Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może być wszystko po trochu ale główny problem to za niska temperatura spalin. Mi się wkraplało na nieogrzewanym strychu i powyżej. Rozwiązałem to przez to że węgiel przed wsypaniem leżakował w ciepłej kotłowni oraz poniesienie temperatury spalin min100*C naczopku[wiadoma strata na opale]. Kocioł albo grzeje albo stoi w potrzemaniu. Kocioł stał kilka godzin w podtrzymaniu lub kilka godzin grzał. Przy 100 %podłogówce i termostatach pokojowych nie było trudne. Dodatkowo dociepliłem wełną czopek a na strychu przyłożyłem płytę wełny kominkowej do komina. Oczywiście można docieplić komin przyniesie to podobny efekt co podniesienie teperatury spalin. Edytowane przez kulibob

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sam daszek jest bez sensu

Odpowiedni daszek wraz z zabudowa górnego odcinka może wspomóc i zwiększyć ciąg kominowy, takich konstrukcji i rozwiązań nie wymagających dodatkowej dmuchawy możesz poszukać u np. naszych niemieckich sąsiadów. Rozwiązanie jest na tyle proste, że można to zrobić samodzielnie, jak tylko będę u rodziny i nie zapomnę to fotkę tego czegoś mogę zarzucić, dorobione do angielki na niskim kominie, pięknie działa

Też tak myślałem ale głównie chodziło mi o wykazanie bezsensu stosowania daszku na kominie którego dodatkowy skutkiem ubocznym jest to, że dym nie unosi się od razu swobodnie do góry tylko ścielą się na boki i włazi mi do domu przez okna na piętrze.

Myślałem że kotły podajnikowe nie dymią ,może żle ci się tam coś spala zamiast się palić to się kopci i tli i wykrapla wodę w kominie.:D

Tak dziwne bo normalnie taki kocioł pracuje cały czas i się go nie rozpala i nawet jakieś przedmuchy nie powinny powodować zadymienia :D

"rozpala" mam na myśli moment gdy na piecu spadnie temperatura 1-2 st i włącza się dmuchawa to wtedy trochę podymi, szczególnie gdy pod koniec sezonu grzeje tylko CW.

• 3 weeks później...

Coś tam było o daszku.

Ja reklamowałem w zeszłym roku komin że mi pada i mokre ścianki na strychu ( a były za nisko spaliny) założyli mi strażaka nie konserwowałem go skrzypiał i skrzypiał i w końcu przestał :) Wyszło na to ze zablokował się. Pewnego razu zmienił się kierunek wiatru. Wiatr nawiewał tlenkwęgla do kotłownio czujnik się CO się uruchomił. Dobrze ze kupiłem. I tak ludzie umierają jak mają kotłownie w domu lub kominki.Taka przestroga

Edytowane przez kulibob

Gmina daje dofinansowanie do peleciaka 60procent, dodatkowo mam zainstalowane 2 rok fotowoltaike 3,75kw, a teraz tez w ramach dotacji chce dodac dodatkowo panele i będzie w sumie prawie 7kw. Dosc już brudzenia się z OE+sem.

Nie wiem jaki masz dom ale dobrze się zastanów z tym peleciakiem jak masz mieć 7kWp na dachy.

Ja mam OEP i raczej sobie chwale ten kocioł.

Edytowane przez kulibob

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Może ktoś jest zainteresowany Ogniwo Eko Plus 25kw. Kociol kupiony w 2012r, w grudniu 2015r w ramach gwarancji wymieniony na nowy. Tak wiec kociol ma 2 lata. Mogę go również sprzedac na czesci tzn oddzielnie zasobnik, podajnik, zbiornik itp. Stan bdb. Wszelki zdjęcia lub pytania na email lub telefonicznie.

Mój ojciec chce kupić taki kocioł, ale 16 kW.

Odradzałem mu, że lepiej jak kocioł zrobi jakiś konkretny gościu z dobrej blachy i będzie miał pewniaka na co najmniej 10 lat (obecnie ma zwykły dwudziestoletni kocioł zrobiony przez dobrego fachowca).

Chce Ogniwo tylko z powodu automatyczmego eCoala, miałby ciężko ogarnąć te wszystkie nastawy a tak jednym przyciskiem załącza sterownik i sam sobie wszystko dobiera.

Warto pchać się w to Ogniwo za 7500 zł ?