simko1 13.04.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Instalacja nowa w miedzi. Grzejniki KFA z 2010 aluminiowe 140 żeberek w całym. Domu. Dom w sierpniu będzie ocieplony. Pow. Użytkowa około 170 mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.04.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Mam pytanie . Mam już w garażu oep 16 i pytanie jak go zamontować . Może zamiast 4d zamontować wszędzie na grzejnikach zawory termostatyczne takie elektronicznie sterowane po 50 zł szt. a obieg bojlera i jego pompę włączyć jako obieg mieszający. Obieg na CO z pompka autoadapt grundfosa. Tylko pytanie czy da się ustawić sterownik tak aby pompę cwu(zwykłego grundfosa) włączał w dwóch sytuacjach. 1. spadnie temp. Powrotu 2. spadnie temperatura cwu? Czy może lepiej nie inwestować w zawory termostatyczne (mam kilka reszta to zawór pod głowice term. ) i zamontować przy piecu zawór 4d???? Proszę o radę bo instalator za kilka dni przychodzi. Oczywiście, że tak. Pompę bojlera podłączasz normalnie jako CWU i ustawiasz w opcjach jako CWU + mieszająca - efekt będzie taki, że sterownik włączy pompę w dwóch sytuacjach: 1. spadnie temp. Powrotu 2. spadnie temperatura cwu "Może zamiast 4d zamontować wszędzie na grzejnikach zawory termostatyczne takie elektronicznie sterowane po 50 zł szt" Ja bym tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.04.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Ten kocioł świetnie steruje zaworem mieszającym+siłownik nie kombinuj z tymi termostatami na grzejnikach. Zaworem nie ustawisz różnych temperatur w pomieszczeniach np. niższą w sypialni a wyższą w salonie czy łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 09.06.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 (edytowane) No proszę.. mamy nowy kocioł OGNIWO EKO PLUS PELLET...Powoli przedstawimy się na pellety, a z ekogroszkiem w p...u ! http://powietrze.malopolska.pl/wp/wp-content/uploads/2014/10/DTR-EKO-PLUS-PELET.pdf http://static.pokazywarka.pl/5/v/c/2943304712d15b68650e3273045bac38_orig.jpg?1497027700 Edytowane 9 Czerwca 2017 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Nie znam się ale rura z podajnika do palnika powinna być jak najbardziej w pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.06.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Pelletów mamy jeszcze sporo jako największy producent mebli w Europie, sporo nawet jest eksportowane, ale im więcej będzie na nie kotłów tym ceny bardziej zaczną rosnąć, a w kotle pelletowym nie napalisz ekogroszkiem czy miałem więc sam jestem ciekaw jak to będzie. Osobiście wolałbym bardziej uniwersalny kocioł na ekogroszek, groszkomiał, miał plus możliwość palenia pelletem niż pelletowca na ściśle ograniczony rodzaj paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Taki o którym piszesz już istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.06.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Pewnie, że istnieje i to o niego mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 18.06.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Pewnie, że istnieje i to o niego mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 15.08.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Witam, mam OEP 25 około 5 lat palę groszkiem czy mogę zasypac piec peletem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 18.08.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Witam czy mógłby się wypowiedzieć, bardzo proszę, o zastosowanie pelletu w OEP 25 kw, dotychczas paliłem ekogroszkiem, teraz znalazłem w mieście którym mieszkam ogłoszenie, jestem zainteresowany, ale nie wiem, czy to jest wskazane do tego modelu kotła? https://www.olx.pl/i2/oferta/pelet-drzewny-do-kotlow-na-ekogroszek-czystosc-i-wygoda-CID628-IDlP8dE.html#:7dba93f235 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.08.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 (edytowane) Przeczytaj kilka mich wpisów na ten ten temat a poznasz moje zdanie.Jest to oczywiście moje zdanie. Edytowane 18 Sierpnia 2017 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 18.08.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Dziękuję za odpowiedź, mógłbyś trochę rozwinąć, ponieważ przeczytanie 10 000 postów zajmuje trochę czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.08.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Pellet w takich kotłach z palnikami na miał i groszek jest paliwem zastępczym. Do pelletu jest palnik pelletowy a nie groszkowy. Oczywiście spalisz w nim wszystko tylko z jakim efektem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 18.08.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Nie mam pomieszczenia na groszek, uroki miasta, więc przypominam go w garażu, co się z tym wiąże zawsze nawet workowany, się z niego kurzy, rozumiem że pellet jest mniej kaloryczny, ale i czystszy, tona kosztuje 650 gdybym go spalił w porównaniu 1, 5t pellet do 1 tony groszek to cena będzie taka sama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.08.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Jaką kaloryczność ma ten po 650 zł skoro Olimp za połowę więcej ma ok. 19 MJ/kg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 27.08.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Witam od około 4 lat jestem posiadaczem OEP 25kw ogólnie jestem zadowolony z zakupu, może tylko sam sterownik, nie do końca spełnił moje oczekiwania choć nie twierdzę że jest to jeden z lepszych na rynku, po zakupie trochę brakowało czasu by śledzić to forum na bieżąco i napewno wiele się zmieniło, otóż ktoś z rodziny szuka pieca do nowo wybudowanego domu więc zastanawiam się nad OEP lub rbr eko uniwersal, co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.08.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Jeśli Ogniwo, to M-ka, jeśli RBR to nowy K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 14.09.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Chciałbym prosić o poradę ew rozwianie wątpliwości. Mam kotłownie przytulona do budynku i sterczący z niej komin na ok 5m. Piec OE plus 16KWUważam, że wilgoć która pojawia się w kominie, czopuchu czy wyczystce jest spowodowana tylko i wyłącznie wilgotnością samego węgla. Inny domownik natomiast uważa, że wilgoć powodują opady atmosferyczne które wpadają przez komin. został więc zamontowany taki daszek na kominie. Uważam, ze teraz sytuacja jest jeszcze gorsza bo dym jest w pewnym stopniu hamowany a do tego nie unosi sie bezpośrednio do góry tylko jakby ściele się przez przestrzeń między wylotem a komina a daszkiem na kominie. Do tego zapewne dodatkowo skrapla się na daszku wilgoć i skapuje do komina. Tak myślę. Ale może ktoś ma inne zdanie.Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego sporu.Dziękim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 14.09.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Ani jedno ani drugie bo to jest trzecie czyli komin nie docieplony styka się z zimnym powietrzem poprzez cegłę oczywiście i zaczyna się zabawa , jedyna sensowna rada to docieplenie komina nic innego nie wchodzi w rachubę , pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts