Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Macskup, jeżeli decydujesz się na zakup Burnera, kup również pokrywę zamykającą palnik. Wiem z mojego doświadczenia, że będzie miała wytarty w owal otwór przez stary ślimak. Nowy ślimak będzie opadał w dół i ocierał o pozostałe elementy. Na twoim miejscu zastanowił bym się głęboko nad zakupem Batorego. Ślimak zapewne odkupi jakiś użytkownik kotła Ogniwo. Edytowane przez jendrek1

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po za tym obecnie mam tak zapieczone sprzęgło ślimaka, że ciągnie nawet bez zawleczki. To też trzeba będzie doprowadzić do porządku.

To powinno byc zabezpieczone przy montazu smarem ,teraz moze byc kłopot pryskac WD .Ciekawe jak masz silnik zasprzeglony jak wałek z klinem to tez jak nie było posmarowne moze byc problem z demontazem silnika :D

Wiesz mam tak zmontowane jak "fachowcy" zmontowali.....między kołnierzem obudowy ślimaka a kotłem np nie wyło żadnego uszczelnienia. Może to norma ale w instrukcji było napisane , że uszczelnienie robi instalator na miejscu po wyborze z której strony palnik. Właśnie trochę się obawiam tego demontażu motoreduktora i wybijania sprzęgła. Jeżeli to się rozsypie to już chyba faktycznie lepiej kupić Batorego. Prawdopodobnie, o ile dociągnie do wiosny, spróbuję to wszystko zdemontować i wtedy podjąć ostateczną decyzje.

.między kołnierzem obudowy ślimaka a kotłem np nie wyło żadnego uszczelnienia.

Ja tu stosuje sznur kominkowy samoprzylepny przynajmniej nie ma problemu przy demontazu :rolleyes:

Właśnie trochę się obawiam tego demontażu motoreduktora i wybijania sprzęgła

Do wiosny daleko psikaj na to WD raz w tygodniu moze to pusci :p

Np. tu: http://karoka.eu/kategoria,18/czujniki/ lub http://minertu.eu/kategoria,44/czujniki/

Albo w jakimś elektronicznym sklepie, jeśli masz starszą wersję sterownika to pytaj o czujnik kty81-210

A co to za spieki, koksowe czy żużlowe ? Zwiększyć lub zmniejszyć nadmuch.

Pięć kupony w 2011 roku sterownik z softem 3.1.8 nie wiem czy pojawiły się jeszcze jakieś inne aktualizacje do tego modelu sterownika, jeśli chodzi o spieki to dorzucę fotki..

http://m.fotosik.pl/zdjecie/82178abecb9c7717

http://m.fotosik.pl/zdjecie/c4bcea90893b65cf

Czarna perła robi spieki żużlowe bo taka jej uroda i nic na to nie poradzisz.

Zmniejszyłem nadmuch w graniu na-4% oraz czas pracy w grzaniu na 3 sekundy i teraz trochę lepiej, mam inne pytanie, dotyczącą pompy grzania podłogowego, chodzi mi o to czy w sterowniku ustawić na niezależna praca pompy mieszkającej na Tak czy Nie?

Mam instalacje mieszaną i osobne pompy CO/ podłoga /Cwu

Zmniejszyłem nadmuch w graniu na-4% oraz czas pracy w grzaniu na 3 sekundy i teraz trochę lepiej.

Te 3 s powinny być już dawno ustawione bo przy każdym spiekającym węglu daje się krótki czas podawania , korekta nadmuchu w grzaniu - tym ustawia się poziom węgla na palniku.

Do których wyjść masz podłączone poszczególne pompy ?

Ten węgiel żużluje i jak napisałem z tym nie powalczysz - możnaby jedynie próbować przejść na dwustan i nastawić najmniejszą moc przy której kocioł daje radę nagrzać dom, ale pracuje niemalże stale - wtedy działałby z niższą, stałą mocą i spieki powinny być mniejsze.

Oczywiście podawanie jak najkrótsze, czyli 3s, a przerwa i nadmuch dopasowane do zapotrzebowania na moc.

Niezależną pracę pompy mieszającej daj na Tak.

Witam, przestałem pompę CO w tryb cykliczny, i choć nie jest to związane z tą zmianą to mam następujący problem, chodzi o to że w momencie startu pracy pompy CO słychać stukanie w rurach, cała instalacja razem z piecem ma około 5 lat lecz te pukanie trochę niepokoi bo słychać je w całym parterze domu...?