bolek_bolecki 14.11.2015 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Znikną grudki, albo nie wydoli z mocą. Jeśli to nie tajemnica, co spowoduje ta korekcja?. Zmieni obroty dmuchawy?, czas podawania, tylko przerwę? A co jeśli ktoś zmieni dmuchawę?.No to powiedzmy że półautomat masz. Brawo ty. Robimy zawody w kwestii zaskakiwania palnika różnym towarem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 15.11.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 (edytowane) Znikną grudki, albo nie wydoli z mocą. Jeśli to nie tajemnica, co spowoduje ta korekcja?. Zmieni obroty dmuchawy?, czas podawania, tylko przerwę? A co jeśli ktoś zmieni dmuchawę?. No to powiedzmy że półautomat masz. Brawo ty. Robimy zawody w kwestii zaskakiwania palnika różnym towarem? to czekamy na zawody Edytowane 15 Listopada 2015 przez skresz pomyliłem bolki :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 15.11.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 (edytowane) Bolecki ma teraz V2 w ofercie...Popatrz jak u mnie działa V1.. Do tego mam szarość w piecu:)...Spalanie ciut z tego co widzę mam teraz źle ustawione.Zawyża mi,bo zacząłem palić mieszanką jareta i groszku [nie eko a groszku] . Jaret ma 21-22 k a groszek około 24. Pewnie dostane zjebe za to co napiszę ,ale dla mnie ecoal jest nie porozumieniem w Ogniwach. Ma zalety,[duże o których się przekonałem osobiście,pomagając ] ale przy domach jak mój nastręcza wiele problemów..Po zmianie na spp widzę same plusy. Miałem nawet kupić V2 ale..po co zmieniać jak mam to co chciałem Dużo piszę się tu o normach ,że złe itd... To zadam pytanie jak ustalić ,zjednolicić normy,sprawić by pasowały do domów 50-letnich jak i nowych??? Do instalacji mega skopanych ,tylko skopanych jak i poprawnie wykonanych??? Jak dopasować też badania do przeciętnego Kowalskiego?? Naprawdę ludzie mają różne wyobrażenie o spalaniu,paleniu jak i swoiste nawyki. I wtedy wszystko ustawiają pod siebie..Nawet poprawną prace sterownika potrafią skopać.. Edytowane 15 Listopada 2015 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.11.2015 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Ja pytałem o co innego a nie o to co w Brnie robią czy nie robią. W Brnie z tego co czytam to miała robione badania M-ka w wersji na rynek czeski, ta "biedniejsza" jak to ujmę. Także OEPlusy mają badania z Brna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.11.2015 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Źle trafiłeś bo w tym wątku na pewno klientów nie szukam tylko przeszkadzam Ci we wciskaniu kitu jak to należy porównywać kotły pod kątem wyników badań, które jak widać niewiele mają wspólnego z praktycznym użytkowaniem kotłów, i ten z lepszymi badaniami działa często gorzej od tego z gorszymi. A ja myślę, że jesteś tu i wypisujesz różne androny po to, aby jak najczęściej pokazywała się twoja reklama, za którą zapłaciłeś muratorowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.11.2015 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Nie wiem, musisz go spytać bo ja sprzedaję kotły z badaniami. Tak? A kto przebadał RBR-y? No, chyba że ty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.11.2015 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 (edytowane) Dlaczego te nastawy są tajne ? Pytałem o nie i nie otrzymałem odpowiedzi. Czy użytkownicy nie powinni mieć podanych tych nastaw [dla trybu retorta-grupowe] w których kocioł osiągnął najlepsze możliwie wyniki w laboratorium ? A po co? Przecież sam piszesz, że w innych warunkach jest inaczej. To i inne nastawy są wymagane. Użytkownicy kotłów OGNIWO mogą sobie prowadzić kotły na opcji: retortowy-eCoal, jeśli nie chce im się bawić w wykwalifikowanych palaczy. A jeśli im się podoba taka zabawa (w wykwalifikowanych palaczy), to sami znajdą sobie najlepsze ustawienia dla ich kotłowni, instalacji i węgla. Edytowane 15 Listopada 2015 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 15.11.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Znikną grudki, albo nie wydoli z mocą. Jeśli to nie tajemnica, co spowoduje ta korekcja?. Zmieni obroty dmuchawy?, czas podawania, tylko przerwę? A co jeśli ktoś zmieni dmuchawę?. No to powiedzmy że półautomat masz. Brawo ty. Robimy zawody w kwestii zaskakiwania palnika różnym towarem? Po co Ci ta przepychanka? Mam w nosie zawody, Ty jesteś młody, to się ścigaj. Ja po prostu sprzedaję takie sterowniki. Ty sprzedawaj swoje, a klient zdecyduje, co kupi. I pamiętaj - pewnego dnia zniknie ostatnia nastawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sic12345 15.11.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 To własnie liniowe sterowanie palnika jest pomyłką bo ciężko opanować powietrze, dlatego SPP szybko zmienił wyznanie na 0-1. Jeśli zrobisz to z odpowiednią częstotliwością to ta kupa złomu fajnie to uśredni. Przy liniowym sterowaniu poniżej pewnej (i tak sporej) mocy nie zejdziesz bo nie puści Cię spręż dmuchawy. A pomyśl teraz co się stanie jak dmuchniesz na maksa 2s i poczekasz kolejne 100?. (pomijam skuteczność prowadzenia kotła na takim ułamku mocy, ale zyska się coś o czym wspomina wredna norma). Jak możesz zobaczyć po wykresach na ekotlownia.pl taki sposób potrafi trzymać zadaną nawet +/-0,2st C w ciągu kilku godzin, przy przeciętnych, realnych zmianach obciążenia. I nie oszukujmy się... odpowiednio/dobrze wykonanej instalacji. No ale liczy się to że jest to u użytkownika a nie w labo. Tak sobie myślę że takie sterowanie 0-1 mogło by dać radę w moim nieszczęsnym OEP 10kw i pozwoliło by wyeliminować część bolączek tego kotła a właściwie palnika ujawniających się na niższych obrotach dmuchawy (część segmentów palnika nie pracuje wtedy przesypując zmielony na miał ekogroszek - pisałem o tym chwile temu ale jakoś*zostało to pominięte przez "badaczy") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.11.2015 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 W kwestii automatycznych sterowników, przypomnę moje stanowisko. Coś takiego nie istnieje bo jest uszyte na miarę dla kilku przypadków, nie jesteś w stanie upchać do softu wszystkich możliwych przypadków i zawsze trzeba dać możliwość korekcji. Nie sztuką jest też zastąpić znany wszystkim czas przerwy oraz podawania wyborem mocy bo jest to w zasadzie jednoznaczne (tylko mało który user o tym wie). Sterownik taki powstanie jeśli skutkiem sterowania będzie utrzymanie na odpowiednim poziomie nie tylko zadanej temperatury ale też i innych wskaźników prawidłowego spalania. Na pewno nie jest to możliwe w solówce jakim jest tylko czujnik temperatury kotła, śmiem też twierdzić że czujnik spalin nie rozwiąże problemu. Podoba mi się to, co napisałeś. Tak właśnie jest. I prawdą jest też, że "czujnik spalin nie rozwiąże problemu". Nie rozwiąże do końca - tak jest. Jednakże ten czujnik bardzo pomaga w sterowaniu procesem spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 15.11.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Tak sobie myślę że takie sterowanie 0-1 mogło by dać radę w moim nieszczęsnym OEP 10kw i pozwoliło by wyeliminować część bolączek tego kotła a właściwie palnika ujawniających się na niższych obrotach dmuchawy (część segmentów palnika nie pracuje wtedy przesypując zmielony na miał ekogroszek - pisałem o tym chwile temu ale jakoś*zostało to pominięte przez "badaczy") Novy to ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sic12345 15.11.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Novy to ty? Nie, nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 15.11.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Po co Ci ta przepychanka? Mam w nosie zawody, Nie chcę się przepychać, ale tak jakoś mi ten automat utkwił I pamiętaj - pewnego dnia zniknie ostatnia nastawa. I zostanie pstryczek ON/OFF? i to wszystko na podstawie jednego czujnika wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 15.11.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Nie chcę się przepychać, ale tak jakoś mi ten automat utkwił To dobrze, pamiętaj o automacie. Może to sprowadzi Cię na właściwą drogę. I zostanie pstryczek ON/OFF? i to wszystko na podstawie jednego czujnika wody? Na pewno zostanie pstryczek ON/OFF, i nie będzie nastaw. A co do reszty - zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.11.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Podoba mi się to, co napisałeś. Tak właśnie jest. I prawdą jest też, że "czujnik spalin nie rozwiąże problemu". Nie rozwiąże do końca - tak jest. Jednakże ten czujnik bardzo pomaga w sterowaniu procesem spalania. Troszkę późno to zauważyliście pewnie dlatego że powstał sterownik z czujnikiem spalin i czujnikiem żaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.11.2015 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Zwróć się do: firmy Elektro-Miz z Pleszewa firmy ETNA z Pleszewa Ale Ty pisałeś, że jesteś na emeryturze? Założyłeś działalność gospodarczą? Jeśli tak, to gratulacje! Dziękuję. Zwrócę się. Zwrócę się także do bolek_bolecki. Rozmawiałem z nim już o tym. Znaczy, nie ja się zwrócę, tylko firma OGNIWO. Jest taki pomysł, aby wypróbować inne (oprócz eCoala) sterowniki. Jeśli będą lepsze - to... OGNIWO ślubu z eCoalem nie brało. Może wsadzać do swoich kotłów inne. Może nawet sprzedawać kocioł ze sterownikiem wybranym przez nabywcę. Biznes jest biznes. Niedługo - tak prognozuję - zacznie się wojna na sterowniki. RBR-y i inne podobne straciły (w momencie pojawienia się OEPM-ki) przewagę marketingową "łatwiejszego czyszczenia", więc będą szukać innych potencjalnych przewag. Podchody do sterowników już widzę wyraźnie. Już za niedługo sprzedawcy, którzy dotąd pod niebiosa wychwalali eCoala, teraz zaczną dostrzegać w nim coraz więcej wad. Zaczną preferować inne sterowniki. Ale mamy na to swoją strategię. A co Wy, Koledzy Drodzy, Wlodek_PID i karoka, tak się martwicie moim losem emeryta? Swoją prywatną działalność gospodarczą zakończyłem w 2004r. i już do niej nie wrócę. Swoją działalność pracownika naukowego zakończyłem 5 m-cy temu i też już do niej nie wrócę. Nie ma jednak takiego prawa, ani nie ma takiej normy, które zabraniałyby emerytowi zarabiać pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.11.2015 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Tak sobie myślę że takie sterowanie 0-1 mogło by dać radę w moim nieszczęsnym OEP 10kw i pozwoliło by wyeliminować część bolączek tego kotła a właściwie palnika ujawniających się na niższych obrotach dmuchawy (część segmentów palnika nie pracuje wtedy przesypując zmielony na miał ekogroszek - pisałem o tym chwile temu ale jakoś*zostało to pominięte przez "badaczy") Palnik BURNER jest przeznaczony do spalania groszków i miałów, więc zmielony groszek mu nie przeszkadza. Co innego nieudolny palacz - nawet gdyby go zmielić, nic to nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 15.11.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 (edytowane) Dziękuję. Zwrócę się. Zwrócę się także do bolek_bolecki. Rozmawiałem z nim już o tym. Znaczy, nie ja się zwrócę, tylko firma OGNIWO. Jest taki pomysł, aby wypróbować inne (oprócz eCoala) sterowniki. Jeśli będą lepsze - to... OGNIWO ślubu z eCoalem nie brało. Może wsadzać do swoich kotłów inne. Może nawet sprzedawać kocioł ze sterownikiem wybranym przez nabywcę. Biznes jest biznes. Wprawiłeś mnie w osłupienie. Wynika z tego jasno, że firma Ogniwo nie jest zadowolona ze współpracy z ES. Może chodzi o zbyt wysoką cenę sterownika, może o inne rzeczy... Ale nikt nie szuka innego sterownika, jeśli ten, który obecnie stosuje, jest dobry. Do tego ma Internet, automatyczne sterowanie i inne bajery... I szukają czegoś lepszego.... Masakra. Niedługo - tak prognozuję - zacznie się wojna na sterowniki. RBR-y i inne podobne straciły (w momencie pojawienia się OEPM-ki) przewagę marketingową "łatwiejszego czyszczenia", więc będą szukać innych potencjalnych przewag. Podchody do sterowników już widzę wyraźnie. Już za niedługo sprzedawcy, którzy dotąd pod niebiosa wychwalali eCoala, teraz zaczną dostrzegać w nim coraz więcej wad. Zaczną preferować inne sterowniki. Ale mamy na to swoją strategię. Rozumiem - Wasza strategia polega na tym, że wyprzedzicie konkurencję! Pierwsi wyrzucicie eCoala ze swoich kotłów, bo nie braliście ślubu z ES. A co Wy, Koledzy Drodzy, Wlodek_PID i karoka, tak się martwicie moim losem emeryta? Swoją prywatną działalność gospodarczą zakończyłem w 2004r. i już do niej nie wrócę. Swoją działalność pracownika naukowego zakończyłem 5 m-cy temu i też już do niej nie wrócę. Nie ma jednak takiego prawa, ani nie ma takiej normy, które zabraniałyby emerytowi zarabiać pieniądze. Nie martwimy się. Cieszy mnie każdy, kto uczciwie pracuje. PS. Czemu chcesz sprawdzić tylko SPP i Scorpiona? Animuss poleca sterownik RecalArt z czujnikiem żaru, a Tech ma całą gamę sterowników.... Edytowane 15 Listopada 2015 przez Wlodek_PID Post scriptum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.11.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Niedługo - tak prognozuję - zacznie się wojna na sterowniki. RBR-y i inne podobne straciły (w momencie pojawienia się OEPM-ki) przewagę marketingową "łatwiejszego czyszczenia", więc będą szukać innych potencjalnych przewag. Podchody do sterowników już widzę wyraźnie. Już za niedługo sprzedawcy, którzy dotąd pod niebiosa wychwalali eCoala, teraz zaczną dostrzegać w nim coraz więcej wad. Zaczną preferować inne sterowniki. Ale mamy na to swoją strategię. Na razie to tylko Ty próbujesz tu robić tą przewagę marketingową, nawet z tym czyszczeniem, M-ki nie zdążyły się jeszcze nawet wybrudzić A co Ty już nie chwalisz eCoala ?, czyżby kaska się powoli kończyła i łapiesz nową "krówkę" do dojenia ? Kto to jest "MY" ? podobno jesteś emerytem i jesteś hobbystycznie na forum, widać że raczej powinieneś wykupić ten profil i to bardzo dawno temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.11.2015 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Troszkę późno to zauważyliście pewnie dlatego że powstał sterownik z czujnikiem spalin i czujnikiem żaru. Czujnik żaru ??? nie daje innej informacji, niż czujnik spalin. Pracując nad eCoalem wstawialiśmy czujniki spalin w różnych miejscach - nad żarem, na przewale górnym i na wylocie spalin. Wszystkie dawały taką samą informację, tylko z różnym zakresem wahań chwilowych. Wybraliśmy wylot spalin, bo tam wahania chwilowe były najmniejsze, zaś taka lokalizacja jest zarazem najbezpieczniejsza dla czujnika. A czujnik żaru...??? a może to tylko taki gadżet dla skuszenia potencjalnego nabywcy (jak zamurowana ścianka wymiennika ciepła) Szczególnie w świetle informacji, że sterowniki z czujnikiem żaru dostaje tylko SAS. Zobaczy się za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts