animuss 13.11.2015 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Pewnie, że przyglądam się kotłom. To przecież jedna z najlepszych metod ich badania.. Rzeczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.11.2015 03:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Rzeczywiście. Jakie masz spalanie na obecną chwilę i przy jakich temperaturach?Oczywiście wewn i zewn,jaka zadana na kotle i ile puszczasz na układ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.11.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Dyskusja zmotywowała mnie do sprawdzenia Talosa i jak na sterownik bez nastaw bez robienia korekt pod "tajnym" kodem wypada naprawdę dobrze - zaledwie o około 6% gorzej od najlepszego pod względem ilości uzyskanych MJ/kg. Przetestuję jeszcze kilka worków węgla na standardowo używanym do tego sterowniku, a potem wezmę się za kolejny sterownik - Iryd. Sprzedaję Talosa nieznanemu użytkownikowi, z nieznanym podajnikiem (może być tłok lub ślimak). Stąd musi być menu instalatora z nastawami. Gdybym znał kocioł, na którym będzie pracować sterownik, menu instalatora jest niepotrzebne. Najnowsza wersja programu do Talosa to S12x, działa jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 14.11.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 . Ano wnioski są na razie takie: badacze i normoustalacze wiedzę posiadają ogromną.I to z tej wiedzy badaczy i normoustalaczy wynikło ze użytkownicy na ostrą zimę będą obniżać temperaturę zadaną na kotle a na okresy przejściowe będą ją podnosić. Ciekawe. No chyba że bada się po to, żeby wynik wyszedł według oczekiwań, a ile ma on wspólnego z realną późniejszą pracą to badacza wali, wszak zbadał zgodnie z warunkami brzegowymi normy. Że już nie wspomnę o tym, jak to ktoś się w którymś wątku ( szukać się mi nie chce żeby zacytować, kto czyta skojarzy ) niedawno mądrzył na temat przysłaniania wlotu dmuchawy - no a w nagłówku tych badań OEP czytam: Podawanie x, przerwa y, nadmuch z, szczelina 1 cm. Coraz ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.11.2015 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 zawijan Mogę liczyć na Twoją odpowiedź? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=6992329&viewfull=1#post6992329 Nie możesz. bo nie ja go badałem. Nie wiem, dlaczego tak go ustawiono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.11.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Jakie masz spalanie na obecną chwilę i przy jakich temperaturach?Oczywiście wewn i zewn,jaka zadana na kotle i ile puszczasz na układ? Poszło na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.11.2015 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 O uszy mi się obilo ,że był sterowany grupowym. Ciekawe jakby to było na full automacie... Pisałem to już dziesiątki razy, ale niech tam. Może w końcu zrozumieją poniektórzy. Tzw. automat, czyli opcja: retortowy-eCoal - da zawsze gorsze wyniki od opcji: retortowy-grupowe, ustawionej przez zaawansowanego operatora. Jednakże opcja: retortowy-grupowe, ustawiona przez operatora niewprawnego, da przeważnie gorsze wyniki od opcji: retortowy-eCoal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.11.2015 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Ja osobiście nie znam się jak wiesz na kotłach... ...jak to jest OEP 16KW . Na swojoje czasy miał jedne z najlepszych wyników badań... Ja, jeśli się na czymś nie znam, to nie dyskutuję o tym. A jeśli się na czymś znam, to bardzo niechętnie dyskutuję o tym z ludźmi, którzy się nie znają. Bo i co to za dyskusja Na obecne czasy kocioł OEPlus 16kW też ma "jedne a najlepszych wyników badań". Nie bedę jednak o tym z tobą dyskutował. Z powodów, jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.11.2015 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Powtórzę, jak robiłem badania w Danii, w Duńskim Instytucie Technologicznym w Aarhus. 1. Nastawiamy najlepsze nastawy, jakie potrafimy. 2. Od tego momentu nie wolno dotykać sterownika 3. Zaczyna się od badania na 100% mocy, 8h, do świadectwa wybiera się najlepsze 6h. 4. Laboratorium zmniejsza odbiór ciepła tak, aby kocioł pracował na 30% mocy znamionowej. Dalej nie wolno niczego dotykać! 5. Praca 8h, do świadectwa wybiera się najlepsze 6h. Można? Ale u Zawijanów się nie da.... Aha, zapomniałem - żeby dostać najwyższą klasę (nie pamiętam, jak się nazywa) wahania temperatury kotła muszą poniżej 0.5'C. Fajnie. Według jakiej normy je robiłeś? Z jakim kotłem? Pokażesz wyniki tych badań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.11.2015 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 u z..... się da tylko wtedy nie zarobią, wiec lepiej drukować nikomu nie potrzebne papiery wmawiając że to ważny dokument. Każde badanie które jest przeprowadzone chodź w zbliżonych warunkach do warunków w którym będzie urządzenie pracować ma sens a wszystkie pozostałe to tylko wyłudzanie kasy pod przykrywką. Napisałeś wcześniej, że się nie znasz na kotłach. To czemu się teraz wymądrzasz? Nic nie rozumiesz. Wyjaśnię ci tylko, że obecnie nie ma żadnych przeszkód natury technicznej, aby robić badania kotłów nie tylko w warunkach zbliżonych, ale w każdych naturalnych warunkach, w prawie każdej kotłowni. Zrobiłem już takich badań mnóstwo. Natomiast ci, którzy najgłośniej krzyczą o tym, jak to te warunki badań powinny wyglądać - nie zbadali dotąd kotłów, które sprzedają, w żadnych warunkach. Rozumiesz to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.11.2015 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Nadal nie rozumiecie że badania w obecnej formie kompletnie nic nie wnoszą i są nic nie warte. Może... ale jednak muszą być wykonane, jeśli chce się sprzedać kocioł. Spytaj tych przemądrzałych kolegów z forum, czy ich znajomi producenci sprzedali choć jeden z tych kotłów bez badań za granicę. W Polsce... jak to w Polsce. Ale do czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.11.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Nie możesz. bo nie ja go badałem. Nie wiem, dlaczego tak go ustawiono. myślę że wiesz ponieważ masz wiedzę odpowiednią by przewidywać skutki takich lub innych składowych na wyniki pomiarów czy badań. nie zmuszę Cię jednak do udzielenia odpowiedzi. trudno tyle musi mi wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.11.2015 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Widzisz ja co roku systematycznie chodzę do okulisty a Ty jesteś już tylko emerytem i jedynie co możesz robić to burdy po forach Chyba że zatrudni Cię ktoś jako emerytowanego doktora od nauk kopcących Nie wiesz koka, kim teraz jestem, co mogę robić i co robię. Od okulisty się tego nie dowiesz, choćbyś chodził do niego nawet co tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.11.2015 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 To właśnie jest sedno problemu, a pomysł z badaniami/corocznymi przeglądami jest bardzo ciekawy, tyle, że badania powinny być móc zrobione raz przy rozruchu nowego kotła a potem w sezonie grzewczym bez uprzedzenia - np. przy użyciu drona z czujnikami "siadającego" na kominie. Może brzmi to abstrakcyjnie, ale gdy się zastanowić można by zacząć od Krakowa ... Odpowiednie mandaty szybko nauczyłyby palić czyściej w kopciuchach i nie spalać śmieci. No nie... Jaki ogromny postęp. Badania kotłów nie są już niepotrzebne. Są tylko niemożliwe do wykonania. A jakaż to różnica dla kogoś, kto sprzedaje kotły nie mające badań??? Informuję jednak, że w obecnym stanie techniki można wykonać badania kotła w każdych warunkach i prawie w każdym miejscu. Kilka instytutów dysponuje stosowną aparaturą, nawet akredytowaną. Myślisz może, że sprzedający kotły bez badań są bezpieczni? Nie są. Wystarczy, żeby jakiś cwany badacz, z braku innej roboty, wymyślił dobry sposób na uzyskanie z UE pieniędzy na badania kotłów u użytkowników. Można z tego zrobić bardzo poważny projekt proekologiczny. UE takie lubi. Sam myślałem o takim projekcie, ale miałem zbyt dużo atrakcyjnych finansowo robót, żeby się tym zająć na poważnie. Ale może, jak się będę nudził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.11.2015 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Jeszcze by potem ktoś chciał, żeby inne sterowniki tak badać bo obecne nastawianie przez badaczy z aparaturą parametrów dla 100% i 30% mocy powoduje, że w praktyce mają się nijak do rzeczywistej pracy sterowników u użytkowników, i dopiero by się działo. A ustawiać się da jak się chce i zna tajny kod , co nie znaczy, że trzeba. Dyskusja zmotywowała mnie do sprawdzenia Talosa i jak na sterownik bez nastaw bez robienia korekt pod "tajnym" kodem wypada naprawdę dobrze - zaledwie o około 6% gorzej od najlepszego pod względem ilości uzyskanych MJ/kg. Przetestuję jeszcze kilka worków węgla na standardowo używanym do tego sterowniku, a potem wezmę się za kolejny sterownik - Iryd. Myślałem nawet o nowym wątku "ranking sterowników do kotłów na ekogroszek" ale za duża wojnę bym mógł wywołać, więc wolę wyniki porównań zostawić dla siebie. No, nie rozśmieszaj mnie. Twoje laboratorium... Wiesz co? Zgłoś się do Brukseli. Przedstaw tam swoje laboratorium, przedstaw swoje procedury badań... itd. Może zrobią nowe normy pod twoje dyktando. Wtedy przestanę się śmiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.11.2015 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Dlatego nie dam się zbajerować nawet doktorowi, który chce się licytować na laboratoryjne wyniki, które nie mają odzwierciedlenia w praktyce bo założenia ich uzyskania odbiegają bardzo od warunków w kotłowniach. Ależ ja wcale nie mam zamiaru cię zbajerować. Mam tylko zamiar poprzeszkadzać ci trochę w bajerowaniu przez ciebie potencjalnych klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 14.11.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 To jak już skończyła się ta wymiana uprzejmości, coś napiszę ...Wg. dtr-ki OEP, ciąg kominowy wymagane 20Pa, na dokumentach z badań mamy: 17,3Pa, 15Pa i 10,3Pa. Czy podczas badań kotła nie jest wymagane przestrzeganie takich zaleceń producenta kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.11.2015 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 (edytowane) Powtórzę, jak robiłem badania w Danii, w Duńskim Instytucie Technologicznym w Aarhus. 1. Nastawiamy najlepsze nastawy, jakie potrafimy. 2. Od tego momentu nie wolno dotykać sterownika 3. Zaczyna się od badania na 100% mocy, 8h, do świadectwa wybiera się najlepsze 6h. 4. Laboratorium zmniejsza odbiór ciepła tak, aby kocioł pracował na 30% mocy znamionowej. Dalej nie wolno niczego dotykać! 5. Praca 8h, do świadectwa wybiera się najlepsze 6h. Można? Ale u Zawijanów się nie da... Pamiętasz, Włodku_PID, jak w 2009r., kiedy to założyłem swojego bloga i napisałem pierwszy raz o sterowniku eCoal.pl, wszcząłeś ze mną dyskusję (a właściwie awanturę)? Chociaż nawet nie widziałeś jeszcze na oczy tego nowego sterownika. Pisałeś wtedy, że zrobienie sterownika automatycznego jest niemożliwe, że rynek szybko go zweryfikuje. Pamiętasz? Teraz, po 7 latach obecności sterownika eCoal.pl na rynku, wszczynasz nową dyskusję, nadal nie wiedząc, jak ten sterownik działa. Mam tu na myśli sterowanie w opcji: retortowy-grupowe, na której wykonane były badania akredytowane kotłów szeregu OEPlus i OEPlusM. Wyjaśnię Ci to więc, po znajomości. 1. Nastawiamy najlepsze nastawy, jakie potrafimy, dla zakładanej mocy maksymalnej 100% oraz dla mocy nieco mniejszej od zakładanej mocy minimalnej 30%. 2. Od tego momentu nie wolno dotykać sterownika. 3. Zaczyna się od badania na 100% mocy przez 6h. Do osiągnięcia temperatury zadanej kocioł pracuje z ustawioną wcześniej mocą maksymalną. Po osiągnięciu temperatury zadanej, sterownik automatycznie przestawia kocioł na pracę z ustawioną wcześniej mocą minimalną. Po ostygnięciu do [temperatury zadanej minus histereza], sterownik automatycznie przestawia kocioł na pracę z ustawioną wcześniej mocą maksymalną. Potem powtarza to tyle razy, ile trzeba. 4. Laboratorium zmniejsza odbiór ciepła tak, aby kocioł pracował na 30% mocy nominalnej. Dalej nie wolno niczego dotykać! I tak samo, jak na badaniu z mocą 100% - Do osiągnięcia temperatury zadanej kocioł pracuje z ustawioną wcześniej mocą maksymalną. Po osiągnięciu temperatury zadanej, sterownik automatycznie przestawia kocioł na pracę z ustawioną wcześniej mocą minimalną. Po ostygnięciu do [temperatury zadanej minus histereza], sterownik automatycznie przestawia kocioł na pracę z ustawioną wcześniej mocą maksymalną. Potem powtarza to tyle razy, ile trzeba. W stosunku do badania na 100% mocy nominalnej - zmieniają się tylko proporcje sumarycznej długości czasu pracy kotła z mocą maksymalną i minimalną. 5. Praca 6h. Jak widzisz - u zawijanów też się da. Szkoda, że przed podjęciem dyskusji nie dowiedziałeś się czego trzeba, żeby tę dyskusję prowadzić rzeczowo i fachowo. Ale Ty myślałeś tylko o awanturze... Edytowane 14 Listopada 2015 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 14.11.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Pamiętasz, Włodku_PID, jak w 2009r., kiedy to założyłem swojego bloga i napisałem pierwszy raz o sterowniku eCoal.pl, wszcząłeś ze mną dyskusję (a właściwie awanturę)? Chociaż nawet nie widziałeś jeszcze na oczy tego nowego sterownika. Pisałeś wtedy, że zrobienie sterownika automatycznego jest niemożliwe, że rynek szybko go zweryfikuje. Pamiętasz? Teraz, po 7 latach obecności sterownika eCoal.pl na rynku, wszczynasz nową dyskusję, nadal nie wiedząc, jak ten sterownik działa. Mam tu na myśli sterowanie w opcji: retortowy-grupowe, na której wykonane były badania akredytowane kotłów szeregu OEPlus i OEPlusM. Wyjaśnię Ci to więc, po znajomości. 1. Nastawiamy najlepsze nastawy, jakie potrafimy, dla zakładanej mocy maksymalnej 100% oraz dla mocy nieco mniejszej od zakładanej mocy minimalnej 30%. 2. Od tego momentu nie wolno dotykać sterownika. 3. Zaczyna się od badania na 100% mocy przez 6h. Do osiągnięcia temperatury zadanej kocioł pracuje z ustawioną wcześniej mocą maksymalną. Po osiągnięciu temperatury zadanej, sterownik automatycznie przestawia kocioł na pracę z ustawioną wcześniej mocą minimalną. Po ostygnięciu do [temperatury zadanej minus histereza], sterownik automatycznie przestawia kocioł na pracę z ustawioną wcześniej mocą maksymalną. Potem powtarza to tyle razy, ile trzeba. 4. Laboratorium zmniejsza odbiór ciepła tak, aby kocioł pracował na 30% mocy nominalnej. Dalej nie wolno niczego dotykać! I tak samo, jak na badaniu z mocą 100% - Do osiągnięcia temperatury zadanej kocioł pracuje z ustawioną wcześniej mocą maksymalną. Po osiągnięciu temperatury zadanej, sterownik automatycznie przestawia kocioł na pracę z ustawioną wcześniej mocą minimalną. Po ostygnięciu do [temperatury zadanej minus histereza], sterownik automatycznie przestawia kocioł na pracę z ustawioną wcześniej mocą maksymalną. Potem powtarza to tyle razy, ile trzeba. W stosunku do badania na 100% mocy nominalnej - zmieniają się tylko proporcje sumarycznej długości czasu pracy kotła z mocą maksymalną i minimalną. 5. Praca 6h. Jak widzisz - u zawijanów też się da. Szkoda, że przed podjęciem dyskusji nie dowiedziałeś się, czego trzeba, żeby tę dyskusję prowadzić rzeczowo i fachowo. Ale Ty myślałeś tylko o awanturze... przepraszam że się tak wtrącę, czy pan już uważa że tryb automatyczny i grupowy to jest to samo, bo widzę że coraz częściej się wszystko panu zaciera, no ale proszę sobie nieprzeszkadzać, zaraz pienie powstanie kolejna urojona historyjka którą będzie się próbowało przekłuć w prawdę. Czekam niecierpliwie na kolejną bajkę jak to było pana oczami widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.11.2015 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 przepraszam że się tak wtrącę, czy pan już uważa że tryb automatyczny i grupowy to jest to samo, bo widzę że coraz częściej się wszystko panu zaciera, no ale proszę sobie nieprzeszkadzać, zaraz pienie powstanie kolejna urojona historyjka którą będzie się próbowało przekłuć w prawdę. Czekam niecierpliwie na kolejną bajkę jak to było pana oczami widziane. Nie uważam, że tryb automatyczny (czyli retortowy-eCoal) to jest to samo, co tryb grupowy (czyli retortowy-grupowe). Nigdzie tego nie napisałem. Wprost przeciwnie. Czytaj pan panie dokładnie, to nie będziesz miał trudności ze zrozumieniem. W cytowanym przez ciebie fragmencie opisałem zaś, jak wygląda badanie kotła sterowanego eCoalem w opcji: retortowy-grupowe - bo wygląda to akurat tak, jak życzył sobie kolega Wlodek_PID. Zrozumiałeś to teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts