Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo proszę o pomoc dotyczącą pracy OEP. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na kilka pytań? Mieszkam sama z mamą i nie mam w okolicy nikogo kto by się na takim piecu znał...Instalator z firmy Ogniwo przyjechał na moją prośbę i wbił ustawienia do ecoala, ale wczoraj paliłam po raz pierwszy i nie jest tak różowo.

1. Sterownik mam podpięty do internetu, dodałam uprawnienia , ale nie mam możliwości nic zmienić przez internet. Dlaczego?

2. Czy da się zmienić obroty dmuchawy na mniejsze niż 36%? Przy rozpalaniu mam 46% potem spada na 36%.?

3. Mam niedopalony ekogroszek - palę teraz groszkiem PIEKLORZ o wartości opałowej 26/27 KJ - podawanie mam ustawione 5 sek. Mam też odsiew = miał z retopala Piasta , czy ustawienia na miał będę musiała zmieniać?

4. Dlaczego nie dogrzewa mi CWU? Nie mam ustawionego priorytetu CWU, a wody nie zagrzało mi do ustalonej nawet po 6 godzinach!

5. Rozpalanie kotła trwa około godziny zanim osiągnie zadane 50 stopni i podajnik pracował prawie 20 minut! Potem w 6 godzin podajnik pracował 24 minuty .. czy to nie trochę dużo?

6. Czy temperatura podajnika dochodząca do 52stopni jest ok?

7. Posiadam zamontowany czujnik wewnetrzny, ale nie ustawiałam pod niego pracy pieca, czy warto to zrobić?

Najszczęśliwsza bym była gdyby ktoś mieszkał w okolicy i mógł mnie poinstruować ale za jakąkolwiek poradę będę dozgonnie wdzięczna.

Pomóżcie kobitce w potrzebie! ;)

Witam

Oczywiście najlepszym miejscem gdzie można znaleźć porady jest platforma esterownik.pl

Przy dostępie przez internet musisz się zalogować. Jeśli to jest wersja 3.1.8 to w prawym górnym roku jest zaloguj. Na dole masz napisane dostęp: tylko do odczytu lud odczyt i zapis.

Można komuś udostępnić nastawy, ale najpierw warto ogarnąć instalację. Udostępnianie to na platformie esterownik

Moje konto/urządzenia/modyfikuj/dodaj uprawnienia

Natomiast do odczytu to jest chyba standardowo.

Jeśli chodzi o ładowanie CWU, to kwestia jaka jest temperatura wody na kotle, a potem jaka temperatura ładowania idzie na zasobnik. Czy pompa ładowania działa, czy ten obwód nie jest zapowietrzony. U mnie był problem takiej natury, że część wody z powrotu zaciągało do ładowania CWU. Ale dla priorytetu CWU i podbicia temperatury o kilka stopni dawało radę.

Moc dmuchawy jest w ustawieniach dla poszczególnych mocy ustawionych kotła.

Ja korzystałem jedynie z czujnika zewnętrznego.

Jeśli kocioł dużo pracował i nie zagrzał się, to chyba po prostu był duży odbiór ciepła. Jak wyglądała temperatura spalin?

Temperatura podajnika tej wielkości to raczej nie problem. To jest zabezpieczenie przed ogniem w zasobniku. Ustawienia zaawansowane/inne parametry/maksymalna temperatura podajnika.

Pozdrawiam

EdiM

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam piec OEP od ok 8 lat. W pierwszych latach śledziłem forum, aktualizowałem sterownik itp. Kilka miesięcy po 5 letniej eksploatacji padł mi ślimak i przetarł się korpus. Ale mniejsza z tym. Teraz mam problem z zatrzymywaniem ślimaka. Nie zrywa zawleczki, silnik buczy. Właczenie na chwilę lewych obrotów pomaga. Mam pytanie czy w takiej sytuacji silnik (buczący) może się uszkodzić ? Czy problem może być spowodowany zużytym kondensatorem przy silniku ? Może silnik jest słaby ? W tym roku przed sezonem zdemontowaliśmy silnik, wyciągnęliśmy ślimak. Na sucho bez bez węgla wszystko działa lekko. Będę wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam.Maciek

Jak pisałem w poprzednik poście miałem problem z zatrzymującym się silnikiem. Po wymianie kondensatora jest ok. natomiast mam inny problem który zauważyłem w tym sezonie. Piec w trybie ZIMA trzyma się bardzo dobrze temp zadanej (ok. + - 2st)nie zależnie od temperatury na zewnątrz. Po przejściu na tryb LATO sama CWU piec mimo ustawionej CO na 42 a CWU na 36 skacze do prawie 70 st (60-65-70 - tak oscyluje jakby miał ustawione 65). CWU też dobija do 60 st mimo ustawienia na 36. Nie wiem w czym problem bo w poprzednim sezonie grzałem CWU w trybie LATO do maja i nie było tego efektu. Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 years później...
Mam Pep 25 kw od 2012 toku, kocioł wizualnie w stanie bardzo dobrym, problem polega na tym te sprzedany mi został bubel, tzn na ścianie w palenisku awaryjnym została zaspawana dziura która teraz zaczęła cieknąć, rozumie gdyby coś sie zaczęło dziać na jakimś spawie ale na płaskiej powierzchni, po oczyszczeniu okazało się że tam jest zatkana dziura.... To nie błąd człowieka ten piec nie powinien być sprzedany, ewidentnie producentem wiedział o tej wadzie która dyskwalifikuje ten produkt.