Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to niema źle :)

Z tym wymiarem nie miałem żadnych obaw w ogniwie 10 kw to 925mm czyli mam zapas aż za dużo. Chodziło mi o wymiary zewnetrzne pieca i mojej kotłowni . Swój wybór pieca opierałem głównie na stronie czysteogrzewanie a tu mi niektórzy proponuja sas itd. Czy wogóle dobrze wybrałem?, bo im wiecej czytam tym mniej wiem.

Serdecznie dziękuję za info.

Gdyby coś bylo więcej, to proszę o mnie nie zapomnieć. jest PW.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Pamiętałem, mam..., czekam na podanie maila. Prosze tego nie publikować, to wyniki prototypu, będzie nowszy, z inna konstrukcją i nowymi badaniami pewnie w ciągu kilku m-cy

Podpis p.dyrektor z W-wy, badania oddział Poznań.

• 1 month później...

Witam

Mam pytanie, co do podłączenia pompy podłogowej układ mieszany łazienki kuchnia podłogowe ogrzewanie reszta grzejniki do tej pory wykorzystywalem dodatkowo sterownik który załączal mi pompę podłogi teraz chce to podłączyć pod e coal lecz gdy podłączam pompę w miejsce mieszajacej i w sterowniku zmieniam na funkcję podłogowej ona nigdy się nie włącza

Dziękuję za odpowiedz

Musisz mieć podpięty drugi czujnik, inaczej nie ruszy.

Ewentualnie praca ciągła z tego gniazda przy ustawieniu na cyrkulacyjną ale chyba nie na tym Ci zależy.

Dziekuje

za odpowiedz w sterowniku nie ma opcji załaczenia temperatury pompy podłogowej wiec po co ten czujnik i w jakie miejsce go wpiąć

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedz, rozumiem że musi to być odpowiedni czujnik temperatury dedykowany pod dany sterownik taki sam co na powrocie

Byłem w 2 sklepach, mogą sprawdzić ale muszą znać dokładny model...

Jest to identyczny jak zewnętrzny czy wewnętrzny które miałeś w zestawie ze sterownikiem, można go też zastąpić każdym innym z eCoala czy Bruli byle nie czujnikiem spalin bo te są inne.

Jest to identyczny jak zewnętrzny czy wewnętrzny które miałeś w zestawie ze sterownikiem, można go też zastąpić każdym innym z eCoala czy Bruli byle nie czujnikiem spalin bo te są inne.

Możesz dać namiary gdzieś coś takiego można kupić nie byłem obecny przy montażu więc nie wiem co było w zestawie z piecem

Pompa podłogowa ruszyła gdy podłączyłem czujnik zaw lecz wypiłem czujnik temperatury wewnętrznej teraz pytanie czy mogę te pola zmontować czyli czujnik wewnętrzny z polem. Temu ZAW bo gdy nawet kupię taki czujnik to teraz kłopot z montażem gdy do. Już skończony

W czasie budowy przewidzialem 2czujniki zew i wewnętrzny

No nie bardzo kojarzę o co Ci chodzi ?

Te czujniki pracują na kabelkach, jeden dajesz na zewnątrz jako pogodowy, drugi w pomieszczeniu wzorcowym gdzie instalację napędza pompka pod gniazdkiem CO w sterowniku i tą pompka zarządza czujnik podpięty pod zacisku w sterowniku "czujnik wewnętrzny", jeśli chcesz też mieć podłogówkę spod sterownika, dajesz następny czujnik pod zaciski T. ZAW w sterowniku i umiejscawiasz ten czujnik w pomieszczeniu gdzie jest ogrzewanie podłogowe, ten czujnik będzie sterował pompką podłogówki podpiętą w gniazdko sterownika oznaczone jako "mieszająca" w oprogramowaniu zmienisz tylko typ gniazda z mieszającej na podłogowa. To wsio.

Możesz wykorzystać ten od CO (wew) do podłogówki ale musisz go przenieś tam gdzie jest podłogówka co pewnie też Ci się nie spodoba :)

Wtedy jest jeszcze możliwość podłączenia np. termostatu bezprzewodowego ( żeby nie ciągnąć kabli ) do sterownia pompką CO, tyle że termostat nie będzie już dostępny spod sterownika do programowania.

Dotyczy eCoala w starszej wersji, nowy 3.5 niema wejścia termostatu, będzie miał niebawem co innego :)

Możesz wykorzystać ten od CO (wew) do podłogówki :)

Dziekuje Ci kolego za pomoc , wróce do wcześniejszego podłączenia czyli mam dodatkowy sterownik

typu http://www.iwomat.pl/pl,produkt-Sterownik-SP-100+-TMK--pompy-obiegowej-c.o-kot%C5%82a,669

, na którym nastawiam temperaturę załączenia pompy podłogowej czyli 40-42 st , czujnik na rurce zasilającej pompe podłogowa ,w instalacji dodatkowo 2 zawory trójdrożne , jeden układ CO drugi na podłogę , zawór CO mam rozkręcony na 10 od podłogi na 7 lecz podłoga (kuchnia około 16m2 dodatkowo w jadalni jest grzejnik ) nie jest zbyt dogrzana ,

lepszym i tańszym rozwiązaniem wydaje mi się byłoby rozwiniecie wężownicy rurek w podłodze w kuchni z powrotu grzejnika który znajduje się w jadalni ....

Edytowane przez kamil777

• 2 weeks później...

Witam , pale już OEP 25KW (troche za duży jak na mój dom 220 m2 ale tak doradził instalator) jakies 5 lat i odpukać nie było problemów , nie mam zbyt dużej wiedzy w tej dziedzinie tylko zwykła obsługa , zmierzam do tego ze pożyczyłem worek mojego eko szwagrowi podobny dom tylko piec defro ,nie sadziłem ze tyle trzeba siedzieć w kotłowni przy zmianie opału ,fakt ze groszek sredniej jakości ale mój piec nie skarżył się wiele a szwagra zaczął gasnąć przerzucać eko do popiołu i takie tam , mam też 2 rodzaje groszku ale piec sam się uczy jak palic a ja nie musze siedzieć w kotłowni wiec dla niezdecydowany polecam z czystym sumieniem...

Pozdrawiam

Witam , pale już OEP 25KW (troche za duży jak na mój dom 220 m2 ale tak doradził instalator) jakies 5 lat i odpukać nie było problemów , nie mam zbyt dużej wiedzy w tej dziedzinie tylko zwykła obsługa , zmierzam do tego ze pożyczyłem worek mojego eko szwagrowi podobny dom tylko piec defro ,nie sadziłem ze tyle trzeba siedzieć w kotłowni przy zmianie opału ,fakt ze groszek sredniej jakości ale mój piec nie skarżył się wiele a szwagra zaczął gasnąć przerzucać eko do popiołu i takie tam , mam też 2 rodzaje groszku ale piec sam się uczy jak palic a ja nie musze siedzieć w kotłowni wiec dla niezdecydowany polecam z czystym sumieniem...

Pozdrawiam

Z małą poprawką , to nie kocioł się uczy a sterownik.