Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedż,Tak zrobiłem bo wertując forum przeczytałem że można przestawic z 25 na 16 i chodzą.Trochę mnie zaniepokoiło że wchodząc w parametry spalania jak ustawiłem zasypowy to kocioł sie zatrzymał i dalej nic nie moge zrobić ,tak samo jak w retorta grupowy ,kocioł się zatrzymuje ,i dalej nic nie mogę wprowadzić ,wertuje literaturę i nie moge nic wyczytac w instrukcji która dostałem ,być może coś żle robię

Wklej tu fotke panela w stanie obecnym.

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za odpowiedż,Tak zrobiłem bo wertując forum przeczytałem że można przestawic z 25 na 16 i chodzą.Trochę mnie zaniepokoiło że wchodząc w parametry spalania jak ustawiłem zasypowy to kocioł sie zatrzymał i dalej nic nie moge zrobić ,tak samo jak w retorta grupowy ,kocioł się zatrzymuje ,i dalej nic nie mogę wprowadzić ,wertuje literaturę i nie moge nic wyczytac w instrukcji która dostałem ,być może coś żle robię

Zasypowy obsługuję pracę kotła na ruszcie awaryjnym, steruje pracą wentylatora, pomp a dorzucasz ręcznie, bez podajnika.

Kiedy przystawisz na grupowe trzeba wejść w spalanie i ustawić min i max moc, do tego dobrać siłę nadmuchu dla mocy min i max.

W tym sofcie nie masz możliwości zmiany podań w grupach o ile dobrze pamiętam, umożliwi Ci to aktualizacja do wersji 0.3.1.8

Mam pytanie odnośnie spalania grupowego ,na co mam mam w szczególności zwrócić uwagę.Udało mi się wejsć w ustawienia i dla 8-16 kw ustawiłem dmuchawę na 34 i 42 .Wyjąłem popielnik i tam popiół jak z papierosa,kocioł często wchodzi w podtrzymanie.

Jak jest ok to zostaw.

Pytanie z innej beczki ,ale może ktoś zna odpowiedz.Od dłuższego czasu nie moge sobie poradzić z takim problemem że od połowy w dół mam chłodne grzejniki.Odpowietrzałem je juz wiele razy ,bez efektu.Nie mam termostatów na grzejnikach.Jeden z instalatorow radził mi wymienić pompęCO o zwiekszonej wydajności.

Pytanie z innej beczki ,ale może ktoś zna odpowiedz.Od dłuższego czasu nie moge sobie poradzić z takim problemem że od połowy w dół mam chłodne grzejniki.Odpowietrzałem je juz wiele razy ,bez efektu.Nie mam termostatów na grzejnikach.Jeden z instalatorow radził mi wymienić pompęCO o zwiekszonej wydajności.

Jak możesz je pozakręcać to zakręć wszystkie ,otwórz stopniowo od najdalszego od kotła,sprawdź ciśnienie wody w układzie oraz przepływy.

Szanowny Panie,

Pierwsze pytanie: czy całe grzejniki u góry są ciepłe, a na dole chłodniejsze?

Drugie pytanie: jakiego typu to są grzejniki?

Trzecie pytanie: o jakiej mniej więcej temperaturze dopływa woda do tych grzejników?

Jaką obecnie masz pompę CO ?

W całym domu są takie.Zaznaczyłem kartką ,od niej w dół są chłodne.Sama góra jest bardzo gorąca.Zwiększyłem prędkośc na pompie na trzy to trochę się poprawiło.Mam ustawioną 50 C na kotle i taka idzie cały czas plus ,minus.Na drugim biegu większość ciepło do kartki a potem chłodnawe.

W domu mam temp 25 C .Wiem że ciepło ,ale testuję OEP i mam ustawione spalanie teraz grupowe min 8 kw dmuchawa 33 ,a max 12kw dmuchawa 36.Kocioł cały czas ma na kotle 50,1 i spada tylko jak ładuje się CWU.Nie wchodzi w podtrzymanie.

DSC_0258.jpg

W całym domu są takie.Zaznaczyłem kartką ,od niej w dół są chłodne.Sama góra jest bardzo gorąca.Zwiększyłem prędkośc na pompie na trzy to trochę się poprawiło.Mam ustawioną 50 C na kotle i taka idzie cały czas plus ,minus.Na drugim biegu większość ciepło do kartki a potem chłodnawe.

W domu mam temp 25 C .Wiem że ciepło ,ale testuję OEP i mam ustawione spalanie teraz grupowe min 8 kw dmuchawa 33 ,a max 12kw dmuchawa 36.Kocioł cały czas ma na kotle 50,1 i spada tylko jak ładuje się CWU.Nie wchodzi w podtrzymanie.

Szanowny Panie,

To są grzejniki konwekcyjne. też takie mam i objaw taki sam. To normalne, przy takiej temp. zasilania. zawsze grzejnik prawidłowo pracujący będzie miał dół znacznie niższy temperaturowo, bo to świadczy o dobrym odbiorze ciepła.

Strumień wody zasilającej grzejnik rozdziela się na poszczególne żeberka i spływa w dół oddając ciepło. zatem na dole - na powrocie zawsze będzie znacznie zimniej. mam gdzieś fotkę z kamery termowizyjnej takiego grzejnika. Znajdę, to podeślę.

Nie mam możliwości ,samemu zmiany,a jeszcze nie mam podłączonego do internetu sterownika, gdzie podobno w najnowszej wersji można to zrobić.Ja nie mam w układzie CO pompy mieszającej tylko mam dwie, drugą do cwu i mam takie pytanie czy można ją w jakiś sposób wykorzystać gdzyż praktycznie stoi mi ona cały czas gdyż zaprogramowałem sobie ją tak ,aby grzała cwu na dobę parę godzin.Czy jest sens ją wykorzystac jako pompę mieszającą.