Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przecież wystarczy się znowu obrazić i napisać że się odchodzi z forum :)

pamiętasz jak doktorki drwili z rabarbara że producent nie wie jakij mocy ma kocioł a teraz

http://www.ogniwobiecz.com.pl/eko-plus/

a w 2014r było jeszcze tak

https://web.archive.org/web/20140217055454/http://www.ogniwobiecz.com.pl/kotly/eko-plus

Ale... co Ci mam zaproponować?

Ja robię tylko elektronikę. Pewnie - prędzej czy później

- ktoś zrobi badania z którymś moim sterownikiem, ale

czy je opublikuje - skąd mam wiedzieć?

To co badałeś w Danii i czym to to sterowało w trakcie tych badań? I jakie są wyniki z tych badań?

To teraz powiedz, czy sterowniki z tą Twoją elektroniką są produkowane (te takie automatyczne, jak napisałeś)? Komu mam złożyć zapytanie ofertowe, aby je zobaczyć i ewentualnie zamawiać?

KOCIOŁ PROWADZONY TAK JAK TE KOTŁY Z BADAŃ KTÓRE OPISUJESZ W REALU ZAGOTOWAĆ SIĘ MUSI - CHYBA ŻE WCZEŚNIEJ WYWALI ALARM ( czyli zadziałają zabezpieczenia ). Znaczy - w trakcie badań kocioł prowadzono metodą, która u użytkownika musi doprowadzić do zadziałania zabezpieczenia. To jak dla mnie - psu w dupę z wynikami tak prowadzonych badań. Firma posiadła wiedzę o metodzie prowadzenia badań i zamówiła u producenta sterownika soft specjalnie dla tej metody. Następnie metodą zapewne prób i błędów dobrano takie nastawy dla 100% i dla 30% ( a właściwie - dla " ciut mniej niż 30% " ), żeby przy równym, stałym i niezaburzonym odbiorze ciepła kocioł osiągał temperaturę zadaną a przebicie temperatury zadanej na mocy minimalnej zatrzymywało się przed alarmem. I oddano kocioł do badań. Jeżeli tak były badane wszystkie kotły tej firmy - to mamy przypadek VW powtórzony w branży kotlarskiej. A z badań tak przeprowadzonych nic nie wynika - poza tym że ktoś potrafił bardzo zręcznie manewrować nastawami i zapisami normy. W realu te kotły będą się odstawiać po osiągnięciu zadanej. I dopadną je wszystkie bolączki odstawienia. To może zaproponuję kolejny zapis do tego sposobu, w jaki według mnie miałyby być prowadzone badania: oprogramowanie sterownika dostarczonego do badania wraz z kotłem ma być identyczne jak w wersji przeznaczonej do sprzedaży. I jeszcze od razu następny - w trakcie badania kotła na mocy minimalnej kocioł będzie poddawany zmiennym obciążeniom, w granicach ( na przykład ) od 10 do 50% mocy nominalnej. Obciążenia będą zmieniane w sposób losowy i niemożliwy do przewidzenia. Uśrednione obciążenie kotła za czas badania na mocy minimalnej ma wynieść 30% mocy nominalnej kotła. Jeżeli taki sposób obciążania kotła spowoduje wzrost jego temperatury do zadziałania zabezpieczeń, kocioł zostanie uznany za produkt pozaklasowy.

Pogadamy, jak będziesz miał gotową "procedurę badań kotłów według kobry" :yes:

Sprzedaję Talosa nieznanemu użytkownikowi, z nieznanym podajnikiem

(może być tłok lub ślimak). Stąd musi być menu instalatora z nastawami.

Gdybym znał kocioł, na którym będzie pracować sterownik, menu

instalatora jest niepotrzebne.

Najnowsza wersja programu do Talosa to S12x, działa jeszcze lepiej.

Dobrze, że to menu jest , bo także gdy kupi ktoś węgiel o zbyt wysokiej spiekalności to ma szansę się z błędu wybronić.

Tak jak pisałem testuję nie zmieniając menu instalatora i wersja S12e już wypadła nieźle, dziękuję za przesłanie wersji x, przetestuję ją niebawem i dam znać jak wypadła.

Ależ ja wcale nie mam zamiaru cię zbajerować.

Mam tylko zamiar poprzeszkadzać ci trochę w bajerowaniu przez ciebie potencjalnych klientów.

Źle trafiłeś bo w tym wątku na pewno klientów nie szukam tylko przeszkadzam Ci we wciskaniu kitu jak to należy porównywać kotły pod kątem wyników badań, które jak widać niewiele mają wspólnego z praktycznym użytkowaniem kotłów, i ten z lepszymi badaniami działa często gorzej od tego z gorszymi.

No, nie rozśmieszaj mnie. Twoje laboratorium... :lol2:

Wiesz co? Zgłoś się do Brukseli. Przedstaw tam swoje laboratorium, przedstaw swoje procedury badań... itd.

Może zrobią nowe normy pod twoje dyktando.

Wtedy przestanę się śmiać:lol2:

Z tych w USA, którzy wykryli aferę VW badanych w super laboratoriach też byś się kiedyś śmiał ... do czasu.

Pamiętasz, Włodku_PID, jak w 2009r., kiedy to założyłem swojego bloga i napisałem pierwszy raz o sterowniku eCoal.pl, wszcząłeś ze mną dyskusję (a właściwie awanturę)? Chociaż nawet nie widziałeś jeszcze na oczy tego nowego sterownika. Pisałeś wtedy, że zrobienie sterownika automatycznego jest niemożliwe, że rynek szybko go zweryfikuje. Pamiętasz?

Teraz, po 7 latach obecności sterownika eCoal.pl na rynku, wszczynasz nową dyskusję, nadal nie wiedząc, jak ten sterownik działa. Mam tu na myśli sterowanie w opcji: retortowy-grupowe, na której wykonane były badania akredytowane kotłów szeregu OEPlus i OEPlusM. Wyjaśnię Ci to więc, po znajomości.

1. Nastawiamy najlepsze nastawy, jakie potrafimy, dla zakładanej mocy maksymalnej 100% oraz dla mocy nieco mniejszej od zakładanej mocy minimalnej 30%.

Dlaczego te nastawy są tajne ?

Pytałem o nie i nie otrzymałem odpowiedzi.

Czy użytkownicy nie powinni mieć podanych tych nastaw [dla trybu retorta-grupowe] w których kocioł osiągnął najlepsze możliwie wyniki w laboratorium ?

Co za głupstwa !!!!!!!

1. W Danii podstawowym wymogiem jest płynna regulacja mocy, a Twój algorytm to przeskoki od 100% do 30%
  2. Przy Twoim stylu pracy (100% - 30%) będziesz miał wahania temperatury o kilka stopni, jak nie więcej, a ma być poniżej 0.5'C!

Włodek, tu akurat pudło. Jesteś elektronik więc podpowiem: myślisz liniowo, a pomyśl logicznie (znaczy 0-1)

Jaka jest różnica pomiędzy wartością skuteczną napięcia 10V, a PWMem 100V o wypełnieniu 10%?

To własnie liniowe sterowanie palnika jest pomyłką bo ciężko opanować powietrze, dlatego SPP szybko zmienił wyznanie na 0-1. Jeśli zrobisz to z odpowiednią częstotliwością to ta kupa złomu fajnie to uśredni. Przy liniowym sterowaniu poniżej pewnej (i tak sporej) mocy nie zejdziesz bo nie puści Cię spręż dmuchawy. A pomyśl teraz co się stanie jak dmuchniesz na maksa 2s i poczekasz kolejne 100?. (pomijam skuteczność prowadzenia kotła na takim ułamku mocy, ale zyska się coś o czym wspomina wredna norma). Jak możesz zobaczyć po wykresach na ekotlownia.pl taki sposób potrafi trzymać zadaną nawet +/-0,2st C w ciągu kilku godzin, przy przeciętnych, realnych zmianach obciążenia. I nie oszukujmy się... odpowiednio/dobrze wykonanej instalacji. No ale liczy się to że jest to u użytkownika a nie w labo.

A teraz mini quiz... jak często misiek w wersji defro przełącza się pomiędzy dwiema mocami?... Bo ponoć działa jakoś tak podobnie...(?).

W kwestii automatycznych sterowników, przypomnę moje stanowisko. Coś takiego nie istnieje bo jest uszyte na miarę dla kilku przypadków, nie jesteś w stanie upchać do softu wszystkich możliwych przypadków i zawsze trzeba dać możliwość korekcji. Nie sztuką jest też zastąpić znany wszystkim czas przerwy oraz podawania wyborem mocy bo jest to w zasadzie jednoznaczne (tylko mało który user o tym wie).

Sterownik taki powstanie jeśli skutkiem sterowania będzie utrzymanie na odpowiednim poziomie nie tylko zadanej temperatury ale też i innych wskaźników prawidłowego spalania. Na pewno nie jest to możliwe w solówce jakim jest tylko czujnik temperatury kotła, śmiem też twierdzić że czujnik spalin nie rozwiąże problemu.

Gdybym miał chwile to chętnie bym Ci Włodku ciepnął rękawice na "automat" oparty o sam czujnik temperatury kotła. Ktoś do testów na pewno się znajdzie. Z resztą tak czy siak go chyba zrobię bo to słowo działa cuda. :D

1. Kocioł ze sterownikiem 2-stanowym nie ma szans na najwyższą klasę, i prawdę mówiąc, pewnie w ogóle nie byłby badany!

A dustanowy ustawiony w jednostan?

Edytowane przez bolek_bolecki

To bardzo ciekawy post.

Włodek, tu akurat pudło. Jesteś elektronik więc podpowiem: myślisz liniowo, a pomyśl logicznie (znaczy 0-1)

Jaka jest różnica pomiędzy wartością skuteczną napięcia 10V, a PWMem 100V o wypełnieniu 10%?

To własnie liniowe sterowanie palnika jest pomyłką bo ciężko opanować powietrze, dlatego SPP szybko zmienił wyznanie na 0-1. Jeśli zrobisz to z odpowiednią częstotliwością to ta kupa złomu fajnie to uśredni.

Inaczej interpretuję post Zawijana. Zrozumiałem, że on

pisze o pracy na 100%, gdy temperatura jest za niska,

z przeskokiem na 30%, gdy osiąga nastawę.

Przy takiej pracy żelastwo nie uśredni temperatury, będą

duże falowania.

W kwestii automatycznych sterowników, przypomnę moje stanowisko. Coś takiego nie istnieje bo jest uszyte na miarę dla kilku przypadków, nie jesteś w stanie upchać do softu wszystkich możliwych przypadków i zawsze trzeba dać możliwość korekcji. Nie sztuką jest też zastąpić znany wszystkim czas przerwy oraz podawania wyborem mocy bo jest to w zasadzie jednoznaczne (tylko mało który user o tym wie).

Sterownik taki powstanie jeśli skutkiem sterowania będzie utrzymanie na odpowiednim poziomie nie tylko zadanej temperatury ale też i innych wskaźników prawidłowego spalania. Na pewno nie jest to możliwe w solówce jakim jest tylko czujnik temperatury kotła, śmiem też twierdzić że czujnik spalin nie rozwiąże problemu.

Widzę ogromny postęp w moim algorytmie. To znaczy,

że jest jeszcze potencjał do ulepszeń.

• mam tylko jedną nastawę użytkownika
  • nie mam żadnych nastaw podtrzymania ognia (dla ślimaka, dla tłoka jeszcze są)
  • nie mam żadnych nastaw do regulacji CWU (za wyjątkiem nastawy temperatury CWU)
  • nie mam żadnych nastaw zaworu 4d (za wyjątkiem nastawy temperatury) - czyli żadnych czasów zamykania, PID i tak dalej.
  • nie mam żadnych nastaw PID

Zobacz, ile nastaw jest w innych sterownikach. To znaczy, że można

coś zrobić. Oczywiście możesz uważać inaczej, mamy demokrację :)

Przy liniowym sterowaniu poniżej pewnej (i tak sporej) mocy nie zejdziesz bo nie puści Cię spręż dmuchawy. A pomyśl teraz co się stanie jak dmuchniesz na maksa 2s i poczekasz kolejne 100?. (pomijam skuteczność prowadzenia kotła na takim ułamku mocy, ale zyska się coś o czym wspomina wredna norma).

Stosuję coś w tym stylu, nazywam to algorytmem pulsacyjnym.

Gdybym miał chwile to chętnie bym Ci Włodku ciepnął rękawice na "automat" oparty o sam czujnik temperatury kotła. Ktoś do testów na pewno się znajdzie. Z resztą tak czy siak go chyba zrobię bo to słowo działa cuda. :D

Teraz nie rozumiem, czyli jednak można zrobić automat? :)

Edytowane przez Wlodek_PID

Dobrze, że to menu jest , bo także gdy kupi ktoś węgiel o zbyt wysokiej spiekalności to ma szansę się z błędu wybronić.

Tak jak pisałem testuję nie zmieniając menu instalatora i wersja S12e już wypadła nieźle, dziękuję za przesłanie wersji x, przetestuję ją niebawem i dam znać jak wypadła.

Dziękuję!

Można zrobić automat w cudzysłowiu.

No ale co zrobi Twój ster sytuacji gdy dosypie się opału który ma 30% mniej energii. Jakich reakcji ze strony usera będzie wymagł?. Widzisz, jeśli już ktoś trafi na spiekalny węgiel to dodatkowe parametry są konieczne. Co się stanie po zmianie dmuchawy?

To co badałeś w Danii i czym to to sterowało w trakcie tych badań? I jakie są wyniki z tych badań?

Zerknij sobie :

http://www.vvs-eksperten.dk/image/data/BIO18%20MANUAL%20Ver.2%20220110.pdf

Są też wyniki badań (z 2008 roku), wypowiedz się, czy są OK?

Sterownik MultiSter, od dawna nie produkowany (cena postępu)...

To teraz powiedz, czy sterowniki z tą Twoją elektroniką są produkowane (te takie automatyczne, jak napisałeś)? Komu mam złożyć zapytanie ofertowe, aby je zobaczyć i ewentualnie zamawiać?

Zwróć się do:

1. firmy Elektro-Miz z Pleszewa
  2. firmy ETNA z Pleszewa

Ale Ty pisałeś, że jesteś na emeryturze? Założyłeś działalność

gospodarczą? Jeśli tak, to gratulacje!

Można zrobić automat w cudzysłowiu.

No ale co zrobi Twój ster sytuacji gdy dosypie się opału który ma 30% mniej energii. Jakich reakcji ze strony usera będzie wymagł?. Widzisz, jeśli już ktoś trafi na spiekalny węgiel to dodatkowe parametry są konieczne. Co się stanie po zmianie dmuchawy?

Użytkownik ma tylko 1 nastawę (korekcja mocy palnika).

Gdy ma spiekający węgiel, obniża moc palnika, aż znikną

niedopalone grudki węgla (powiedzmy, ustawia -40%)

Jak ma niskokaloryczny węgiel, nie robi nic lub podnosi

moc palnika - ustawia np. +20%