Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie . Mam już w garażu oep 16 i pytanie jak go zamontować .

Może zamiast 4d zamontować wszędzie na grzejnikach zawory termostatyczne takie elektronicznie sterowane po 50 zł szt. a obieg bojlera i jego pompę włączyć jako obieg mieszający. Obieg na CO z pompka autoadapt grundfosa. Tylko pytanie czy da się ustawić sterownik tak aby pompę cwu(zwykłego grundfosa) włączał w dwóch sytuacjach.

1. spadnie temp. Powrotu

2. spadnie temperatura cwu?

Czy może lepiej nie inwestować w zawory termostatyczne (mam kilka reszta to zawór pod głowice term. ) i zamontować przy piecu zawór 4d????

Proszę o radę bo instalator za kilka dni przychodzi.

Oczywiście, że tak.

Pompę bojlera podłączasz normalnie jako CWU i ustawiasz w opcjach jako CWU + mieszająca - efekt będzie taki, że sterownik włączy pompę w dwóch sytuacjach:

1. spadnie temp. Powrotu

2. spadnie temperatura cwu

"Może zamiast 4d zamontować wszędzie na grzejnikach zawory termostatyczne takie elektronicznie sterowane po 50 zł szt"

Ja bym tak zrobił.

• 1 month później...

No proszę.. mamy nowy kocioł OGNIWO EKO PLUS PELLET...

Powoli przedstawimy się na pellety, a z ekogroszkiem w p...u !

http://powietrze.malopolska.pl/wp/wp-content/uploads/2014/10/DTR-EKO-PLUS-PELET.pdf

http://static.pokazywarka.pl/5/v/c/2943304712d15b68650e3273045bac38_orig.jpg?1497027700

Edytowane przez Alessandro

Pelletów mamy jeszcze sporo jako największy producent mebli w Europie, sporo nawet jest eksportowane, ale im więcej będzie na nie kotłów tym ceny bardziej zaczną rosnąć, a w kotle pelletowym nie napalisz ekogroszkiem czy miałem więc sam jestem ciekaw jak to będzie.

Osobiście wolałbym bardziej uniwersalny kocioł na ekogroszek, groszkomiał, miał plus możliwość palenia pelletem niż pelletowca na ściśle ograniczony rodzaj paliwa.

• 1 month później...
Witam czy mógłby się wypowiedzieć, bardzo proszę, o zastosowanie pelletu w OEP 25 kw, dotychczas paliłem ekogroszkiem, teraz znalazłem w mieście którym mieszkam ogłoszenie, jestem zainteresowany, ale nie wiem, czy to jest wskazane do tego modelu kotła? https://www.olx.pl/i2/oferta/pelet-drzewny-do-kotlow-na-ekogroszek-czystosc-i-wygoda-CID628-IDlP8dE.html#:7dba93f235

Nie mam pomieszczenia na groszek, uroki miasta, więc przypominam go w garażu, co się z tym wiąże zawsze nawet workowany, się z niego kurzy, rozumiem że pellet jest mniej kaloryczny, ale i czystszy, tona kosztuje 650 gdybym go spalił w porównaniu 1, 5t pellet do 1 tony groszek to cena będzie taka sama?

• 2 weeks później...
Witam od około 4 lat jestem posiadaczem OEP 25kw ogólnie jestem zadowolony z zakupu, może tylko sam sterownik, nie do końca spełnił moje oczekiwania choć nie twierdzę że jest to jeden z lepszych na rynku, po zakupie trochę brakowało czasu by śledzić to forum na bieżąco i napewno wiele się zmieniło, otóż ktoś z rodziny szuka pieca do nowo wybudowanego domu więc zastanawiam się nad OEP lub rbr eko uniwersal, co polecacie?

• 3 weeks później...

Chciałbym prosić o poradę ew rozwianie wątpliwości. Mam kotłownie przytulona do budynku i sterczący z niej komin na ok 5m. Piec OE plus 16KWUważam, że wilgoć która pojawia się w kominie, czopuchu czy wyczystce jest spowodowana tylko i wyłącznie wilgotnością samego węgla. Inny domownik natomiast uważa, że wilgoć powodują opady atmosferyczne które wpadają przez komin. został więc zamontowany taki daszek na kominie. Uważam, ze teraz sytuacja jest jeszcze gorsza bo dym jest w pewnym stopniu hamowany a do tego nie unosi sie bezpośrednio do góry tylko jakby ściele się przez przestrzeń między wylotem a komina a daszkiem na kominie. Do tego zapewne dodatkowo skrapla się na daszku wilgoć i skapuje do komina. Tak myślę. Ale może ktoś ma inne zdanie.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego sporu.

Dzięki

m.

Gość Konto usunięte_1*
Ani jedno ani drugie bo to jest trzecie czyli komin nie docieplony styka się z zimnym powietrzem poprzez cegłę oczywiście i zaczyna się zabawa , jedyna sensowna rada to docieplenie komina nic innego nie wchodzi w rachubę , pzdr