minertu 05.07.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Jeszcze raz w tym temacie, bo nie wszyscy wiedzą. 1. Obecnie wykrywanie wygaszenia kotła jest w sterowniku ecoal.pl tylko w trybie grzania, w trybie lato ta funkcjonalność ma dopiero się pojawić. 2. Wykrywanie wygaszenia kotła obecnie bazuje na obserwacji temperatury spalin i temperatury CO. W trybie lato ma bazować tylko na obserwacji temperatury spalin (logiczne nie ma odbioru CO i temperatura CO barrrrdzoooo długo by się nie zmieniała mimo wygaśnięcia kotła) Dokładnie to już zostało zgłoszone do E-S odnośnie obserwacji temp w trybie LATO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 05.07.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 re: #1140 Szanowny Kolego Andrzeju_M Przyznaję się bez bicia, że mimo moralnego obowiązku czytania tego, co publikują w polskich i zagranicznych periodykach nasze Koleżanki i nasi Koledzy z Instytutu oraz branż pokrewnych - nie czynię tego w pełni. Czytam najczęściej jedynie to, co muszę albo uważam, że może mi być przydatne.Badania nad katalitycznym zbijaniem NOx Piotr prowadził przez długi czas i nie raz sobie o mało pyska nie strzaskałem o te jego instalacje.Artykuł, który zacytowałeś, to maleńki - spopularyzowany fragmencik z jego pracy.Jeśli możesz, a temat cię interesuje, to poczytaj te pozycje, które Piotr podał na końcu artykułu. Pozdrawiam serdecznie zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 05.07.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 re: #1140 Szanowny Kolego Andrzeju_M Przyznaję się bez bicia, że mimo moralnego obowiązku czytania tego, co publikują w polskich i zagranicznych periodykach nasze Koleżanki i nasi Koledzy z Instytutu oraz branż pokrewnych - nie czynię tego w pełni. Czytam najczęściej jedynie to, co muszę albo uważam, że może mi być przydatne. Badania nad katalitycznym zbijaniem NOx Piotr prowadził przez długi czas i nie raz sobie o mało pyska nie strzaskałem o te jego instalacje. Artykuł, który zacytowałeś, to maleńki - spopularyzowany fragmencik z jego pracy. Jeśli możesz, a temat cię interesuje, to poczytaj te pozycje, które Piotr podał na końcu artykułu. Pozdrawiam serdecznie zawijan_2 A ja przyznam się bez bicia, że jeszcze mniej przeczytałem Dokładnie to tylko jedno zdanie za tym które podał Andrzej_M, a w nim jak wół: "Jednocześnie całkowita emisja zanieczyszczeń z kotłów z załadunkiem ręcznym spalających węgiel jest kilkakrotnie wyższa niż z kotłów automatycznych." Aha, czyli żadnej eureki nie ma i nie było, ot wrzutka żeby "podgrzać atmosferę" na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.07.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 karoka65 to co opisujesz koledze kocurmarcin czyli parametry podtrzymania dotyczą pracy kotła w trybie LATO ,w trybie normalnym podtrzymanie działa z algorytmu pracy NORMALNA oraz odczytania spadku temp CO ,chyba,że się mylę to mnie popraw A być może ,że się mylę i nie jest mi wstyd bo u mnie w trybie NORMALNYM piec przechodzi w podtrzymanie ale do momentu jak temp CO spadnie do poniżej 5stC od 47/42.O co chodzi,42 zadana a 47 to temp kiedy piec wchodzi w podtrzymanie,jak spadnie temp CO poniżej 47 piec wchodzi w tryb grzanie. Nie wydaje mi się aby kocioł przeszedł w podtrzymanie na czas dłuższy niż 30min w trybie NORMALNYM.Wszystko co opisujecie dotyczy trybu LATO. Parametry trybu podtrzymania dotyczą obu trybów nie tylko Lato. Jeśli będziesz miał mały odbiór ciepła np. temp w pomieszczeniach osiągnie to co lubisz i głowice ograniczą czy zamkną przepływ to też kocioł dłużej postoi i chociaż jest w trybie normalnej pracy to parametry ustawione w podtrzymaniu są tu stosowane. Podtrzymaniem nie steruje algorytm. Kto mi nie wierzy może zadzwonić do Kutna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 05.07.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Aha, czyli żadnej eureki nie ma i nie było, ot wrzutka żeby "podgrzać atmosferę" na forum Woma4 masz racje iż to było coś w rodzaju wrzutki. Ale powodem tej wrzutki, była postawa zachowania niektórych forumowiczów. Poczytajcie o czym pisał w ostatnich postach kolega Tob. Czytajcie to powoli i ze zrozumieniem. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 05.07.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Woma4 masz racje iż to było coś w rodzaju wrzutki. Ale powodem tej wrzutki, była postawa zachowania niektórych forumowiczów. Poczytajcie o czym pisał w ostatnich postach kolega Tob. Czytajcie to powoli i ze zrozumieniem. Pozdrawiam Andrzej Powoli i ze zrozumieniem eee... to już jutro rano jak będę świeży Idę trochę na dwór bo ładna pogoda. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.07.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Parametry trybu podtrzymania dotyczą obu trybów nie tylko Lato. Jeśli będziesz miał mały odbiór ciepła np. temp w pomieszczeniach osiągnie to co lubisz i głowice ograniczą czy zamkną przepływ to też kocioł dłużej postoi i chociaż jest w trybie normalnej pracy to parametry ustawione w podtrzymaniu są tu stosowane. Podtrzymaniem nie steruje algorytm. Kto mi nie wierzy może zadzwonić do Kutna. Nie twierdze,ze nie ,napisałem,że u mnie tego nie zauważyłem bo odbiór ciepła jest na tyle szybki,ze podtrzymanie trwa krócej niż 30min. Fakt mogłem zapytać ale jak mnie znasz raczej wole sam tego doświadczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gremon 05.07.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Zwróć uwagę na to zdanie: „wyniki badań kotła po okresie 1-miesięcznej eksploatacji” Kol. Zawijan, do kotła z Ogniwa nic nie mam, po następnym sezonie grzewczym coś więcej napiszę. Jak się rozczaruję to "uduszę" kogoś. . A tak na poważnie, pojęcia nie miałem, że taka różnica w sprawności NOWY/UŻYWANY ale to juz inna bajka. Za informacje na forach wielki "szacun" Pozwolę sobie jeszcze o coś zapytać, w przyszłości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 05.07.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 WITAM Kocioł bedzie w nastepnym tygodniu a ja sie zastanawiam nad schematem podlaczenia, czy stosowac pompe mieszajaca,jak to najlepiej spiac by dobrze wszystko hulałopozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.07.2011 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 WITAM Kocioł bedzie w nastepnym tygodniu a ja sie zastanawiam nad schematem podlaczenia, czy stosowac pompe mieszajaca,jak to najlepiej spiac by dobrze wszystko hulało pozdrawiam Zastosuj zawór 4D a jak będziesz miał bojler bliziutko to ten obieg możesz wykorzystać jako mieszający przez wybór pompy CWU+MIESZAJĄCA. Oczywiście wymagane będa 2 pompy do CO i CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 06.07.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 WITAM Kocioł bedzie w nastepnym tygodniu a ja sie zastanawiam nad schematem podlaczenia, czy stosowac pompe mieszajaca,jak to najlepiej spiac by dobrze wszystko hulało pozdrawiam Zalecany schemat podłączenia kotła Ogniwo-EKO http://www.ogniwobiecz.com.pl/do-pobrania/schematy Widze stronka odświezona nie do poznania, brawo Ogniwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 06.07.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Zastosuj zawór 4D a jak będziesz miał bojler bliziutko to ten obieg możesz wykorzystać jako mieszający przez wybór pompy CWU+MIESZAJĄCA. Oczywiście wymagane będa 2 pompy do CO i CWU Dziekuje za odpowiedz , boiler bedzie blisko okolo 1,5m zastanawiam sie nad pompa cwu poniewaz łzienki ,jedna nad kotłownia druga przez sciane ,kuchnia okolo 4-5m wiec nie wiem czy gra warta swieczki , czy jednak montowac pompe ale ktora ? co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 06.07.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 (edytowane) czy moge do groszku/miału dosypac trocin ? jesli tak to w jakich proporcjach? A co powiecie na to http://allegro.pl/pelet-6mm-pellet-barlinek-brykiet-ekogroszek-i1682552268.html ? Edytowane 6 Lipca 2011 przez szosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.07.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 czy moge do groszku/miału dosypac trocin ? jesli tak to w jakich proporcjach? A co powiecie na to http://allegro.pl/pelet-6mm-pellet-barlinek-brykiet-ekogroszek-i1682552268.html ? Wydaje mi się,że pójdzie jak woda,mało kaloryczny no i droższy od groszku.Jedyna zaleta to mala ilość popiołu. Trociny możesz dosypać ale z umiarem jakieś 25% max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriux 06.07.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 czy moge do groszku/miału dosypac trocin ? jesli tak to w jakich proporcjach? A co powiecie na to http://allegro.pl/pelet-6mm-pellet-barlinek-brykiet-ekogroszek-i1682552268.html ? Tona tego peletu to 800 pln , za taką kasę można kupić tonę porządnego groszku i o dużo wyższej kaloryczności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.07.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 czy moge do groszku/miału dosypac trocin ? jesli tak to w jakich proporcjach? A co powiecie na to http://allegro.pl/pelet-6mm-pellet-barlinek-brykiet-ekogroszek-i1682552268.html ? Można domieszać ale żeby nie było jakiś kawałków drewna bo dopiero co pisali o zrywanych zawleczkach. Myślę że ze 40% można domieszać ale trzeba by to trochę przemieszać z miałem czy eko. Darase sypał różne pioruństwa to pewnie lepiej się orientuje. Co do pelletów wydaje mi się że nie bardzo opłacalne ale mają też swoich zwolenników. Pewnie mniej brudu, mniej popiołu ale i kaloryczność nie za wysoka. Lepiej je spalać w kotłach do tego przeznaczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.07.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Jak nikt nic nie pisał to teraz trójka na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.07.2011 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Dziekuje za odpowiedz , boiler bedzie blisko okolo 1,5m zastanawiam sie nad pompa cwu poniewaz łzienki ,jedna nad kotłownia druga przez sciane ,kuchnia okolo 4-5m wiec nie wiem czy gra warta swieczki , czy jednak montowac pompe ale ktora ? co o tym myslicie? Zastosuj 4D ,pompę CO oraz CWU ,to,że CWU jest blisko można super wykorzystać jako mieszającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 07.07.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Dziekuje za odpowiedz , boiler bedzie blisko okolo 1,5m zastanawiam sie nad pompa cwu poniewaz łzienki ,jedna nad kotłownia druga przez sciane ,kuchnia okolo 4-5m wiec nie wiem czy gra warta swieczki , czy jednak montowac pompe ale ktora ? co o tym myslicie? Trochę mało wiemy o tym jak będzie wyglądać twoje CO ... podłogówka będzie ? Normalnie potrzebujesz 2 pompy: 1. pompa CO do puszczenia w obieg grzewczy ciepłej wody (w kaloryfery) 2. pompa CWU do podgrzania wody w bojlerze (nie mylić z pompą cyrkulacyjną która służy do ... nie czekania na ciepłą wodę w kranie ) Jeśli nie masz podłogówki a na grzejnikach masz głowice termostatyczne i jako pompę CO pompę adaptacyjną np. Grundfos Alpha 2 i nie zależy ci by po odkręceniu kurka w kranie leciała natychmiast ciepła wodo to w zasadzie wszystko. Jak chcesz mieć natychmiast ciepłą wodę w kranie to jeszcze pompa cyrkulacyjna Jak nie masz na grzejnikach głowic termostatycznych i pompy adaptacyjnej CO to zawór 4D (przyda się wczesną jesienią i późną wiosną). Jak masz podłogówkę to jeszcze termostatyczny zawór mieszający + pompa obiegowa do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 07.07.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 dzieki Panowie za Wasze opinie Wiec trociny bede mial od szwagra za darmo, zobacze dokladnie czy sa czyste bez drewana, oczywiście tylko w latem chce dosypywac tych trocin. Wymieszam wsszytko i dopiero do zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts