RAFAL Z PIŁY 17.07.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 WITAM . MAM KOMIN WOLNO STOJĄCY O PRZEKROJU 160 A CZOPUCH PLUSA 16 KW MA PRZEKRÓJ 140mm . I MAM PYTANIE CZY POŁĄCZENIE CZOPUCHA Z KOMINEM A JEST TO KOMIN DWUŚCIENNY RDZEŃ MA 160 mm A ŚREDNICA ZEWNĘTRZNA 220 mm MA BYĆ ZA POMOCĄ JAKIEŚ REDUKCJI ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 17.07.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 WITAM . MAM KOMIN WOLNO STOJĄCY O PRZEKROJU 160 A CZOPUCH PLUSA 16 KW MA PRZEKRÓJ 140mm . I MAM PYTANIE CZY POŁĄCZENIE CZOPUCHA Z KOMINEM A JEST TO KOMIN DWUŚCIENNY RDZEŃ MA 160 mm A ŚREDNICA ZEWNĘTRZNA 220 mm MA BYĆ ZA POMOCĄ JAKIEŚ REDUKCJI ? A masz jakiś inny pomysł ? Producent twojego komina powinien mieć w ofercie różne redukcje z średnicy - na średnicę. Z prostego powodu, bo jest to dosyć często spotykana potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.07.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Zawijany szykują chyba jakiś obszerniejszy wykład bo coś ich ani widu ani słychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 18.07.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 re: karoka65 A na jaki temat chciałbyś wysłuchać porządnie przygotowanego, udokumentowanego i opartego na wiedzy wykładu? Już po sesji. Wakacje, ale jeśli sobie życzysz, to podaj temat - czego się nie robi dla porządnych słuchaczy. Pamiętaj Kolego, że nie "wymądrzamy się w zakresie termodynamiki, fizyki, mechaniki itd." jeśli nie potrafimy udowodnić swoich racji. Pozdrawiam serdecznie zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.07.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 W pochmurny, deszczowy wieczór to każdy temat dobry.Zaglądam kilka dni, żadnego wpisu, może Zawijany do ciepłych krajów na wakacje polecieli.A co do wymądrzania to mocniejsza ekipa tutaj jest, tylko czasem podstaw brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 19.07.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 re: karoka65 A na jaki temat chciałbyś wysłuchać porządnie przygotowanego, udokumentowanego i opartego na wiedzy wykładu? Już po sesji. Wakacje, ale jeśli sobie życzysz, to podaj temat - czego się nie robi dla porządnych słuchaczy. Pamiętaj Kolego, że nie "wymądrzamy się w zakresie termodynamiki, fizyki, mechaniki itd." jeśli nie potrafimy udowodnić swoich racji. Pozdrawiam serdecznie zawijan_2 Czekamy na jakieś podsumowanie badań eksploatacyjnych, może dalsze eksperymenty z innym paliwem, przysłanianiem kanałów na małych mocach itp. itd. etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 19.07.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Szanowny Kolego wrb Jak sama nazwa wskazuje, badania eksploatacyjne, to badania długotrwałe, w zmiennych warunkach obciążenia, przy zmiennym paliwie i z występowaniem zdarzeń, mogących wystąpić w eksploatacji rozproszonej. Publikujemy przecież wyniki z pracy kotła przy różnych obciążeniach i stopniu zanieczyszczenia. Tyle, że nie jesteśmy zatrudnieni na forum ale w firmie, w której mamy określone obowiązki i nie chcemy się z nich wymigać, bo forum weźmie górę.Mamy też własne domy i rodziny. Prawo do swojego czasu wolnego. Mamy też obowiązek ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji oraz swojej wiedzy. A doba ma tylko 24 h. Pokaż proszę - Szanowny Kolego - jakąś inną instytucję badawczą czy jej pracowników, którzy tak dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi. To, co robimy jest wręcz nienormalne. Szerzymy wiedzę i tępimy ciemnotę. A że zgodnie z pewnym uniwersalnym prawem - ciemnoty, tak jak wszystkiego gorszego - jest więcej - więc i ciemnota atakuje masą - na oślep, bo uważają, jak owsiki, że w kupie raźniej. Ale prawda potrafi obronić się zawsze. Pozdrawiam z_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 20.07.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Myślałem, że wam się bardzo nudzi, stąd moje pomysły Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młodypalacz 22.07.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Czy u was pali się idealnie na środku retorty? u mnie żar przesunięty jest w głąb kotła patrząc od strony drzwiczek. Płomień tylko minimalnie "dotyka" deflektora. Czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 22.07.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Od kilku dni wygrzewam podlogowke.Zastanawia mnie dlaczego temp zadana skacze do ok 10 stopni ponad zadana , na wykresie wyglada jak sinusoida .https://esterownik.pl/remote/523 Podgladalem u innych wlascicieli ecola i temp zadana raczej utrzynywana jest dosc stabilnie .Mogli byscie zerknac na móje wykresy i ustawienia. Co moze byc przyczyna takiego stanu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 23.07.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 re: marcin Bierzesz mniej ciepła, niż kocioł może wyprodukować min. bez przechodzenie w podtrzymanie.Skoro wygrzewasz podłogówkę, a pomieszczenia w których ona jest, nie są wentylowane, to panuje tam niezła sauna.Otwórz okna, otwórz drzwi. Pozwól wilgoci z jastrychu wyjechać na zewnątrz. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.07.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Czy u was pali się idealnie na środku retorty? u mnie żar przesunięty jest w głąb kotła patrząc od strony drzwiczek. Płomień tylko minimalnie "dotyka" deflektora. Czy to normalne? A widzisz ten sam płomień przez zamknięte drzwiczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.07.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Od kilku dni wygrzewam podlogowke.Zastanawia mnie dlaczego temp zadana skacze do ok 10 stopni ponad zadana , na wykresie wyglada jak sinusoida . https://esterownik.pl/remote/523 Podgladalem u innych wlascicieli ecola i temp zadana raczej utrzynywana jest dosc stabilnie . Mogli byscie zerknac na móje wykresy i ustawienia. Co moze byc przyczyna takiego stanu? Zastanawia mnie jeszcze jedno. -czy faktycznie używasz cyrkulacji wody -gdzie zamontowany masz czujnik powrotu (dokładnie) -ile sekund pracy wykona ślimak w czasie jednego cyklu podtrzymania Skoki temp CO powodowane są uruchamianiem się pompy cyklicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mecholl 23.07.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 (edytowane) Cześć. Właśnie dołączam do grona użytkowników eko plus-a 16kw < już zamówiony, dostawa w połowie sierpnia >. Teraz szukam sposobu jak to wszystko ze sobą połączyć < pompy, czujniki, zawory >. Na razie jestem na etapie czytania Waszych wypocin < 30 strona >. Jak dojdę do końca to zapewne zacznę Wam marudzić. PS. Podziękowanie dla woma4 za link do tematu. Jeszcze jedno. Czy jest jakiś użytkownik eko plusa w okolicach Grodziska Mazowieckiego < woj.mazowieckie > ? Edytowane 23 Lipca 2011 przez mecholl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 23.07.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Zastanawia mnie jeszcze jedno. -czy faktycznie używasz cyrkulacji wody -gdzie zamontowany masz czujnik powrotu (dokładnie) -ile sekund pracy wykona ślimak w czasie jednego cyklu podtrzymania Skoki temp CO powodowane są uruchamianiem się pompy cyklicznie. tak cyrkulacja dziala . czujnik jest zamontowany tuz przy wejscu do pieca 10 cm od powrotu z bojlera 2 cykle po 4 sekundy pompa co jest odlaczona dzial tylko ta w obiegu podlogowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.07.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Jeżeli masz na podłogówkę jakieś inne sterowanie lub termostaty to skoki będą,widać to po temp powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 24.07.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Cześć. Właśnie dołączam do grona użytkowników eko plus-a 16kw < już zamówiony, dostawa w połowie sierpnia > Gdzie zamawiałeś że tak długo czekasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mecholl 24.07.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Gdzie zamawiałeś że tak długo czekasz? Zamówiłem w Piecolandia < mam nadzieję, że nie dostanie mi się za reklamę >. Piec jest dostępny od ręki tylko ja jestem w Sztokholmie i dopiero w połowie sierpnia będę w PL a chcę być jak przywiozą nową zabawkę. Wolałem zamówić i zapłacić teraz bo jest promocja a nie chcieli powiedzieć do kiedy będzie taka cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waksio 24.07.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 WitamOd czwartku jestem nabywcą ogniwo eko plus 16kWW czwartek i piątek kocioł pracował idealnie ale problem pojawił sie dzis gdy próbowałem odpalić kocioł (wczoraj był wygaszony)Problem polega na tym ze jak próbuję uruchomic podajnik do chodzi silniczek ale slimak stoi w miejscu i ani mysli sie choćby milimetr poruszyc. Co moze byc powodem takiego zachowania i co powinienem zrobic? W koszu był wsypany suchutki ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFAL Z PIŁY 24.07.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 witam od czwartku jestem nabywcą ogniwo eko plus 16kw w czwartek i piątek kocioł pracował idealnie ale problem pojawił sie dzis gdy próbowałem odpalić kocioł (wczoraj był wygaszony) problem polega na tym ze jak próbuję uruchomic podajnik do chodzi silniczek ale slimak stoi w miejscu i ani mysli sie choćby milimetr poruszyc. Co moze byc powodem takiego zachowania i co powinienem zrobic? W koszu był wsypany suchutki ekogroszek. prawdopodobnie zerwała się zawleczka przeciążeniowa na ślimaku . Sprawdz i załóż nową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts