Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

.między kołnierzem obudowy ślimaka a kotłem np nie wyło żadnego uszczelnienia.

Ja tu stosuje sznur kominkowy samoprzylepny przynajmniej nie ma problemu przy demontazu :rolleyes:

Właśnie trochę się obawiam tego demontażu motoreduktora i wybijania sprzęgła

Do wiosny daleko psikaj na to WD raz w tygodniu moze to pusci :p

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Np. tu: http://karoka.eu/kategoria,18/czujniki/ lub http://minertu.eu/kategoria,44/czujniki/

Albo w jakimś elektronicznym sklepie, jeśli masz starszą wersję sterownika to pytaj o czujnik kty81-210

A co to za spieki, koksowe czy żużlowe ? Zwiększyć lub zmniejszyć nadmuch.

Pięć kupony w 2011 roku sterownik z softem 3.1.8 nie wiem czy pojawiły się jeszcze jakieś inne aktualizacje do tego modelu sterownika, jeśli chodzi o spieki to dorzucę fotki..

http://m.fotosik.pl/zdjecie/82178abecb9c7717

http://m.fotosik.pl/zdjecie/c4bcea90893b65cf

Czarna perła robi spieki żużlowe bo taka jej uroda i nic na to nie poradzisz.

Zmniejszyłem nadmuch w graniu na-4% oraz czas pracy w grzaniu na 3 sekundy i teraz trochę lepiej, mam inne pytanie, dotyczącą pompy grzania podłogowego, chodzi mi o to czy w sterowniku ustawić na niezależna praca pompy mieszkającej na Tak czy Nie?

Mam instalacje mieszaną i osobne pompy CO/ podłoga /Cwu

Zmniejszyłem nadmuch w graniu na-4% oraz czas pracy w grzaniu na 3 sekundy i teraz trochę lepiej.

Te 3 s powinny być już dawno ustawione bo przy każdym spiekającym węglu daje się krótki czas podawania , korekta nadmuchu w grzaniu - tym ustawia się poziom węgla na palniku.

Do których wyjść masz podłączone poszczególne pompy ?

Ten węgiel żużluje i jak napisałem z tym nie powalczysz - możnaby jedynie próbować przejść na dwustan i nastawić najmniejszą moc przy której kocioł daje radę nagrzać dom, ale pracuje niemalże stale - wtedy działałby z niższą, stałą mocą i spieki powinny być mniejsze.

Oczywiście podawanie jak najkrótsze, czyli 3s, a przerwa i nadmuch dopasowane do zapotrzebowania na moc.

Niezależną pracę pompy mieszającej daj na Tak.

Witam, przestałem pompę CO w tryb cykliczny, i choć nie jest to związane z tą zmianą to mam następujący problem, chodzi o to że w momencie startu pracy pompy CO słychać stukanie w rurach, cała instalacja razem z piecem ma około 5 lat lecz te pukanie trochę niepokoi bo słychać je w całym parterze domu...?

Tak bywa kiedy zastosowano zawór różnicowy i pompa jest na obejściu.Kula zaworu w chwili startu pompy jest zasysana przez pompę w dół i uderza w dno zaworu, to się niesie po rurach i bywa słyszalne w pomieszczeniach.

Dziękuję za odpowiedz, mam w instalacji dwa zawory trojdrozne, czy jest możliwość wyeliminować te stukanie bo powiem szczerze że jest to trochę uciążliwe w nocy...

Zawór różnicowy to nie zawór trójdrożny. To taki dynks na rurze między gałązkami obejścia pompowego. On może stuknąć tak ze dwa - trzy razy po każdym starcie pompy. Jeżeli to on się tłucze, to będzie się tłukł. Jedyną metodą wyeliminowania jest jego demontaż - o ile względy bezpieczeństwa pozwalają - albo stała praca pompy. Jeżeli zaś to stukanie jest jakieś długotrwałe, to może znaczyć z kolei że masz nie najlepiej wykonaną instalację w miedzi i rury cykają kiedy się materiał rozszerza pod wpływem ciepła. Ale wtedy cykałyby też po zatrzymaniu pompy, kiedy materiał stygnie. PS - teraz zobaczyłem fotki, masz zawór różnicowy i to on może powodować hałas tak jak napisałem wyżej.