Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dokladnie tak, to byla zerwana zawleczka :)

Niestety nie mam zapasowej zawleczki. Czy mam kupic zwykla srubkę o takich samych wymiarach czy musi to byc jakas specjalna zawleczka do kotłów?

Czy często wam zrywa zawleczki? Dziwi mnie to zerwanie bo bylo zaladowane mniej niz 1/4 podajnika i jestem prawie pewien ze nic tam nie bylo poza dobrej jakosci ekogroszkiem... wprawdzie nie rozkrecilem całości ale od strony podajnika po jego oproznieniu nic nie widac aby było cos zablokowane...

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sory, za laickie pytanie. Chcę podłączyć piec według schematu ze strony ogniwo.pl Na tym schemacie jest trochę pomp, zaworów i czujników itp. Czy może ktoś powiedzieć jakie, zawory, pompy, czujniki są w zestawie z piecem < oczywiście jeśli jest cokolwiek w zestawie > a które trzeba zakupić. Ewentualnie będę wdzięczny za jakieś nazwy i symbole polecanych pomp i zaworów i czujników.

schema eko plus.jpg

Edytowane przez mecholl

dokladnie tak, to byla zerwana zawleczka :)

niestety nie mam zapasowej zawleczki. Czy mam kupic zwykla srubkę o takich samych wymiarach czy musi to byc jakas specjalna zawleczka do kotłów?

Czy często wam zrywa zawleczki? Dziwi mnie to zerwanie bo bylo zaladowane mniej niz 1/4 podajnika i jestem prawie pewien ze nic tam nie bylo poza dobrej jakosci ekogroszkiem... Wprawdzie nie rozkrecilem całości ale od strony podajnika po jego oproznieniu nic nie widac aby było cos zablokowane...

powinieneś dostać razem z piecem zapasowe ja dostałem trzy sztuki, a jak nie masz to wez tom zerwaną na wzór .

sory, za laickie pytanie. Chcę podłączyć piec według schematu ze strony ogniwo.pl na tym schemacie jest trochę pomp, zaworów i czujników itp. Czy może ktoś powiedzieć jakie, zawory, pompy, czujniki są w zestawie z piecem < oczywiście jeśli jest cokolwiek w zestawie > a które trzeba zakupić. Ewentualnie będę wdzięczny za jakieś nazwy i symbole polecanych pomp i zaworów i czujników.

wszystkie zawory i pompy musisz sam kupić a czujniki dostaniesz w komplecie ze sterownikiem . Normalne pompy do c.o.

Mam pytanie do was ile kosztuje średnio instalacja kotła ogniwo eko plus do starej instalacji i montaż zaworu czterodroznego. Wczoraj był u mnie jeden hydraulik i wycenił swoja prace na 2000 zł plus osobno zawór rury itd.

Jeżeli jest to tylko instalacja kotła to zdecydowanie za drogo. Poszukaj innego instalatora.

Sory, za laickie pytanie. Chcę podłączyć piec według schematu ze strony ogniwo.pl Na tym schemacie jest trochę pomp, zaworów i czujników itp. Czy może ktoś powiedzieć jakie, zawory, pompy, czujniki są w zestawie z piecem < oczywiście jeśli jest cokolwiek w zestawie > a które trzeba zakupić. Ewentualnie będę wdzięczny za jakieś nazwy i symbole polecanych pomp i zaworów i czujników.

Tak jak napisał Rafał z Piły, z tym że ja bym ci polecał pompy Grundfos. Do CWU może być zwykła Grudfos a do CO Alpha 2 - adaptacyjna w ciepłe dni (późna wiosna i wczesna jesień) nie będzie ci pchała na siłę gorącej wody przez zawory termostatyczne grzejników (zakładam, że je masz na grzejnikach).

Poza tym podstawowe pytanie czy chcesz mieć układ zamknięty czy otwarty ? Określ się to podyskutujemy dalej.

pozdrawiam,

Mam pytanie do was ile kosztuje średnio instalacja kotła ogniwo eko plus do starej instalacji i montaż zaworu czterodroznego. Wczoraj był u mnie jeden hydraulik i wycenił swoja prace na 2000 zł plus osobno zawór rury itd.

Za drogo !!!

U mnie były rozprowadzone tylko rurki w ścianach i za podłączenie wszystkich kaloryferów (było z kuciem) + zrobienie całej instalacji w kotłowni (układ zamknięty, 2 pompy i zawór 4D) i podłączenie pieca wziął za robociznę 2100 zł.

Ale jak potem trzeba było jeszcze wymienić w kotle palnik (pół godziny roboty 4 śruby podajnika i 4 śruby pojemnika) to za samą tą wymianę chciał 400 zł, to podziękowałem i ze szwagrem sami wymieniliśmy :-)

Ja za całe orurowanie kotłownii wraz z montażem pieca, pomp, wymiennika, zbiorników wyrównawczego i przeponowych i wszystkiego co jest w kotłownii zapłaciłem 900zł. Cena niższa może dlatego, że całą instalację hydrauliczną w domu (nowo budowany) też robił ten hydraulik, ale tak czy inaczej za kotłownie 900zł.

Może te 2000zł zawiera w sobie już jakieś materiały?

No wlanie cena jaka mi powiedzial tj 2000zl nie zawierala zadnych materialow. Pozniej mi powiedzial ze za material zaplace dodatkowo 1000 zl dzis bedzie dwoch innych hudralikow i napisze wam na ile zrobia wyceny. dodam ze uklad c.o. mam otwarty. podajnik w kotle jest akurat po tej stronie po ktorej ma byc. Mysle ze za montaz kotla i zaworu czterodroznegi i przemieszczenie pompy c.o. wyzej powinni wziasc z 800 zl bez materialow.

Mam jeszcze inne pytanie co jest lepszym rozwiazaniem montaz pompy mieszjacej czy zaworu trojdroznego lub czterodroznego.

No wlanie cena jaka mi powiedzial tj 2000zl nie zawierala zadnych materialow. Pozniej mi powiedzial ze za material zaplace dodatkowo 1000 zl dzis bedzie dwoch innych hudralikow i napisze wam na ile zrobia wyceny. dodam ze uklad c.o. mam otwarty. podajnik w kotle jest akurat po tej stronie po ktorej ma byc. Mysle ze za montaz kotla i zaworu czterodroznegi i przemieszczenie pompy c.o. wyzej powinni wziasc z 800 zl bez materialow.

Mam jeszcze inne pytanie co jest lepszym rozwiazaniem montaz pompy mieszjacej czy zaworu trojdroznego lub czterodroznego.

Zawór 4D kosztuje w okolicy 150 zł, rura miedziana najdroższa fi 35 w okolicy 60 zł/m niech będzie potrzeba 2 m to 120 zł + mufy, nyple i.t.p. razem w okolicach 400 zeta, nu z autografem Dody niech będzie 500 zeta ! :-)

Ale nie 800 ! Chyba, że mieszkasz gdzieś ... bo ja wiem ... Dolny Manhattan :-)

Panowie proszę o pomoc.

Przymierzam się do zakupu eko plusa 25kW ale mam obiekcje czy ta moc wystarczy na mój budynek:

-powierzchnia 250 m2 (parter wysokości 3,2m + piętro 2,6m),

- instalacja na tradycyjnych grzejnikach oprócz dwóch łazienek po 7m2 (podłogówka poprzez RTLa)

- budynek z porothermu 44, otynkowany bez dodatkowego ocieplenia,

- wymiennik CWU 140l

Czy kociołek 25kW obsłuży mi tą powierzchnie, zważywszy na wysokość parteru? Opalać będę miałem.

Zamierzam mieć 3 pompy: CO, CWU i cyrkulację oraz zawór 4d. Proszę wytłumaczyć mi o co chodzi z wykorzystaniem pompy CWU również jako mieszającą.

Jako pompę CO chcę zakupić ALPHę2 25-60 ale zastanawiam się czy nie wybrać WILO smarta - tańsza jest 200zł a pobór mocy nie wiele większy. Czy ktoś ma tą pompę?

Cytat Napisał mecholl Zobacz post

Tak jak napisał Rafał z Piły, z tym że ja bym ci polecał pompy Grundfos. Do CWU może być zwykła Grudfos a do CO Alpha 2 - adaptacyjna w ciepłe dni (późna wiosna i wczesna jesień) nie będzie ci pchała na siłę gorącej wody przez zawory termostatyczne grzejników (zakładam, że je masz na grzejnikach).

Poza tym podstawowe pytanie czy chcesz mieć układ zamknięty czy otwarty ? Określ się to podyskutujemy dalej.

pozdrawiam,

woma4 w planie jest układ otwarty

Jako pompę CO chcę zakupić ALPHę2 25-60 ale zastanawiam się czy nie wybrać WILO smarta - tańsza jest 200zł a pobór mocy nie wiele większy. Czy ktoś ma tą pompę?

Kuzyn na jesień montował nowy kocioł i trochę przeróbek było. Instalator zamontował mu jaką drugą pompę właśnie WILO. Z nastaniem ocieplenia pompa nie pracowała bo podgrzewał teraz tylko CWU. Zrobiło się teraz chłodniej i chciał dogrzać trochę domek no i niestety pompa przyrdzewiała, nie chciała ruszyć.

Inne stoją od wiosny do jesieni i nie mają takich problemów.

Nie wiem czy to pojedynczy przypadek ale kupił bym sprawdzonego Grundfosa.

Kuzyn na jesień montował nowy kocioł i trochę przeróbek było. Instalator zamontował mu jaką drugą pompę właśnie WILO. Z nastaniem ocieplenia pompa nie pracowała bo podgrzewał teraz tylko CWU. Zrobiło się teraz chłodniej i chciał dogrzać trochę domek no i niestety pompa przyrdzewiała, nie chciała ruszyć.

Inne stoją od wiosny do jesieni i nie mają takich problemów.

Nie wiem czy to pojedynczy przypadek ale kupił bym sprawdzonego Grundfosa.

w instrukcji każdej pompy jest sposób na jej uruchomienie awaryjne (nie ma takiej potrzeby jak kocioł uruchamia ją na kilka minut co 2 tygodnie), trzeba odkręcić śrubę i ruszyć wirnikiem.

w instrukcji każdej pompy jest sposób na jej uruchomienie awaryjne (nie ma takiej potrzeby jak kocioł uruchamia ją na kilka minut co 2 tygodnie), trzeba odkręcić śrubę i ruszyć wirnikiem.

Po to jest funkcja antystop w sterowniku kotła. Myśle, że ecoal ja ma choć nie sprawdzałem

woma4 w planie jest układ otwarty

Mecholl przede wszystkim jak jesteś laikiem w tym temacie to powierz instalację dobremu fachowcowi a te rady potraktuj jako twoje rozeznanie w temacie i ugruntowanie oczekiwań od wykonawcy.

1. Na zasilaniu grupa bezpieczeństwa (manometr, zawór bezpieczeństwa 1,5 - 2 bar i odpowietrznik)

2. Na powrocie zawór bezpieczeństwa 1,5 - 2 bar

To "na zasilaniu" i "na powrocie" nie oznacza, że dokładnie przy samym kotle, to zależy jak instalator zaplanuje układ.

Ważne żeby między samym wyjściem i wejściem z kotła a zaworami bezpieczeństwa nie było zaworów kulowych bo jak kiedyś komuś coś się pop.... i zamknie te zawory to jak pie....

3. Na zasilaniu pomp filtry

4. Przed filtrem i za pompą zawory kulowe (inaczej by sprawdzić czystość filtrów będziesz musiał spuścić wodę z całego CO !)

5. Za zaworami kulowymi za pompami zawory zwrotne (nie będzie ci cofać wody jak pompy nie pracują)

6. Za zaworem zwrotnym od pompy CO daj termometr będziesz widział czy ci się zgadza to co na kotle ustawiłeś

7. Skoro układ otwarty to rozumiem, że gdzieś na strychu masz naczynie wzbiorcze

8. Fajnie mieć jeszcze zasilacz awaryjny z sinusoidą na napięciu wyjściowym (potrzebna dla sterownia pompami)

To z grubsza tyle :-) Może ktoś coś jeszcze podpowie.