Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odrobina cierpliwości. Odezwę się...

Na razie nie będziemy tutaj gadać, bo zrobi się jarmark i nic z tego nie wyjdzie. Jak skończymy, to będziesz mógł tu wszystko opisać.

Podaj mi na priva swój email.

he, he:D Przerabiałem to bodajże 2 lata temu z Z_2. Najpierw sugestia żeby przenieść się na jego blog a tu nie robić fermentu, potem rada, zakleić część otworów w palniku (tylko których i ile nie raczył napisać) , przyszło lato i sprawa przycichła. Zmodyfikowałem palnik (zmniejszenie wkładką, szlifowanie ślimaka, powietrze na końcu) i jakoś to zaczęło działać

Co do czujnika żaru to czujnik mierzy temperaturę .

Zapomniałem dodać że czujnik żaru wykrywa też zawieszenie opału lub jego brak w zasobniku,jak to robi,po prostu sterownik chce podać więcej ekogroszku wyrównać kopiec a go nie przybywa w określonym czasie więc sygnalizuje awarię.Robi to na tyle szybko że żar nie zdąży zejść do ślimaka.Testowałem to.

:rotfl:

Edytowane przez animuss

Zapomniałem dodać że czujnik żaru wykrywa też zawieszenie opału lub jego brak w zasobniku,jak to robi,po prostu sterownik chce podać więcej ekogroszku wyrównać kopiec a go nie przybywa w określonym czasie więc sygnalizuje awarię.Robi to na tyle szybko że żar nie zdąży zejść do ślimaka.Testowałem to.

:rotfl:

Sterowniki Włodka_PID też to wykrywają po czujniku temp. kotła:D

Sterowniki Włodka_PID też to wykrywają po czujniku temp. kotła:D

Ale żar niestety zejdzie nisko w ślimak zanim to wykryje bo się wypali paliwko ,tu kocioł się wyłącza i czeka na wyższą inteligencję jak się ona szybko pojawi to nawet rozpalać nie musi tylko szurnąć haczykiem lub dosypać węgla .:D

W miśku niestety hajcuje aż padnie czytaj (zrobi krater) .

Edytowane przez animuss

Ale żar niestety zejdzie nisko w ślimak zanim to wykryje bo się wypali paliwko ,tu kocioł się wyłącza i czeka na wyższą inteligencję jak się ona szybko pojawi to nawet rozpalać nie musi tylko szurnąć haczykiem lub dosypać węgla .:D

W miśku niestety hajcuje aż padnie czytaj (zrobi krater) .

Jest jeszcze powiadomienie SMS które cię wcześniej powiadomi, nigdy żar nie zszedł mi do ślimaka :no:

Jest jeszcze powiadomienie SMS które cię wcześniej powiadomi, nigdy żar nie zszedł mi do ślimaka :no:
Może masz wiadro zamiast palnika :D ,w fajce misiek po ponad godzinie ustania podawania patrząc na schemat wyskakuje dopiero alarm .

Patrząc po temperaturze podajnika to ponad 2 godziny do alarmu (wykrycia). Czyli wysłania sms-a.

Edytowane przez animuss

Wiadra nie mam a ekoenergię, jak sobie ustawisz dobrze na liczniku to nawet parę godz. wcześniej dostaniesz powiadomienie. Wszystko jest do ustawienia.

Aaaaa...widzisz to się nie dogadaliśmy Ty mówisz o czasie do zejścia ostatniego węglogrochu z zasobnika i następnym zasypie a ja o zawieszeniu opału zasobnik jest pełny a misiek nie wykrywa tylko wypala to co jest jeszcze w japie do cna.

Za całej historii mojego kotła zawiesił się dwa razy ale to jak wyspałem wilgotny miał.

Też tak miałem ,w tamtym roku ani razu a teraz od 3 dni co dziennie ,sam zobacz na wykres,musiała jakaś gruba frakcja wpaść i mi blokuje ,nie będę tego wywalał przemęczę się wyjaram to do dna.

Od trzech dni, raz na dobę a wsypałeś dwa dni przed pierwszym alarmem? To już dawni powinno przejść przez ślimak jak by to była jakaś grubsza frakcja. Może jakiś klocek siedzi?

Zasypałem 12/listopada a 14 ,15,16 się zawiesił prawie w tych samych godzinach węgiel ten sam cały czas .Jak wchodzę do kotłowni to alarm na miśku w palniku dziura i najpierw włączam podajnik ręcznie ,jak nic nie dyga to haczykiem przebijam węgiel w zasobniku ,wtedy słychać małe osunięcie węgla i trzeszczenie groszku na podajniku czyli łapie już ,po ok. 10 min wyłazi z palnika ,i tak co dziennie .Węgla jest jeszcze ze 100 kilo i nie biedę tego wydostawał.:rolleyes:

Edytowane przez animuss

A po co?

Przecież sam piszesz, że w innych warunkach jest inaczej. To i inne nastawy są wymagane.

Użytkownicy kotłów OGNIWO mogą sobie prowadzić kotły na opcji: retortowy-eCoal, jeśli nie chce im się bawić w wykwalifikowanych palaczy. A jeśli im się podoba taka zabawa (w wykwalifikowanych palaczy), to sami znajdą sobie najlepsze ustawienia dla ich kotłowni, instalacji i węgla.

Po to, żebym mógł sprawdzić u użytkownika co się będzie działo po ich wpisaniu :)

A ja myślę, że jesteś tu i wypisujesz różne androny po to, aby jak najczęściej pokazywała się twoja reklama, za którą zapłaciłeś muratorowi.

Jestem tu, żeby prostować niezgodności i nie dawać bajerować innych badaniami, które jak widać niewiele mają wspólnego z wynikami pracy kotłów w warunkach rzeczywistych.

To co przeszło kilka lat temu już teraz nie przejdzie bo sporo forumowiczów się dokształciło i nie da zbajerować jak wtedy.