STRACH28 17.03.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Witam ponownie,Po 8 godzinach uszczelniacz wypadł i dymienie powróciło więc dorobiłem obejmę z blachy która już spełniła pokładane w niej zadanie.Zamówiłem komplet palnik, korpus, ślimak i zabierak, niestety dojdzie w poniedziałek. Cena nawet mnie nie zabiła 875 zł. Po zdemontowaniu i wymianie na nowy stary rozkręcę i wykonam dokładną dokumentację zdjęciową którą podzielę się z Wami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STRACH28 17.03.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 A mam jeszcze jeden problem, obawiam się że mogę mieć problem z wyciągnięciem zabieraka z reduktora,bo po wyjęciu zawleczki reduktor nadal obraca ślimakiem.Jakieś pomysły jak rozdzielić te elementy tak żeby niczego nie uszkodzić (WD-40 nie pomogło)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.03.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 "Namoczyć" jeszcze WD i potraktować młotem, tylko z uczuciem Jak nie ruszy to poszukaj prasy żeby to wycisnąć coby nie narobić bidy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parys01 17.03.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 A tak w ogóle to częsta jest tak usterka po tak krótkim czasie eksploatacji? Pytam bo sam używam kotła 2,5 sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 19.03.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Szanowny Panie Jarecki z tego co mi się o moje wielgachne uszy obiło, to na innym forum (ES), była informacja, że firma Ogniwo prowadzi rabatową politykę pogwarancyjną. Czyli, jeśli się komuś coś wysypie, to w zależności od dat dostaje upust na części zamienne.Tyle, ze podobnie jak tutaj i tam grasuje pewna grupka pieszczochów mających wpływ na to, czy ktoś może się udzielać na forum czy też nie. I tną bezlitośnie, gorzej niż komary w Kołobrzegu, czy też w pobliżu innych zbiorników wodnych. Usuwają wpisy, zwłaszcza te z dowodami. Wystarczy zapłacić za ... i szafa gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STRACH28 19.03.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Witam, Piec dzisiaj rozebrałem i dokładnie wyczyściłem. Poza ślimakiem i korpusem podajnika oraz pierścieniem motoreduktora cała reszta wygląda ok, dołączam zdjęcia z oględzin. Gdyby nie ten pierścień to bym już palił w piecu a tak d..a. Czy ktoś z Was wie jaki jest nr katalogowy tego pierścienia albo jak się on nazywa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STRACH28 19.03.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Witam,No i po złożeniu, bez motoreduktora.[ATTACH=CONFIG]350530[/ATTACH]Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 20.03.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Kolego,To jest kołnierz mocujący motoreduktora.Możesz to na szybko złożyć. Ten odłupany kawałek przyklej choćby siliconem. Na 3 śrubach motoreduktor tez bedzie się dobrze sprawował. Tylko po zabudowaniu motoreduktora, dla pewności, aby nie mieć ewentualnych przedmuchów, uszczelnij to siliconem. Może być czerwony, a i biały wytrzyma, bo tam nie ma gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STRACH28 20.03.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Witam, A tu reszta zdjęć przedstawiających moje Ogniwo Eko plus 25KW po 5-ciu sezonach grzewczych, wygląda jak na mój gust dobrze. Dzięki za radę boluslolusj23 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.03.2016 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Tutaj masz link do takiej części (do przekładni marki NORD) jej utlenienie to efekt częstszego stosowania wilgotnego paliwa, ono przeleciało za sprzęgiełko i Ci tutaj wyżarło (utarty wilgotny miał) Warto po każdym sezonie odkręcić motoreduktor, zdjąc ośkę i oczyścić i zakonserwować smarem do łożyk http://domer.pl/nord-kolnierz-bierny-160-groszek-1-groszek-2-sk1si-60514720.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STRACH28 20.03.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Dzięki za link i radę eksploatacyjną na pewno teraz tak będę robił.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 20.03.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Panie Jarecki,Ale przełom czyściutki. Czyli to prawdopodobnie skutek "gwałtu" na czopie za pomocą klepaka.Pewnie się nie mylę i Strach28 to potwierdzi.Fajnie, że podał Pan ten link na części zamienne Norda.Gdybyśmy się nie ... to smacznego jajka, mokrego dyngusa i do następnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.03.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) To utlenienie i odłamanie jest dość "typową" awarią pierwszych brucerów oraz innych "żeliwnioków" opartych na tym sprzęgle.Swego czasu inni producenci doszczelnili ten fragment palnika odpowiednim elementem (w zależności od motoreduktora)Nie wiem czy to da się spasowac do burnera, do ekoenergii oraz ewmarów dodatkowe "uszczelki" pasują Mam trochę takich fotek z tym utlenionym elementem. Moim zdaniem cechą wspólną jest tutaj przedostawanie się za sprzęgiełko utartego miału, który pozostaje w wilgotnej atmosferze. Do Nordów jest to taki "talerzyk"http://domer.pl/talerzyk-ochraniajacy-nord.html Ewmar stosował coś w ten deseńhttp://domer.pl/uszczelka-przekladni-110-x-22.htmlhttp://domer.pl/talerzyk-oslona-przekladni-110-x-32.html Edytowane 20 Marca 2016 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STRACH28 20.03.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Tak Panowie to skutek wyjmowania zabieraka, najpierw kąpiel w wd-40 i usunięcie białego błota, zabierak nadal trzyma jak szalony nawet nie drgnie, potem młotek ruszyło o jakieś 3mm i koniec, znowu wd-40 i użycie zgubnego dla kołnierza ściągacza i trach, po złamaniu było już wszystko jedno więc nic na siłę wziąłem większy młotek.Po wyciągnięciu zabieraka ukazał mi się niesamowity widok kolejne białe błyszczące błoto, po dokopaniu się do łbów czterech śrub imbusowych udało się odkręcić tylko 2 z 4, pozostałe musiałem rozwiercić.Całe to zamieszanie powstało pewnie przez brak dwóch metalowych podkładek i uszczelki których nie było między ślimakiem a zabierakiem.Pytanie czy ich nie montowano jak kupowałem piec? Czy zapomniał ich ktoś zamontować pomimo tego że powinny tam być? Albo uległy zmieleniu przez te lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 20.03.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Ja ostatnio na serwisie korzystałem z presy hydraulicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 21.03.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 witam Mialem podobny kłopot co kol.STRACH28 po 2 latach eksploatacji pieca OEP 16KW. Opisywałem to w tym poście:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=6682640&viewfull=1#post6682640 jak i finał całej sprawy tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=6687245&viewfull=1#post6687245. Jednak widać powtarzają się kłopoty z podajnikiem dosyć często. Serwisanci mi mówili że tak się dzieje kiedy jest zasyp mokrego/wilgotnego groszku. Sprawdzam teraz szczególowo zakupiony groszek i nieraz ta wilgotność ma wiele do życzenia. Niestety nie mam warunków do suszenia paliwa więc sądzę że w niedalekiej przyszłości czeka mnie ponowna wymiana podajnika, niestety już na własny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 21.03.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 witam Mialem podobny kłopot co kol.STRACH28 po 2 latach eksploatacji pieca OEP 16KW. Opisywałem to w tym poście: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=6682640&viewfull=1#post6682640 jak i finał całej sprawy tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=6687245&viewfull=1#post6687245. Jednak widać powtarzają się kłopoty z podajnikiem dosyć często. Serwisanci mi mówili że tak się dzieje kiedy jest zasyp mokrego/wilgotnego groszku. Sprawdzam teraz szczególowo zakupiony groszek i nieraz ta wilgotność ma wiele do życzenia. Niestety nie mam warunków do suszenia paliwa więc sądzę że w niedalekiej przyszłości czeka mnie ponowna wymiana podajnika, niestety już na własny koszt. Szanowny Panie, Jak już pisałem, firma O. prowadzi taką politykę rabatową, że gdyby coś się sypnęło po gwarancji, to dostajesz część zastępczą z rabatem. Jego wielkość maleje w miarę upływu czasu od "zamarcia" gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid77db 25.03.2016 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Ja mam też kocioł ogniwo eko plus 16 kw z 2011 roku jeden z pierwszych i w tamtym tygodniu ukręcił mi się ślimak zamówiłem więc nowy. Podczas składania podajnika po dokładnym obejrzeniu podajnika zauważyłem dziurę między komorą podajnika a komorą powietrza. Nie wiem co mam teraz zrobić bo nie mam siana na wymianę całego palnika czy ktoś próbował to kiedyś jakoś naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 26.03.2016 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Jak to żeliwo da sie spawac to można wspawać łatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 27.11.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 WitamRano pękł mi ślimak w piecu Ogniwo Eko 16, czy bez wyciągania ślimaka (nie chcę go rozkręcać jak nie mam nowego bo palę na awaryjnym) na podstawie roku produkcji i numeru pieca oraz palnika moge określić czy mam ślimak 750 czy 800 ?Pozdrawiamnumer 397, numer palnika 707, produkcja połowa 2011Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts