Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

nic nie demontowałem paleta została przycięta 2 osoby trzymało przyczepkę a 6 osób na pasach podnieśli cały kociołek i wnieśli do kotłowni cała operacja trwała ok godzinę łącznie z wypiciem skrzynki harnasia

harnasia trzeba było wypić przed wniesieniem, to zeszło by połowę krócej....

a czy ogniwo+ ma nóżki czy tylko coś ala " podłużnice" ?

Edytowane przez jorgo

Dzięki, nieco mnie uspokoiłeś.

Co do miału, to dzisiaj przywiezione 4T suchego miału już schowane, "poworkowane", przypadło dokładnie 33 kg na worek, worki czekają w przewiewnej szopce na swój czas. A że ze względu że chciałem 6T, a naraz tylko wspomniane 4 można było wziąć zamówiłem już kolejne 4T. Miał otrzymałem z pewnego rodzaju fakturą: rodzajem węgla i dokładną wagą netto.

Dzis bede mial dostawe EKO PLUSA 25 ze sklepu F--go napisze swoje spostrzezenia,no i oczywiscie pierwsze wrazenie pod wzgledem wykonania.

witam

Kocioł dotarl konstrukcja solidna ,czekam na instalatora, mam duzy wiazd do kotlowni wiec jednorazowo piec spoczol na swoim miejscu bez koniecznosci bemontarzu jakichkolwiek elementow ,zasobnik tez sie znajdowal po odpowiedniej stronie.Czy powinienem zdejmowac to zabezieczenie po przeciwnej stronie zasobnika w celu jego uszczelnienia , oraz czy uszczelniac miejsce poloczenia zasobnika z wymienikiem,czy przy palniku tez cos trzeba uszczelniac? podzielcie sie swoimi spostrzezeniami,na co zwrocic uwage przy instalacji itd....

witam,

noszę się również z zamiarem zakupu eko plusa lecz nie wiem jak wygląda sprawa podpięcia kotła z podajnikami czy rura z czopucha do komina musi iść prosto w ścianę czy może być kolankiem około 1 metra odchylona ?

niem mam prawie w ogóle miejsca z prawej strony kotła bo jest ściana wiec myślałem o podajniku z prawej strony kotła ale wtedy jest problem z podpięciem pod komin rurę musiałbym poprowadzić pod kontem 90 stopni. Może macie jakieś inne rozwiązanie? Wszystko na zdjęciu oczywiście kocioł gazowy już zdemontowany

I czy nie boicie się zakupu kotła nowego nie sprawdzonego w kotłowniach w praktyce tylko w laboratorium. Auta też sprawdza się w laboratoriach i spalanie wychodzi 5l ale tylko w warunkach laboratoryjnych a w rzeczywistości kilka L więcej. W tamtym roku weszła do produkcji nowość hef master uni mat http://www.hef.com.pl/master_m_uni,2,04.html okazał się totalną porażką spalanie nawet do 50kg/dobę sadza po dwóch dniach jak po miesiącu w innym kotle ludzie klną i procesują się dodam że w tamtym roku byłem o krok od zakupu tego "CUDA"

3922382800_1309973315.jpg

Edytowane przez mpepe

witam

Kocioł dotarl konstrukcja solidna ,czekam na instalatora, mam duzy wiazd do kotlowni wiec jednorazowo piec spoczol na swoim miejscu bez koniecznosci bemontarzu jakichkolwiek elementow ,zasobnik tez sie znajdowal po odpowiedniej stronie.Czy powinienem zdejmowac to zabezieczenie po przeciwnej stronie zasobnika w celu jego uszczelnienia , oraz czy uszczelniac miejsce poloczenia zasobnika z wymienikiem,czy przy palniku tez cos trzeba uszczelniac? podzielcie sie swoimi spostrzezeniami,na co zwrocic uwage przy instalacji itd....

Była już o tym kilka razy mowa na tym forum.

Uszczelnij zaślepkę po przeciwnej stronie podajnika i w tym samym miejscu z drugiej strony gdzie jest podłączony podajnik. Silikonem wysokotemperaturowym czerwonym lub czarnym.

Połęczenie zasobnika z podajnikiem nie trzeba uszczelniać tam powinna być uszczelka na całym obwodzie !

Jakimi jeszcze mam się podzielić spostrzeżeniami ... musisz kupić opał, inaczej nie będzie działał ! :-)

Kolego empepe

"I czy nie boicie się zakupu kotła nowego nie sprawdzonego w kotłowniach u ludzi tylko w jakimś "laboratorium" ..."

Zechciej raz jeszcze przeczytać, to co sam napisałeś i zastanów się - proszę - nad celowością umieszczenia w swojej wypowiedzi słów jakimś "laboratorium".

Zechciej też odwiedzić stronę http://www.ichpw.zabrze.pl tego jakiegoś "laboratorium", a później http://www.zawijan.wordpress.com i zapoznaj się z wynikami długotrwałych badań w różnych konfiguracjach tego - niesprawdzonego wg ciebie kotła.

Pokaż, który z innych producentów kotłów c.o. publikuje tyle wyników badań swoich wyrobów, co Ogniwo Biecz.

A poza tym, przecież nikt cię nie zmusza do kupowania czegoś, do czego nie jesteś przekonany. Twoja decyzja, twoja kasa.

Masz pełne prawo do opierania swoich decyzji na podstawie swojej "wiedzy".

Miłego dnia zawijan_2

Zawijan

pisząc "jakiegoś laboratorium" nie umniejszam rangi nikomu ani żadnemu laboratorium po prostu nazwałem jakiegoś bo nie znałem nazwy Właściwej laboratorium z Zabrza i dlatego źle mnie zrozumiałeś zresztą nie czepiaj się szczegółów (już zmieniłem treść tego posta) jeżeli zadałeś sobie trud żeby odpisać mogłeś również odpowiedzieć na 2 część mojego posta odnośnie podłączenia kotła będę wdzięczny za udzielenie inf oraz zobacz na zdjęcie mojej kotłowni stary kocioł model si-20 K ogniwo moc 22KW orientujesz się jaką sprawność miały takie kotły tak z ciekawości pytam

Edytowane przez mpepe

to wiem :) ale nie uwzględniają podłogówki i pracy w układzie zamkniętym.

Poza tym ogniwo nie chce mi odpisać na maila co z gwarancją w przypadku pracy w układzie z zewnętrzną wężownicą schładzającą ( a chciałbym to mieć na piśmie ).

Jeszcze mam takie pytanko, chciałbym się upewnić do do wyboru mocy kotła.

Czy dla domku 150m2 użytkowej, 180m2 podłogówki + grzejniki + ogrzewany garaż ( 10C )

dom z porothermu + 15cm styropianu, dobrym wyborem będzie 25KW ?

to wiem :) ale nie uwzględniają podłogówki i pracy w układzie zamkniętym.

Poza tym ogniwo nie chce mi odpisać na maila co z gwarancją w przypadku pracy w układzie z zewnętrzną wężownicą schładzającą ( a chciałbym to mieć na piśmie ).

Jeszcze mam takie pytanko, chciałbym się upewnić do do wyboru mocy kotła.

Czy dla domku 150m2 użytkowej, 180m2 podłogówki + grzejniki + ogrzewany garaż ( 10C )

dom z porothermu + 15cm styropianu, dobrym wyborem będzie 25KW ?

:D:D Myślę że klienci dalej mylą istnienie tej strony!!!

W dalszym ciągu mówimy o metrach domów i czy będzie OK?

Zwłaszcza jeśli powierzchnia użytkowa jest mniejsza od podłogówki!!!!!!!!!:no:

Ludzie gdzie macie rozumy!!!

Edytowane przez gregor24

Ja mam użytkowej 170 metrów i Eko plus 16 kw w zupełności daje sobie radę , a nawet wydaje mi się że jest za mocny !

Podłogówki mam blisko 100 metrów! W dodatku palę tylko miałem i naprawdę mogę powiedzieć że ten piec super spala to paliwo!!

Miał zakupiłem za około 500 zł za tonę! Poprostu rewelka!:D

Witam

Nawiazujac do podlogowki to czy eCoal ma sterowanie do podlogowni jesli nie to jak nia sterujecie?

Ja akurat podłogówki nie posiadam, ale mam wgrany soft w wersji beta 0.2.7.5 i jak zobaczyszz na mój kocioł na eSterownik to widać, że oprogramowanie jest przystosowane do sterowania pompą podłogówki.

Witam

Nawiazujac do podlogowki to czy eCoal ma sterowanie do podlogowni jesli nie to jak nia sterujecie?

Wejścia na pompę podłogową nie ma jednak w ustawieniach można użyć mieszającą jako podłogową.

CWU ustawiasz jako CWU+mieszająca a funkcję mieszającej jako podłogowa.