Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy mogę prosić znawców i użytkowników tej marki o opinię czy warto przepłacać za kocioł M pomijając znaczenie klasy 5 bo o dopłaty nie będę się starała.

W czym jest lepszy od poprzednika? W jaki sposób użytkownik poczuje różnicę?

kolego kilka stron wcześniej masz aktualne badania kotła OEP16KW przedstawione przez jednego z jego konstruktorów z których wynika że sprawność kotła OEP16KW jest lepsza niż w przypadku OEPM dodatkowo kocioł OEPM jest Kotłem o mocy nominalnej 26KW wiec jak nie masz do ogrzania 500m2 to nie polecam.

Tu kolego masz certyfikaty OEPM http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2015/05/ZaswiadczenieKlasa5PN-EN303-52012.pdf

a tu kolego masz sprawności kotła OEP16KW http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2015/08/Certyfikat-Eko-Plus-16-w%C4%99giel-kamienny.pdf

jeśli nie masz dopłaty to nie ma sensu dopłacać za słabszy kocioł (co wynika z badań)

ps. jedyna równica to prostsze czyszczenie na korzyść OEPM lecz jak dobrze się wczytasz to konstruktorzy pisali że tych kotłów można nie czyścić cały sezon wie różnica nie jest uzasadniona cenowo.

Edytowane przez skresz

Skresz,ja byłbym bardziej za wygodą czyszczenia co jednak w M-ce jest znacznie prostrze.

Poza tym moim zdaniem łatwo w nim zmniejszyć moc wymiennika a palniki i tak mamy te same.

Przejżałem go już dość dokładnie na sucho oczywiście.

Nie wiem na ile został zmodyfikowany nowy palnik jeżeli chodzi o przeciwzwój.

ups przepraszam za pomyłkę koleżankę.

karoka65 widziałeś może nowe kotły OEP16KW lub OEP25KW jak tak to napisz czy posiadają one już nowy palnik oraz czy posiadają ruszt awaryjny lub miejsce na jego zamontowanie.

W 16 masz rusztodeflektor,w M-ce nie ma wogóle rusztu, palnik jest stosunkowo wysoko i dla jednego klocka szkoda zachodu z rusztem.Poza tym to jest automat a nie śmieciuch :)

Edytowane przez minertu

kolego kilka stron wcześniej masz aktualne badania kotła OEP16KW przedstawione przez jednego z jego konstruktorów z których wynika że sprawność kotła OEP16KW jest lepsza niż w przypadku OEPM dodatkowo kocioł OEPM jest Kotłem o mocy nominalnej 26KW wiec jak nie masz do ogrzania 500m2 to nie polecam.

ps. jedyna równica to prostsze czyszczenie na korzyść OEPM lecz jak dobrze się wczytasz to konstruktorzy pisali że tych kotłów można nie czyścić cały sezon wie różnica nie jest uzasadniona cenowo.

Jeśli dobrze się wczytać w wyniki badań OEP 16kW i OEPM 26kW, które przedstawiłem w kompletnych tabelach - to sprawności tych kotłów są prawie identyczne, jeśli uwzględnić korektę z tytułu temperatury spalin. Nie bez powodu tak tu ciągle nalegam, aby producenci pokazywali nie tylko moc i sprawność, ale także temperaturę spalin, przy których tę moc i sprawność uzyskali.

OEPM czyści się o niebo lepiej od OEP. Także emisje w OEPM są lepsze (o całą klasę). Palniki już nie będą się różniły, bo z tego co wiem, OEPlusy mają być sprzedawane z palnikami BURNER-SM, takimi jak w OEPM-kach.

tak się zastanawiam tylko bo w 2012r lub 2013r publikował pan badania z pracy OEP16KW na małych mocach i z tego co pamiętam to wyniki były koło 50% teraz po zmianie tylko palnika sprawność jest ponad 90%.

Gdzieś pan wcześniej pisał że OEPM (nowy produkt ogniwa) jest dużo lepszy od swych starszych braci ale z badań jakie pan pokazał teraz wynika że to starsi bracia są dużo lepsi od nowego produktu OEPM.

Czy gdzieś się mylę czy możne coś źle przeczytałem.

W 2011r.

Wczytaj się dobrze w te wyniki, to sam wyciągniesz wnioski

https://web.archive.org/web/20110828164436/http://zawijan.wordpress.com/wyniki-badan

W 16 masz rusztodeflektor,w M-ce nie ma wogóle rusztu, palnik jest stosunkowo wysoko i dla jednego klocka szkoda zachodu z rusztem.Poza tym to jest automat a nie śmieciuch :)

Minertu ale widziałeś 16KW na oczy produkowane po zrobieniu nowych badań bo o nie mi chodzi, na stronie producenta schemat kotła jest już zmieniony, nie wiem czy to niedopatrzenie czy faktycznie nowe modele nie posiadają już tak zachwalanego rusztodeflektora.

W 2011r.

Wczytaj się dobrze w te wyniki, to sam wyciągniesz wnioski

https://web.archive.org/web/20110828164436/http://zawijan.wordpress.com/wyniki-badan

jeśli chodzi panu a czyszczenie to chyba pan się zarzekał że kotła OEP16KW nie ma potrzeby czyścić. Wiec wynika z tego co pan pisze że przyrost sprawności jest ponad 40% w porównaniu do kotłów z 2011r tylko dzięki zmianie palnika. Czy może zmieniły się też inne rzeczy jak algorytm, powierzchnia komory spalania i jej kształt itp.

to są pańskie słowa

"Jako ciekawostkę pokażę Wam jeszcze wyniki badań kotła OGNIWO EKO Plus 16kW, wykonane we wrześniu b.r. Kocioł był wyposażony w palnik BURNER-SM, taki jak w OEPM-kach. OGNIWO ma zamiar wypuszczać na rynek kotły OEPlus z takimi palnikami. Może nawet już wypuszcza?

Załącznik 337102"

Minertu ale widziałeś 16KW na oczy produkowane po zrobieniu nowych badań bo o nie mi chodzi, na stronie producenta schemat kotła jest już zmieniony, nie wiem czy to niedopatrzenie czy faktycznie nowe modele nie posiadają już tak zachwalanego rusztodeflektora.

Posiada i jest tylko w jednej pozycji.no chyba,że faktycznie wychodzą inne modele już.

Tydzień temu odpalałem 16kW , 1 pozycja rusztodeflektora,palnik Burner-S produkcja z sierpnia.

Posiada i jest tylko w jednej pozycji.no chyba,że faktycznie wychodzą inne modele już.

Tydzień temu odpalałem 16kW , 1 pozycja rusztodeflektora,palnik Burner-S produkcja z sierpnia.

Wiec albo trafiłeś na kocioł z starej serii albo ktoś coś ściemnia i nie mówie tym razem o panie konstruktorze lecz bardziej o formie produkcyjnej. Na stronie posługują się nowym certyfikatem który był wydany we wrześniu i kocioł badany był z nowym palnikiem, lecz tam nic o tym nie pisze.

Producent zaś na stronie kotła podaje

"Kocioł wyposażony jest w segmentowy palnik retortowy nowej generacji BURNER-S, którego wszystkie elementy wykonane są z żeliwa (łącznie ze ślimakiem i korytem podajnika), przez co żywotność palnika jest istotnie większa od palników stalowych i stalowo-żeliwnych. BURNER-S jest palnikiem przeznaczonym przede wszystkim do spalania węgla w sortymencie miał i groszek (o uziarnieniu do 31,5mm), z możliwością spalania mieszanek węgla z trocinami i peletami drzewnymi, ziarnem zbóż, pestkami, łuskami itp. Zsyp z zasobnika paliwa do koryta podajnika jest znacznie powiększony, co minimalizuje możliwość zawieszania się paliwa w zasobniku, szczególnie w przypadku podawania miału węglowego."

Oczywiście uważam że to jest jakaś pomyłka a nie celowe działanie producenta i chęć oszukiwania swoich klientów oraz świadome wprowadzanie ich w błąd celem uzyskania z tego korzyści majątkowych.

minertu uważaj bo jak tu pisał jeden z konstruktorów bo klient wprowadzany świadomie w błąd możne żądać zabrania kotła i zwrotu pieniędzy wiec byłbym ostrożny

Edytowane przez skresz

jeśli chodzi panu a czyszczenie to chyba pan się zarzekał że kotła OEP16KW nie ma potrzeby czyścić. Wiec wynika z tego co pan pisze że przyrost sprawności jest ponad 40% w porównaniu do kotłów z 2011r tylko dzięki zmianie palnika. Czy może zmieniły się też inne rzeczy jak algorytm, powierzchnia komory spalania i jej kształt itp.

to są pańskie słowa

"Jako ciekawostkę pokażę Wam jeszcze wyniki badań kotła OGNIWO EKO Plus 16kW, wykonane we wrześniu b.r. Kocioł był wyposażony w palnik BURNER-SM, taki jak w OEPM-kach. OGNIWO ma zamiar wypuszczać na rynek kotły OEPlus z takimi palnikami. Może nawet już wypuszcza?

Załącznik 337102"

Jesteś pan okropnie męczący, bo absolutnie nie używasz pan rozumu, czytając wypowiedzi, moje i innych.

Po pierwsze...

Nigdy nie napisałem, że kotła OEP16kW nie ma potrzeby czyścić. Napisałem, owszem, że nie ma potrzeby czyścić komory dopalania spalin, tej nad palnikiem (oczywiście przy w miarę poprawnej eksploatacji kotła, bez produkcji smoły). Natomiast pionowe rury wymiennika wystarczy czyścić od czasu do czasu, jeśli użytkownik stwierdzi, że temperatura spalin jest dla niego za wysoka, lub stwierdzi kłopoty z drożnością tych rur - i to tylko za pomocą zawirowywaczy (bez szczotki). W czasie takiego czyszczenia rur pionowych (do którego to czyszczenia trzeba otworzyć pokrywę zamykaną na motylki) dobrze jest przy okazji zrzucić pył nagromadzony na półce poziomej (nad komorą dopalania spalin), spychając go do wnętrza kotła (do tej komory właśnie).

Po drugie...

Gdzieś pan panie znalazł inne wyniki badań kotłów OEPlus z mocą ok. 3kW, wykonane na kotle nie czyszczonym przez kilka tygodni, aby je porównać z tymi z 2011r.???

Są dostępne tylko wyniki badania nowego, czystego kotła OEPlus 16kW na mocy 4,5kW.

Edytowane przez zawijan

Jesteś pan okropnie męczący, bo absolutnie nie używasz pan rozumu, czytając wypowiedzi, moje i innych.

Po pierwsze...

Nigdy nie napisałem, że kotła OEP16kW nie ma potrzeby czyścić. Napisałem, owszem, że nie ma potrzeby czyścić komory dopalania spalin, tej nad palnikiem (oczywiście przy w miarę poprawnej eksploatacji kotła, bez produkcji smoły). Natomiast pionowe rury wymiennika wystarczy czyścić od czasu do czasu, jeśli użytkownik stwierdzi, że temperatura spalin jest dla niego za wysoka, lub stwierdzi kłopoty z drożnością tych rur - i to tylko za pomocą zawirowywaczy (bez szczotki). W czasie takiego czyszczenia rur pionowych (do którego to czyszczenia trzeba otworzyć pokrywę zamykaną na motylki) dobrze jest przy okazji zrzucić pył nagromadzony na półce poziomej (nad komorą dopalania spalin), spychając go do wnętrza kotła (do tej komory właśnie).

Po drugie...

Gdzieś pan panie znalazł inne wyniki badań kotłów OEPlus z mocą ok. 3kW, wykonane na kotle nie czyszczonym przez kilka tygodni, aby je porównać z tymi z 2011r.???

Są dostępne tylko wyniki badania nowego, czystego kotła OEPlus 16kW na mocy 4,5kW.

nie znalazłem prosze pana lecz znalazłem

Kocioł sterowany sterownikiem eCoal.pl:

przy mocy 13,3kW – temp.spalin: 167°C; sprawność: 75,3%; tlen: 12,4%

przy mocy 8,7kW – temp.spalin: 154°C; sprawność: 66,4%; tlen: 14,3%

przy mocy 7,5kW – temp.spalin: 137°C; sprawność: 66,0%; tlen: 14,9%

28.05 – moc: 4,01kW, temp.spalin: 142°C; sprawność: 52,5%; tlen: 14,4%; CO: 0,02%

Oczywista oczywistość że nie mogę tego porównać bo przecież nic się nie da porównać, nie pamiętam który konstruktor napisał "chyba nie jesteśmy tacy głupi by zrobić gorszy produkt od poprzedniego" (cytat niedokładny). Widać z tego że OEPM sprawnościowo jest gorszy i do tego sprawność na 30% to ponad 7KW co daje różnice 3KW w porównaniu do OEP16KW.

Jeśli pan się czepia o różnicę w mocy rzędu 0,5% dla których ta różnica w sprawności wynosi 40% to uwzględniając tą odchyłkę kocioł OEPM na sprawności 4,5KW po miesiącu nieczyszczenia sprawność powinien mieć poniżej zera.

Dobrze ze nikt panu nie wmówi że czarne jest czarne a białe jest białe.

karoka65 widziałeś może nowe kotły OEP16KW lub OEP25KW jak tak to napisz czy posiadają one już nowy palnik oraz czy posiadają ruszt awaryjny lub miejsce na jego zamontowanie.

Nie sprzedaję Eko Plusów.

Dzisiaj byłem w jednej hurtowni w Nysie, prowadzą tam Ogniwo, z ciekawości podszedłem zobaczyć co tam mają.

Była 16-tka na starym Burnerze-S i na starym eCoalu, o jakimś nowym nawet nie słyszeli.

Zapytałem sprzedawcy o kilka rzeczy ale wolę tego nie powtarzać bo znowu by było że się tylko czepiam :)

Fajnie się po forum smaruje o innych, jacy to tępi i niedouczeni sprzedawcy na forum są :) a nie widzi się swojego podwórka, tyle tylko napiszę.

Aha...

pokazując im te papiery od ujka Staska z tej małej fundacji :lol2:

Są w praktyce równie niewiele warte co te najnowsze na które się powołujesz, dlatego pokazuję im kotły i jeśli chcą daję kontakt do osób już używających danego kotła, żeby mogli zobaczyć jak on działa w rzeczywistych warunkach, czyli tam, gdzie jego miejsce.

Zakres tych najmniejszych przetworników to od kilkudziesięciu litrów do 1,5 lub 2,5m3/h Czy tak skrajne warunki mogą się pojawić w instalacji?. Strzelam że w przeciętnej instalacji jest przepływ na poziomie 0,3-0,7m3/h co wydaje się być fajną wartością.

U siebie mam czujniki zanurzone w wodzie, mają spacjalne oringi i mufki z nakrętkami, żeby nie powyskakiwały, przepływ najczęściej mam w okolicach 0,6-0,7 m3/h