owszem,ale nie za kasę inwestora.

Zamiast się pitolić w badania,niech zainwestują w dobre dotacje na ogrzewanie prądem,jak zwał tak zwał.Kopalnie,nie będą narzekać na straty,w odbiorze hurtowym węgla-a łatwiej kontrolować emisje na 50-ciu elektrowniach ,a niżeli na kilkunastu tysiącach kotłów w gospodarstwach domowych.

Teraz,instytuty śmiesznych badań zarabiają krocie,a -ich "pasterze"-dożywotnio także.

Ma to sens?

Gość TwojPan

A nie lepiej pozbawić potencjalnego użytkownika problemów z węglem?Dlaczego ma płacić nie kopalni,ale pośrednikom?Dlaczego każdy w małym domu musi mieć kocioł na eko, babrać się z doborem kotła,opału itd.Wprowadzić normę,małe domy do do 300m2-400m2 -tylko prąd (PC ,piece gazowe ,elektryczne )-a powyżej,firmy itd -możliwość spalania stałego opału.Większe możliwości kontroli,mniej zachłannych"dystrybutorów" opału,mniej pracowników instytutów śmiesznych badań itd.

Wreszcie producenci kotłów,nie upadają-a produkują "potrzebne" kotły.Z dobrych materiałów,za spore pieniądze-i z należnymi badaniami....

To jest bardzo proste.

co ty Kol Zawijanie myślisz na te moje bazgrołki

Dobrze piszesz.

Z jednym wyjątkiem - zawirowywacze są także po to, aby zatrzymywać pył w kotle. Te w OEPlusach akurat robiły to bardzo dobrze.

tak mówisz kol Zawijanie

to czamu nie dajecie tych krynciołek z ekoplusa do emki-ciekawe czy by miał chociaż 15 kucyków przecież bardzo łatwe i tanio zrobić ich od tych z emki;)

a pył jak już się znajdzie na nich to i tak częsciowo jednako wypierd jak z tych eco czy emki do komina i w świat lecą

Edytowane przez berdnard
korekta

Dobrze piszesz.

Z jednym wyjątkiem - zawirowywacze są także po to, aby zatrzymywać pył w kotle. Te w OEPlusach akurat robiły to bardzo dobrze.

A czy robią to skutecznie?Tam wg mnie wzrasta tylko prędkość spalin a spada jej dopalanie. Jak nie dopalimy spaliny w komorze spalania (suchej) to mamy ją wszędzie. Za przykład niech posłuży pellet a głównie ten plastik , który się w nim znajduje. Bez suchej (gorącej) komory spalania mamy batorego z komina.

Wg mnie aby pył zatrzymać musisz spowolnić prędkość spalin inaczej masz ten syf w kominie a nie w kotle. Co Ty na to zawijan?

ale przecież nie mają tak sprawnego serducha do emki. no chyba że mu pomoże ten wystający cycek w pierwszym segmencie który kieruje żółty syf do centralnego żaru. to tak ale tego nie jestem pewien.... aby spowolnić prędk spalin w sposób czysty

bez urazy -tak se tylko myślę

oglądałem pare godz emke-mnie osobiście się podoba aa serducho mogę wszczepić inne jak to mówił dobry człek Religa

Edytowane przez berdnard
korekta

Jasiu włożył ceramikę i udało mu się tylko zwiększyć ciężar kotła ,a gdy Jan ją włożył, to polepszył proces spalania.:D

Niedawno przeczytałem na tym forum, że niebawem wszystkie kotły znanego producenta, będą spełniały wymagania 5 klasy według normy PN EN 303-5:2012. To przede wszystkim dzięki sprytnemu wybiegowi.

A "ceramiki" w tych kotłach jest jak na lekarstwo.