Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zgadzam się z Panem, palnik nawet na małej mocy nieźle pali groszek. nieźle pali miał, ale w sytuacji gdy pierwsze dwa segmenty palnika zapełnione są luźnym ekogroszkiem a dwa kolejne zapełnione są gęstym miałem (wyprodukowanym przez przeciw-zwój ślimaka) to palnik już rady nie daje. Powietrze zamiast wydobywać się ze wszystkich dysz palnika wybiera mniejszy opór przez ekogroszek "zapominając" o miale .

Miałem nadzieje że sypnie ktoś, a szczególnie liczyłem na Pana, jakąś złotą radą jak ten problem rozwiązać lub zminimalizować, ale widzę że "badania" są najważniejsze i jak są badania to problemem jest nieudolny palacz a nie kocioł - trochę to żenujące w kotle za tyle kasy który to miał sam robić wszystko za nawet nieudolnego palacza.

To fizyka Panie fizyka a morał z tego jasny dwa paliwa (ekogroch i miał) się nie palą na raz na jednym palniku :lol2: i nie tylko na tym trzeba sypać sam miał.

W fajce jest podobnie choć w mniejszej skali to występuje dopiero obrót zaciera ten problem.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To fizyka Panie fizyka a morał z tego jasny dwa paliwa (ekogroch i miał) się nie palą na raz na jednym palniku :lol2: i nie tylko na tym trzeba sypać sam miał.

W fajce jest podobnie choć w mniejszej skali to występuje dopiero obrót zaciera ten problem.

Ja sobie zdaje z tego sprawę, dziwne że zawijan nie :/

Ja sypie ekogroszek - i gdyby nie to że specyficzna konstrukcja przeciw-zwoju ślimaka mieli ten groszek na miał - problemu pewnie by nie było, lub był by znacznie mniejszy

Wiesz, żałuje obecnie że nie poszedłem w stronę bufora i kotła dolnego spalania. Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle....

Zmień na palnik z obrotem ,a twój popiół nagle zrobi się blady jak d....pa ,dlaczego ,bo bedzie pozbawiony zmielonego miału i pyłu węglowego czytaj zmarnowanego paliwa.:lol2:

Zgadzam się z Panem, palnik nawet na małej mocy nieźle pali groszek. nieźle pali miał, ale w sytuacji gdy pierwsze dwa segmenty palnika zapełnione są luźnym ekogroszkiem a dwa kolejne zapełnione są gęstym miałem (wyprodukowanym przez przeciw-zwój ślimaka) to palnik już rady nie daje. Powietrze zamiast wydobywać się ze wszystkich dysz palnika wybiera mniejszy opór przez ekogroszek "zapominając" o miale .

Miałem nadzieje że sypnie ktoś, a szczególnie liczyłem na Pana, jakąś złotą radą jak ten problem rozwiązać lub zminimalizować, ale widzę że "badania" są najważniejsze i jak są badania to problemem jest nieudolny palacz a nie kocioł - trochę to żenujące w kotle za tyle kasy który to miał sam robić wszystko za nawet nieudolnego palacza.

Może pan od badań i papierów podpowie nieudolnym palaczom na którą część palnika dobierać parametry, na tą w której jest miał czy na tą w której jest groszek, żenada...

Dwa czujniki mierzące proces to nie jeden, zwłaszcza w rożnych miejscach to więcej informacji dla sterownika ,informacja zwrotna temperatury paliwa w obszarze dopalania to nie gadżet ,dobranie automatyczne dawki w przedziale kaloryczności 19-28 MJ/kg to nie gadżet ,pilnowanie pokrycia dysz żarem na palniku to też nie gadżet tylko oszczędności dla użytkownika.

Próbujesz zmarginalizować ten pomysł Sas-a ale to marny trud ,widzę jak to działa jakby to wymyśliło np. Ogniwo to byś piał jak kogut ,w takiej sytuacji to nawet Ci się nie dziwię .

Co do szamotu to już pisałem .

To był mój luźny komentarz, oparty na mojej wiedzy, bez żadnych podtekstów. Nie mam zamiaru się upierać przy swoim zdaniu, ani też dyskutować o tym. Jak napisałem - czas pokaże, czy to jest "to".

Podaj adres swojego sterownika.

Na razie jesteś dla mnie anonimem i mam podejrzenie, że nasłanym.

Animus, nie wiem czy mnie coś boli bo SAS ma na to wyłączność, chyba jednak mnie nie boli. Tak samo nie ubolewam nad faktem że miśki mają trendy spalin, a Włodek wróży z fusów. Na prowadzenie kotła mam swoje odjechane pomysły i bardziej interesuje mnie to co właśnie one mogą przynieść. Pożyjemy, zobaczymy.

Możliwych kierunków jest chyba tyle ile producentów sterowników (producentów, a nie klepaczy), myślę że spokojnie każdy może się skupić na swoim.

Wracając do czujnika SAS'a, coś mi nie pasuje. Tam wiesz tylko tyle że żar znajduje się obok czujnika, nie wiesz ile tak naprawdę go jest, nie wiesz jaka powinna być jego temperatura, itp. Przy niskiej mocy, żaru pewnie nie powinno tam być. Gdyby było tam kilka czujników, każdy na innej średnicy to już bym przyznał że jest jakiś potencjał. Rozumiesz już mój ból d@#py o skuteczność pojedynczego czujnika?.

Edytowane przez bolek_bolecki

Zawijan Ci nie pomoże, bo forma odlewnicza jest gotowa i każda zmiana dużo

kosztuje. Że źle pali na małej mocy? Tak było od zawsze, żadna nowość.

Twój problem rozwiązałby bufor ciepła, ale to kolejny wydatek. Przy

współpracy z buforem kocioł może pracować 2-stanowo - grzanie na

100% mocy przez 2-3 godziny i wygaszenie lub praca w podtrzymaniu

ognia przez pozostały czas.

Wzrokowa ocena palnika, czy pali na środku czy z boku, czy pali z przodu czy z tyłu, czy jasno czy ciemno itp. to tylko takie ple ple ple...

Palnik nie ma na celu wytwarzać pozytywne odczucia estetyczne, tylko wytwarzać potrzebne ilości ciepła z przyzwoitą sprawnością, a to można stwierdzić tylko drogą badań.

A tak na marginesie...

Są na tym forum tacy jedni, którzy na wieść o jakichś tam problemach z kotłem OGNIWO piszą z mety "to wina kotła", a na wieść o takich samych problemach z kotłami, którymi handlują piszą z mety "to wina złego paliwa lub złej instalacji". Ale tak to już jest.

To był mój luźny komentarz, oparty na mojej wiedzy, bez żadnych podtekstów. Nie mam zamiaru się upierać przy swoim zdaniu, ani też dyskutować o tym. Jak napisałem - czas pokaże, czy to jest "to".

Może dlatego że ja startuję z lepszej pozycji mnie nie stresuje kto to wymyślił tylko cieszy od razu że wreszcie to jest .

Podaj adres swojego sterownika.

Na razie jesteś dla mnie anonimem i mam podejrzenie, że nasłanym.

Bardzo proszę:

https://esterownik.pl/device/8354

Nie, nie jestem nasłanym przez nikogo anonimem, nie jestem sprzedawcą kotłów czy też sterowników, nie jestem też ich producentem.

Jestem użytkownikiem kotła - który mnie nie słucha, marnuje opał i nie działa tak jak sobie wymarzyłem

W biznesie obowiązuje lojalność. Niektórzy muszą zajrzeć do Wikipedii,

żeby sprawdzić, co słowo znaczy.

Lojalność to uczciwość i rzetelność, inaczej mówiąc - to dotrzymywanie zawartych porozumień, obietnic itp.

A Ty przecież nie wiesz, co sobie obiecywali OGNIWO i ES. Prawda?

Ja wiem, co sobie obiecywali. Dlatego napisałem to, co napisałem.