zawijan 06.11.2015 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 10-tka będzie się tak samo "nudzić" bo ma takiej samej wielkości palnik jak 16 i 25 kW, w niej jest tylko mniej otworów napowietrzających w palniku i mniejszy wymiennik ciepła. Ja bym poszukał kotła z palnikiem z mniejszą gardzielą [czyli o mocy maksymalnej do 15 kW] bo przy tak niewielkim zapotrzebowaniu każdy duży palnik będzie kiepsko pracował. Możesz to wyjaśnić dokładniej, Olimpie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatrycza 06.11.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Ja mogę powiedzieć tylko że mam trochę więcej bo 195m2 do ogrzania i słabsze ocieplenie i piecyk OEP 16KW teraz brałbym 10Kw ale jednak szukałbym czegoś z ceramiką. Z ceramiką? To znaczy jaki? Przyznam,że mam już mętlik w głowie.Wiem tylko, że ma mieć ruszt żeliwny, podajnik ślimakowy żeliwny.Zastanawialiśmy się nad: Skam-P z Sekomu (niestety podobno nieosiągalny w tym roku) , Ogniwo Eko Plus, Zębiec Merkury, okoliczni sprzedawcy polecali nam firmy Drew Met lub Stalmark. Czy układ kanałów pionowy jest lepszy od poziomego? Czy nie ma to znaczenia? A tak naprawdę to odnoszę wrażenie, że wszystkie te kotły takie same, każdy ma swoje wady i zalety, no i jeszcze każda sroczka swój ogonek chwali:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatrycza 06.11.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 10-tka będzie się tak samo "nudzić" bo ma takiej samej wielkości palnik jak 16 i 25 kW, w niej jest tylko mniej otworów napowietrzających w palniku i mniejszy wymiennik ciepła. Ja bym poszukał kotła z palnikiem z mniejszą gardzielą [czyli o mocy maksymalnej do 15 kW] bo przy tak niewielkim zapotrzebowaniu każdy duży palnik będzie kiepsko pracował. Czyli jakiego? To w takim razie Ogniwo 10 kW jaką ma moc maksymalną? 25 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 07.11.2015 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Czyli jakiego? To w takim razie Ogniwo 10 kW jaką ma moc maksymalną? 25 kW? No, SUSPENSER - śmiało - wyjaśniaj, wyjaśniaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.11.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) Z ceramiką? To znaczy jaki? Przyznam,że mam już mętlik w głowie.Wiem tylko, że ma mieć ruszt żeliwny, podajnik ślimakowy żeliwny.Zastanawialiśmy się nad: Skam-P z Sekomu (niestety podobno nieosiągalny w tym roku) , Ogniwo Eko Plus, Zębiec Merkury, okoliczni sprzedawcy polecali nam firmy Drew Met lub Stalmark. Czy układ kanałów pionowy jest lepszy od poziomego? Czy nie ma to znaczenia? A tak naprawdę to odnoszę wrażenie, że wszystkie te kotły takie same, każdy ma swoje wady i zalety, no i jeszcze każda sroczka swój ogonek chwali:) MOże nowy RBR 12kW? Chyba jest z ceramiką. Zawi jan się cieszy bo pewnie on by ci wcisnął OEP M. Edytowane 7 Listopada 2015 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 07.11.2015 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 MOże nowy RBR 12kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.11.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Z ceramiką? To znaczy jaki? Szukaj nowoczesnego kotła w 5 klasie kocioł kupuje się na 10 lat (patrząc optymistycznie ) ,takie kotły są z ceramiką ,firmy kotlarskie chętniej pozbywają starszych modeli,które są już wyprodukowane i zalegają na placu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 07.11.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) Szukaj nowoczesnego kotła w 5 klasie kocioł kupuje się na 10 lat (patrząc optymistycznie ) ,takie kotły są z ceramiką ,,,, Czy może mi ktoś wytłumaczyć, co jest takiego niezwykłego w tej "ceramice", szczególnie tej przyklejanej do wewnętrznych ścianek wymiennika kotła. Edytowane 7 Listopada 2015 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 07.11.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 witam -wg mojego widzimisie to jest tak kol Andrzeju w komorze palnika jak najbardziej jest wskazana ceramika-wiadomo będą straty ale trza mieć wymiennik ala emka tzn na końcu wymiennika w tych trzech rurkach i takie turbulatory jak ma obecnie nie takie jak były w ekoplusie bo h zdawały ogzemin jeno pył sie na nich osiadałaaaalbo sucha komora palnika ruwna sie to samo co ceramika ale wymiennik tam gdzie woda by musiał być dużo większy;) co ty Kol Zawijanie myślisz na te moje bazgrołki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.11.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 witam -wg mojego widzimisie to jest tak kol Andrzeju w komorze palnika jak najbardziej jest wskazana ceramika-wiadomo będą straty ale trza mieć wymiennik ala emka tzn na końcu wymiennika w tych trzech rurkach i takie turbulatory jak ma obecnie nie takie jak były w ekoplusie bo h zdawały ogzemin jeno pył sie na nich osiadał aaaalbo sucha komora palnika ruwna sie to samo co ceramika ale wymiennik tam gdzie woda by musiał być dużo większy;) Witaj Rajmund. Tak się nieco odezwę. Ceramika,modny model na badania.Co z użytkownikiem?Jak ma wreszcie obliczać zapotrzebowanie cieplne w zakupie kotła,skoro i z ceramika (przypomne RBR 12kW -mój) -miał taka samą moc,jak bez niej?Teraz producenci robią sobie badania z ceramiką,bo emisja jest mniejsza (komora spalania,dopalanie itd.) -mając w tyłku kieszeń inwestora.Sam to skrobiesz poniżej: witam -wg mojego widzimisie to jest tak kol Andrzeju w komorze palnika jak najbardziej jest wskazana ceramika-wiadomo będą straty A ja mam gdzieś emisje spalin,skoro mam mieć na ew.ochronie środowiska straty w portfelu i ładny widok w komorze spalania.Teraz -obserwuję jedynie wymiennik.Trafia tam-to co pozostało po spalaniu i ma być jasno.Resztę mam w tyłku.Normy,badania-owszem,ale nie za kasę inwestora. Zamiast się pitolić w badania,niech zainwestują w dobre dotacje na ogrzewanie prądem,jak zwał tak zwał.Kopalnie,nie będą narzekać na straty,w odbiorze hurtowym węgla-a łatwiej kontrolować emisje na 50-ciu elektrowniach ,a niżeli na kilkunastu tysiącach kotłów w gospodarstwach domowych. Teraz,instytuty śmiesznych badań zarabiają krocie,a -ich "pasterze"-dożywotnio także. Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 07.11.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 aaaalbo sucha komora palnika ruwna sie to samo co ceramika ale wymiennik tam gdzie woda by musiał być dużo większy;) A nie lepiej pozbawić potencjalnego użytkownika problemów z węglem?Dlaczego ma płacić nie kopalni,ale pośrednikom?Dlaczego każdy w małym domu musi mieć kocioł na eko, babrać się z doborem kotła,opału itd.Wprowadzić normę,małe domy do do 300m2-400m2 -tylko prąd (PC ,piece gazowe ,elektryczne )-a powyżej,firmy itd -możliwość spalania stałego opału.Większe możliwości kontroli,mniej zachłannych"dystrybutorów" opału,mniej pracowników instytutów śmiesznych badań itd. Wreszcie producenci kotłów,nie upadają-a produkują "potrzebne" kotły.Z dobrych materiałów,za spore pieniądze-i z należnymi badaniami.... To jest bardzo proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 07.11.2015 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 witam -wg mojego widzimisie to jest tak kol Andrzeju w komorze palnika jak najbardziej jest wskazana ceramika-wiadomo będą straty ale trza mieć wymiennik ala emka tzn na końcu wymiennika w tych trzech rurkach i takie turbulatory jak ma obecnie nie takie jak były w ekoplusie bo h zdawały ogzemin jeno pył sie na nich osiadał aaaalbo sucha komora palnika ruwna sie to samo co ceramika ale wymiennik tam gdzie woda by musiał być dużo większy;) co ty Kol Zawijanie myślisz na te moje bazgrołki Dobrze piszesz. Z jednym wyjątkiem - zawirowywacze są także po to, aby zatrzymywać pył w kotle. Te w OEPlusach akurat robiły to bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 07.11.2015 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Ceramika,modny model na badania.Co z użytkownikiem?Jak ma wreszcie obliczać zapotrzebowanie cieplne w zakupie kotła,skoro i z ceramika (przypomne RBR 12kW -mój) -miał taka samą moc,jak bez niej? Taką samą, powiadasz? To znaczy - jaką miał tę moc??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 07.11.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) tak mówisz kol Zawijanieto czamu nie dajecie tych krynciołek z ekoplusa do emki-ciekawe czy by miał chociaż 15 kucyków przecież bardzo łatwe i tanio zrobić ich od tych z emki;) a pył jak już się znajdzie na nich to i tak częsciowo jednako wypierd jak z tych eco czy emki do komina i w świat lecą Edytowane 7 Listopada 2015 przez berdnard korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.11.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Dobrze piszesz. Z jednym wyjątkiem - zawirowywacze są także po to, aby zatrzymywać pył w kotle. Te w OEPlusach akurat robiły to bardzo dobrze. A czy robią to skutecznie?Tam wg mnie wzrasta tylko prędkość spalin a spada jej dopalanie. Jak nie dopalimy spaliny w komorze spalania (suchej) to mamy ją wszędzie. Za przykład niech posłuży pellet a głównie ten plastik , który się w nim znajduje. Bez suchej (gorącej) komory spalania mamy batorego z komina. Wg mnie aby pył zatrzymać musisz spowolnić prędkość spalin inaczej masz ten syf w kominie a nie w kotle. Co Ty na to zawijan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 07.11.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) ale przecież nie mają tak sprawnego serducha do emki. no chyba że mu pomoże ten wystający cycek w pierwszym segmencie który kieruje żółty syf do centralnego żaru. to tak ale tego nie jestem pewien.... aby spowolnić prędk spalin w sposób czystybez urazy -tak se tylko myślęoglądałem pare godz emke-mnie osobiście się podoba aa serducho mogę wszczepić inne jak to mówił dobry człek Religa Edytowane 7 Listopada 2015 przez berdnard korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.11.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Ja się nie urażam. Mnie M-ka też się podoba. Chodzi mi jednak o pyły , które to niby są zatrzymywane przez zawirowywacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.11.2015 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Czy może mi ktoś wytłumaczyć, co jest takiego niezwykłego w tej "ceramice". Jasiu włożył ceramikę i udało mu się tylko zwiększyć ciężar kotła ,a gdy Jan ją włożył, to polepszył proces spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 08.11.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 witamkol Zawijanie mam pytanko do ciebie-a więc tak poruszasz zawirowaczami wiadomo jak-to gdzie ten pył poleci co się osiadł na nich bo wiesz to jest maszynka klasy 5 a komin napewno ma swoją dobrą temperaturę.... czyli jak to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 08.11.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Jasiu włożył ceramikę i udało mu się tylko zwiększyć ciężar kotła ,a gdy Jan ją włożył, to polepszył proces spalania. Niedawno przeczytałem na tym forum, że niebawem wszystkie kotły znanego producenta, będą spełniały wymagania 5 klasy według normy PN EN 303-5:2012. To przede wszystkim dzięki sprytnemu wybiegowi. A "ceramiki" w tych kotłach jest jak na lekarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts