karoka65 27.11.2016 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Odpisałem Ci na forum ES. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 28.11.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Witam Rano pękł mi ślimak w piecu Ogniwo Eko 16, czy bez wyciągania ślimaka (nie chcę go rozkręcać jak nie mam nowego bo palę na awaryjnym) na podstawie roku produkcji i numeru pieca oraz palnika moge określić czy mam ślimak 750 czy 800 ? Pozdrawiam numer 397, numer palnika 707, produkcja połowa 2011 Maciej Dzwoń do Ogniwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 30.11.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Tak jak pisałem w sobotę rano pękł mi ślimak, dzisiaj w środę wieczorem jestem po jego wymianie. Niby wszystko ok ale.... Zauważyłem , że ślimak który miałem oryginalnie zamontowany jest wyraźnie mniej masywny niż ten nowy. Miejsce w którym pękł ma chyba max 2 cm przekroju !! Czy to normalne ? Drugą sprawą jest pęknięcie na obudowie przed palnikiem. Na szczęście już w komorze spalanie więc przynajmniej nie dymi. Czy to jest normalne czy jakaś wada materiału ? Po za tym mam jakby wypolerowana komorę palnika czy to normalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.11.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Tak jak pisałem w sobotę rano pękł mi ślimak, Drugą sprawą jest pęknięcie na obudowie przed palnikiem. To już też jest zużyte, trzeba obudowę dokupić, wytarła się, węgiel będzie gubić, a sprawdzałeś luz gniazda ślimaka? (ostatni element palnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrek1 30.11.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Z tej dziury będzie się dymić. Po pewnym czasie będziesz miał cały popielnik zasmolony. Gniazdo ślimaka na pewno też jest wytarte w owal. Ja wymieniłem kompletny palnik ze ślimakiem. Nowy ślimak jest masywniejszy i podajnik ma grubsze ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 01.12.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Luzu przy palniku nie ma ale mocowanie z drugiej strony nie pasowało idealnie do sprzęgła i musiałem przeszlifować. Wiem , że nic nie jest wieczne ale kupując piec 5 lat temu słyszałem , że to prawie cud techniki z niezniszczalnym, żeliwnym ślimakiem i palnikiem a okazało się co innego. Jak mam co 5 lat wymieniać połowę pieca to dziękuję. Po za typ już po zakupie ślimaka w Ogniwie wyczytałem na forum , że stosują jakieś rabaty przy zakupie...dla mnie jakoś nie zastosowali. Może przy obudowie coś opuszczą. Dzwoniłem do Kietrza do dużego dystrybutora w sobotę za tym ślimakiem i mieli na stanie ale prawdopodobnie wykorzystując moją desperację (weekend,zimno) zażądali za niego 500zł!W każdym razie poczekam z tą wymianą obudowy do wiosny. Nie da się tego pospawać ? Ogólnie jestem OEP mocno zniesmaczony. Ciekawe jak sprawują się piece z OBI czy Castoramy i jak z awaryjnością pewnie to samo a 2x taniej.Jest jakaś alternatywa wobec palika OEP ? Mozna wstawić coś lepszego ? Edytowane 1 Grudnia 2016 przez macskup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.12.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Można np. batory10-ka, tyle,że Ty już zainwestowałeś w ślimak.... ostatnio bodajże kolega Slaveta wstawiał (ma ponar-a)z ogniwa kojarze jeszcze kolegę AWO Napisz do AWO lub do Slavety, może Ci fotki podeślą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.12.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Ciekawe jak sprawują się piece z OBI czy Castoramy i jak z awaryjnością pewnie to samo a 2x taniej. Z Łobi nie wiem ale z Casto nie wymienię producenta bo mi nie przystoi instalatorzy wymieniali tej jesieni 2 pod dwóch sezonach i jeden który właśnie zaczął 3 sezon, "potopy" w piwnicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.12.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Ja także wymieniałem już klientom takie po 2-3 sezonach więc to chyba standard, że padają po tym okresie. Jak to mówią gdy ktoś chce kupić tani i dobry musi wziąć dwa - jeden tani, drugi dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.12.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 generalizujecie Panowiejak ktoś nie dba to nie ma znaczenia czy z ŁOBI czy z innego "Liroya" czy też polecanego na forum producenta - padnie jak mucha zajechany i zgnijea jak się dba to i marketowy kociołek wytrzyma długo.- patrz stopka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 03.12.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Popieram Timon - jakoś 3 lata temu była akcja w Casto, kotły 15 kW ze Stąporkowa chyba z półtora miesiąca można było kupić za 3700 PLN. Na ST 80 i fajce - ale zawsze. Zamontowałem ich parę sztuk. Wszystkie chodzą i się dobrze mają. W żadnym nie rozpadł się podajnik, ślimaki też jeszcze całe. Nie przewiduję żeby miały żyć krócej niż opisywane w tym wątku Ogniwa chorujące na ślimaki, podajniki, wycieki i inne przypadłości, wręcz obstawiam że pociągną o połowę dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 03.12.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Mój OEP 16 nie był tani ale okazał się niezbyt dobry. Jak pisałem po pieciu latach dziura w obudowie palnika i pęknięty ślimak. Myślę, że jest to ewidentna niedoróba Ogniwa. Pewnie ta dziura w obudowie pojawiła się już jakiś czas temu gdy był jeszcze na gwarancji. Jakby pojawiła się po za piecem to bym zauważył dymienie. Po za tym ślimak oryginalnie zamontowany w porównaniu do tego co przyszedł do wymiany to jakiś śmiech na sali. Miejsce w którym pękł miało chyba max 2cm średnicy. Obudowy które teraz sprzedają jako część zamienna też ponoć mają grubsze ścianki. Czy jednak można uznać , że wcześniejsze były wadliwe a przynajmniej niechlujnie odlewane i producent mógłby chociaż taniej je (poprawione części zamienne)sprzedawać. Ciekawe ile pociągnie sam piec i kiedy zacznie ciec. Od 2 lat mam na ulicy gaz i myślę pociągnąć tym OEP do kolejnej poważnej awarii i przejść na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek85 04.12.2016 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 macskup, palnik i ślimak to nie niedoróbka, po prostu się ścierają - ślimak traci na średnicy a palniki się przecierają (obszerny temat na esterownik, ale teraz tam forum zablokowane). Ja też mam oep16 i co roku ślimak ma mniejszą średnicę, o wżerach w podajniku nie wspomnę, mam tylko nadzieję że palnik wytrzyma jeszcze ten sezon, ale na przyszłą zime zmiana na ekoenergie albo batorego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 04.12.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Ja bym bardziej stawiał na jakość żeliwa. Do dziś pierwsze brucery pracują z minimalnym zużyciem a jest to już chyba od roku 2009. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek85 04.12.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Minertu pewnie ma racje, ale na wycieranie ma wpływ pewnie kilka składowych, przede wszystkim - słaby materiał i skropliny kwasu siarkowego pojawiające się jak używa się mokrego opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.12.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Moj termo -eco ma starego Brucera pierwszej generacji. rozpoczął pracę w mojej kotłowni jesienią 2009 roku jedzie na oryginalnym ślimaku tyle że głowica palnika po obszernym tuningu.pierwszy sezon paliłem workowanym eko, który był wigotny i po zimie widziałem co potrafi ta wilgoć zdziałać.od 2 sezonu kupuję opał luzem w lecie i nim zaczynam sezon jest porządnie wysuszony. od tamtej pory zuzycie minimalne i brak śladów korozji na palniku i w koszu. teraz pracuje 8 sezon juz. nie będe pisał że ten kocioł to świetny wyrób a inny to badziewnapiszę inaczejkażdy kocioł odwdzięczy się tak jak jest traktowany.zadbany będzie służył długie latazaniedbany zdechnie po 3- 4 latach i żaden producent roszczeń nie uzna bo od razu stwierdzi że eksploatowany niezgodnie z instrukcją i zaleceniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 04.12.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Pełna zgoda choć niektóre konstrukcje powinny przejść do lamusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 04.12.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Oki cudów nie ma. Powiedzcie proszę czy z tą dziura w obudowie mogę pociągnąć jeszcze jakiś czas? W zasadzie piec niby działa. Jeszcze jedno - temperatura CO. U mnie w zasadzie zawsze jest ustawione 43-45. Co prawda co jakiś czas naczytam się , ze to mało, niszczy piec etc i zwiększam do 50-55, ale wtedy znacznie zwiększa się spalanie węgla i znowu zmniejszam w dół. Już sam nie wiem ile optymalnie ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.12.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 mozna spróbować jakąś opaskę założyć i w połączeniu z silikonem uszczelnić tymczasowo.może jakiś zdolny magik to połata jakim spawem ale żeliwo to trudny mteriał do takich zabaw uważam jednak że nie obejdzie się bez wymiany na nowy palnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.12.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Tak jak Timon mówi opaska stalowaDo żeliwa firma CX robi takie preparaty do łączenia/uzupełniania ubytków żeliwa, można spróbowaćJest to w takich tubkach jak kleje dwuskładnikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts