kulibob 14.09.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 (edytowane) Może być wszystko po trochu ale główny problem to za niska temperatura spalin. Mi się wkraplało na nieogrzewanym strychu i powyżej. Rozwiązałem to przez to że węgiel przed wsypaniem leżakował w ciepłej kotłowni oraz poniesienie temperatury spalin min100*C naczopku[wiadoma strata na opale]. Kocioł albo grzeje albo stoi w potrzemaniu. Kocioł stał kilka godzin w podtrzymaniu lub kilka godzin grzał. Przy 100 %podłogówce i termostatach pokojowych nie było trudne. Dodatkowo dociepliłem wełną czopek a na strychu przyłożyłem płytę wełny kominkowej do komina. Oczywiście można docieplić komin przyniesie to podobny efekt co podniesienie teperatury spalin. Edytowane 14 Września 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.09.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Głównie to jak napisał berthold61. Zimny komin z zewnątrz to skropliny wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 15.09.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Też tak myślałem ale głównie chodziło mi o wykazanie bezsensu stosowania daszku na kominie którego dodatkowy skutkiem ubocznym jest to, że dym nie unosi się od razu swobodnie do góry tylko ścielą się na boki i włazi mi do domu przez okna na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.09.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Sam daszek jest bez sensuOdpowiedni daszek wraz z zabudowa górnego odcinka może wspomóc i zwiększyć ciąg kominowy, takich konstrukcji i rozwiązań nie wymagających dodatkowej dmuchawy możesz poszukać u np. naszych niemieckich sąsiadów. Rozwiązanie jest na tyle proste, że można to zrobić samodzielnie, jak tylko będę u rodziny i nie zapomnę to fotkę tego czegoś mogę zarzucić, dorobione do angielki na niskim kominie, pięknie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.09.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 W Italii tego pełno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 16.09.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Też tak myślałem ale głównie chodziło mi o wykazanie bezsensu stosowania daszku na kominie którego dodatkowy skutkiem ubocznym jest to, że dym nie unosi się od razu swobodnie do góry tylko ścielą się na boki i włazi mi do domu przez okna na piętrze. Myślałem że kotły podajnikowe nie dymią ,może żle ci się tam coś spala zamiast się palić to się kopci i tli i wykrapla wodę w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 16.09.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Myślałem że kotły podajnikowe nie dymią ,może żle ci się tam coś spala zamiast się palić to się kopci i tli i wykrapla wodę w kominie. No nie dymi cały czas tylko jak przedmuchuje czy rozpala, a to dziwne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 16.09.2017 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Tak dziwne bo normalnie taki kocioł pracuje cały czas i się go nie rozpala i nawet jakieś przedmuchy nie powinny powodować zadymienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 16.09.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Tak dziwne bo normalnie taki kocioł pracuje cały czas i się go nie rozpala i nawet jakieś przedmuchy nie powinny powodować zadymienia "rozpala" mam na myśli moment gdy na piecu spadnie temperatura 1-2 st i włącza się dmuchawa to wtedy trochę podymi, szczególnie gdy pod koniec sezonu grzeje tylko CW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passat33 07.10.2017 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Sprzedam Ogniwo Eko Plus 25kw. Kociol kupiony w 2012r, w grudniu 2015r w ramach gwarancji wymieniony na nowy. Tak wiec kociol ma 2 lata. Mogę go również sprzedac na czesci tzn oddzielnie zasobnik, podajnik, zbiornik itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.10.2017 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 A co się takiego stało,że go sprzedajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.10.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Dlaczego sprzedajesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passat33 07.10.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Gmina daje dofinansowanie do peleciaka 60procent, dodatkowo mam zainstalowane 2 rok fotowoltaike 3,75kw, a teraz tez w ramach dotacji chce dodac dodatkowo panele i będzie w sumie prawie 7kw. Dosc już brudzenia się z OE+sem. Dlaczego sprzedajesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.10.2017 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 (edytowane) Coś tam było o daszku. Ja reklamowałem w zeszłym roku komin że mi pada i mokre ścianki na strychu ( a były za nisko spaliny) założyli mi strażaka nie konserwowałem go skrzypiał i skrzypiał i w końcu przestał Wyszło na to ze zablokował się. Pewnego razu zmienił się kierunek wiatru. Wiatr nawiewał tlenkwęgla do kotłownio czujnik się CO się uruchomił. Dobrze ze kupiłem. I tak ludzie umierają jak mają kotłownie w domu lub kominki.Taka przestroga Edytowane 7 Października 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.10.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 (edytowane) Gmina daje dofinansowanie do peleciaka 60procent, dodatkowo mam zainstalowane 2 rok fotowoltaike 3,75kw, a teraz tez w ramach dotacji chce dodac dodatkowo panele i będzie w sumie prawie 7kw. Dosc już brudzenia się z OE+sem. Nie wiem jaki masz dom ale dobrze się zastanów z tym peleciakiem jak masz mieć 7kWp na dachy. Ja mam OEP i raczej sobie chwale ten kocioł. Edytowane 7 Października 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.11.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Szybkie pytanie dla posiadaczy Kotła Ogniwo Eko Plus. Ile statystycznie kocioł 16 KW podaje ekogroszku na 1 minutę pracy ślimaka a ile podaje 25 KW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.11.2017 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Tyle samo na moje palnik i ślimak w zasazie ten sam. Na mojej 10kW minuta to ok 220-230gram ale to zależy od węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.11.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Dzięki za info No wiadomo, że od rodzaju ekogroszku zależy - rozchodziło mi się orientacyjnie bo znajomemu coś tam w obliczeniach nie wychodzi ale sprawdzimy to. Na moim ślimaku w Kielarze na eko KWK Chwałowice podaje teraz 249,6 grama na minutę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passat33 03.12.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Może ktoś jest zainteresowany Ogniwo Eko Plus 25kw. Kociol kupiony w 2012r, w grudniu 2015r w ramach gwarancji wymieniony na nowy. Tak wiec kociol ma 2 lata. Mogę go również sprzedac na czesci tzn oddzielnie zasobnik, podajnik, zbiornik itp. Stan bdb. Wszelki zdjęcia lub pytania na email lub telefonicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszz1981 03.12.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Mój ojciec chce kupić taki kocioł, ale 16 kW. Odradzałem mu, że lepiej jak kocioł zrobi jakiś konkretny gościu z dobrej blachy i będzie miał pewniaka na co najmniej 10 lat (obecnie ma zwykły dwudziestoletni kocioł zrobiony przez dobrego fachowca). Chce Ogniwo tylko z powodu automatyczmego eCoala, miałby ciężko ogarnąć te wszystkie nastawy a tak jednym przyciskiem załącza sterownik i sam sobie wszystko dobiera. Warto pchać się w to Ogniwo za 7500 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts