Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jako ciekawostkę pokażę Wam jeszcze wyniki badań kotła OGNIWO EKO Plus 16kW, wykonane we wrześniu b.r. Kocioł był wyposażony w palnik BURNER-SM, taki jak w OEPM-kach. OGNIWO ma zamiar wypuszczać na rynek kotły OEPlus z takimi palnikami. Może nawet już wypuszcza?

[ATTACH=CONFIG]337102[/ATTACH]

chodzi mi dokładnie proszę pana o pomiar 2 czyli moc minimalną

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wpadł bym na pomysł aby czujnik montować na rurę. Dla nich są takie oto gniazda.

12.jpg

Czy mechaniczny przetwornik jest najgorszy?, może i najłatwiej go zepsuć i źle zamontować ale biorąc pod uwagę cenę to zdecydowanie wychodzi najlepiej. Nie widzę problemu, istnieją wersję do ciepłej wody, mogą też pracować na instalacji C.O. Najgorsze co może go spotkać to chyba pozostawienie w bezruchu na dłuuugi czas (zakamienienie).

Jak wygląda spartolony montaż: Mam kilka przetworników w szereg- w zasadzie skręcone jeden za drugim, ostatni ma bezpośrednio przykręcone kolano. Jak wszystkie idą łeb w łeb tak ten ostatni ma +30% na wskazaniach. Owszem są ograniczenia, ale nie dajmy się zwariować- są to urządzenia przeznaczone do tego celu i wystarczy trzymać się zaleceń.

Zakres tych najmniejszych przetworników to od kilkudziesięciu litrów do 1,5 lub 2,5m3/h Czy tak skrajne warunki mogą się pojawić w instalacji?. Strzelam że w przeciętnej instalacji jest przepływ na poziomie 0,3-0,7m3/h co wydaje się być fajną wartością. Nikt też nie każe mierzyć skrajnych wartości, szczególnie dolnych.

Włączenia, wyłączenia pomp też się nie odbywa naście razy w ciągu godziny lecz maksymalnie kilka razy. Po załączeniu przepływ stabilizuje się pewnie w ciągu kilku sekund- to dość szybko. Takie zmiany można wychwycić i odpowiednio odrobić.

W kwestii grawitacji to nie mam pojęcia co z nią zrobi zwężka na przetworniku. Spadek ciśnienia na przetworniku to zdaje się 50Pa

Myślę że wszystko jest do ogarnięcia tak aby efekt był sensowny.

chodzi mi dokładnie proszę pana o pomiar 2 czyli moc minimalną

o co pytasz, góra strony podaje,że prowadzony w dwustanie czas podawania 3sekundy, pauza 36sekund , nadmuch 31% i szczelina na wentylatorze 1cm

czyli ustawiony tak, aby nie dobił do zadanej, temp. na poziomie 85 niezgodna z zapisami normy o max. nastawie regulatora temp. 80st.C

dziwne,że 100% ma niższe nastawy temp. od 30%, normalnie jest odwrotnie, tj. 80/60 dla 100% i 65/60 dla 30%

bilans z ie aktualny.jpg

Edytowane przez Jarecki79

Szanowny imienniku forumowy (po nicku)

"...Myślę że wszystko jest do ogarnięcia tak aby efekt był sensowny.".

Tutaj się zgadzam. Dlatego bardzo ważnym jest trzymanie zasad.

Czy przypominasz sobie wpis kogoś sprzed kilku dni, że (cytuję z pamięci) gdy w szwecji nakazano zabudowę ciepłomierzy we wszystkich budynkach mieszkalnych ... (tak to jakoś leciało).

Jak porządnie wstawić ciepłomierz, gdy już 10 zdjęć choćby na tyn forum było publikowanych. Kotłownia pod schodami, w pomieszczeniu o wys. rzędu 1,5 m itp.

A wracając do tego o co pytał Jarecki. W układzie grawitacyjnym taka potężna zwężka (najmniejsze ciepłomierze mają chyba przyłącza 3/4" - spotkałeś na rynku 1/2"?) wg mnie (nie chce mi się liczyć, bo czasu mało) bardzo szybko - zwłaszcza na małych różnicach temperatur zablokuje obieg. Tym samym kocioł pójdzie w górę i znowu układ pewnie ruszy, ale mi takie coś przypomina teges teges przez rajstopy. Aby było jasne. Nie próbowałem, ale słyszałem. :D

Panie jarecki, przepraszam, że się wcinam, ale to Pańskie:

..." temp. na poziomie 85 niezgodna z zapisami normy o max. nastawie regulatora temp. 80st.C..." nie do końca prawdziwe.

Proszę pokukać str. 45 pkt. 5.8.2 normy PN-EN 303-5:2012. Stoi tam czarno na białym: od 70 do 90 st.C a delta w przedziale 10 - 25K.

Ot taka drobna uwaga. czyli zgodnie z wymaganiami, a nie niezgodnie.

Pozdr.

P.S. Podobnie dla pkt. 5.8.3 (minimalna). Tutaj tylko delta nie obowiązuje taka jak w 5.8.2

Edytowane przez boluslolusj23
P.S.

Drogi Panie, ma Pan normę, to niech Pan czyta dalej

te 70-90 dotyczy 100%mocy....

a dalej.....

odnośnie regulatorów temp. w otwartych obiegach i zamkniętych, co tam stoi w zapisach?

czy nie idzie to jakoś tak?

"Regulator temp. i urządzenia ograniczające temp...."

badania funkcjonalne reg. temp. punkt....

max ustawiana wartość temp. wody - 80st.C

max wzrost temp. wody wylotowej <= 100st.C

i aby coś następnie ze soba porównywać każdy jest badany w/g tej samej zasady 80/60 i 65/60

bo inaczej jak w jednym tak a w innym inaczej to można sobie tylko na ścianę powiesić i z niczym innym porównać nie idzie

Jak porządnie wstawić ciepłomierz, gdy już 10 zdjęć choćby na tyn forum było publikowanych. Kotłownia pod schodami, w pomieszczeniu o wys. rzędu 1,5 m itp.

Równie dobrze można się zastanawiać jak poprawnie wstawić kocioł do domu bez komina.

No jeśli nie ma warunków to nie ma. Ale jeśli ktoś będzie w stanie wygospodarować te ~30cm prostego odcinka to można się bawić. W awaryjnych sytuacjach są jeszcze specjalne wkładki które robią przepływ bardziej laminarnym.

Dla jasności, ja kotłów nie badam, tj ja nie jestem laboratorium

Norma w dużej części zawiera ogólniki

Jak czytam ogólny zapis, to faktycznie 30%mocy w/g 2012 powinno byc badane też w tych widełkach 70-90st.c

Patrząc na niedawny raport z badania widze odniesienie do punktu o regulatorze, punkt w normie nie precyzuje temp., nie wiem zatem z czego to wynika w raporcie badania... czy to sie odnosi do przepisów związanych z badaniem bezpieczeństwa, nie wiem.

Mogę wkleić fragment z raportu dotyczący sterownika

Drogi Panie, ma Pan normę, to niech Pan czyta dalej

te 70-90 dotyczy 100%mocy....

a dalej.....

odnośnie regulatorów temp. w otwartych obiegach i zamkniętych, co tam stoi w zapisach?

czy nie idzie to jakoś tak?

"Regulator temp. i urządzenia ograniczające temp...."

badania funkcjonalne reg. temp. punkt....

max ustawiana wartość temp. wody - 80st.C

max wzrost temp. wody wylotowej <= 100st.C

i aby coś następnie ze soba porównywać każdy jest badany w/g tej samej zasady 80/60 i 65/60

bo inaczej jak w jednym tak a w innym inaczej to można sobie tylko na ścianę powiesić i z niczym innym porównać nie idzie

Szanowny Panie, z pańskiego wcześniejszego pytania wynika (przynajmniej dla mnie), że chodzi o wyznaczanie mocy.

Zatem:

"... PN-EN 303-5:2012

5.8.2 Wyznaczenie nominalnej mocy cieplnej

Podczas badania przy nominalnej mocy cieplnej, średnia wartość temperatury wody na wylocie z kotła

powinna zawierać się w przedziale 70 °C do 90 °C, przy czym średnia różnica temperatury wody wylotowej i

powrotnej powinna zawierać się w przedziale od 10 K do 25 K.

...

5.8.3 Wyznaczenie minimalnej mocy cieplnej

Podczas tego badania należy także uwzględnić uwagi dotyczące temperatury wody podane w 5.8.2, z

wyjątkiem różnicy pomiędzy temperaturą wody na zasilaniu i powrocie.

... "

Dla jasności, ja kotłów nie badam, tj ja nie jestem laboratorium

Norma w dużej części zawiera ogólniki

Jak czytam ogólny zapis, to faktycznie 30%mocy w/g 2012 powinno byc badane też w tych widełkach 70-90st.c

Patrząc na niedawny raport z badania widze odniesienie do punktu o regulatorze, punkt w normie nie precyzuje temp., nie wiem zatem z czego to wynika w raporcie badania... czy to sie odnosi do przepisów związanych z badaniem bezpieczeństwa, nie wiem.

Mogę wkleić fragment z raportu dotyczący sterownika

Chętnie bym poznał ten fragment i miejsce gdzie powstał.

p.s. Przepraszam za modernizację cytatu z pańskiego pisania, polegająca na wytłuszczeniu fragmentu.

p.s.

Szanowny Panie,

dziękuję za podesłany fragment.

Z tego, co zrozumiałem, to dotyczy on rozdz. dotyczącego badań bezpieczeństwa, a nie sposobu obliczania (wyznaczania) mocy.

Mam do tego fragmentu pewną uwagę: w normie przyjmuje się temperaturę startową 75 st.C. Proszę sprawdzić w tekście te punkty (12 - pierwsza kolumna z lewej i przywołania normy w kolumnach kolejnych) na które powołuje się raport.

Pozdrawiam serdecznie

Nie twierdziłem nic innego

Próbuję to jednak jakoś łączyć w całość, bo przecież podczas testu bezpieczeństwa nie mówimy o innym sterowniku.

Temp. startu tej próby winna wynosić 75, tyle też doczytałem.

Zapis z raportu dotyczy max. nastawy temp. regulatora, tego natomiast nie mogę znaleźć w tekście normy (tej max. nastawy regulatora).

Tak samo jak dyskutujemy nad STB

w sumie przy kontakcie z instytutem oraz przy rozmowach z producentami elektroniki mam zdanie 2 na 2.

np. elektro-miz oraz druga firma, która miała kontakt z laboratorium stoją na stanowisku (znowu z pamięci),że stb ma być mechaniczne i niepowiązane z procesorem regulatora, aktualnie mam takie 2sterowniki. Norma jest dość lakoiczna, bo wspomina o rozłączeniu i ręcznym kasowniku alarmu, taki kasownik może przecież być na pulpicie sterownika.

No... jest tam taki wynik. O co chodzi?

tak się zastanawiam tylko bo w 2012r lub 2013r publikował pan badania z pracy OEP16KW na małych mocach i z tego co pamiętam to wyniki były koło 50% teraz po zmianie tylko palnika sprawność jest ponad 90%.

Gdzieś pan wcześniej pisał że OEPM (nowy produkt ogniwa) jest dużo lepszy od swych starszych braci ale z badań jakie pan pokazał teraz wynika że to starsi bracia są dużo lepsi od nowego produktu OEPM.

Czy gdzieś się mylę czy możne coś źle przeczytałem.

Czy mogę prosić znawców i użytkowników tej marki o opinię czy warto przepłacać za kocioł M pomijając znaczenie klasy 5 bo o dopłaty nie będę się starała.

W czym jest lepszy od poprzednika? W jaki sposób użytkownik poczuje różnicę?

kolego kilka stron wcześniej masz aktualne badania kotła OEP16KW przedstawione przez jednego z jego konstruktorów z których wynika że sprawność kotła OEP16KW jest lepsza niż w przypadku OEPM dodatkowo kocioł OEPM jest Kotłem o mocy nominalnej 26KW wiec jak nie masz do ogrzania 500m2 to nie polecam.

Tu kolego masz certyfikaty OEPM http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2015/05/ZaswiadczenieKlasa5PN-EN303-52012.pdf

a tu kolego masz sprawności kotła OEP16KW http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2015/08/Certyfikat-Eko-Plus-16-w%C4%99giel-kamienny.pdf

jeśli nie masz dopłaty to nie ma sensu dopłacać za słabszy kocioł (co wynika z badań)

ps. jedyna równica to prostsze czyszczenie na korzyść OEPM lecz jak dobrze się wczytasz to konstruktorzy pisali że tych kotłów można nie czyścić cały sezon wie różnica nie jest uzasadniona cenowo.

Edytowane przez skresz